Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο

τωρα που ηρθε η Ανοιξη και τα λουλουδια ανθουνε...

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια

Φορμαλδεΰδη

Γενικά
Όνομα Μεθανάλη
Συνώνυμα Φορμαλδεΰδη
Χημικός τύπος CH2O
SMILES C=O
Μοριακό βάρος 30,026 g/mol
Εμφάνιση Άχρωμο αέριο

Προσδιορισμός κινδύνων Τοξικό, εύφλεκτο

Η φορμαλδεΰδη ή μεθανάλη είναι το πρώτο και απλούστερο μέλος της οικογένειας των αλδεϋδών, με χημικό τύπο HCHO.

Ανευρίσκεται σε μικρές ποσότητες στους περισσότερους ζωντανούς οργανισμούς και τους ανθρώπους, γιατί παράγεται ως ενδιάμεσο φυσικό συστατικού του μεταβολισμού των κυττάρων. Στην ατμόσφαιρα εκλύεται τόσο από ανθρωπογενείς όσο και από φυσικές πηγές. Είναι το προϊόν ατελούς καύσης των υλικών που περιέχουν άνθρακα και έτσι μπορεί να βρεθεί στον καπνό από πυρκαγιές δασών, εξατμίσεις αυτοκινήτων, κλιβάνων αλλά και στον καπνό των τσιγάρων.
Επίσης παράγεται από τη φωτοχημική οξείδωση του ατμοσφαιρικού μεθανίου.

Είναι μια εξαιρετικά χρήσιμη χημική ένωση με πολλές χρήσεις πιο γνωστή από τις οποίες είναι ως συντηρητικό, απολυμαντικό και αντισηπτικό με την εμπορική ονομασία φορμόλη.

Είναι εύφλεκτη και πολύ τοξική ένωση ενώ έχει επισημανθεί ως ύποπτη καρκινογόνος ουσία.

Ασφάλεια - Υγεία

Η φορμαλδεΰδη είναι μία εξαιρετικά τοξική χημική ένωση, προσβάλλοντας κυρίως τα μάτια, τη μύτη και το λάρυγγα. Σε συγκεντρώσεις μεγαλύτερες από 0,1 mg/kg στον αέρα, μπορεί να ερεθίσει τα μάτια, να προκαλέσει πονοκεφάλους, ένα αίσθημα καψίματος στο λαιμό και δυσκολία στην αναπνοή. Μεγαλύτερες εκθέσεις σε φορμαλδεΰδη μπορούν να αποβούν και θανατηφόρες.

