Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο

Ρόφημα με βρώμη, αποξηραμένα φρούτα και μπαχαρικά!

Γεια σας, να ’μαι κι εγώ στην παρέα σας!



Η συνταγή που θα σας πω, είναι το αγαπημένο μου ρόφημα τώρα που κάνει ¨κρύο¨!
Είναι ένα θερμαντικό πυκνό ρόφημα και εδικό για αυτήν την εποχή! Μοιάζει ελάχιστα με το σαλέπι επειδή και εκείνο έχει κανέλα και άλλα μπαχαρικά. Είναι κατάλληλο όταν κάποιος νοιώσει ότι πάει να αρρωστήσει. Είναι τονωτικό των νεύρων, ηρεμεί, καταπραΰνει την ένταση και φτιάχνει την διάθεση! Ακόμη, τονώνει, και διατηρεί το δέρμα νέο και υγιές.
Οι ίνες της βρώμης, κάνουν πολύ καλό στο πεπτικό σύστημα και προστατεύουν από τον καρκίνο εντέρου. Επίσης μειώνουν την χοληστερίνη του αίματος και κατεβάζουν την υψηλή πίεση. Η βρώμη δρα ρυθμιστικά στις ορμόνες του σώματος και ιδιαίτερα στις γεννητικές καθώς και στις ορμόνες θυρεοειδούς και μ’ αυτό τον τρόπο μειώνεται η πιθανότητα εκδήλωσης ορμονικών και γυναικολογικών προβλημάτων όπως ο καρκίνος του στήθους. Ακόμη χαμηλώνει το σάκχαρο στο αίμα, γι’ αυτό είναι κατάλληλη τροφή για διαβητικούς.
Στην Αγγλία συνηθίζουν να πίνουν ροφήματα με βρώμη. Μια συνταγή είναι ξερά δαμάσκηνα, βρώμη και μέλι, φύτρο σταριού, τζιτζιμπύρα, γαρίφαλα, μοσχοκάρυδο, μέλι και φλούδα λεμονιού για γαρνίρισμα. Ο τελευταίος συνδυασμός πίνονταν σε Αγγλικές μπυραρίες και το θεωρούσαν σαν ένα θερμαντικό ποτό για τις κρύες νύχτες του χειμώνα. Γι’ αυτό, από την πολύ κατανάλωση αυτού του ποτού, οι Σκοτσέζοι έχουν δυνατά νεύρα και ψηλό ανάστημα!!!
Τα ροφήματα που περιέχουν μπαχαρικά, βρώμη και ξερά φρούτα είναι γνωστά επί αιώνες για την ανάρρωση των αρρώστων, για τους ηλικιωμένους, την ενδυνάμωση των χρόνια αρρώστων και για τις γυναίκες μετά τον τοκετό. Στις αρχές του 20ου αιώνα τα ροφήματα με βρώμη έγιναν δημοφιλή επειδή βοηθούσαν στην καταπολέμηση του εθισμού στο όπιο και στο τσιγάρο.

Πως θα φτιάξουμε αυτό το ρόφημα?
~Μετράμε πόσες κούπες θέλουμε να φτιάξουμε και βάζουμε σε μια κατσαρόλα το ανάλογο νερό. Η δοσολογία είναι για μια κούπα νερό 2 κουταλάκια αλεύρι βρώμης το οποίο θα μπει στο τέλος.
~Επιλέγουμε τα μπαχαρικά (όπως ξύλα και άνθη κανέλας, μοσχοκάρυδο, γαρίφαλα, μπαχάρι, κάρδαμο, μαύρο πιπέρι, φρέσκο ψιλοκομμένο τζίντζερ απαραίτητο κα) και τα φρούτα που θέλουμε (κράνα, κεράσια, δαμάσκηνα, βερίκοκα, σταφίδες, ή φλούδες από εσπεριδοειδή κα) και τα βάζουμε να βράσουν σε χαμηλή θερμοκρασία για μισή ώρα περίπου με κλειστό καπάκι κατσαρόλας. Την αναλογία των μπαχαρικών την επιλέγουμε εμείς, ανάλογα με το πόσο spicy ρόφημα επιθυμούμε.
~Όταν το νερό πάρει χρώμα διαλύουμε το αλεύρι βρώμης σε 1 ποτήρι νερό και το ρίχνουμε στην κατσαρόλα. Ανακατεύουμε.
~Αφήνουμε το μίγμα να σιγοβράσει για 5 λεπτά σε πολύ χαμηλή θερμοκρασία ανακατεύοντας που και που μέχρι να πήξει λιγάκι.
~Σουρώνουμε και σερβίρουμε αμέσως με μια κουταλιά μέλι σε κάθε κούπα.
~Μπορούμε να προσθέσουμε στην κούπα μας, όταν το ρόφημα είναι ακόμα ζεστό, λίγη σκόνη κανέλας, λίγα τριμμένα ωμά καρύδια, κάσιους, φιστίκια Αιγίνης, κρασί, τζιτζιμπύρα, κομπούχα, χυμούς φρούτων κα.

