Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο

Αντηλιακή κρέμα βατόμουρο

Εδώ και αρκετό καιρό η δημιουργία μιας αντηλιακής κρέμας "παρενοχλούσε" τις σκέψεις μου. Δεν ήθελα να είναι όμως μόνον αντηλιακή αλλά και ενυδατική, βιταμινούχα, με τάσεις αναδόμησης της επιδερμίδας και πάνω απ’ όλα ελαφριά, στεγνή και εύκολα απορροφήσιμη. Άντεξα για αρκετές ημέρες σ’ αυτόν τον παιδεμό των σκέψεων, αφού είχα και την κακή μου σύμμαχο την αναβλητικότητα με τη φίλη της την τεμπελίτιδα να μου κάνουν συντροφιά (μου είχαν γίνει κολλιτσίδες). Ό μ ω ς σε μια από τις ηλιόλουστες μέρες που περάσανε απ’ την καρδιά του Χειμώνα, η πρώτη δειλή πνοή της Άνοιξης για το χατίρι της Αλκυόνας, ήταν αρκετή για να με κάνει να πάω στο μαγικό δάσος των βιβλίων και του νέτ και να μαζέψω τα υλικά που θα μπαιναν στο τσουκάλι για να ματζουνευτεί η κρεμούλα η πολυσύνθετη, ιδανική για πρωινή χρήση. Ιδού λοιπόν τι μάζεψα απ’ το δάσος…
Rubus idaeus seed oil. Rubus είναι το επιστημονικά όνομα του κοινού γένους των φυτών βάτος, που ανήκουν στην τάξη των ροδιδών της οικογενείας Rosaceae. Λέγεται αλλιώς σμεουριά, ήμερος βάτος, φραμπουάζ, το γνωστό κι αγαπημένο μας “ήμερο” βατόμουρο. Τα κυρίως χρησιμοποιούμενα μέρη είναι οι καρποί και τα φύλλα. Στους καρπούς περιέχονται φλαβονοειδή (καμφερόλη, κουερσετίνη), αλκαλοειδή (φραγκαρίνη), βιταμίνες Α, Β, C, Ε, {πολύ υψηλά επίπεδα βιταμίνης Ε (α και γ-τοκοφερόλης) καθώς και καροτενοειδών (βιταμίνη Α)}, αλλά και οξείδιο του σιδήρου, μαγνήσιο, μαγγάνιο, φωσφόρος, ασβέστιο, τανίνες, ποτάσσιο, κιτρικό και μηλικό οξύ, σάκχαρα, πηκτίνη, πτητικά έλαια. Το έλαιο των σπόρων του βατόμουρου είναι ένας δυναμίτης καλής ενέργειας. Η μοναδική του σύνθεση βελτιώνει την κατάσταση του δέρματος και το προστατεύει το από τις καταστροφικές επιδράσεις των UV-A και UV-B ηλιακών ακτινών με αντηλιακές ιδιότητες που μετρήθηκαν από 28-50 SPF, ισάξιες με αυτές του διοξειδίου του τιτανίου. Πρόσφατες μελέτες έδειξαν ότι τα λιπαρά οξέα που αφθονούν στο έλαιο των σπόρων του βατόμουρου είναι τα λινελαϊκά, (lenoleic) τα άλφα-λινελαϊκά (alpha-lenolenic) και τα ελαϊκά οξέα (oleic acids). Η ύπαρξη των ω3 και ω6 λιπαρών οξέων ευθύνεται για την μείωση του οξειδωτικού στρες της επιδερμίδας.
Τα φύλλα είναι επίσης πλούσια σε τανίνες και σίδηρο. Είναι στυπτικά, εφιδρωτικά, μαλακτικά και βοηθούν σε περίπτωση αναιμίας, ατονίας, διαβήτη, στηθάγχης και δυσεντερίας, διάρροιας, υπέρτασης, αιμορροΐδων. Χρησιμοποιούνται με πλύσεις για την θεραπεία των εγκαυμάτων, είναι επουλωτικά των πληγών και είναι άριστος σύμμαχος στις φλεγμονές του φάρυγγα και της υγιεινής του στόματος γενικότερα, ιδίως σε συνδυασμό με το έλαιο που είναι αποτελεσματικότατο κατά της ουλίτιδας. Γυναικολογικά το αφέψημα των φύλλων χρησιμοποιείται για την ενίσχυση και τον τόνο των μυών της μήτρας, αντιμετωπίζει την παράτυπη ή υπερβολική εμμηνόρροια, ανακουφίζει από τις κράμπες της εμμηνόρροιας, βοηθά στις οδύνες του τοκετού όταν πίνεται μετά τον έκτο μήνα (1 φλιτζάνι καθημερινά ημερησίως) και θεωρείται γαλακταγωγό. Στη ζαχαροπλαστική χρησιμοποιείται για την παρασκευή μαρμελάδας, γλυκών και λικέρ. Τα φύλλα συλλέγονται κατά την άνοιξη, ενώ οι καρποί όταν ωριμάσουν δηλαδή προς το τέλος του καλοκαιριού.