Φορμαλδε'ύ'δη εκλύεται ιδίως από συγκολλημένα προϊόντα ξύλου (μοριοπλάκα, MDF), συνθετικά υφάσματα, κουρτίνες, μονωτικά υλικά κ.α
Από τις δεκαετίες του ‘70 και ‘80 έχει αναγνωριστεί ότι τα σύνθετα προϊόντα ξύλου αποτελούν τις κυριότερες πηγές έκλυσης φορμαλδεΰδης.
Άλλοι ρύποι εσωτερικών χώρων είναι η ακεταλδεΰδη, η πεντανάλη, το βενζόλιο, το στυρένιο και άλλες οργανικές καρβοξυλικές ενώσεις.
Έχει μάλιστα γίνει ευρέως γνωστό το λεγόμενο Sick Building Syndrome εξαιτίας αυτών των ρύπων, που λέγεται «σύνδρομο του παθογόνου κτιρίου».
Έχει επίσης αποδειχθεί ότι έπιπλα κατασκευασμένα από μοριοπλάκες που παράγονται με ρητίνες ουρίας-φορμαλδεΰδης είναι οι σημαντικότερες πηγές έκλυσης αλδεϋδών σε οικίες. Οι συγκεντρώσεις αλδεϋδών σε εσωτερικούς χώρους εξαρτώνται και από τις διαδικασίες καύσης, π.χ. θέρμανση, μαγείρεμα, κάπνισμα. Οι μεγαλύτερες συγκεντρώσεις εμφανίζονται σε κλειστούς χώρους, χωρίς καλό και συχνό εξαερισμό, με υψηλή θερμοκρασία και σχετική υγρασία. Ο εξαερισμός είναι η πλέον καθοριστική παράμετρος της ποιότητας του εσωτερικού χώρου των κατοικιών και αποτελεί τον αρχικό μηχανισμό για την απομάκρυνση των πτητικών μολυσματικών αερίων. Επιδημιολογικές και κλινικές έρευνες έχουν αποδείξει ότι η έκθεση του ανθρώπου σε φορμαλδεΰδη μπορεί να προκαλέσει ερεθισμούς στο δέρμα, κνησμό στα μάτια, αλλεργικά και ασθματικά σύνδρομα και άλλα συμπτώματα. Πρόσφατη έρευνα στην Αυστραλία αποκάλυψε ότι σε νεόδμητες κατοικίες τα επιτρεπτά όρια σε ρύπους είχαν ξεπεραστεί πάνω από 20 φορές, γεγονός που αποδεικνύει ότι οι κατοικούντες σ’ αυτές αναπνέουν κοκτέιλ τοξικών ουσιών, όπως τονίζει χαρακτηριστικά η μελέτη, και κυρίως φορμαλδεΰδη, στυρένιο και φαινυλοκυκλοεξάνιο. Παρόμοια έρευνα στη Γαλλία (2004) έδειξε ότι στο 1/4 των κατοικιών οι συγκεντρώσεις φορμαλδεΰδης ξεπερνούν κατά πολύ τα όρια ασφαλείας, ενώ στα 8 από τα 10 σπίτια καταγράφονται επίπεδα βενζολίου 1 μέχρι 5 φορές υψηλότερα σε σχέση με τους εξωτερικούς χώρους των σπιτιών. Ο πιο επιβαρυμένος χώρος των σπιτιών είναι το γκαράζ, καταλήγει η ίδια έρευνα που κρούει τον κώδωνα του κινδύνου.

ΚΑΙ ΤΙ ΚΑΝΟΥΜΕ ΤΩΡΑ????

ΒΑΛΤΕ ΦΥΤΑ ΣΤΟ ΣΠΙΤΙ ΣΑΣ και σορρυ για τα κεφαλαία...
Συμφωνα με ερευνες της ΝΑΣΑ υπαρχουν καμια 50αρια φυτα που σωζουν ζωες...ομορφα ειναι,τα περισσοτερα δε χρειαζονται και πολλα-πολλα,τι περιμενετε;

ΦΤΕΡΗ μποστονιενσις
χρυσανθεμο
ζερμπερα
φοινικας ρομπελινι
δρακαινα ζανετ
φτερη ομπλιτεραρια
φικος
κισσος μικροφυλλος
φικος μπεντζαμιν
σπαθιφυλλο
δρακαινα μασανζιανα
φοινικας φαπις
σεφλερα
δρακαινα βαρνεκι
ορχιδεα δενδροβια
ντιεφενμπαχια κομπακτα
τουλιπα
φικος αλι
χαμαιδωρεα φοινικοειδης
αζαλεα
αγλαονημα
χλωροφυτο
μπανανεα
φιλοδεντρο αναρριχωμενο
ντιεφενμπαχια καμιλ
φιλοδεντρο τουφα
ποθος διχρωμος
αροκαρια
μπιγκονια
καλαθεα μαραντα
ροκισσος
επιφυλλο χειμωνιατικο
φιλοδεντρο σελουμ
συγκονιο
φιλοδεντρο καρδιοειδες
ανθουριο
καλαθεα
αλεξανδρινο
κυκλαμινο
ορχιδεα φαλαινοψις

Για παραδειγμα η φτερη μποστονιενσις ειναι ο μεγαλος πρωταθλητης αφου απορροφα τουλαχιστον 22 μg την ωρα!

