Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο

κεφίρ, τα λευκά κοράλια της Ανατολής και οι θησαυροί τους

Γυναίκα συλλέγει το γάλα


Ήταν αρχές Αυγούστου, πλησίαζε της Παναγίας και στο σπίτι είχαμε ετοιμασίες και χαρές. Παντρευόταν η θεία η Αγελική, η μοναχοκόρη της γιαγιάς και η αδυναμία της. Η θεία Αγγελική έμοιαζε με μια κουκλίτσα που είχα, μαύρα λαμπερά μαλλιά και πρόσωπο σα γάλα. Την κανάκευε η μάνα της, γι'αυτό.... Η κούκλα της γιαγιάς ήταν η Αγγελικούλα...
Απομεσήμερο ζεστό, παίζαμε όλα τα μικρά στο δρόμο και ακούω πίσω μου να με καλεί η φωνή της κυρ-Αρετής ανήσυχη..."σύρε πουλί μου και μίλα της γιαγιάς, μίλα της και πες της πως το Φιλιππάκι μου ένιωσε πάλι την αδυναμία..."Βρήκα τη γιαγιά κιόλας όρθια, να ετοιμάζει την θρεπτική κρέμα του παιδιού. Με μέλι, βούτυρο και γάλα. Όμως το γάλα,από το βάζο με τα άσπρα σφουγγαράκια μέσα. Έτσι της το είχε φέρει ο θείος Αντρέας από το ταξίδι του στη Μαύρη Θάλασσα και της είχε πει"πάρτο αυτό μάνα και δίνε το σε γερόντους και άρρωστα μωρά και να αβγατίζεις την αξία του συχνά με νέο γάλα.Χωρίζει τότε η γιαγιά την
πλούσια κρέμα στα δύο και μου λέει"αυτή για το μωρό να δυναμώσει και αυτή θα την αλοίφεται η Αγγελικούλα μας για να ομορφύνει κι άλλο. Και όσο η γιαγιά έδινε τη θρεπτική
κρέμα στο παιδί, η Αρετή καθισμένη στα πόδια του χτυπούσε σιγά το στέρνο της και μονολογούσε...."ήταν φτωχό το γάλα μου για το μωρό μου, ήταν φτωχό." Λες κι έφταιγε εκείνη που δεν είχε δύναμη, αυτή και το γάλα της.
Την πονούσε η γιαγιά την Αρετή, την πονούσε γιατί έμεινε να παλεύει μοναχή της, γι' αυτήν και για το μοναχοπαίδι της,το ασθενικό το Φιλιππάκι ....




αλχημιστής 17ος αιώνας



Πέρασαν οι μέρες κι έγινε κι ο γάμος και η Αγγελικούλα έλαμπε μες τα άσπρα και την ευτυχία. Πέρασαν και τα χρόνια κι ο Φίλιππος μεγάλωσε κι έγινε σωστό παλληκαράκι δύο μέτρα. Θες από τα βάλσαμα της γιαγιάς, θες από το Θεό ; Και τα δύο, λέω εγώ τώρα... Και το σπούδασε γιατρό η κυρ-Αρετή με το τίποτα. Καμάρωνε και η γιαγιά για το Φίλιππο και δεν τον ξέχναγε ποτέ απ'τις ευχές της. Μεγάλωσε και στα δικά της ευλογημένα χέρια... σαν τα παιδιά της.




Δεύτερη ώρα....Βιολογία
κεφίρ,'το ποτό ζωής' των Καυκάσιων

Πρόκειται για ένα σύνθετο, συμβιωτικό μίγμα μικροοργανισμών οι οποίοι είναι προϊόντα οξυγαλακτικής ζύμωσης. Το μίγμα αυτό περιέχει βακτηρίδια φιλικά προς τον οργανισμό (προβιοτικά), ζύμες, βιταμίνες Β1, Β2, Β6, Β12, C, ανόργανα άλατα, αμινοξέα (ισολευκίνη, λευκίνη, βαλίνη) που έχουν σχέση με την σύνθεση πρωτεινών στους μύες, φυλλικό οξύ (Β9) και πλήρεις πρωτεϊνες. Άριστη πηγή βιοτίνης (βιτ. Η), η οποία βοηθά τον οργανισμό να αφομοιώνει τις υπόλοιπες βιταμίνες και έχει σχέση με την αντιγήρανση και προστασία του δέρματος. Όπως το γιαούρτι έτσι και το κεφίρ βασίζεται στο γάλα. Η διαδικασία περιλαμβάνει τη ζύμωση του γάλακτος με τους σπόρους του κεφίρ. Οι σπόροι αυτοί είναι μια μάζα βακτηριδίων, ζύμης και ενός πολυσακχαρίτη ο οποίος είναι μοναδικός και λέγεται κεφιράν. Η δράση του είναι αντιμικροβιακή, αντιφλεγμονώδης,αναπλαστική και αναγεννησιακή των κυττάρων. Ρυθμίζει δυσλειτουργίες του πεπτικού, αναπνευστικού και ανοσοποιητικού συστήματος. Θεραπεύει ασθένειες του δέρματος, των νεφρών, των εντέρων, του ήπατος και του αίματος. Αποτοξινώνει επαρκώς όλο τον οργανισμό. Συνίσταται η χρήση του σε παιδιά, ηλικιωμένους, αναρρωνύωντες ασθενείς καθώς και σε έγκυες ή θυλλάζουσες μητέρες. Ως ένα μεγάλο βαθμό, υποκαθιστά ακόμα και το μητρικό γάλα!