Rubus fruticosus. Είναι ένας από τους “άγριους” αδελφούς βάτους του rubus idaeus, με αντίστοιχες ιδιότητες, είναι ο γνωστός αυτοφυής βάτος ο θαμνώδης. Υπάρχουν πολλές δεκάδες είδη της ίδιας οικογένειας με κοινές ιδιότητες, ενώ οι “βάτοι” όπως αναφέρεται στη Wikipedia υπάρχουν για τουλάχιστον 23,7 -36,6 εκατομμύρια χρόνια!!! Αναλογιστείτε λοιπόν την ισχυρότατη δομή του DNA αυτών των φυτών και τη δύναμη της διατήρησής τους στις χιλιετίες!!! Δέστε εδώ και μια άλλη γλυκύτατη χρήση των καρπών...
Hazelnut oil, με αντηλιακές ιδιότητες, θρεπτικό και ελαφρύ έλαιο.
Camelia sinensis oil έλαιο με ικανότητα να μπλοκάρει τις βλαβερές ακτινοβολίες UV, ενυδατώνει, διεισδύει και απορροφάται εύκολα, έχει αντιοξειδωτικές ιδιότητες, πλούσιο σε βιτ Ε και ολεϊκό οξύ, λειαίνει τις λεπτές γραμμές, ενδείκνυται για λιπαρά δέρματα.
Rosa moschata oil, εξαιρετικό ελαφρύ έλαιο, της ιδίας οικογενείας των Ροδιδων, βοηθητικό εκτός των άλλων και κατά των ευρυαγγειών.
Avocado oil, με αντηλιακές ιδιότητες, πλούσιο σε βιταμίνες, κατά των λεκέδων του δέρματος, απορροφάται εύκολα.
Έλαιο ιπποφαούς ένα πολυτιμότατο έλαιο με πλουσιότατες ιδιότητες αντίστοιχες του rubus idaeus, που προάγει την αντηλιακή προστασία και την ανάπλαση του δέρματος.
Carrot seed oil ένα πλούσιο σε μεταλλικά άλατα, β-καροτένιο βιταμίνες Α,F,Ε και προβιταμίνη Α που βοηθά στην εξισορρόπηση και την επούλωση του δέρματος.
Έλαιο από κουκούτσια ροδάκινου, θρεπτικό, ενυδατικό και ελαφρύ.
Εκχύλισμα Αλόης σε γλυκερίνη για έξτρα ενυδάτωση, τόνωση και προστασία.
Αφού λοιπόν καλοζαλιστίκαμε με τόσες πληροφορίες πάμε να ενώσουμε τα μαγικά συστατικά που βρήκαμε στο “δάσος”…
Συστατικά για περίπου 90 ml κρέμας (5 ml = 1 κ.γ ~ 15 ml = 1 κ.σ.)
Ελαιώδης φάση
2 κ.γ. rubus idaeus seed oil
1½ κ.γ. φουντουκέλαιο
½ κ.γ. camelia sinensis oil
½ κ.γ. avocado oil
½ κ.γ. rosa moschata oil
10 στγ. έλαιο ιπποφαούς
5 στγ. έλαιο σπόρων καρότου
Υδατική φάση
3 κ.σ. δυνατό έγχυμα φύλλων βάτου (μυρίζει ελαφρώς σαν τριαντάφυλλο!)
2 κ.γ. τζελ αλόης
1 κ.γ. aloe vera oil (εκχύλισμα σε γλυκερίνη)
Γαλακτωματοποιητής
1 ½ κ.γ. emulsifying wax φυτικής προέλευσης
Πρόσθετα
¼ κ.γ. αλλαντοΐνη
5 ~10 στγ. βάμμα* καρπών άγριου βατόμουρου
3 κάψουλες βιτ. Ε
5 στγ. bisabolol
10 στγ. εκχύλισμα σπόρων grapefruit (συντηρητικό)
Φυσικό αιθέριο έλαιο βατόμουρου δεν βρήκα στο δάσος, αν και το βάμμα μοσχομύρισε σαν γλυκό λικέρ από βατόμουρο και μ’ έβαλε σε σκέψεις… γι’ αυτό μπορείτε να βάλετε
10 στγ. ροδόξυλο
5 στγ. λεβάντα
4 στγ. γεράνιο
2 στγ. τριαντάφυλλο
ή όποιο αιθέριο ικανοποιεί τις ανάγκες του δέρματός σας.
Για να φτιάξουμε την κρέμα ακολουθούμε τις βασικές οδηγίες.
Προσπαθούμε να μην ανεβάσουμε περισσότερο από 38-39 βαθμούς τα έλαια κατά την θέρμανση.
Το καροτέλαιο, και το ιπποφαές καλύτερα να προστεθούν προς τα τέλη της παρασκευής μας, πριν τα αιθέρια.
Το βάμμα* είναι στυπτικό, αν δεν υπάρχει ανοχή στο δέρμα το αποφεύγετε, διαφορετικά θερμαίνεται από την αρχή της υδατικής φάσης . Αν υπάρχει ανοχή στο οινόπνευμα, μπορείτε να το προσθέσετε στο τέλος με τα αιθέρια, για μεγαλύτερη συντήρηση και εξουδετέρωση της λιπαρής αίσθησης. Τα πιο ξηρά δέρματα αυξάνουν το έλαιο αβοκάντο σε ποσότητα ανάλογη των αναγκών τους.
Αν παρόλα αυτά θέλετε κάτι ακόμη πιο ελαφρύ και ξεδιψαστικό της επιδερμίδας σαν βάση πριν την αντηλιακή σας, μία mousse~ cream avocado- peach, εύκολη και γρήγορη νομίζω πως είναι ότι πρέπει…