Σας εύχομαι καλά Χριστούγεννα παρέα με ένα ζεστό ρόφημα βρώμης!

Βιβλιογραφία: Θεραπευτικοί χυμοί, Anne McIntyre, Εκδόσεις Ψύχαλου.

Σχόλια

Ο χρήστης Natassa είπε…
Μαρία καλώς ήρθες στην παρέα μας :)
όλα τα συστατικά έχουν αυξημενη διατροφική αξία οπότε σίγουρα το ρόφημα θα βοηθάει πολύ.
Τα κράνα τι είναι? δεν το έχω ξανακούσει ποτέ.
Καλά Χριστούγεννα και σε σένα !
Ο χρήστης kiki είπε…
Καλωσήρθες. Έχω μελετήσει ολίγον το μπλογκ σου...

Αν είναι να φτιάχνειτη διάθεση αυτό, να το κάνω που είμαι λίγο ντάουν!

Είδες Νατάσσα; Όσο πιο νότια, τόσο πιο πολύ δεν ξέρουμε τα κράνα. Εμείς δεν τα έχουμε καν αλλά τα ξέρω.
Ο χρήστης witchofdaffodils είπε…
bien venue Mαρία!

πολύ πρωτότυπο το ρόφημα, όντως η βρώμη είναι πολύ πλούσια τροφή!

Αν βάλουμε τοσους καρπους και φρουτα αυτο θα ειναι κανονικό γευμα, όχι ρόφημα, και θα πρέπει να μασουλάμε :)

Ευχές και σε σένα!
Ο χρήστης witchofdaffodils είπε…
ουτε στο Πήλιο είχε..κλαψ..αλλιώς θα σας πουλούσα μουρη :)
Ο χρήστης Maria's handmade είπε…
Καλώς σας βρήκα! Χαίρομαι που είμαι κοντά σας! Αυτό το ρόφημα είναι αρκετά χορταστικό και με αρκετές θερμίδες αλλά αξίζει τον κόπο να το δοκιμάσετε!
Οι κρανιές είναι δέντρα που φυτρώνουν σε υψόμετρο 700 μέτρα και πάνω και παράγουν έναν κόκκινο καρπό που τον φτιάχνουμε ποτό συνήθως. Κάνει καλό στο στομάχι και αλλού που δεν γνωρίζω. Νομίζω πως τα κράνα λέγονται και cranberries στα αγγλικά. Υπάρχουν αποξηραμένα κράνα, τα βρήκα σε ένα μαγαζί στην πάτρα και κατά καιρούς φέρνουν και στην αγορά φρέσκα κράνα, αλλα φέτος δεν βρήκα γιατί έμαθα πως πολλές κρανιές δεν είχαν καρπό φέτος.
Σας ευχαριστώ όλες σας.
φιλιά
Ο χρήστης eleni είπε…
Μαρία καλώς ήλθες!
Κι εγώ έχω κοιτάξει τα μπλογκ σου,ιδιαίτερα αυτό με τη γιόγκα.Κατάλαβα ποια θα είσαι από το κομπούχα-μου είχε κάνει εντύπωση,δεν ήξερα τι ήταν.

