Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο

ο γενναίος Αμάρανθος συναντά την μοιραία Σκουτελάρια

....και σμίγουν τις δυνάμεις τους για χάρη μας!


amaranthus(amaranthaceae)



Είχαμε την ευκαιρία να γνωρίσουμε το σπουδαίο αυτό δημητριακό μέσα από ένα αφιέρωμα μαμούθ στο μάραθο.Aς τα ξαναθυμηθούμε εν τάχει: o αμάρανθος συγκεντρώνει ασυνήθιστα υψηλά επίπεδα λυσίνης, ένα αμινοξύ που δεν παράγεται από το σώμα και που δεν υπάρχει σε κανένα άλλο δημητριακό.
Η λυσίνη κάνει την πρωτεϊνη του αμάρανθου εξαιρετικά πολύτιμη καθώς ωφελεί τον μεταβολισμό των κυττάρων και επιβραδύνει τη γήρανση. Είναι πλούσια σε ασφαλή λιπαρά οξέα (λινολεϊκό οξύ, λινολενικά οξέα), μέταλλα, μαγνήσιο, σίδηρο,ασβέστιο και ιχνοστοιχεία.
Ακόμα η λυσίνη παράγει την καρνιτίνη, ένα συστατικό που βοηθά τα κύτταρα να ελευθερωθούν από λίπος και τοξίνες καθώς τους μεταφέρει τα ωφέλιμα στοιχεία της λυσίνης.

διατροφική αξία
Είναι ένα παραμελημένο δημητριακό και σχετικά άγνωστο. Τόσο ωφέλιμο όμως!
Καλλιεργείται κυρίως στην λατινική Αμερική εδώ και χιλιάδες χρόνια. Οι Ινκας πίστευαν ότι ο μικροσκοπικός, χρυσαφένιος αυτός σπόρος είχε υπερφυσικές δυνάμεις καθώς τους έδινε την αίσθηση του χορτασμού και άρα της αντοχής για πολλές ώρες! Η UNICEF χρηματοδοτεί σχέδια ερευνών για μαζική καλλιέργεια του αμάρανθου καθώς τον θεωρεί εναλλακτική λύση στον αγώνα κατά της πείνας και τον αποκαλούν το δημητριακό της ελπίδας!




...και η μοιραία
Scutellaria Baicalensi
s


Να σας συστήσω....
Αρωματικό φυτό του γένους skullcap, η συγκεκριμένη skullcap baical.
Της γνωστής οικογενείας Lamiaceae με συγγενείς τη μέντα, τη λεβάντα, το φασκόμηλο, το δεντρολίβανο κ.ά. Υπάρχουν πάνω από 200 είδη σκουτελάρια όλα λίγο-πολύ, γενετικά παρόμοια. Αποτελεί ένα από τα 50 θεμελιώδη φυτά της κινέζικης βοτανολογίας. Μετρήστε τα οφέλη της: ισχυρά αντιοξειδωτική δράση χάρη στη μεγάλη περιεκτικότητα φλαβονοειδών(βιταμίνη P, τανίνες, κατεχίνες), ρητίνες, πτητικά έλαια, αντιφλεγμονώδης, αντιμικροβιακή, τονώνει το νευρικό σύστημα,καταπολεμά τις ελεύθερες ρίζες, λευκαντική και με ελαφρά αντιηλιακή δράση. Χρήσιμα μέρη του φυτού, τα φύλλα και η ρίζα, εγχυμένα σε νερό (τσάι) και αλκοόλ, αντίστοιχα.

ας αυτοσχεδιάσουμε...

κοκτέιλ αναζωογόννησης προσώπου
για 100ml περίπου θα χρειαστούμε:
~2 κούπες αποσταγμένο νερό
~2 κουτ. σούπας σπόρο αμάρανθου
~1/3 κουτ. γλυκού βόρακα
~1 κουτ. σούπας λάδι της αρεσκείας μας
~1 κουτ. σούπας βάμμα σκουτελάρια
~αιθέρια έλαια της αρεσκείας μας, αλλά οπωσδήποτε γκρέιπ-φρούτ (συντήρηση)


Βράζουμε σε μέτρια φωτιά το νερό με το σπόρο για 20- 30 λεπτά, ανακατεύοντας κάθε λίγο και προσέχοντας μην κολλήσει. Κατεβάζουμε από τη φωτιά όταν το μίγμα έχει χυλώσει αισθητά.Προσθέτουμε το βόρακα και ανακατεύουμε καλά ,να διαλυθεί.Σουρώνουνε με πολύ λεπτό σουρωτήρι ,σε καθαρό σκεύος.Προσθέτουμε το βάμμα , το λάδι και όταν κρυώσει εντελώς τα αιθέρια.Το τζελ μας είναι έτοιμο!

Το φοράμε πρωί ή βράδυ,μόνο του ή κάτω από την κρέμα μας ,ανάλογα τις ανάγκες μας.Απορροφάται αμέσως και δεν αφήνει ίχνος λιπαρότητας.