Για 45 ml περίπου
1 κ.γ. avocado oil
1 κ.γ. έλαιο σπόρων ροδάκινου
25 ml έγχυμα φύλλων βατόμουρου
10 ml aloe gel
1/2 κ.γ. emulsifying wax
5 στγ. εκχύλισμα grapefruit seed oil
Δεν ξεχνώ και τους/τις πιο temps belles, καλοπερασάκηδες δηλαδή, είδος τιμημένο, και ιδού μια εύκολη αντηλιακή βερσιόν: σε 15 ml ελαφριού αντηλιακού ελαίου, προσθέστε 5 ml rubus seed oil, ανακινήστε και απλώστε λίγες σταγόνες στο πρόσωπο κάνοντας ελαφρύ μασάζ, μέχρι να απορροφηθεί τελείως. Ο δείκτης προστασίας είναι γύρω στο 10 ενώ στην κρέμα το υπολόγισα ότι είναι περίπου 7 με 10. Το έγχυμα φύλλων βάτου μπορεί να αντικατασταθεί από πράσινο τσάι.

Για όσες και όσους δεν διαθέτετε rubus seed oil, ας κάνετε μια προσπάθεια να εκχυλίσετε τους πλυμένους, αποξηραμένους και κοπανισμένους καρπούς του άγριου βατόμουρου που αφθονεί στη χώρα μας, σε γλυκερίνη ή σε ένα έλαιο με ελαφριές αντηλιακές ιδιότητες (σουσαμέλαιο, φουντουκέλαιο, αβοκάντο). Φυσικά το αποτέλεσμα θα φέρει αραιότερης έντασης ιδιότητες και θα πρέπει να ελέγξετε και το ph του.



Για να κάνετε τη δουλειά μόνοι/ες σας θα πρέπει να ξεχωρίσετε τα φύλλα από τους καρπούς με τη βοήθεια μιας λαβίδας κι ενός ψαλιδιού για να μην τσιμπηθείτε και να τους κονιορτοποιήσετε (η προσπάθεια με το μικρό γουδί κατέληξε στο μπλέντερ). Μετά απ' όλα αυτά, η διαδικασία για το βάμμα και την εκχύλιση σας είναι γνωστή. Τόσο το βάμμα, όσο και το εκχυλισμένο έλαιο θα μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν χρωματίζοντας, και όχι μόνον, τις λοσιόν, τις κρέμες σας, τα σαπούνια σας και το Raspberry lip balm σας (στο coming soon ή μάλλον not so soon επεισόδιο…) Ουφ… νομίζω πως κάτι ακόμα ξέχασα, αλλά που θα πάει θα το θυμηθώ…

Κι επειδή αργούμε αλλά δε λησμονούμε όταν τάζουμε, ιδού και μια συνταγή γλυκίσματος συριακής προέλευσης, ένας αμυγδαλωτός γλυκός πειρασμός με την ταιριαστή ονομασία … “το φίδι” !
Υλικά
100 γρ. αμύγδαλα ολόκληρα
300 γρ. αμύγδαλα κοπανισμένα
150 γρ. ζάχαρη άχνη
125 γρ. βούτυρο αγελαδινό μαλακό
1 κ.γ. κανέλλα σε σκόνη
1 κ.σ. ροδόνερο ή ανθόνερο πορτοκαλιού
Φύλλο κρούστας
1 κρόκος αυγού
Ροδίζετε τα ολόκληρα αμύγδαλα σε λίγο βούτυρο σε χαμηλή φωτιά, να
γίνουν τραγανά δίχως να καούν.Τα βάζετε στο γουδί ή στο μπλέντερ και τα θρυμματίζετε μέχρι να γίνουν κομμάτια σαν πολύ χοντρό αλάτι. Τα ανακατεύετε με τα κοπανισμένα αμύγδαλα, προσθέτετε τη ζάχαρη, 100 γρ. από το βούτυρο, την κανέλλα και το ροδόνερο. Ζυμώνετε τα υλικά μέχρι να γίνουν μια απαλή πάστα, και βάζετε στο ψυγείο για 30 λεπτά. Προθερμαίνετε τον φούρνο στους 180 βαθμούς. Παίρνετε 2 φύλλα κρούστας και ενώνετε τις άκρες με τον κρόκο αυγού. Πλάθετε την αμυγδαλόπαστα σε μακρόστενο σχήμα πάχους 2 εκ. και την ακουμπάτε στην αρχή των φύλλων. Τυλίγετε την πάστα με το φύλλο σε ρολό. Συνεχίζετε με την υπόλοιπη πάστα μέχρι να τελειώσει, στριφογυρίζοντας κάθε ρολό σαν κουλουριασμένο φίδι. Χρησιμοποιείτε το αυγό για τις ενώσεις των ρολών και για να μην φαίνεται η ένωση. Βάζετε σε βουτυρωμένο ταψάκι, λιώνετε το υπόλοιπο βούτυρο και αλείφετε την επιφάνεια του γλυκού. Ψήνετε για 25-30 λεπτά μέχρι να ροδίσει η επιφάνεια. Αν θέλετε πασπαλίζετε όσο είναι ζεστό με άχνη ή και κανέλλα. Αφήνετε να κρυώσει και απολαμβάνετε …

Αυτή ήταν η ακριβής συνταγή, για το γλυκό που έχει τη γεύση σιροπιαστού χωρίς να είναι. Επειδή εμένα μου φάνηκε αρκετά γλυκό μείωσα κατά 30 γρ. τη ζάχαρη και κατά μισό κουταλάκι την κανέλλα και πρόσθεσα στα μυρωδικά ½ κ.γ. κοπανισμένο κάρδαμο και 1 δάκρυ μαστίχας. Αντικατέστησα και το αυγό με γάλα για τις ενώσεις των φύλλων. Το αποτέλεσμα ήταν ακόμη πιο γευστικό για μένα, αλλά και για όσους το δοκίμασαν και μου το ζητάνε. Τα μύγδαλα είναι προτιμότερο να τα βγάλετε εσείς απ’ το καβούκι τους, το γλυκό γίνεται ακόμη πιο νόστιμο.
Για να λιγωθείτε εντελώς, τσιμπήστε λιγάκι κι από το γλυκό βύσσινο μετά της συνοδείας σπιτικού liquer framboise!
Εις υγείαν!