Το κουάκερ μ΄αρέσει,αλλά δεν το έβραζα,το τρώω μαλακωμένο με γάλα και μέλι-η συνταγή πολύ νόστιμη ακούγεται-πάντως περισσότερο χρησιμοποιώ κουάκερ στα μπιφτέκια και στο ψωμί.Αξίζει να το δοκιμάσω!
Καλά Χριστούγεννα και σε σένα!
Ο χρήστης Isidora είπε…
Wellcome Maria!
Πολύ ωραία η συνταγή-ροφημα και για δυναμωτικό πρωινό που θα "κρατήσει" γεμάτες τις μπαταρίες μας για πολλές ώρες...
Καλά Χριστούγεννα :)
Ο χρήστης Εύα είπε…
gracias,maria.καλως ηρθες στην παρεα.
Ο χρήστης Maria's handmade είπε…
καλώς σας βρήκα! πολλά φιλιά
Ο χρήστης Starbuck είπε…
Καλως ήρθες Μαρία! Πολύ ενδιαφέρον το ρόφημα! Και μένα μου αρέσουν πάρα πολύ τα μπαχαρικά.. Οπωσδήποτε θα το φτιάξω!
Εγώ τα ξέρω τα κράνια! Μόνο που εμείς τα λέμε ακράνια. Και το δέντρο ακρανιά. Έχουμε ένα στον κήπο μας στις Σέρρες. Η μαμά μου φτιάχνει ποτό κάθε χρόνο με αυτά και είναι πολύ ωραίο! Όντως στρώνει το στομάχι! Ειδικά μετά απο τρελό φαγοπότι!!
Ο χρήστης faraona είπε…
ΩΩΩΩ!!!κΑΛΩς τηνε!
Γεια σου Μαρακι!
Υπεροχο το ρόφημα σου!
Ο χρήστης ΑΧΤΙΔΑ είπε…
Μου το είπες την κατάλληλη εποχή ..είμαι στα πρόθυρα της γρίππης αυτές τις μέρς, σήμερα στις 5 τα ξυμερώματα έπινα τσάι με κονιάκ και μέλι.Τη βρώμη που τη βρήσκω;
Ο χρήστης Maria's handmade είπε…
Γεια σας κορίτσια, χαίρομαι που σας άρεσε το ρόφημα!
Δεν ήξερα που οι κρανιές λέγονται και αλλιώς. Εγώ τις ξέρω από παιδάκι, πηγαίνουμε ακόμα με τους γονείς μου και μαζεύουμε από το βουνό! Έχω συνέχεια τέτοιο ποτό, είναι πολύ νόστιμο, κάνει ακόμα και για τους πόνους της περιόδου.
Η βρώμη υπάρχει παντού σε σούπερ μαρκετ, βιολογικά. Αν δεν βρείτε αλεύρι μπορείτε να πάρετε τις νιφάδες και να τις βάλετε στο μουλτι ώστε να γίνουν αλεύρι.
Περιμένω εντυπώσεις από το ρόφημα!

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

η μάσκα του τρόμου

Το μπλογκ αυτό δεν είναι μόνο φρου-φρου κι αρώματα κύριοι, ΟΧΙ ...μπροστά στα ραγδαία πολιτικά γεγονότα θα δώσουμε μαχητικό παρόν,εγώ θα σας συντονίσω..... Καταρχάς εσύ μεσιέ ματατζή...έχω να σου πω τούτο... άντε και να σου δείξω μια συμπόνοια για τα δύσκολα παιδικά χρόνια που πέρασες και σε πάω και στοίχημα γι αυτό,να το καταλάβω πως η κατάσταση του IQ σου δεν σού επιτρέπει να ξεχωρίσεις ένα βόδι από μια φράουλα,ξέρω πως επαγγέλματα με κοινωνική προσφορά που εξελίσσουν και  την προσωπικότητα ,σού είναι έννοιες παντελώς άγνωστες... ΑΛΛΑ δεν είναι δυνατόν εσύ ματατζή , με τη ρίψη χημικών μπροστά στη μούρη μου, να ματαιώνεις τον αγώνα ετών που κάνουμε εδώ μέσα συλλογικά και ατομικά  για ένα άλφα αιστητικό αποτέλεσμα . Ξέρεις ματατζή με τι φροντίδα και επιμονή μπλαστρωνόμεθα καθημερινά όλες εδώ, μάσκες με εκλεκτά αιθέρια έλαια και λάδια βιολογικά? ξέρεις πόσα βράδυα έχουμε ξενυχτήσει πάνω από τις κατσαρόλες μας για να δημιουργήσουμε την τέλεια κρέμα-σαπούνι-σαμπουάν ? ξέρεις πόσο δ