*Τη συντήρηση του τζελ αναλαμβάνει ο βόρακας ,το αλκοόλ του βάμματος ,το γκρέιπ-φρουτ και το ψυγείο.
*Είναι μία άκρως φυσική γέλη, χωρίς προσθήκη ομογενοποιητή.Το πόσο σφιχτή ή αραιή τη θέλουμε εξαρτάται πάντα από την ποσότητα των υλικών,τη θερμοκρασία της εστίας και την ώρα βρασμού.Θα έλεγα λοιπόν ,ότι εμπειρικά περισσότερο, θα οδηγηθούμε στο προσωπικό μας επιθυμητό αποτέλεσμα.




Η εικαστική παρέμβαση στο χρώμα του τζελ ,ήταν αναγκαία. Όταν το φτιάξετε, θα καταλάβετε το γιατί...
update:είχα την υποψία και μια φίλη του post μέσα από τα σχόλια, με πήγε παρακάτω:γιατί να μην "τζελάρουν" και άλλα δημητριακά? δεν μπορεί να έχει μόνο ο αμάρανθος το προνόμιο,έτσι δοκίμασα και με βρώμη και πέτυχε (ευχαριστώ popelix) .Προτείνω λοιπόν open mind και αυτοσχεδιάστε με τα αγαπημένα σας δημητριακά!!

πρόταση:κινόα και φαγόπυρο, άκρως θρεπτικά!!Αμινοξέα,ω3 λιπαρά,κάλιο,σίδηρο,ασβέστιο,φυτικές ίνες ,πρωτεϊνες περισσότερες και από το σιτάρι!!



καλή επιτυχία!
πληροφορίες από: εφημερίδα Bionews 11/2007, medical-dictionary-thefreedictionary.com

Σχόλια

Ο χρήστης heart n soul είπε…
την κ. σκουτελάρια δεν είχα την τιμή, τον κ. αμάρανθο προσπαθώ να τον καταναλώνω όσο και όποτε, έχει μια έντονη γεύση/μυρωδιά που δεν είναι η καλύτερή μου αλλά μπρος τα κάλλη! ωραία η ιδέα της φυσικής γέλης!
Ο χρήστης sadigi είπε…
heart honey είστε μια αξιέπαινη κορασίς αφού καταναλώνετε τον αμάρανθο δια της εσωτερικής οδού,είναι το ιδανικόν νομίζω, so δεν τα χρειάζεστε εσείς τα τζελ και σουρλοτούμπανα
σας φιλώ
Ο χρήστης witchofdaffodils είπε…
chantilly,
η σκουτελάρια, quelle surprise!

Έχω τώρα τις άπειρες ερωτήσεις.
Σπόρους αμάρανθου λέτε; γιατί στα ΒΙΟ βρίσκω συνήθως αλεύρι αμάρανθου, και σας μερσώ, δεν ήξερα πόσο πολύτιμο είναι, και προσπάθησα να το βάλω σε ψωμί χωρίς μεγάλη επιτυχία..

Εσεις πως το χειρίζεστε το θέμα;

Enfin, κάναμε και τη γνωριμία της σκουτελάριας, φαίνεται εξαιρετικό βότανο.

Το τζελάκι θα το φτιάξω ανυπερθέτως, θέτε να μας πείτε πως με το βρασμο ο αμάρανθος (διευκρινείστε πλιζ, αλεύρι ή σπόροι) γίνεται τζελ;