Αντε,τωρα που ηρθε η Ανοιξη και τα λουλουδια ανθουνε :-)

Σχόλια

Ο χρήστης sadigi είπε…
εύα μπράβο
παρα-παρα πολύ χρήσιμες πληροφορίες και μπράβο για τα συγκεκριμένα φυτά που δίνεις
τρέχω για φτέρη, μιλάω σοβαρά
Ο χρήστης eleni είπε…
Εύα,οι πληροφορίες σου για τα "άρρωστα"σπίτια πολύ καλές!
Φυτά δεν έχω μέσα στο σπίτι,ποτέ δεν ευδοκίμησαν-μάλλον δεν είχαν καλή περιποίηση.Έχω μόνο σε βάζο εκείνα που νόμιζα ότι ήταν μπαμπού.
Πάντως αφήνω τα παράθυρα ανοιχτά πολλές ώρες,ακόμη και το χειμώνα,γιατί είμαστε καπνιστές.
Καλό βράδυ!
Ο χρήστης γαστεροπλήξ είπε…
ανυπομονώ να καλυτερέψει ο καιρός, να περιποιηθώ τα παρτέρια στο μπαλκόνι. ευτυχώς τα μπαλκόνια και τα παρτέρια είναι μεγάλα, τα έχω γεμίσει λουλούδια, αρωματικά φυτά, ακόμη και μικρά ζαρζαβατικά που τά έλεγε η γιαγιά μου. δεν βλέπω την ώρα που θα αρχίσει να ανθίζει το γιασεμί και το αγιόκλημα. τα ζουμπούλια μου πάντως άργησαν λίγο αλλά άνθισαν και μοσχοβολά ο τόπος, ιδιαίτερα τη νύχτα.... έχουμε τόση ανάγκη από όμορφα πράγματα στη ζωή μας, ιδιαίτερα οι άνθρωποι των μεγαλουπόλεων, που πολλές φορές χανόμαστε στους γρήγορους ρυθμούς και δεν προλαβαίνουμε να δούμε την ομορφιά που υπάρχει ακόμη και στο αγριολούλουδο που γελασμένο φύτρωσε στην άκρη της υδροροής σε κεντρικό δρόμο της πόλης.
Ο χρήστης eleni είπε…
Έχω διαβάσει ότι το ρόδο της Ιεριχούς είναι καλό να το έχεις κοντά σε υπολογιστή.Ισχύει,γνωρίζεις κάτι;

Η γαστεροπλήξ μου θύμισε να πω ότι στην αυλή αρχίζει μια πραγματική αναγέννηση.Από αγριολούλουδε δε όσα θέλεις!
Ο χρήστης αχτίδα είπε…
Η καλή μου Καναρινένια που ήρθε σπίοτι μου έφερε μια υπέροχη ορχινδές..απίστευτη.Μόλις της άλλαξα νεράκι !
Ο χρήστης Εύα είπε…
Γλυκυτατη μου χαιρομαι ιδιαιτερως.Θυμαμαι οτι ανεβαινοντας στον Αινο πριν χρονια,εκεινο που μου εκανε πραγματικη εντυπωση ηταν το δασος με τις φτερες που ειχε.
Ελενη μου,σου συνιστω τα χλωροφυτα και τους ποθους για το σπιτι,ειναι ιδιαιτερα ευκολα φυτα και μαλιστα οσο τα περιποιεισαι τοσο ενοχλουνται!Η μαμα μου ειχε παντα ποθους στο σπιτι,σε νερο,που τους πλεκαμε οπου μπορουσαμε γιατι κρεμονταν διαρκως.
Το ροδο της Ιεριχους ειναι ιδιαζουσα περιπτωση,θαυμα της φυσης κανονικο,θα σου στειλω μαιηλ με τα κατεβατα που εχω γι'αυτο.Αρκει να σου πω οτι θεωρειται μαγικο φυτο που καταπολεμα τη γλωσσοφαγια μια και απορροφα ο,τι αρνητικο βρισκεται στο χωρο!
Γαστεροπληξ,οι φωτο που αναρτησα ειναι απο το σπιτι που δουλευω.
Δυο απο τις πολλες ορχιδεες που υπαρχουν στο σαλονι.Στη μικρη τζαμαρια υπαρχουν αλλα τοσα κι ολο το μπαλκονι γυρω γυρω εχει κυπαρισσια και λεμονιες σε πηλινα πιθαρια,αναρριχωμενα(γιασεμια,αγιοκλημα κ.λπ)μολις ανοιξαν οι ναρκισσοι,μια πανδαισια!Στο κεντρο της Θεσσαλονικης...
Ο χρήστης heart n soul είπε…
εύα μου θύμισες ότι έχω ακούσει πως είναι καλό να έχουμε κάκτους κοντά στον υπολογιστή (τόσες ώρες μπλογκινγκ κάτι πρέπει να κάνουμε:)
Ο χρήστης witch of daffodils είπε…
μα τι να πρωτοπάρουμε; μάλλον φτέρη..