Σχόλια

Ο χρήστης kiki είπε…
Επειδή εγώ μια απλή μαγείρισσα είμαι, να σας στείλω τη διεύθυνσή μου να μου στείλετε ένα ποτ πουρί απ' όλα; Ε...και αφού θα κάνετε τον κόπο που θα τον κάνετε, αν έχει χώρο, βάλτε κι ένα φιδάκι! :-)))
Ο χρήστης Femin Susan είπε…
Hi.....
I don't know your language but i like your blog......
Ο χρήστης Isidora είπε…
Καλημέρες deli,
ευχαρίστως, πέστε που νάρθει ο φίλος μας ο τάπερ!
Ο χρήστης Isidora είπε…
Femin Susan thank you, its very nice of you to say, even you don't understand a word...Your blog is very nice too, (loved the frogs in your kitchen art):)
Happy birthday once again!
Ο χρήστης kiki είπε…
Ωωωωωω...ο λόγος σας με χόρτασε dear! Merci!
(μα τι multi-language είμαστε εδώ μέσα...)
Ο χρήστης witchofdaffodils είπε…
καλημέρα :)

Δηλώνω και επίσημα fun των ποστακίων σας αγαπητη Ιsidora, είναι πάντα εμπνευστικά!

αυτο το έλαιο φραμπουάζ μπορεί να σταθεί και μόνο του σε μια αντηλιακή κρέμα..Αλήθεια σε τι δείκτη υπολογίζετε αυτή (την πρωτη) που μας προτείνετε;

Οταν λέτε camelia sinensis, προφανώς εννοείτε infused oil, σωστά; αν όχι, πείτε να μαθαίνουμε..

Να προσθέσω πως το έγχυμα απο φύλλα βατου είναι στυπτικό και φτιάχνει άριστη λοσιον για λιπαρες επιδερμίδες.
Η προσθήκη αιθέριου λεβάντας είναι απαραίτητη, συνήθως βάζω μόνο αυτό στα αντηλιακά σε μεγαλύτερες ποσότητες.

Ωραίος ο φίδης, αλλά αν και πρωί θα πάρω λικεράκι φραμπουάζ να φτιάξω το mood μου, όσο για το γλυκό βύσσινο -σας το'χω πει;-
-μας ακούει η deli;-) φτιάχνω πολύ ωραίο, και λικεράκι, και βυσσινάδα, αμέ...

Κι αλλα ηθελα να ρωτήσω αλλά τα ξέχασα, θα επανέλθω :)
Ο χρήστης Lilou είπε…
Isidora wow!! Από ότι διαβάζω το Rubus idaeus seed oil είναι το νέο natural trend. Πολύ ωραία δουλεία, well done.

Witch, από όσο γνωρίζω το Rubus idaeus seed oil έχει έναν δείκτη αντιηλιακής προστασίας από 28+

Δείτε και εδώ και τις σχετικές σημειώσεις: http://www.fromnaturewithlove.com/soap/product.asp?product_id=oilredraspberry
Ο χρήστης witchofdaffodils είπε…
Nαι Lilou, γι' αυτό νομίζω πως μπορει να σταθεί και μόνο του, και είναι και πλουσιο σε ωμέγα και ελαφρύ σαν λάδι.

Και εδώ που τα λέμε είναι και κομμάτι δυσεύρετο..

Το σάιτ που προτείνεις είναι σούπερ ντουπερ, μόνο αν δοκιμάσει κανείς να κάνει παραγγελιά του φεύγει η χαρά σούμπιτη από το κόστος των μεταφορικών, 2πλάσιο της παραγγελιας!

Πάντως το καλοκαίρι, νομίζω πως το διοξείδιο του τιτανίου είναι αναπόφευκτο..
Ο χρήστης Lilou είπε…
Άστα witch μου....είναι ζάκριβο. Το προτείνω μόνο επειδή έχει καλές πληροφορίες, όχι για σόπινγκ...

Επίσης νομίζω και η jojoba έχει έναν συμπαθητικό δείκτη αντηλιακής προστασίας...πρέπει να το ψάξομεν περαιτέρω!

Καλημέρα!!!
Ο χρήστης sadigi είπε…
θεσπέσιες οι δημιουργίες σου ισιδώρα και τι όμορφη παρουσίαση, εύγε άξια
και αν δεν κάνω λάθος η 1η αντιηλ. του blog? επιτέλους θα έχουμε τη δική μας κρέμα μένει μόνο να βρω τα oils rubus ke camelia ,ξεσηκώθηκα τώρα...
οσο για το φίδι τι να πω?
το κοιτάω άλαλη όχι από φόβο μη με φάει αλλά απο λαχτάρα να το φάω εγώ
φιλια
Ο χρήστης witchofdaffodils είπε…
ζακριβότατο να πω :(