το τζελ με τι το χρωματίσατε ντίαρ;
Ο χρήστης Isidora είπε…
Ω!!! Σαντιγύ, μΕ άρεσε τόσο πολύ αυτή η ενημέρωση και αυτό το τζελάκι με ξετρέλανε :))
Έκανα μια γρήγορη αναζήτηση για το φυτό στα βιβλία γιατί έχω ένα κόλλημα να το γνωρίζω live το φυτό και να μαζεύω μόνη τους σπόρους μου όταν μπορώ, αλλά βρήκα δυο διαφορετικές οικογένειες:
Μια γνωστή στην όψη (και μάλλον αυτό είναι το φυτό που χρησιμοποιείτε)Amaranthus
hypochondriacus
(Amaranthacées) που χρησιμοποιείται και στην ινδιάνικη βοτανολογία αλλά και από τους αβορίγινες της Αυστραλίας και μια άλλη οικογένεια
Αμάραντο
(Sedum telephium) Σέδον το Τηλεφιον
Οικογενεια : Κρασουλίδαι (Crassulaceae)
που μάλλον είναι ο καλλωπιστικός αμάραντος των γλαστρών μας και ουδεμία σχέση έχει...
Με βάλατε να ψάχνω και με αρέσει πολύ...
Στις υποχρεώσεις μου δεν ξέρω αν θα αρέσει...
:)
p.s. Και τι ωραίο το πάντρεμα με τη Scutellaria!
Ο χρήστης eleni είπε…
Πολύ ωραίες και χρήσιμες πληροφορίες Sadigi!
Κανένα δεν ξέρω και πρέπει να προμηθευτώ κι από τα δύο.Μόλις δω καινούριο παρασκεύασμα θέλω να το φτιάξω,θα το αναβάλω μέχρι την επόμενη επίσκεψη σε ...αλήθεια που θα τα βρούμε;-στα βιολογικά ή στο μπ..;
Πότε ακριβώς και ως τι το χρησιμοποιούμε;
Για τις άλλες απορίες θα καλυφτώ από τις απαντήσεις σου.
Ο χρήστης sadigi είπε…
my queen ,ευγενεστάτη ξέρετε πόσο πολύτιμος είναι ο αμαρ. και ας λέτε ότι δεν ξέρετε ,απλοχέρα
ναι σπόρο χρησιμοποιώ για το τζελ,στα βιολογικά έχει σπόρο η BIOGUSTO, η Allos(ΜΟΡΦΕΑΣ),για ρωτήξτε γι'αυτές τις εταιρίες...όμως και το αλεύρι του τζελάρει εν βρασμώ αλλά δε βγαίνει τόσο βελούδινο
σε πρώτη φάση το τζελ με το λάδι και το βάμμα βγαίνει μπεζοκίτρινο(χλαπάτσα) και έριξα 2 σταγ. μπλε χρώμα ζαχ/κης Δασκάλα μου!!!
Ο χρήστης sadigi είπε…
καλά σας λέω αυτ/τειρα θεοδώρα-ΙΣΙΔΩΡΑ αεικίνητη και φιλομαθή
να τι έμαθα:η καλή αυτή οικ/νεια των Αμαραντιδών μέλος αυτής ο νεανίας αμάρανθος έχει περίπου 60 είδη,όπως retroflexus,paniculatus,tricolor κ.τ.λ. εντελώς διαφορετικά μεταξύ τους είδη.Τα περισσότερα (βλήτα) είναι καλλωπιστικά. Δεν γνωρίζω ακριβώς από ποιο είδος προέρχεται ο σπόρος που έρχεται τυποποιημένος κυρίως από λατ.Αμερική.
την άλλη οικογένεια δεν τη γνωρίζω...
μήπως γίνεται αυτός ο διαχωρισμός ανάλογα τη χλωρίδα στην οποία ανήκουν(ευρωπαική ή ασιάτικη π.χ.)
δική μου απλοϊκή σκέψη ,μη γελάτε...
αν βρείτε άκρη διαφωτείστε μας πληζ
Ο χρήστης sadigi είπε…
αγαπητή μου eleni σε ευχαριστώ πολύ
ναι,έχεις δίκιο,ξέχασα να το γράψω
φοριέται και μόνο του (πρωί ή βράδυ) αλλά κάποια δέρματα μπορεί να νιώσουν και ανάγκη υδατικής πάνω από αυτό. όπως όλα τα σέρουμ σύσφιξης
τη σκουτ. τη βρήκα μόνο στο ελιξίριον-ευριπίδιυ(αυτός ο δρόμος πια έχει τη δική του ιστορία)
λίγο πιο κάτω από το ....ακατονόμαστο
Ο χρήστης eleni είπε…
Ευχαριστώ,το ξέρω κι αυτό το μπαχαράδικο,έχω ψωνίσει κι από κει.
Τελικά δε θα μείνει κατάστημα του είδους που να μη μας ξέρουν και να ρωτάνε:τι θα τα κάνετε;
Ο χρήστης sadigi είπε…
σπεύσατε καλή μου eleni γιατί η σκουτ. κοντεύει να σωθεί,μου είπε το ευγενές αφεντικό... του την πήραν όλη τα φαρμακεία και δυσκολεύεται να ξαναβρεί.
έχει τα φύλλα της σκουτ. σε πούδρα
μακάρι να βρει και να φέρει ρίζα

νομίζω πια,ότι όταν τους ζητούν σπάνια βότανα,αρέσκονται να ρωτούν όπως λες,για να μαθαίνουν και αυτοί ,είναι κόλλημα ομολογουμένως!!
Ο χρήστης Isidora είπε…
Έριξα μια γρηγορότατη ματιά και δέστε τι ωραία πράγματα βρήκα: Το φυτό που μας ενδιαφέρει είναι της α' οικογ. και είναι κοινότατο "ζιζάνιο". Προφανώς το έχουμε δει όλοι στις άκρες του δρόμου και σε ακαλιέργητες εκτάσεις κατά την καλοκαιρινή περίοδο. Οι πάρα πολλές εικόνες που υπάρχουν στο γκουγκλ είναι πιο βοηθητικές από τις εικόνες των βιβλίων. Υπάρχουν πάρα πολλά είδη με κοινές ιδιότητες. Απο τις φωτό, το ταύτισα λίγο με τα φρέσκα βλήτα που μαζεύουμε και τα τρώμε (μιαμ!!!!) σουπερ-σαλατάρα και όντως ένα είδος του είναι το κοινό βλήτο! Για να πάρουμε τους θρεπτικούς σπόρους του, απλά τινάζουμε τις μεστωμένες κορυφές και τους τρώμε όπως προτείνει το βιβλίο ωμούς (!), βρασμένους, αλεσμένους σε αλεύρι η όπως το ποπ-κορν (popped like popcorn)! Αναφέρει κι άλλα πολλά, για να μην το κουράσω παραπάνω, στη δυτική ιατρική χρησιμοποιείται κυρίως το είδος Amaranthus caudatus
που λέγεται και
English ~ Love-Lies-Bleeding, Tassel
Flower
Ayurvedic ~ Raam-daanaa (grain)
και κάνει πολλά καλά καθώς κι αυτά τα θαύματα με τις χοληστερόλες κλπ, ΑΛΛΑ μελέτες έδειξαν (Natural Medicines
Comprehensive Database,2007) οτι τα Amaranth muffins, δεν κατεβάζουν τα επίπεδα της χοληστερόλης περισσότερο από μια δίαιτα χαμηλή σε λιπαρά, γι' αυτό όχι στα μάφινς, καλύτερα στην ανεπεξέργαστη κατανάλωση :)
Τα έτρωγα με λαχτάρα τα βλήτα, τώρα θα τα κυνηγάω περισσότερο...(όχι τα βλήτα της καθομιλουμένης)
Ούφ-Έκθεση τέλος.Μεγάλη η χάρη σας γλυκοτάτη...
Ά! Sadigi ο βίος της Θεοδώρας ήταν πολυτάραχος θα έλεγα κομψά- κομψότατα, διαθέτω και χιούμορ όμως και θα πω ότι έκανε εκτός άλλων σημαντικών πραγμάτων στην γήινη ζωή της και σύλλογο για τις συνταξιούχες εταίρες (το πρώην της επάγγελμα)!
:))))))))))
Καλό βράδυ...
Ο χρήστης sadigi είπε…
ωωω συγχωρήστε με την ημιμαθή!!! πόσο ντρέπομαι! :(
την έχω πάντα στη μνήμη μου σαν το πρόσωπο-κλειδί που ήταν πίσω από τη δίκαιη και πιο ..."σοσιαλιστική" μεταρρύθμιση που προσπάθησε ο Ιουστινιανός... τώρα ο βίος της...τι να πει κανείς? εκκεντρικότητες διασήμων!!!