Ο άρκευθος και ένα serum κατά της κυτταρίτιδας

Με αφορμή τις συμβουλές της Emmy για να φροντίσουμε την γραμμή μας μετά τις κραιπάλες του Πάσχα, λίγα λόγια για τον εξαιρετικό άρκευθο (για τον οποίο έχουμε ήδη πει πολλά) και πως μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε το αιθέριο έλαιό του σε έναν πανεύκολο ορό για την καταπολέμηση της κυτταρίτιδας. Ο άρκευθος (ή αλλιώς αγριοκυπάρισσο ή ουνίπερος) ε ίναι θάμνος αειθαλής. Φθάνει τα 9 μ. ύψος και 4 μ. διάμετρο. Όλα τα μέρη του φυτού είναι αρωματικά. Τα φύλλα του σε νεαρή ηλικία είναι βελονοειδή, σε ώριμη μετατρέπονται σε μυτερά, διιστάμενα και σε διάταξη ανά 3 σε σπονδύλους. Στην επάνω επιφάνεια φέρουν μια διπλή λευκή γραμμή. Ανθίζει Μάρτιο και Ιούνιο. Ο καρπός στην αρχή είναι πράσινος και στη συνέχεια μαύρος, με γαλανό επίχρισμα. Στη χώρα μας φύεται το είδος Juniperus excelsa, είδος σπάνιο και προστατευόμενο με προεδρικό διάταγμα! Από παλαιότατων χρόνων χρησιμοποιείται στην μαγειρική, αλλά και στην παρασκευή ποτών, όπως το gin. Από τους καρπούς του είδους juniperus communis προκύπτει και το αιθέ

Σαπούνι με γάλα και μέλι.

Σαπούνι με γάλα και μέλι.Ή μήπως να το ονομάσω Κλεοπάτρα; Έφτιαξα σαπουνάκι γαλατομελένιο. Υλικά 131 γρ. λάδι καρύδας 85 γρ. φοινικέλαιο 198 γρ. πυρηνέλαιο ή ελαιόλαδο 50 γρ. βούτυρο καριτέ 63 γρ. καυστική σόδα 84 γρ. νερό απιονισμένο 80 γρ. φρέσκο γάλα κατεψυγμένο (αντιφατικοί όροι, χεχε) Στο tracing πρόσθεσα: 2 κ. σ. σκόνη γάλα 2 κ. σ. παγωμένο νερό 1 κ. σ. μέλι ½ κ. σ. αιθέριο έλαιο κέδρου και πεύκου Η διαδικασία γνωστή. Η μόνη αλλαγή που έκανα, ήταν ότι είχα παγώσει 80 γρ. γάλα, το οποίο πρόσθεσα όπως ήταν παγωμένο στη σόδα (που είχα φτιάξει μόνο με 84 γρ. νερό) όταν έφτασε περίπου στους 42-45 βαθμούς. Το αστείο είναι ότι η σόδα έγινε σαν κρέμα. Τώρα τι ζημιά είχε κάνει στο γάλα…θα σας γελάσω. Στο tracing πρόσθεσα τη σκόνη γάλακτος που ανακάτεψα με παγωμένο νερό, το μέλι και τα αιθέρια. Δεν ήξερα τι αιθέρια να βάλω, οπότε αποφάσισα να βάλω κάτι που να ταιριάζει με μέλι! Σίγουρα, η χημεία έπαιξε το ρόλο της με τα γάλατα και το μέλι, γιατί ενώ περίμενα να βγει λευκό το σαπουνάκι ή έ