Την αροκαρια την έχω διαβάσει στον Μαρκές.
Ο χρήστης Εύα είπε…
η αροκαρια μαγισσουλα,δε βολευει,ειναι δεντρακι,ελατοειδες για να εχεις μια εικονα και δυστροπο ακομα και στο υπαιθρο.
η φτερη λογω φυλλωματος ειναι καλη και ενεργειακα,τα αλλα που ειπα στην Ελενη ισχυουν δλδ χλωροφυτα και ποθοι τα πανευκολα.
τα φιλοδεντρα ειναι καλα επισης αλλα θελουν καθαρισμα τα φυλλα που πιανουν συνεχεια σκονη,ο κισσος γνωστος και με δυναμεις κοντρα στην κυτταριτιδα-καλοκαιρι ερχεται για!τις αζαλεες δεν τις εμπιστευομαι μια ετσι μια γιουβετσι.το επιφυλλο ή ζυγοκακτος ανθιζει χειμωνα αλλα για να ανθισει θελει κρυο,οι ορχιδεες προσαρμοζονται πανευκολα και δρεπουν δαφνες οπως ειδες,χαχαχα!
Ο χρήστης kiki είπε…
Καλέ μας κάνατε την καρδιά περιβόλι! Μου φαίνεται ότι πολλά από τα έπιπλά μου είναι από MDF. Όσο για λουλούδια, πού να χωρέσουν εδώ μέσα γιατρέ μου; Αχ...
Ο χρήστης Isidora είπε…
Χρησιμότατες οι ίνφο, ευχαριστούμε πολύ:)
Ευκαιρία να βάλω μερικά φυτά ακόμη από την λίστα, που μου αρέσουν πολύ.
Κάτι περίεργο λέγανε παλιά για τον πόθο από στόμα σε στόμα αλλά δεν μπορώ να θυμηθώ τι...
Ο χρήστης Εύα είπε…
λεγανε Ισιδωρα μου οτι φερνει γρουσουζια στον ερωτικο τομεα ;-)
εγω και χωρις ποθο μια χαρα χαλια τα παω,οποτε...

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Άργιλος, ένα φυσικό καλλυντικό.

Μετά από όσα μας είχε πει η μαγισσούλα για τον άργιλο, εγώ είμαι η τελευταία που θα πρέπει να σας μιλήσω γι' αυτόν.
Μέσα στα πολλά καλά (και κακά) που έχει η Ζάκυνθος, είναι και ο άργιλος σε μερικές παραλίες.Το καλοκαίρι, όλοι οι τουρίστες που ξέρουν ή αναγνωρίζουν το πέτρωμα, γεμίζουν το σώμα τους με αυτόν για φυσικό πίλινγκ.

Τώρα αν σας πω ότι εγώ ποτέ δεν το έχω κάνει αυτό το πράγμα, μαλλον μόνο η μάγισσα θα με πιστέψει!!!
Εγώ σαν καλό κορίτσι που είμαι και με μια κάμερα στο χέρι, πήγα χτες επίτηδες στην παραλία της Άμπουλας στο Κάτω Γερακαρίο, για να φωτογραφίσω και να σας δείξω τον άργιλο και να πάρω κάμποσο (τον έγδαρα το λόφο...) Θα έλεγα ότι είναι γκριζοπράσινος, αλλά η μάγισσα ξέρει καλύτερα από εμένα.Βουαλά ο άργιλος λοιπόν.