πίσω στα δικά μας τώρα
by the way πώς κατάφερε πάλι αυτό το παιδί(μάραθος) και φύτρωσε εκεί που δεν το σπείραμε,ε΄να μυστήριο πράμα
στο νετ είδα ότι οι 2 οικ/ειες crassulaceae kai amaranthaceae ανήκουν στο ίδιο βασίλειο:plantae ,στην ίδια τάξη:magnoliopsida, και στον ίδιο τομέα:magnoliophyta αλλά σε διαφορετική διάταξη(δεν ξέρω βέβαια τι σημαίνουν αυτά πρακτικά) μήπως εκεί γίνεται κάποιο μπέρδεμα με τους 2 αμάρανθους? το 1 ζαρζ/ικο και το 2 δημητ/κό όμως και τα 2 με σπόρους
έτσι τα είχα μπερδέψει και στο ποστ του μάραθου και έδωσα συνταγή με αμάρανθο
και γιατί στην Αρκαδία τον μαρ. τον λένε και αμάραΝΤο
ξέρω και ένα δημοτικό τραγόυδι "της τάβλας" για το μάραθο-αμάραντο!!!!
Ο χρήστης sadigi είπε…
αγαπητή Ισιδώρα μπερδεύτα,help
ο μάραθος που τον λένε και αμάραντο ,είναι το μυρωδικό της οικογένειας Σκιαδανθών
ο αμάρανθος το δημητ/κό της συνταγής είναι της οικ/ας amaranthaceae
ο αμάραντος της οικ/ειας crassulaceae ποιός είναι????
Ο χρήστης Isidora είπε…
Καλημερα, πέσαμε σε δύσκολη οικογένεια...
Χονδρικά και πολύ χονδρικά λέμε, κατάλαβα στο λίγο ψάξιμο χθες (κι αν γνωρίζει και άλλη κορασίς θα μας υποχρέωνε) οτι:
α) αφήστε τον μάραθο των μαραθοπιτακίων απέξω, είναι άλλη φαμίλια
β)αφήστε τον αμάραντο της Οικογενειας Κρασουλίδαι (Crassulaceae) απέξω, είναι τύπου κακτοειδές-αμάραντος-γλαστρών (χονδροχονδροειδέστατα)
γ) ο Amaranthus που μας ενδιαφέρει έχει πάρα πολλά είδη, ένα είναι τα βλήτα που τρώτε σαλάτα στις ταβέρνες, ενώ από ξαδερφάκια του παίρνονται οι περίφημοι ΄σουπερ σπόροι...
υ.γ. μη μου στεναχωριέστε για την αείμνηστη Θεοδώρα που έγινε διάσημη από τις πράξεις τις...Αν θεωρείτε οτι Nomen est omen η Ίσιδα ο Ώρος και ο Ρα υπάρχουν στην ουσία του ονόματος...:)))
Καλό σ/κ!
Ο χρήστης witchofdaffodils είπε…
μπονζούρια :)

ααα, δύσκολα μας βάλατε σαντιγύ, και άντε ψάξε βρες..

Λοιπόν, κοιταξα τη βιβλιογραφία για τη σκουτελάρια και δεν βρήκα αναφορά παρα μόνο στον οδηγό βοτανοθεραπείας του Hoffman.

Βρήκατε εποχή ντίαρεστ για να μας βάζατε χομγουρκ, όχι τίποτα άλλο, ξεχασα να πάρω και το βιβλίο μαζί μου.
Ο hoffman εξαίρει τις νευροτονωτικές και αντικαταθλιπτικές της ιδιότητες, τη θεωρεί δε τελείως ακίνδυνη χωρίς καμμιά παρενέργεια.
Θα επιστρεψω με περισσότερες πληροφορίες, αϊ προμιζ.

Για το αμάρανθο δεν έκανα ρισερτς, αρκετά κομπλικέ μου φαίνεται και θέλει χρόνο.