Η ραγδαία εξάπλωση του κεφίρ στις χώρες του δυτικού κόσμου, τα τελευταία χρόνια έχει πυροδοτήσει έναρξη νέων επιστημονικών ερευνών που επιδιώκουν να τεκμηριώσουν με νέα στοιχεία τις εικασίες ετών που αποδίδουν στο κεφίρ, σχεδόν μαγικές ικανότητες. Δεν είναι τυχαίο το ότι οι Καυκάσιοι που το πίνουν σαν νερό ξεπερνούν τα 110 χρόνια ζωής!

Οι αυθεντικοί σπόροι κεφίρ είναι δυσεύρετοι και γι' αυτό αποκτώνται κυρίως "χέρι με χέρι". Κατά την καλλιέργειά τους με το γάλα, στο βάζο μας, έχουν την ιδιότητα να πολλαπλασιάζονται σε μέγεθος και ποσότητα και έτσι μας δίνουν τη δυνατότητα, να δωρίσουμε και σε άλλους ένα μέρος τους. Προσωπικά, το θεωρώ "ζωντανό ποτό" και γι' αυτήν τους ακριβώς την ιδιότητα. Θρέφεται και εξαπλώνεται με την αγάπη, την διάθεση προσφοράς και την αλληλοβοήθεια!



...ώρα για την- βασιλικής περιποιήσεως-μάσκα, πίλινγκ προσώπου

~
2 κ. σ. κεφίρ
~1 κ. σ. λάδι εκλεκτόν
~1 κ. γλ. μέλι
~1/4 κ. γλ. βασιλικό πολτό
~3-4 σταγ. αιθέρια έλαια του γούστου μας
~ αλεύρι τόσο, όσο χρειαστεί για μια ευκολοδούλευτη πάστα

*ανακατεύουμε,απλώνουμε, ξαπλώνουμε, ηρεμούμε και νιώθουμε
*εκμεταλευόμαστε την παρουσία άλευρου και τρίβουμε απαλά
*όση μείνει τη διατηρούμε στο ψυγείο, 4-5 ημέρες

Σχόλια

Ο χρήστης eleni είπε…
Sadigi,τι ωραίο παρασκεύασμα!
Κεφίρ δεν κυκλοφορεί και έτοιμο;Καλά δεν το συζητώ ,να το φτιάχνεις μόνη είναι καλύτερο.
Για πείτε,πού μπορούμε να βρούμε σπόρους,αφού είναι δυσεύρετοι;

Η αφήγηση από τα περασμένα υπέροχη!Και οι πληροφορίες για το κεφίρ επίσης.
Ο χρήστης Isidora είπε…
Αν με πειτε και από πού να τους βρω τους σπόρους κεφίρ, θα με φτιάξετε το κέφι! Πολύ ζωντανή η μάσκα, καραθρεπτικότατη φαίνεται απο τα συστατικά της ... Εύγε γλυκυτάτη μας και καλό σ/κ !
Ο χρήστης Isidora είπε…
Το αλεύρι βρώμης θα την έκανε ακόμη πιο ζωντανή, τι λέτε?
Ο χρήστης kiki είπε…
Άψογο ποστ. Για το κεφίρ και τα ωφέλιμα στοιχεία του, είχε γίνει μεγαλη κουβεντα στο παλιό hungry.gr. Μάλιστα συχνά-πυκνά, έβγαινε ανακοίνωση για χάρισμα κεφίρ, επειδή είχε πολλαπλασιαστεί.
Δεν έχω δοκιμάσει ποτέ και είμαι περίεργη να μάθω τι γεύση έχει. Δεν έχω δει ποτέ σε σούπερ μάρκετ αν και καποια στιγμή έγινε κουβέντα ότι κυκλοφόρησε σε καποιο. Πιστεύω ότι είναι δύσκολο να γίνει αυτό, αφού είναι ζωντανός οργανισμός που πολλαπλασιάζεται, άρα πρέπει να αγοραστεί σύντομα. Γενικά θέλει στοργή και προδέρμ και πραγματικά είναι ένα "υλικό" που συμβάλλει στην επικοινωνία των ανθρώπων αφού πρέπει να αλλάζει χέρια και να χαρίζεται.
Μπράβο σαντιγουλίνι!
Ο χρήστης sadigi είπε…
~eleni~
σ'ευχαριστώ πολύ,προς το παρόν κι εγώ ,έτοιμο το παίρνω,είναι σαν γιαουρτάκι
για τους σπόρους ψάχνω κι εγώ στο νετ κυρίως, αλλά και ρωτώντας από δω κι από κει