Τα άλλα, jojoba, avocado, καρύδα, καριτέ, σύμφωνα με την Dina Falconi, έχουν λέει δείκτη 3-5..
Ο χρήστης sadigi είπε…
ξέχασα να ρωτήσω αγαπητή
έχω extra ανοιχτόχρωμο δέρμα και full ευαίσθητο στον ήλιο
θα μου πρότεινες ίσως να αυξήσω σε κάποιο υλικό τη δόση?
Ο χρήστης Isidora είπε…
Multi deli, μούλτι μπλογκ..:)
Dearest Witch, σας ζάλισα με το σεντόνι και δεν προσέξατε οτι τον λέω τον δείκτη του ρούμπους, 28-50, και οτι η κρεμούλα με τους υπολογισμούς που έκανα για τα 10ml rubus στα 80ml περίπου κρέμας έχει 7 - 10 spf, και το λαδάκι το τεμπέλικο περίπου 10 . Για το καλοκαίρι κι εγώ νομίζω οτι και μόνο του το ρουμπόλαδο θα δίνει καλή προστασία. Φτιάξτε μας μια και με διοξείδιο του τιτανίου, να χαρούμε πιο πολύ,(μαζί με τη συνταγή της βυσσινάδος και του γλυκού του κουταλακίου) αν και νομίζω οτι το καλοκαίρι δεν την γλυτώνω την εμπορική αντηλιακή. Το λάδι καμέλιας, είναι από την γιου νόου γερμανική εταιρία, και το αγόρασα ως έλαιο ψυχρής έκθλιψης, όχι infused, τουλάχιστον αυτό γράφει στο φιαλίδιο...
Ευχαριστώ που ψηφίζετε σεντονόφιλη :))))
Lilou χαίρομαι που σας αρέσει κι εσάς η βατομουριά :)
Sadigi ευγενεστάτη,τσιμπήστε ένα κομματάκι, είναι σχεδόν αθώο το φίδι...:)
Ο χρήστης Isidora είπε…
Sadigi, μοναχό του το λαδάκι έχει 28 - 50 δείκτη. Κι εγώ το καλοκαίρι γίνομαι πολύ φακιδομύτη:)
Ο χρήστης Isidora είπε…
Αυτό αγόρασα μαγισσούλα,βιολογικής προέλευσης, τσεκ ιτ άουτ κι εσείς όταν μπορείτε...
http://en.wikipedia.org/wiki/Tea-oil_Camellia
Ο χρήστης witchofdaffodils είπε…
το πρόσεξα σούπερ Isidora, αλλά νόμιζα πως εννοούσατε τη μους..

Πιο εύκολο είναι να δώσω συνταγή βυσσινάδας από κρεμα με TiO2 γιατι αυτό πρεπει να ενοποιηθεί με τα λάδια σε ειδικο μηχανημα, η παρασκευή στο σπίτι θα δώσει πιο ερασιτεχνικά αποτελέσματα.
Φτιάχνω για το σώμα και το βάζω μόνο εγώ..μια χαρά δουλέυει. Δεν το δίνω όμως στους έτερους Καππαδόκες γιατί είναι πιο ευαίσθητοι -στο δέρμα λέω;-) από μένα και δεν ξέρω το τελικό spf.

Το λάδι καμέλιας το γνωρίζω, και μερσί για το λίνκ. Πολλές φορές είπα να το πάρω αλλά δεν το έκανα γιατί η σύστασή του είναι παρόμοια με του ελαιόλαδου.
Απλά σκέφτηκα μηπως ειναι εκχύλισμα πρασινου τσαγιου που ειναι φουλ στο αντιοξειδωτικό και βοηθαει στην ηλιοπροστασία..
Ο χρήστης eleni είπε…
Ισιδόρα,δέξου και τα δικά μου συγχαρητήρια!
Καλέ,τι ποταμός είσαι;
Ωραιότατες οι προτάσεις σου,αλλά υλικά δεν έχω.Άσε που θέλω total block αντηλιακή με το μεγαλύτερο δείκτη-όχι δεν είμαι ανοιχτόχρωμη,το αντίθετο,σταράτο δέρμα,αλλά δε μου αρέσει να μαυρίζω στο πρόσωπο.
Βατόμουρα έχουμε άπειρα,μπαίνουν στον προγραμματισμό για το καλοκαίρι-αποξηραμένα μπορείς να βρεις σε μπαχαράδικο;Τουλάχιστον να φτιάξουμε μόνες το λαδάκι.Πες,για να παραγγείλω να μου φέρουν.

Προς το παρόν ας πάρω το γλυκάκι,που έχει και τα αγαπημένα μου αμύγδαλα!
Ο χρήστης tangerine είπε…
υπέροχη συνταγή. που το βρίσκουμεόμως αυτό το βατομουρολαδάκι; φαντάζομαι μόνο από internet. καμία διεύθυνση;
Ο χρήστης kiki είπε…
Σας διάβασα! ΣΑΣ ΔΙΑΒΑΣΑ λέω!!!
Ο χρήστης witchofdaffodils είπε…
ωραίος καιρός σήμερα....σε σας βρέχει;-)
Ο χρήστης Αγγελικη Ν είπε…
Πολύ καλή η αντιηλιακή σου και τα βότανα, μα πρέπει να το πω: Πρώτη φορά μου αρέσει φίδι!