Ντιαρεστ σαντιγύ, μια απορία την έχω,
κάνατε το κόπο και πήρατε τόσα ΒΙΟ, γνωρίζετε τις εμπορικές μάρκες απέξω, μας προτείνετε ένα θαυμάσιο τζελ, αν και το χρώμα δεν σας ικανοποιούσε (χλαπάτσα), το Ε (χρώμα) γιατι το επιλέξατε;

θέτε να σας βγάλω τον ανανά από το καπέλο;-)
Ο χρήστης venceremos είπε…
καλημέρα...
εγω η άσχετη... μεταξύ σας τι θέλω...
απα πα πα...ζαλίστηκα!!
θα μείνω ακαλωπιστη τελικά...
καλα να περνατε
φιλιά καρυστινά
Ο χρήστης sadigi είπε…
vanceremos καλημέρα και σε σένα
όχι αγαπητή μην απαγοητεύεστε,να μην μείνετε ακαλώπιστη,είναι πιο εύκολο απ' όσο φαντάζεστε....:))

εξαίρετη ISIDORA
θα είμαι στο πλάι σας στον αγώνα εξερέυνησης ...άλλων αινιγματικών βοτάνεων :)))

my queen εεε... για το συντηρητικούλι λέτε ε? εεεε....ναι κοιτάξτε βασιλομήτωρ μου και μεγαλειοτάτη μου? και ...μα πως λάμπετε έτσι τώρα τελευταία? είχε απομείνει my dear στο ντουλάπι μου από την προ-bio εποχή μου,
ε ναι λοιπόν έχω και εγώ ένα ένοχο παρελθόν i admit!!
και ένα κλατς-κλατς έκανα my queen η ατάσθαλος αλλά μετά το πέταξα, το πέταξα ,το πέταξα ,αι σουέρ
επιπλήξτε με μου αξίζει αλλά πληζζζζζζζζ..κλαψ... μη μου βγάλετε τους ανανάδες...δεν θα το αντέξω!!!
Ο χρήστης eleni είπε…
Sadigi,είμαι χαρούμενη,επέστρεψα μόλις από Χαλκίδα-βρήκα σπόρους αμάρανθου.Σκουτελάρια δεν είχαν.
Λες να το φτιάξω και να βάλω βάμμα άλλου βοτάνου;
Τι θα συνιστούσες;
Ο χρήστης sadigi είπε…
μπράβο eleni μου χαίρομαι κι εγώ μαζί σου!
ούτε κι εγώ έβαλα σκουτ. γιατί δεν είναι ακόμα έτοιμη
έβαλα τζίνσενγκ βάμμα που είχα πρόχειρο
θα έλεγα αβίαστα , βάλε ότι έχεις ,όλα καλά είναι,το καθένα έχει την αξία του...
πες μου εντυπώσεις, γλυκιά...
Ο χρήστης kiki είπε…
Αχ...τρέχω και δεν σώνω η καρναβαλίστρια τις τελευταίες μέρες...και δεν προκάνω να σχολιάζω!

Κανένα από τα δύο δεν ήξερα παρά μόνο από την αναφορά σου στο προηγούμενο ποστ. Άραγε έχουν αμάρανθο τα βιολογικά; Γιατί οπουδήποτε αλλού εδώ...αποκλείεται!
Ο χρήστης eleni είπε…
Sadigi,ευχαριστώ!
Σκέφτηκα να βάλω το φύκι irish moss,κόκκινο σαλέπι από το γνωστό μας μπαχαράδικο,που μας οφείλει ποσοστά τόσες αγορές και διαφήμιση που κάνουμε.
Η Μάγισσα γράφει ότι έχει φυτικό κολλαγόνο(καλό ε;) και με το βράσιμο γίνεται τζελ.Ενώνω τα δυο τζελ,βάζω κι ένα καλό λαδάκι και αιθέρια-τι λες;

Deli,"τρελή" καρναβαλίστρια σήμερα αγόρασα από βιολογικά,είναι της BIO HELLAS.
Ο χρήστης sadigi είπε…
kiki αεικίνητη,αρκεί που σας είδαμε:)))
δεν περιλαβένετε τον αμάρανθο στα μαγικά σας χέρια να μας τον μαγειρέψετε κάπως? μετά το καρναβάλι βέβαια!!δε θα πάτε στην Πάτρα??
καλή διασκέδαση!!!