~isidora~
σας λέω αβίαστα..αυτοσχεδιάστε όπως σας κάνει κέφιρ ,γλυκιά
έμαθα ότι στην Ισπανία δεν υπάρχει σπίτι χωρίς το δικό του κεφίρ
είναι λίγο μακρυά, βέβαια....
όμως άκουσα ότι και οι Πόντιοι ξέρουν καλά τι εστί κεφίρ
Ο χρήστης sadigi είπε…
~kiki~
σε ευχαριστώ πολύ
το βρίσκω σε κατάστημα bio αλλά βγάζει και άλλη συμβατική εταιρεία
είναι σαν αραιό γιαουρτάκι και στη γεύση και στην υφή
κάνει πολύ ωραίες σάλτσες σαλάτας κικίτσα μας καλή!
Ο χρήστης kiki είπε…
Ωωωω μερσί. Λες να έχει το Βιομάγαζο εδώ; Θα κοιτάξω!
Ο χρήστης heart n soul είπε…
ω τι ωραία! το κεφίρ το πρωτοάκουσα όταν έμενα Θεσσαλονίκη, δε το έχω δοκιμάσει όμως αν και πολύ θέλω. Ερωτήσεις τώρα: Είναι καλύτερο από το γιαούρτι; Έχει σχέση με τα prebiotics και τα probiotics? Έχει σχέση με το Molkosan (δες εδώ πλιζ: http://www.avogel.co.uk/shop/products/naturalfood/molkosan.php) το οποίο περιγράφεται ως "Concentrated lactofermented whey , (L+)-lactic acid, bacterial culture" ?
Ο χρήστης heart n soul είπε…
βρήκα και σάιτ: www.kefir.net
Ο χρήστης eleni είπε…
Sadigi,αφού λες ότι έχει και συμβατική εταιρεία,τότε τέτοιο δοκίμασα.Η γεύση του είναι όντως σαν αραιό γιαούρτι ή ξινόγαλο.
Το καλοκαίρι που ήπια είναι τέλεια δροσιστικό.
Ο χρήστης popelix είπε…
Έχει ένα σούπερ-ποντιακό μπακάλικο εδώ κοντά, λες να ρωτήσω για κεφίρ; Με την τρελή ζωή που κάνουμε, κάτι τέτοια τονώνουν τον οργανισμό και το αντεράκι μας που έγινε στριμμένο το καημένο.
Ο χρήστης sadigi είπε…
~heart honey~
να τί βρήκα ,τα πρεβ/κα είναι άπεπτες ίνες των τροφών ,killers των παθογόνων βακτήριων του εντέρου
τα προβ/κα είναι"καλά" βακτήρια όπως ο γακακτοβάκιλλος(lactobacillus)που προστατεύουν "ειρηνικά" το σώμα
στα δύσκολα έρχονται τα πρώτα και κάνουν τη " σκληρή δουλειά" άρα και τα 2 απαραίτητα και συμπληρωτικά
το κεφίρ έχει προβ/κά
τώρα το προιόν του avogel νομίζω πως είναι κάτι παρεμφερές μιας και βασίζεται κι αυτό στο lactobacillus,όμως το κεφίρ έχει αποκλειστική ονομασία αφού βασίζεται στον κεφιράν ,ένα πολυσακχαρίτη μοναδικό
και ναι, από τα λίγα που έμαθα ,πιστεύω πως είναι καλύτερο απ' το γιαούρτι
Ο χρήστης sadigi είπε…
~popelix~
ναι ναι ,ρώτα ρώτα και πες μας πλιζ για να ξέρουμε που θα κινηθούμε
Ο χρήστης sadigi είπε…
~heart~
είδα επίσης ότι το molkosan γίνεται με το L γαλακτικό οξύ που είναι μια ζύμωση γλυκόζης και διάφορων σακχάρεων
νομίζω πως είναι κάτι μεταξύ γιαουρτιού και ξινόγαλου
btw πολύ ωραίο και ενδιαφέρον site
Ο χρήστης Mariela είπε…
Καλημέρα σε όλα τα κορίτσια...
τι ωραία που είστε εδώ....
ειδικά αυτή η ιδέα με τον ανανά πολύ μου άρεσε και λέω να τη δοκιμάσω...
έλα όμως που εγώ είμαι λίγο ανυπόμονη και... που να περιμένω 1 χρόνο??? Θα το κάνω όμως...
Ο χρήστης heart n soul είπε…
dear sadigi ευχαριστώ για την έρευνα και για τις πολύ ενδιαφέρουσες πληροφορίες! το molkosan btw, και πίνεται και πασαλείβεται:) κάνει πολύ απαλό το δέρμα
Ο χρήστης sadigi είπε…
~mariela~
καλώς την