Και αυτό το αμυγδαλάκι βγαλμένο προσφάτως απ’ το καβούκι του με ενθουσίασε!
Μπράβο
Ο χρήστης Natassa είπε…
μια ερωτησούλα πριν αρχίσω το διάβασμα-μελέτη, πόση ώρα χρειάζεσαι για να γράψεις μια τέτοια ανάρτηση? (ή πολύ τεμπέλα είμαι ή πολύ απασχολημένη ή και τα δυό μαζί ...μάλλον και τα δύο...) πάω για μελέτη!
Ο χρήστης Isidora είπε…
Αν σας πω dear witch, οτι μέχρι τώρα πριν να το δω το λέλουδο στη wikipedia είχα την εντύπωση οτι είναι η ξαδέρφη της sinensis θα φανώ άραγε πολύ jazz? Το θετικό της υπόθεσης είναι οτι είναι βίο-λαδάκι, με καλές ιδιοτητούλες και φτηνό σχετικά και μη λιπαρό...
Τι μηχάνημα να είναι τούτο για την κρέμα, μηπως αυτό με τους υπερήχους, γιατί έχω αυτοκόλλητο :))) κοννέ εφευρέτη για πατέντα...
Ελένη μου ευχαριστώ, "το ποτάμι κυλάει, ο Θεός να μας φυλάει", μου θύμησες ένα άσμα με την παρομοίωσή σου...Πέστε μας καμια καλή βιο-μάρκα αν ξέρετε για τις καυτές μέρες του Ιουλίου, όταν κι εγώ χρειάζομαι δείκτη 1000. Τα βατόμουρα σίγουρα θα τα βρείτε αποξηραμένα σε μπαχαράδικο, στο νετ είδα οτι πουλάνε και στο ελλάντα. Εγώ τα έιχα μαζέψει τέλη Σεπτεμβρίου, αλλά τώρα αξιώθηκα να τα χρησιμοποιήσω...Να θυμάστε πάντως οτι δείκτη αντηλιακό για το σπιτικό μας λάδι δεν μπορούμε να υπολογίσουμε :)
Γειά σας Τangerine,χαίρομαι που σας άρεσαν τα βατόμουρα :)
Δέστε στο σάιτ που αναφέρει η Λιλού πιο πάνω και ρίξτε μια ματιά στο behawe.com,για το λαδάκι. Εδώ Ελλάδα δεν το έψαξα, να σας πω την αλήθεια...
Deli-delicious, αυτό που λέτε
α)με χαροποιεί αφάνταστα
β)με ανησυχεί γιατι προδίδει οτι τις άλλες φορές λέγατε, "μα τί φλύαρη...",και δεν διαβάζατε τα παπλώματα που έστρωνα,
γ)αποδεικνύει οτι το φίδι σας δελέασε να μελετήσετε:))))
Ο χρήστης Isidora είπε…
Witch κι εδώ μούχλα ο καιρός...
Αγγελική μερσί πολύ, και ναι έχει διαφορά αν βγει το μύγδαλο από το σπίτι του, την φωλίτσα του, πριν γίνει γλυκό:)
Ο χρήστης Isidora είπε…
Natassa,σας πάω ένα στοίχημα οτι είμαι ασυγκρίτως πιο Τεμπέλα από σας, (το ταυ είναι κεφαλαίο)! Απλά η τρέλα μου με τα φυτά και τις ιδιότητές τους, πάει πολλά χρόνια πίσω, οπότε όταν κάτι τριγυρίζει στο κεφάλι μου, εύκολα προσεγγίζω τα πώς και τα γιατί για να φτιαχτεί..:))) Μάλλον σας έρχεται κουραστικό το σεντόνι...
Ο χρήστης Isidora είπε…
Dearest, αφαιρέστε το "κι" απ΄το κι εδώ , αν και νομίζω τελικώς πως σποντέψατε την φιλομαθη αναγνώστρια...
Ο χρήστης Natassa είπε…
όχι καθόλου κουραστικό ...αντιθέτως το βρίσκω απολαυστικότατο, αλλά βρε Ισιδώρα έχω μια ανάρτηση για την Βουργουνδία έτοιμη στα ντράφτς ούτε και γω ξέρω πόσο καιρό, 2-3 πραγματακια χρειάζεται ακόμη και δεν λέω να τα γράψω να βγάλω και γω μια ανάρτηση της προκοπής ....εμένα πάντως η τρέλα με τα φυτά είναι πολύ φρέσκια, πάντως σήμερα χάρηκα πολύ, μάζεψα 15 άνθη καλέντουλας :)))
Ο χρήστης Isidora είπε…
Καλά, αν καθόμουν να τα "ξεψειρίσω" πιο πολύ, θα την έκανα του χρόνου την ανάρτηση, αλλά δεν θα είχε και παραλείψεις ή κακοστοιχίσεις ή δεν ξέρω τι άλλο...Τα λαθάκια μας δείχνουν την ανθρώπινη πλευρά μας και μην ξεχνάτε: "ουδείς άσφαλτος" (!!!) όπως καταγράφηκε από έναν σημαντικότατο λίθο της νεοελληνικής πραγματικότητας... :)
Άνθη καλέντουλας σήμερα?
Τυχερή...
Ο χρήστης kiki είπε…
Εννοώ ότι διάβασα τα περί βύσσινου και βυσσινάδας. Το ποστ το διαβάζω ως συνήθως σε τεύχη. Έχω διαβάσει το 1/3 :-p
Ο χρήστης Isidora είπε…
A-χα! Τα πιο ενδιαφέροντα δηλαδίΣ...:))))
Ο χρήστης kiki είπε…
Ο γιες!
Ο χρήστης Isidora είπε…
Και στο 3/3 του σεντονιού νομίζω οτι θα βρείτε ενδιαφέρον..Κρίμα που άφησα τα κομμάτια του φιδιού μεγάλα στην φωτό, το σωστό σερβίρισμα γίνεται αν κοπεί σε ροδελίτσες, όπως τα ρολάκια τα σιροπιαστά, αλλά ο τεμπέλης άνθρωπος, φαίνεται...
Ο χρήστης cook είπε…
αυτο ειναι να εισαι χρυσοχερα!
Ο χρήστης Isidora είπε…
Ευχαριστώ Cook,
vous etes tres gentile :)
Ο χρήστης ΑΧΤΙΔΑ είπε…
Αντέγραψα τη συνταγή γιατί τη βρήκα τέλεια.Όσο για τη κρέμα ..θα σου πω μια ιδιοτροπεία μου , πλένω συνέχεια τα χέρια μου για να μην έχω μυρωδιές απο κάθε είδους τρόφιμα φρούτα , δεν ανέχομαι σαπούνι με φρο΄υτα ούτε στα ..ρούχα μου.Φαντάζου ξέρω μια συνταγή θαυματουργή για την αθρίτιδα που έχω και δεν την κάνω γιατί θα ..μυρίζω λεμόνι..Διαβάζω λοιπόν κάθε συνταγή για κρέμα , μα δεν μπορώ να την κάνω..
Ο χρήστης kiki είπε…
Είμαι σίγουρη ότι είναι ενδιαφέροντα όλα. Απλά μεταξύ νεοελληνικής γλώσσας, ανεβοκατεβάσματος παιδιών σε μαθήματα και κουζίνας, δεν γίνεται διάβασμα σεντονιού. Είστε και λαλίστατη, που να προκάμω η γυναίκα;;; Το βράδυ...με τα φαντάσματα... ;-)
Ο χρήστης _ είπε…
βρε τι μαθαίνει κανείς εδώ ! 'Επεσα σε μικρούς θησαυρούς.
Ο χρήστης heart n soul είπε…
Isidora δεχτείτε συγχαρητήρια από μια ακόμα φαν σας! Κι εγώ με δόσεις σας διαβάζω και την κάνω φίδι!:)
Ο χρήστης heart n soul είπε…
α, ξέχασα και τις ερωτήσεις μου!:) όταν λέτε "Παίρνετε 2 φύλλα κρούστας και ενώνετε τις άκρες" εννοείτε το ένα πάνω στο άλλο; Κια όταν λέτε "την ακουμπάτε στην αρχή των φύλλων" εννοείτε την κοντή ή την μακριά πλευρά; πόσα φύλλα χρησιμοποιείτε συνολικά;
Ο χρήστης Isidora είπε…
Αχτίδα φτιάξτε το, το φιδάκι, θα σας αρέσει! Όσο για ιδιοτροπίες, δεν νομίζω να υπάρχει κάποιος που να μην έχει:)