eleni μου ποιό φύκι? ποιές μεταξωτές κορδέλες?που?πότε? πως?έχει γράψει σχετικά η magic και δεν το ξέρω?που? πότε?και τι κάνει αυτό το φύκι eleni μου?είναι καλό?να το βάλεις ναι ναι καλό θα είναι και να μου πεις και μένα!!σέρουμ-μολότωφ θα το ονομάσουμε μετά.
Ο χρήστης kiki είπε…
Θα πάω στην Πάτρα as soon as possible, μα δεν ξέρω τι θα πρωτοπροκάμω να κάνω! Άσε που δεν ξέρω που να τα αναζητήσω όλα ευτούνα τα περίεργα εκεί πια! Θα κοιτάξω εδώ στα βιολογικά. Εξάλλου...τη μαγειρική σε όλα ευτούνα τα περίεργα, την κατέχει η Χαρτ! Μπορώ να της πάρω το σκήπτρο;
:-)))
Ο χρήστης Olga είπε…
Μια καλημέρα απο την ..καρναβαλιζόμενη! Ξάνθη!Επειδή είμαι εντελώς άσχετη με τα βότανα, αλλά με συγκινεί η ιδέα να φτιαξω κάτι μόνη μου, να κάνω μια ..αφελή ερώτηση; Πού μπορώ να τα βρώ; Νομίζω, οτι υπάρχει εδώ ένα τέτοιο μαγαζί, και αν τα βρώ, πρέπει η δόση να είναι ακριβής; Αλλιώς, τι μπορεί να συμβεί;;;!!Φιλικά, ευχαριστώ, εκ των προτέρων...
Ο χρήστης heart n soul είπε…
kiki dear για να μη μου πάρετε το σκήπτρο, δεν κάνει:Ρ, να σας φτιάξω ένα σκηπτράκι να έχουμε από ένα; :)))
sadigi, κάτω από τη βάση θα σας βάλει η δασκάλα και με το δίκιο της:) όταν μας έλεγε για φύκια και μεταξωτές κορδέλες (δείτε ποστ κρεμας πορτοκαλιού στα ελιξήρια) εσείς ράβατε μοντελάκια για τους ιππικούς!:Ρ Δασκάλα, εγώ ως άκρως ευσεινήδητη μαθητιώσα, περιμένω αστεράκι!:ΡΡ
Ο χρήστης eleni είπε…
Sadigi,έχει δίκιο η HEART-δεν το είδατε;Λοιπόν πήγαινε στην περιποίηση προσώπου,στις κρέμες είναι η πρώτη.
Καλό τριήμερο αποκριάς-Κ. Δευτέρας!
Ο χρήστης popelix είπε…
Κοίτα που έπεσα! Χτες πήρα ένα πακέτο σπόρους αμάρανθου από μεγάλο υγιεινάδικό, καθώς και gogi berries (heart, μ' ακούς, από 'σένα παίρνω ιδέες). Σκέφτηκα να βάλω τα μπιρμπιλοσπόρια στο ψωμί αλλά με φόβισε η heart... Όσο για το τζέλ, έκανα κάτι παρόμοιο προχτές για το έκζεμα της κόρης με σπόρους βρώμης. Σούρωσα και πρόσθεσα και ζελ αλόης για την ανακούφιση από τη φαγούρα. Απάλυνε το πρόβλημα αλλά χάλασε γρήγορα παρά το γκρέιπ-φρούτ (πολλά διαβάζω για αυτό, δεν έχω πειστεί ακόμα...).
Ο χρήστης sadigi είπε…
olga
καλημέρα και σε σένα και καλώς ήρθες
ναι ,να ασχοληθείς,μην το φοβάσαι αλλά θα σου πρότεινα να ξεκινήσεις να εφοδιάζεσαι με πιο εύκολα υλικά και να πειραματιστείς μέχρι να του πάρεις τον αέρα.κοίταξε τα βασικά στο beautyelixirs και πάνω του
ωστόσο σου δίνω και την www.bahar.gr που ίσως κάνει αποστολές και να βρεις αυτό που ψάχνεις
όσο για τις δοσολογίες αναφέρονται σε όγκο δηλ.
1 κουτ.σούπας=15ml
1 κουτ. γλυκού=5 ml
1 κούπα νερό=240ml
δεν θα συμβεί και τίποτα τραγικό αν σου ξεφύγει και κανά ml,απλώς μπορεί να βγει πιο αραιό ή πιο σφιχτό,πάντως τζελ θα βγει .
καλή αρχή
Ο χρήστης sadigi είπε…
popelix έχεις δίκιο
όλα αυτά ,με τόσο πολύ νερό μου είναι ευαισθητάκια, δεν γνωρίζω το χαρακτήρα της βρώμης εν βρασμώ
όμως τούτο εδώ το έχω τιθασεύσει με βάμμα ,βόρακα ,γκρέιπφρουτ και ψυγείο
τα 100 ml που θέλω το μήνα περίπου,καλά μου συμπεριφέρονται
δοκιμάστε πιο λίγη ποσότητα και βλέπετε!
Ο χρήστης sadigi είπε…
κικι τυχερή σας ρίχνω και εγώ 1 χούφτα κομφετί και 1 κουτί σερμπαντίνες και εύχομαι all night dance.σας έχω καταλάβει εγώ ότι είστε πάντα η dancing queen ,only seventeen....!!!
αυτούνα αυτού τα τζαναμπέτικα τα σπόρια δεν πάνε από κει πούρθαν?ωωωχχχ μωρ'αδεlφούλα μ':)))
Ο χρήστης sadigi είπε…
ααα χερτ χανι και ελενη
ευχαριστώ για τα σκονάκια
τι θάκανα χωρίς εσάς καλές μου συμμαθήτριες ,δεν βγαίνει η ύλη η μπαμπέσα!
μη με δώσετε στην queen κιεγώ θα σας
καλύψω όταν θα πάτε για μαγείρεμα!!
εγώ φταίω που όταν μας έλεγε για φύκια εγώ είχα το νου μου στα μεταξωτά ?
όσο για τα μοντελάκια μας του ιππικού
οχι οτι τα ραβω εγω αλλα ενα θα σας πω: μου τα ζήτησε το καλλιτεχνικό τρίδυμο Γιώργος Μάγγας,Τζουλι και το κλαρίνο τους και τους είπα ΟΧΙ
Ο χρήστης Olga είπε…
sadigi, μου, νάσαι καλά με την ιστοσελίδα που μου έδωσες! Είναι καταπληκτική!Αν δεν βρώ αυτά που θέλω στην Ξάνθη, θα απευθυνθώ εκεί!!Ευχαριστώ πολύ πολύ, και νομίζω, οτι...μ'αρέσει η παρέα σας!!!Καλό ΣΚΔεύτερο.....
Ο χρήστης kiki είπε…
Heart, σε ασημί πλιζ. Το χρυσό το απεχθάνομαι!
Ο χρήστης heart n soul είπε…
kiki ασημιιί, εξυπακούεται:)
popelix, καλοφάγωτα τα γκότζι:) για το amaranth δεν ήθελα να σας φοβήσω, να σας προειδοποιήσω μόνο. Βράστε λίγο και δοκιμάστε για να δείτε τι εννοώ για τη γεύση. Έχω βάλει ωμό σε μπισκότα και έκανε κριτς κριτς, δε μαλάκωσε με το ψήσιμο, οπότε έχετέ το υπόψιν, μήπως να το μουσκεύατε πριν το βάλετε στο ψωμί
sadigi, τώρα και μοδιστρούλα!
Ο χρήστης popelix είπε…
Thanks, Heart dearest! Θα το δοκιμάσω βραστό και θα δω. Όσο για το κριτς-κρατς, μαλλον δεν με χαλάει!
Ο χρήστης sadigi είπε…
~olga~
δεν κάνει τίποτα...ότι χρειαστείς στη διάθεσή σου
για κοίτα και εδώ
www.elixir.com.gr
φιλιά
Ο χρήστης sadigi είπε…
~heart honey~
είδατε πρόοδο;από τις κελεμπίες στα outfits!!!
Ο χρήστης ΑΧΤΙΔΑ είπε…
Αυτό πολύ μου άρεσε και θα μοσχοβολάει σίγουρα .Δεν ξέρω αν είναι αυτό το λουλούδι που ξέρω.Το έδειξα στον άνδρα μου και μου είπε οτι το ξέρει!
Ο χρήστης sadigi είπε…
~αχτίδα~
δεν γνωρίζω το φυτό στη φυσική του κατάσταση,μόνο στην τριμμένη-αλευρωμένη και τώρα που το λες θυμήθηκα τον ελιξιρτζή που τον ρώτησα ποιο είδος σκουτ. μου δίνει και τι μου λέει και με ταράζει;είναι στα γερμανικά ,είναι και σκοτεινά στην αποθήκη και δεν τα βγάζω τα γράμματα!!!
εδώ τόχα να του πω δώστε μου ένα φακό και θα ψάξω εγώ τα τσουβάλια,πέφτω τόσο χαμηλά ναι!!!
Ο χρήστης sadigi είπε…
~άσχετο~
σήμερα το πρωί έκανα την μάσκα σπιρουλίνα(πως μυρίζει έτσι ,ρε φίλε;)και για μισή ώρα ,όλοι νόμιζαν πως θα ντυθώ Ράμπο-Σταλόνε,γέλασαν αλλά κανείς δεν ήθελε να με πάρει έξω μαζί του!!! δεν μπορώ ακόμα να καταλάβω το γιατί!!;;;
Ο χρήστης witchofdaffodils είπε…
...
o ανανάς του καπέλου σας τελικά θα έχει την τύχη του ποστ της Εύας
( see post above)