~heart honey~
αν όντως είναι τύπου ξινόγαλο(αποβουτυρωμένο γάλα) θα είναι και "διαίτης"
το έχεις δοκιμάσει;
Ο χρήστης IZA είπε…
Για αρκετά χρόνια είχε ο άντρας μου κεφίρ. Τον έβλεπα κάθε βράδυ να το φροντίζει, δηλαδή να το πολλαπλασιάζει με το γάλα. `Ηταν κάτι σαν το κατοικίδιό μας. Στις διακοπές να φανταστείτε, το κουβαλάγαμε μαζί μας. Το βραδινό φαγητό του άντρα μου ήταν ένα μπολ μ' αυτό το γάλα με κριθαρένια παξιμάδια. Εγώ βέβαια ούτε να το δω δεν ήθελα. Πού να φανταστώ τότε ότι θα έκανε και για καλλυντικό. Τώρα που το χρειάζομαι όμως δεν έχουμε. Μας ψόφησαν τα ζωάκια(οι μύκητες.
Ο χρήστης sadigi είπε…
~iza~
τι κρίμα!!!
Ο χρήστης heart n soul είπε…
sadigi, είναι ένα διάφανο υγρό, πολύ δυνατής οξύτητας, για να το πιείς βάζεις ένα κουταλάκι σε ένα ποτήρι χυμό κλπ, (δεν πίνεται μόνο του) ή περνάς με ένα βαμβάκι το πρόσωπο, σαν λοσιόν
Ο χρήστης sadigi είπε…
~heart~
με εξιτάρει αυτό το molkosan
πρέπει να είναι πολύ τέλειο προιόν
ο ορός γάλακτος τον οποίο έχει, έμαθα πως είναι η λεγόμενη άρμη δλδ. το υγρό που απομένει μετά την παρασκευή τυριού και μέσα σε αυτό διατηρούν το τυρί και είναι διάφανο και "τσουχτερό"
με ξινόγαλο ενισχύουν την "δύναμη" της άρμης
άρα το μολκοσαν τα έχει όλα αυτά
σούπερ για λοσιον
Ο χρήστης heart n soul είπε…
ουί, ουί, εξακτεμάν!:)
Ο χρήστης sadigi είπε…
~heart honey~
πρέπει να το κάνω δικό μου αυτό το molkosan
έχεις πάντα το κατάλληλο σάιτ,την κατάλληλη στιγμή
είσαι θησαυρός:-)
Ο χρήστης witchofdaffodils είπε…
Santigi!!!!

τι ποστ, και η αφήγηση και η βιολογία :)
Έχω ακούσει και γω γι'αυτό το θαυματουργό, αλλά δεν το ΄έχω γνωρίσει από κοντά..
Παράδοξο μου φαίνεται να το ταϊζεις και να το φροντίζεις σαν παιδί..Δλδ, όταν πεινάνε αυτά τα σφουγγαράκια γκρινιάζουν ;-)

Το έχει πάρει το μάτι μου νομίζω σε ράφι σουπερμάρκετ..Θα το ψάξω για μπωτέ, άι πρόμιζ, μερσί γλυκυτάτη :)
Ο χρήστης sadigi είπε…
~magic queen~
εγώ σας ευχαριστώ
όταν πάψουμε να τα συντηρούμε με νεό γάλα,αυτά έτσι ήσυχα... καταλήγουν!!
δεν είναι σχεδόν "ποιητικό" αυτό το αγαθό της φύσης;
ζει μόνο για το χατήρι μας και όταν δεν το θέλουμε πια, αυτό πεθαίνει....
παύει να υπάρχει
τα πάντα με σοφία.....
αχ συγκινήθηκα πάλι!!!αγαπημένη μου μαγισουλίτσα
Ο χρήστης witchofdaffodils είπε…
..δύσκολα μπορεί να βρεις κάτι στη φύση που δεν είναι "μαγικό"..