Κική σας θαυμάζω για τις multi δραστηριότητες που καταφέρνετε:)
Εγώ, λαλίστατη? Στόμα έχω και μιλιά δεν έχω :)))

Δημήτρη καλώς μας βρήκατε, το μπλογκ μας διαθέτει πολλές και χρήσιμες ελπίζουμε πληροφορίες...

Sista Soul :)))
το σεντόνι είναι overdose και διαβάζεται σε δόσεις αποδεδειγμένα...
Τα φύλλα τα βάζουμε διπλά, κολλητά το ένα πάνω στο άλλο και τα βρέχουμε με γάλα ή αυγό στην εξωτερική τους περίμετρο να κολλήσουν, αν και τις πρώτες φορές που το έφτιαξα, αυτό το σημείο το παρέλειπα χωρίς να είναι κρίσιμο. Το κόλλημα των ρολών μεταξύ τους και το στριφογύρισμά,είναι πιο κρίσιμα για την εμφάνιση του. Τώρα αφου φτιάξετε την αμυγδαλόπαστα κυλινδρο 2 εκ. την ακουμπάτε στη μικρότερη πλευρά των φύλλων (νομίζω πως είναι γύρω στα 40 εκ). Θα είναι πιο εύκολο στο τύλιγμα να βάλετε την πάστα 2-3 εκ. ψηλότερα από την αρχή του φύλλου και να αναδιπλώσετε το φύλλο κλείνοντας την πάστα σαν φάκελλο πριν αρχίσετε το τύλιγμα. Για να μην ξεραθούν τα φύλλα και σπάνε, όσο τυλίγουμε, τα σκεπάζουμε με νωτισμένη πετσέτα.Συνήθως μου τρώει 6φύλλα, αλλά μπορει να είναι και 8 αναλόγως της μάρκας που θα χρησιμοποιήσετε. Και μια που ανάψατε φούρνο τα φύλλα που περισσεύουν (μη μας χαλάσουν, όχι τίποτις άλλο) γίνονται τυροπιτάκια! Η γέμιση του φιδιού θα μπορούσε να έχει και λίγους χουρμάδες νομίζω ή άλλα αποξηραμένα φρούτα...:)Όταν το κερνάτε σε ξένο άνθρωπο, καλύτερα να το κόψετε εσείς κιλυνδράκια - μπουκίτσες, όχι όπως το άφησα εγώ στη φωτό.
και μη ξεχνάτε: όπου φορτωμένη βατσινιά το καλοκαίρι κι εμείς από δίπλα να μασουλάμε ζωντανές βιταμίνες και μέταλλα:)
Ο χρήστης heart n soul είπε…
sis Is, ευχαριστώ για τις διευκρινίσεις, ωραία και η ιδέα του χουρμά, και το αιγινίτικο κάτι μου κάνει, ευελπιστώ να πειραματιστώ λ'ουικέντ:)
(όσο για τις βατσινιές, που με χάνετε που με βρίσκετε!:)
Ο χρήστης Isidora είπε…
Μην ξεχάσετε να μΕ πείτε πως σας φάνηκε:)
Καλύτερα φτιάχτε το πρώτα οριτζινάλε συριακό και αφού θα ξέρετε τι γευση έχει, προχωρήστε σε άλλες δοκιμές.
Καλή επιτυχία:)
Ο χρήστης sadigi είπε…
αααα τι κάνετε εδώ δεσποινάρια?ήμουν στης queen και σαν κάτι να μου μύρισε....έχω μύτη εγώ ,για αυτό καλύτερα να με καλείτε από μόνες σας γιατί είμαι και παρεξηγησιάρα...προσβλένομαι
μονοφαγούδες είστε or what?
Ο χρήστης ΑΧΤΙΔΑ είπε…
Ασχετο ώς συνήθως όταν ρωτώ: το ανθόνερο απο πορτοκάλι το φιάχνεις η το αγοράζεις; απο που το παίρνεις η απο που το ζητάς; έχω μια μανία να έχω υλικά στη κουζίνα μου απο παντού και ας μη τύχει να τα δοκιμάζω συχνά.
Ο χρήστης Isidora είπε…
Καλημέρα και καλή εβδομάδα:)

Σαντιγύ, το φιδάκι είπαμε να σας γλυκάνει (αν γίνεται κάτι τέτοιο αφού είστε όνομα και πράγμα), όχι να σας πικράνει:)))

Αχτίδα, ανθόνερα θα βρειτε στα βιολογικά καταστήματα που κάνουν και για καλλυντική χρήση, αλλά εχω δει και σε κάποια σ/μ, στο τμήμα της ζαχαροπλαστικής:)
Ο χρήστης sadigi είπε…
λοιπόν εσείς είστε σωστή αυτοκράτειρα ,όχι Θεοδώρα μα Ισιδώρα (στο κλίμα των ημερών τα στέμματα και οι τιάρες):)))
Ο χρήστης Habanero είπε…
Συγχαρητήρια!Πολύ προσεγμένη συνταγή για αντηλιακό που είναι και ενυδατικό!Πού θα μπορούσα να βρω το rubus idaeus seed oil;Μπορώ να το χρησιμοποιήσω μόνο του αρχικά, διότι δεν έχω τη δυνατότητα να αγοράσω όλα τα υλικά μαζί!