καλό μήνα :)
Ο χρήστης sadigi είπε…
αχουχού άχουου κακό που με βρήκε
και τό 'πα η σουρτούκω
σαντιγί? άστα θεαθήναι τα λούσα και τα μεταξωτά,δεν θα σου βγουν σε καλό!
αλλά δεν μ'άκουσα και νάτα τώρα
my queen δώκε τε μου
1 ευκαιρία ακόμαααα
τίποτααα δεν σου ζητώ παραπάνωωω
και στο σταυρό που σας κάνω ότι βάφω απέ δω και πέρα θα είναι μόνο με την - πως μυρίζει έτσι -? σπιρουλίνα ή καλύτερα θα τα αφήνω στην φυσική τους κατάσταση,για να με πιστέψετε
ότι χρώμα και να'ναι!!!!
Ο χρήστης witchofdaffodils είπε…
ντιαρ γιατι ξαφνιαστήκατε; είχα προειδοποιήσει για την ευωδιά της σπιρουλίνας..

είδατε τη συνταγή στα ελιξίρια; tres aromatique :)
Ο χρήστης sadigi είπε…
έχετε δίκιο my queen, αστειεύομαι και λίγο...είναι σούπερ συσφικτική η μάσκα ,όσο για την μυρωδιά,παλεύεται, δεν είναι δα και τόσο τρομερή
by the way αυτή που δεν αντέχω με την καμμία είναι η σιτρονέλλα,περίεργο ε;και μόνο που τη σκέφτομαι ...ανατριχιάζω μπρρρ
αξιοπερίεργο πάντως το πως αντιδρά έτσι το σώμα μας με συγκεκριμένες μυρωδιές!!!