και δε με λέτε σουίτ σαντιγύ, το ποτίζετε με οποιδήποτε γάλα;
Ο χρήστης Isidora είπε…
Στη γρίπη κάνει τίποτις το κεφίρ? Άντε και θα πάρω σβάρνα τα ποντιακά τα μαγαζάκια να δίνω παραγγελιές:)))
Ο χρήστης sadigi είπε…
~magic queen~
διάβασα πως γίνεται με οποιοδήποτε γάλα αλλά οι σπόροι αναπτύσονται πιο γρήγορα με χαμηλών λιπαρών γάλα

do it ~γλυκιά isidora~
για το ανοσοποιητικό λένε κάνει θαύματα γι'αυτό οι Ρώσοι σπάνια πεθαίνουν από εκφυλλιστικές ασθένειες{χωρίς να κάνουμε τους γιατρούς,βέβαια}
Ο χρήστης witchofdaffodils είπε…
α, λάιτ θέλει το χρυσό μου...
Ο χρήστης ΑΧΤΙΔΑ είπε…
Το κεφίρ το γνωρίζω απο μικρό κοριτσάκι και το αγοράζω μέχρι τώρα.Στη Τσιμισκή υπήρχε ένα μαγαζί που το πουλούσε , το αγόραζε η γιαγιά μου και μου έδινε να το πιώ.Τώρα το πίνω τα πρωινά μαζί με ένα κουλούρι , είναι το πρωινό μου.Άλλοτε το βάζω σε μπολ και βάζω μέσα κορν φλέικς.
Ο χρήστης Ειρήνη είπε…
Είχα μια συνάδελφο που μεγάλωσε στην Τασκένδη (οι γονείς της ήταν πολιτικοί πρόσφυγες) και ήξερε το κεφίρ από "πρώτο χέρι".. μάλιστα κι αυτή το ονόμαζε "ζωάκι", το είχαν στο σπίτι τους στη Ρωσία για πολλά χρόνια. Από αυτή έμαθα πόσο ωφέλιμο είναι για τον ανθρώπινο οργανισμό και θέλησα κάποια στιγμή να το αποκτήσω. Πήρα λοιπόν τηλέφωνο σε κάποια καταστήματα με βιολογικά είδη και θυμάμαι πως από κάποιο κοντά στην Ομόνοια (σε κάποιο δρόμο κάθετο της Πανεπιστημίου), μου είπαν να περάσω να μου δώσουν, έχοντας μαζί μου ένα βαζάκι με γάλα για να το βάλουμε μέσα κατευθείαν. Λόγω έλλειψης χρόνου όμως, ποτέ δεν το έκανα, εξάλλου θέλει προσοχή στην περιποίησή του, πολύ καλή καθαριότητα (το βγάζουμε από το γάλα όταν αυτό έχει γίνει κεφίρ και το ξεπλένουμε πολύ καλά πριν το ξαναβάλουμε σε άλλο βάζο με γάλα, κι αυτό ανά 1-2 ημέρες, κλπ) - κι εγώ προς το παρόν δεν έχω το κουράγιο και το χρόνο να έχω ένα "κατοικίδιο" στο σπίτι μου.. απλά σκέφτηκα να γράψω αυτό το σχόλιο μήπως βοηθήσω κάποιον/κάποια που θέλει να το βρει :)
Ο χρήστης sadigi είπε…
~ειρήνη~
να 'σαι καλά, βοηθάς οντως:)
Ο χρήστης Ανώνυμος είπε…
stefanos kaykasios
eimai apo seres
k exo magia kefir
an theli kapios na toy doso
einai poly kalo ego pino 1 litro tin mera
exo sxedos kopsi to nero ....
des te k to ippofaes !!! to fagoto toy megaleksadroy
kali ereyna
Ο χρήστης sadigi είπε…
στέφανε σε ευχαριστώ πολύ για την προσφορά σου
ενδιαφέρομαι για τους σπόρους
αν δεν σου κάνει κόπο στείλε μου μειλ να σου δώσω διεύθυνση και εννοείτε με δικά μου έξοδα
είμαι sadigiSGF@gmail.com