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

η μάσκα του τρόμου

Το μπλογκ αυτό δεν είναι μόνο φρου-φρου κι αρώματα κύριοι, ΟΧΙ ...μπροστά στα ραγδαία πολιτικά γεγονότα θα δώσουμε μαχητικό παρόν,εγώ θα σας συντονίσω..... Καταρχάς εσύ μεσιέ ματατζή...έχω να σου πω τούτο... άντε και να σου δείξω μια συμπόνοια για τα δύσκολα παιδικά χρόνια που πέρασες και σε πάω και στοίχημα γι αυτό,να το καταλάβω πως η κατάσταση του IQ σου δεν σού επιτρέπει να ξεχωρίσεις ένα βόδι από μια φράουλα,ξέρω πως επαγγέλματα με κοινωνική προσφορά που εξελίσσουν και  την προσωπικότητα ,σού είναι έννοιες παντελώς άγνωστες... ΑΛΛΑ δεν είναι δυνατόν εσύ ματατζή , με τη ρίψη χημικών μπροστά στη μούρη μου, να ματαιώνεις τον αγώνα ετών που κάνουμε εδώ μέσα συλλογικά και ατομικά  για ένα άλφα αιστητικό αποτέλεσμα . Ξέρεις ματατζή με τι φροντίδα και επιμονή μπλαστρωνόμεθα καθημερινά όλες εδώ, μάσκες με εκλεκτά αιθέρια έλαια και λάδια βιολογικά? ξέρεις πόσα βράδυα έχουμε ξενυχτήσει πάνω από τις κατσαρόλες μας για να δημιουργήσουμε την τέλεια κρέμα-σαπούνι-σαμπουάν ? ξέρεις πόσο δ

Ο άρκευθος και ένα serum κατά της κυτταρίτιδας

Με αφορμή τις συμβουλές της Emmy για να φροντίσουμε την γραμμή μας μετά τις κραιπάλες του Πάσχα, λίγα λόγια για τον εξαιρετικό άρκευθο (για τον οποίο έχουμε ήδη πει πολλά) και πως μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε το αιθέριο έλαιό του σε έναν πανεύκολο ορό για την καταπολέμηση της κυτταρίτιδας. Ο άρκευθος (ή αλλιώς αγριοκυπάρισσο ή ουνίπερος) ε ίναι θάμνος αειθαλής. Φθάνει τα 9 μ. ύψος και 4 μ. διάμετρο. Όλα τα μέρη του φυτού είναι αρωματικά. Τα φύλλα του σε νεαρή ηλικία είναι βελονοειδή, σε ώριμη μετατρέπονται σε μυτερά, διιστάμενα και σε διάταξη ανά 3 σε σπονδύλους. Στην επάνω επιφάνεια φέρουν μια διπλή λευκή γραμμή. Ανθίζει Μάρτιο και Ιούνιο. Ο καρπός στην αρχή είναι πράσινος και στη συνέχεια μαύρος, με γαλανό επίχρισμα. Στη χώρα μας φύεται το είδος Juniperus excelsa, είδος σπάνιο και προστατευόμενο με προεδρικό διάταγμα! Από παλαιότατων χρόνων χρησιμοποιείται στην μαγειρική, αλλά και στην παρασκευή ποτών, όπως το gin. Από τους καρπούς του είδους juniperus communis προκύπτει και το αιθέ

Σαπούνι με γάλα και μέλι.

Σαπούνι με γάλα και μέλι.Ή μήπως να το ονομάσω Κλεοπάτρα; Έφτιαξα σαπουνάκι γαλατομελένιο. Υλικά 131 γρ. λάδι καρύδας 85 γρ. φοινικέλαιο 198 γρ. πυρηνέλαιο ή ελαιόλαδο 50 γρ. βούτυρο καριτέ 63 γρ. καυστική σόδα 84 γρ. νερό απιονισμένο 80 γρ. φρέσκο γάλα κατεψυγμένο (αντιφατικοί όροι, χεχε) Στο tracing πρόσθεσα: 2 κ. σ. σκόνη γάλα 2 κ. σ. παγωμένο νερό 1 κ. σ. μέλι ½ κ. σ. αιθέριο έλαιο κέδρου και πεύκου Η διαδικασία γνωστή. Η μόνη αλλαγή που έκανα, ήταν ότι είχα παγώσει 80 γρ. γάλα, το οποίο πρόσθεσα όπως ήταν παγωμένο στη σόδα (που είχα φτιάξει μόνο με 84 γρ. νερό) όταν έφτασε περίπου στους 42-45 βαθμούς. Το αστείο είναι ότι η σόδα έγινε σαν κρέμα. Τώρα τι ζημιά είχε κάνει στο γάλα…θα σας γελάσω. Στο tracing πρόσθεσα τη σκόνη γάλακτος που ανακάτεψα με παγωμένο νερό, το μέλι και τα αιθέρια. Δεν ήξερα τι αιθέρια να βάλω, οπότε αποφάσισα να βάλω κάτι που να ταιριάζει με μέλι! Σίγουρα, η χημεία έπαιξε το ρόλο της με τα γάλατα και το μέλι, γιατί ενώ περίμενα να βγει λευκό το σαπουνάκι ή έ