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

η μάσκα του τρόμου

Το μπλογκ αυτό δεν είναι μόνο φρου-φρου κι αρώματα κύριοι, ΟΧΙ ...μπροστά στα ραγδαία πολιτικά γεγονότα θα δώσουμε μαχητικό παρόν,εγώ θα σας συντονίσω..... Καταρχάς εσύ μεσιέ ματατζή...έχω να σου πω τούτο... άντε και να σου δείξω μια συμπόνοια για τα δύσκολα παιδικά χρόνια που πέρασες και σε πάω και στοίχημα γι αυτό,να το καταλάβω πως η κατάσταση του IQ σου δεν σού επιτρέπει να ξεχωρίσεις ένα βόδι από μια φράουλα,ξέρω πως επαγγέλματα με κοινωνική προσφορά που εξελίσσουν και  την προσωπικότητα ,σού είναι έννοιες παντελώς άγνωστες... ΑΛΛΑ δεν είναι δυνατόν εσύ ματατζή , με τη ρίψη χημικών μπροστά στη μούρη μου, να ματαιώνεις τον αγώνα ετών που κάνουμε εδώ μέσα συλλογικά και ατομικά  για ένα άλφα αιστητικό αποτέλεσμα . Ξέρεις ματατζή με τι φροντίδα και επιμονή μπλαστρωνόμεθα καθημερινά όλες εδώ, μάσκες με εκλεκτά αιθέρια έλαια και λάδια βιολογικά? ξέρεις πόσα βράδυα έχουμε ξενυχτήσει πάνω από τις κατσαρόλες μας για να δημιουργήσουμε την τέλεια κρέμα-σαπούνι-σαμπουάν ? ξέρεις πόσο δ

Ο άρκευθος και ένα serum κατά της κυτταρίτιδας

Με αφορμή τις συμβουλές της Emmy για να φροντίσουμε την γραμμή μας μετά τις κραιπάλες του Πάσχα, λίγα λόγια για τον εξαιρετικό άρκευθο (για τον οποίο έχουμε ήδη πει πολλά) και πως μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε το αιθέριο έλαιό του σε έναν πανεύκολο ορό για την καταπολέμηση της κυτταρίτιδας. Ο άρκευθος (ή αλλιώς αγριοκυπάρισσο ή ουνίπερος) ε ίναι θάμνος αειθαλής. Φθάνει τα 9 μ. ύψος και 4 μ. διάμετρο. Όλα τα μέρη του φυτού είναι αρωματικά. Τα φύλλα του σε νεαρή ηλικία είναι βελονοειδή, σε ώριμη μετατρέπονται σε μυτερά, διιστάμενα και σε διάταξη ανά 3 σε σπονδύλους. Στην επάνω επιφάνεια φέρουν μια διπλή λευκή γραμμή. Ανθίζει Μάρτιο και Ιούνιο. Ο καρπός στην αρχή είναι πράσινος και στη συνέχεια μαύρος, με γαλανό επίχρισμα. Στη χώρα μας φύεται το είδος Juniperus excelsa, είδος σπάνιο και προστατευόμενο με προεδρικό διάταγμα! Από παλαιότατων χρόνων χρησιμοποιείται στην μαγειρική, αλλά και στην παρασκευή ποτών, όπως το gin. Από τους καρπούς του είδους juniperus communis προκύπτει και το αιθέ

Σαπούνι με γάλα και μέλι.

Σαπούνι με γάλα και μέλι.Ή μήπως να το ονομάσω Κλεοπάτρα; Έφτιαξα σαπουνάκι γαλατομελένιο. Υλικά 131 γρ. λάδι καρύδας 85 γρ. φοινικέλαιο 198 γρ. πυρηνέλαιο ή ελαιόλαδο 50 γρ. βούτυρο καριτέ 63 γρ. καυστική σόδα 84 γρ. νερό απιονισμένο 80 γρ. φρέσκο γάλα κατεψυγμένο (αντιφατικοί όροι, χεχε) Στο tracing πρόσθεσα: 2 κ. σ. σκόνη γάλα 2 κ. σ. παγωμένο νερό 1 κ. σ. μέλι ½ κ. σ. αιθέριο έλαιο κέδρου και πεύκου Η διαδικασία γνωστή. Η μόνη αλλαγή που έκανα, ήταν ότι είχα παγώσει 80 γρ. γάλα, το οποίο πρόσθεσα όπως ήταν παγωμένο στη σόδα (που είχα φτιάξει μόνο με 84 γρ. νερό) όταν έφτασε περίπου στους 42-45 βαθμούς. Το αστείο είναι ότι η σόδα έγινε σαν κρέμα. Τώρα τι ζημιά είχε κάνει στο γάλα…θα σας γελάσω. Στο tracing πρόσθεσα τη σκόνη γάλακτος που ανακάτεψα με παγωμένο νερό, το μέλι και τα αιθέρια. Δεν ήξερα τι αιθέρια να βάλω, οπότε αποφάσισα να βάλω κάτι που να ταιριάζει με μέλι! Σίγουρα, η χημεία έπαιξε το ρόλο της με τα γάλατα και το μέλι, γιατί ενώ περίμενα να βγει λευκό το σαπουνάκι ή έ