τώρα είδα το σχόλιο, να σαι καλά
Ο χρήστης papi είπε…
Δεν ηξερα καν οτι υπαρχει κατι τετοιο!! Ωραιο ακουγεται μιας και μ'αρεσει γενικοτερα η γευση των γαλακτοκομικων!!
Τι ακριβως ειναι αυτο δηλδη?καποιος μυκητας που αναπτυσεται μεσα στο γαλα?
Υπαρχει καποια που καλλιεργει κατι τετοιο να μας πει εντυπωσεις?!?
Με τι μοιαζει πολυ η γευση του??
Ξερετε καποιο καταστημα που να πουλαει στο κεντρο?
Ο χρήστης papi είπε…
Oooπς! Eιμαι και γω του 1/3...πηγα κτ'ευθειν στη συνταγη και προσπερασα τα εισαγωγικα!!
Μου λυθηκε λοιπον μια απροια αλλα ισχυουν οι υπολειπες!
Επισης θα ηθελα πολυ να ξερω και σε ποια ειναι περιπου η τιμη του.
Ο χρήστης Ανώνυμος είπε…
Γεια σας και απο μενα... και εγω πινω κεφιρ και το φτειαχνω μονη μου βρηκα οδηγιες στο blog

http://milk-kefir.blogspot.com

Monica
Ο χρήστης ΑΝΤΩΝΗΣ είπε…
ΕΧΩ ΚΙ ΕΓΩ ΚΕΦΙΡ ΣΠΟΡΟΥΣ (ΜΠΟΡΩ ΝΑ ΔΩΣΩ ΕΩΣ 3 ΔΟΣΕΙΣ). ΕΙΝΑΙ ΠΟΛΥ ΑΠΛΟ ΣΤΗΝ ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ ΤΟΥ. ΜΙΑ ΓΕΜΑΤΗ ΚΟΥΤΑΛΙΑ ΤΗΣ ΣΟΥΠΑΣ ΠΕΡΙΠΟΥ ΣΕ ΕΝΑ ΚΟΙΝΟ ΒΑΖΟ ΤΩΝ 700ml. ΠΡΟΣΘΕΤΟΥΜΕ ΜΙΣΟ ΛΙΤΡΟ ΓΑΛΑ ΚΑΙ ΤΟ ΑΦΗΝΟΥΜΕ ΤΟ ΠΟΛΥ ΓΙΑ 2 ΗΜΕΡΕΣ ΕΞΩ ΑΠΟ ΤΟ ΨΗΓΕΙΟ. ΤΙΣ ΖΕΣΤΕΣ ΚΑΛΟΚΑΙΡΙΝΕΣ ΜΕΡΕΣ, ΚΙ ΟΤΑΝ ΤΟ ΚΕΦΙΡ "ΜΕΓΑΛΩΣΕΙ" ΜΠΟΡΟΥΜΕ ΝΑ ΕΧΟΥΜΕ ΕΤΟΙΜΟ ΠΑΡΑΣΚΕΥΑΣΜΑ ΚΑΙ ΣΕ 24 ΤΟ ΠΟΛΥ ΩΡΕΣ. ΠΡΟΣΟΧΗ ΧΡΕΙΑΖΕΤΑΙ ΚΑΤΑ ΤΗΝ ΜΕΤΑΓΓΙΣΗ. ΘΑ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΒΡΟΥΜΕ ΕΝΑ ΣΤΡΑΓΓΙΣΤΗΡΙ ΜΕ ΣΧΕΤΙΚΑ ΜΕΓΑΛΕΣ ΤΡΥΠΟΥΛΕΣ ΓΙΑ ΝΑ ΑΠΟΜΑΣΤΕΥΟΥΜΕ ΤΟ ΠΡΟΪΟΝ.