Σαπούνι με γάλα και μέλι.

Σαπούνι με γάλα και μέλι.Ή μήπως να το ονομάσω Κλεοπάτρα; Έφτιαξα σαπουνάκι γαλατομελένιο.Υλικά
131 γρ. λάδι καρύδας
85 γρ. φοινικέλαιο
198 γρ. πυρηνέλαιο ή ελαιόλαδο
50 γρ. βούτυρο καριτέ

63 γρ. καυστική σόδα
84 γρ. νερό απιονισμένο
80 γρ. φρέσκο γάλα κατεψυγμένο (αντιφατικοί όροι, χεχε)

Στο tracing πρόσθεσα:
2 κ. σ. σκόνη γάλα
2 κ. σ. παγωμένο νερό
1 κ. σ. μέλι
½ κ. σ. αιθέριο έλαιο κέδρου και πεύκου

Η διαδικασία γνωστή. Η μόνη αλλαγή που έκανα, ήταν ότι είχα παγώσει 80 γρ. γάλα, το οποίο πρόσθεσα όπως ήταν παγωμένο στη σόδα (που είχα φτιάξει μόνο με 84 γρ. νερό) όταν έφτασε περίπου στους 42-45 βαθμούς.
Το αστείο είναι ότι η σόδα έγινε σαν κρέμα. Τώρα τι ζημιά είχε κάνει στο γάλα…θα σας γελάσω.
Στο tracing πρόσθεσα τη σκόνη γάλακτος που ανακάτεψα με παγωμένο νερό, το μέλι και τα αιθέρια. Δεν ήξερα τι αιθέρια να βάλω, οπότε αποφάσισα να βάλω κάτι που να ταιριάζει με μέλι!

Σίγουρα, η χημεία έπαιξε το ρόλο της με τα γάλατα και το μέλι, γιατί ενώ περίμενα να βγει λευκό το σαπουνάκι ή έστω κρεμ, ενώ ξε…

Υγρό σαπούνι σαν κρύσταλλο!

Κορίτσια & πιθανώς αγόρια, καλησπέρα σας! Αργά και μουδιασμένα κάνω το πρώτο μου post στην παρέα σας, με θέμα τα υγρά σαπούνια. Ας μου επιτραπεί μια εισαγωγή ...
Στην παρασκευή σαπουνιών, μπορούμε να πούμε πως υπάρχουν 3 στάδια μύησης :
Το πρώτο -του αρχάριου- είναι το λεγόμενοmelt & pour. Τρίβουμε το έτοιμο σαπουνάκι, το λιώνουμε με νερό και το ξαναφορμάρουμε. Είναι το στάδιο-ποιός είμαι εγώ-τι είναι σαπούνι-τι σημαίνει φόρμα?
Το δεύτερο στάδιο είναι αυτό της παρασκευής στέρεου σαπουνιού, συνήθως με την ψυχρή μέθοδο. Βάζουμε τα λάδια μας με την καυστική σόδα, χτυπάμε, σαπωνοποίηση, φορμίτσες και περιμένουμε τις εβδομάδες μας να ωριμάσει. Αυτό είναι το στάδιο της συνειδητοποίησης! Εχει όλη τη χαρά του να φτιάχνεις κάτι ολότελα δικό σου, λίγο γλυπτική, λίγο νοσταλγία για τις "παλιές", που τα κάναν όλα αλλιώς και μια μελαγχολία για το χρόνο που δε δίνουμε πια στα πράγματα.
Το τρίτο στάδιο είναι το υγρό σαπούνι. Εδώ σχεδόν απαραίτητη είναι η προϋπηρεσία στα άλλα δύο στάδια…