(ΚΑΛΟ ΕΙΝΑΙ ΝΑ ΕΙΝΑΙ ΑΝΟΞΕΙΔΩΤΟ,ΙΝΟΧ). ΜΕΤΑ, ΞΕΠΛΕΝΟΥΜΕ ΚΑΛΑ ΤΑ ΣΠΟΡΑΚΙΑ ΜΕ ΝΕΡΟ ΒΡΥΣΗΣ (ΚΑΙ ΠΙΕΖΟΥΜΕ ΕΛΑΦΡΑ) ΓΙΑ ΝΑ ΞΕΠΛΥΘΕΙ. ΤΟ ΤΟΠΟΘΕΤΟΥΜΕ ΣΤΟ ΠΛΥΜΕΝΟ (ΜΟΝΟ ΜΕ ΝΕΡΟ) ΒΑΖΟ ΚΑΙ ΠΡΟΣΘΕΤΟΥΜΕ ΤΟ ΝΕΟ ΓΑΛΑ. ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΧΡΗΣΙΜΟΠΟΙΗΘΕΙ ΚΑΙ ΓΑΛΑ ΠΟΥ ΕΛΗΞΕ ΤΗΝ ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΗ ΜΕΡΑ. Η ΖΥΜΩΣΗ ΔΙΑΡΚΕΙ ΑΠΟ 8 ΕΩΣ 24 ΩΡΕΣ ΠΕΡΙΠΟΥ, ΑΝΑΛΟΓΑ ΤΗΝ ΘΕΡΜΟΚΡΑΣΙΑ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΟΣ, ΤΗΝ ΠΟΣΟΤΗΤΑ ΚΕΦΙΡ ΚΑΙ ΤΗΝ ΠΟΣΟΤΗΤΑ ΓΑΛΑΚΤΟΣ. ΟΣΟΙ ΤΟ ΠΡΟΤΙΜΟΥΝ ΕΛΑΦΡΩΣ ΓΛΥΚΟ, ΜΠΟΡΟΥΝ ΜΕΣΑ ΣΕ 12 ΩΡΕΣ ΝΑ ΠΑΡΟΥΝ ΤΗΝ ΔΟΣΗ ΤΟΥΣ, ΟΣΟΙ ΠΑΛΙ ΤΟ ΠΡΟΤΙΜΟΥΝ ΜΕ ΓΕΥΣΗ ΣΑΝ ΑΥΤΗ ΤΟΥ ΞΥΝΟΓΑΛΟΥ, ΜΠΟΡΟΥΝ ΝΑ ΤΟ ΑΦΗΣΟΥΝ 24 (ΙΣΩΣ ΚΑΙ ΠΑΡΑΠΑΝΩ ΩΡΕΣ). ΤΕΛΟΣ ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΣΥΝΤΗΡΗΘΕΙ ΣΤΟ ΨΥΓΕΙΟ (ΜΕΤΑ ΑΠΟ ΚΑΛΟ ΠΛΥΣΙΜΟ ΟΠΩΣ ΕΙΠΑΜΕ ΠΑΡΑΠΑΝΩ) ΜΕΣΑ ΣΕ ΝΕΡΟ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΕΡΙΟΔΟ ΤΩΝ ΔΙΑΚΟΠΩΝ ΣΑΣ. ΠΑΝΤΩΣ ΜΕΤΑ ΑΠΟ ΤΟ ΝΕΡΟ ΧΡΕΙΑΖΕΤΑΙ 1-2- ΔΟΣΕΙΣ ΓΙΑ ΝΑ ΕΠΑΝΕΛΘΕΙ ΣΕ ΓΕΥΣΗ ΚΑΙ ΖΥΜΩΣΗ. ΤΕΛΟΣ, ΠΟΤΕ ΔΕΝ ΠΕΤΑΜΕ ΚΑΤΙ ΖΩΝΤΑΝΟ ΣΤΟΝ ΝΕΡΟΧΥΤΗ ΜΑΣ,ΑΠΛΑ ΤΟ ΧΑΡΙΖΟΥΜΕ ΣΕ ΟΠΟΙΟΝ ΤΟ ΘΕΛΕΙ. ΔΕΝ ΘΑ ΔΥΣΚΟΛΕΥΤΕΙΤΕ ΝΑ ΤΟ ΧΑΡΙΣΕΤΕ.
Ο χρήστης Ειρήνη είπε…
Καλησπέρα Αντώνη, το σχόλιό σου ήρθε πάνω στην ώρα, μέρες τώρα σκεφτόμουν να ψάξω να βρω σπόρους κεφίρ! Θα το εκτιμούσα πολύ αν υπήρχε τρόπος να μου δώσεις, γράψε μου αν θέλεις στο μέηλ blue.bluester@gmail.com

Ευχαριστώ πολύ εκ των προτέρων :)
Ειρήνη

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

η μάσκα του τρόμου

Το μπλογκ αυτό δεν είναι μόνο φρου-φρου κι αρώματα κύριοι, ΟΧΙ ...μπροστά στα ραγδαία πολιτικά γεγονότα θα δώσουμε μαχητικό παρόν,εγώ θα σας συντονίσω..... Καταρχάς εσύ μεσιέ ματατζή...έχω να σου πω τούτο... άντε και να σου δείξω μια συμπόνοια για τα δύσκολα παιδικά χρόνια που πέρασες και σε πάω και στοίχημα γι αυτό,να το καταλάβω πως η κατάσταση του IQ σου δεν σού επιτρέπει να ξεχωρίσεις ένα βόδι από μια φράουλα,ξέρω πως επαγγέλματα με κοινωνική προσφορά που εξελίσσουν και  την προσωπικότητα ,σού είναι έννοιες παντελώς άγνωστες... ΑΛΛΑ δεν είναι δυνατόν εσύ ματατζή , με τη ρίψη χημικών μπροστά στη μούρη μου, να ματαιώνεις τον αγώνα ετών που κάνουμε εδώ μέσα συλλογικά και ατομικά  για ένα άλφα αιστητικό αποτέλεσμα . Ξέρεις ματατζή με τι φροντίδα και επιμονή μπλαστρωνόμεθα καθημερινά όλες εδώ, μάσκες με εκλεκτά αιθέρια έλαια και λάδια βιολογικά? ξέρεις πόσα βράδυα έχουμε ξενυχτήσει πάνω από τις κατσαρόλες μας για να δημιουργήσουμε την τέλεια κρέμα-σαπούνι-σαμπουάν ? ξέρεις πόσο δ

Ο άρκευθος και ένα serum κατά της κυτταρίτιδας

Με αφορμή τις συμβουλές της Emmy για να φροντίσουμε την γραμμή μας μετά τις κραιπάλες του Πάσχα, λίγα λόγια για τον εξαιρετικό άρκευθο (για τον οποίο έχουμε ήδη πει πολλά) και πως μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε το αιθέριο έλαιό του σε έναν πανεύκολο ορό για την καταπολέμηση της κυτταρίτιδας. Ο άρκευθος (ή αλλιώς αγριοκυπάρισσο ή ουνίπερος) ε ίναι θάμνος αειθαλής. Φθάνει τα 9 μ. ύψος και 4 μ. διάμετρο. Όλα τα μέρη του φυτού είναι αρωματικά. Τα φύλλα του σε νεαρή ηλικία είναι βελονοειδή, σε ώριμη μετατρέπονται σε μυτερά, διιστάμενα και σε διάταξη ανά 3 σε σπονδύλους. Στην επάνω επιφάνεια φέρουν μια διπλή λευκή γραμμή. Ανθίζει Μάρτιο και Ιούνιο. Ο καρπός στην αρχή είναι πράσινος και στη συνέχεια μαύρος, με γαλανό επίχρισμα. Στη χώρα μας φύεται το είδος Juniperus excelsa, είδος σπάνιο και προστατευόμενο με προεδρικό διάταγμα! Από παλαιότατων χρόνων χρησιμοποιείται στην μαγειρική, αλλά και στην παρασκευή ποτών, όπως το gin. Από τους καρπούς του είδους juniperus communis προκύπτει και το αιθέ

Σαπούνι με γάλα και μέλι.

Σαπούνι με γάλα και μέλι.Ή μήπως να το ονομάσω Κλεοπάτρα; Έφτιαξα σαπουνάκι γαλατομελένιο. Υλικά 131 γρ. λάδι καρύδας 85 γρ. φοινικέλαιο 198 γρ. πυρηνέλαιο ή ελαιόλαδο 50 γρ. βούτυρο καριτέ 63 γρ. καυστική σόδα 84 γρ. νερό απιονισμένο 80 γρ. φρέσκο γάλα κατεψυγμένο (αντιφατικοί όροι, χεχε) Στο tracing πρόσθεσα: 2 κ. σ. σκόνη γάλα 2 κ. σ. παγωμένο νερό 1 κ. σ. μέλι ½ κ. σ. αιθέριο έλαιο κέδρου και πεύκου Η διαδικασία γνωστή. Η μόνη αλλαγή που έκανα, ήταν ότι είχα παγώσει 80 γρ. γάλα, το οποίο πρόσθεσα όπως ήταν παγωμένο στη σόδα (που είχα φτιάξει μόνο με 84 γρ. νερό) όταν έφτασε περίπου στους 42-45 βαθμούς. Το αστείο είναι ότι η σόδα έγινε σαν κρέμα. Τώρα τι ζημιά είχε κάνει στο γάλα…θα σας γελάσω. Στο tracing πρόσθεσα τη σκόνη γάλακτος που ανακάτεψα με παγωμένο νερό, το μέλι και τα αιθέρια. Δεν ήξερα τι αιθέρια να βάλω, οπότε αποφάσισα να βάλω κάτι που να ταιριάζει με μέλι! Σίγουρα, η χημεία έπαιξε το ρόλο της με τα γάλατα και το μέλι, γιατί ενώ περίμενα να βγει λευκό το σαπουνάκι ή έ