Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο

Κεράκια από φλούδες μανταρινιού

Φτιάχνουμε ένα κεράκι φυσικό και φυτικό; Μια και η Heart το ζήτησε, τώρα που είναι ο καιρός των μανταρινιών, μπορούμε να κάνουμε το εξής:




Κόβουμε ένα μανταρίνι στη μέση (ή ακόμα καλύτερα στα 3/4).


Κρατάμε στο χέρι μας το μέρος του μανταρινιού που ακουμπάει στο δέντρο.








Με τη βοήθεια ενός μυτερού μαχαιριού, καθαρίζουμε με προσοχή τη σάρκα από το μανταρίνι ΧΩΡΙΣ να κόψουμε/βγάλουμε τη χοντρή άσπρη ίνα που έχει στη μέση.









Τώρα, έχουμε μισό άδειο μανταρίνι
με την ίνα μές στη μέση.


Προσθέτουμε λάδι, ανάβουμε το φυσικό φυτιλάκι που έχει μέσα και....έχουμε ένα αυτοσχέδιο μυρωδάτο κεράκι σαν αυτό της φωτό που θα καίει για αρκετή ώρα. Προσθέτουμε και αιθέριο έλαιο μανταρινιού μέσα στο λάδι, για πιο μανταρινένια μυρωδιά. Τις υπόλοιπες φλούδες που κόψαμε, τις αφήνουμε πάνω στα καλοριφέρ ή κοντά στις πλάκες του τζακιού οι πιο τυχερές, για έξτρα μυρωδιά.
Συνοδεύεται απαραίτητα με λικέρ μανταρινιού και γλυκό κουταλιού μανταρίνι που θα σας κεράσω στο μέλλον :-)

Update 31-12-08
Πρόσθεσα φωτό με λεπτομέρειες για να διευκολυνθείτε :-)

Σχόλια

Ο χρήστης witch of daffodils είπε…
α, το πιο φυσικό και μυρωδάτο κεράκι του κόσμου!
unpistevable, καιει η ίνα κανονικά?
τέλειο :)
Ο χρήστης kiki είπε…
Καίει και για κάμποση ώρα μάλιστα μαγισσούλα. Είναι πραγματικά απίστευτο. Το λάδι μαζί με την ίνα κάνει τη δουλειά...
Ο χρήστης Μαριλένα είπε…
Kική τι ωραίο και ευκολο :)))
Ο χρήστης αχτίδα είπε…
Πολύ ωραία ιδέα , θα δοκιμάσω και με λεμόνι, δεν κατάλαβα το φυσικό φυτίλι που είπες, θα το ξαναδιαβάσω.
Ο χρήστης αχτίδα είπε…
Το λικέρ μανταρίνι με τι μανταρινια το κάνεις; εγώ κάνω κάθε χρόνο λεμοντσέλο, τώρα έβαλα κυδώνια για λικέρ που είναιυπέροχο.
Ο χρήστης Natassa είπε…
σπάει μύτη ...
Ο χρήστης kiki είπε…
Μαριλένα και πρωτότυπο! Ευχαριστώ!

Αχτίδα, οι φέτες μανταρινιού, δεν ενώνονται μεταξύ τους με μια χοντρή άσπρη ίνα; Το ίδιο και τα πορτοκάλια. Αυτή τη χοντρή ίνα χρησιμοποιούμε για φυσικό φυτίλι.

Το λικέρ μανταρίνια το κάνω με μανταρίνια από τον κήπο μου. Το κυδώνι μου είναι ήδη έτοιμο.

Νατάσσα, μέχρι εκεί έφτασε;
:-)
Ο χρήστης faraona είπε…
Υπεροχο,φοβερη ιδεα...το φτιαχνω αμέσως!
Ο χρήστης eleni είπε…
Deli,απίθανο!Όταν λέγατε κεράκι μανταρίνι,δεν περίμενα κάτι τέτοιο.
Θα προσπαθήσω αυτή τη στιγμή-θα τα καταφέρω;ΘΑδείξει.
Βρήκα και οινόπνευμα και θα φτιάξω και λικεράκι.
Ο χρήστης ΕΛΕΝΑ είπε…
Μπήκα γιατι κάτι μου μύρισε.
Μα-ντα-ρί-νι!!!
Μας βλέπω όλες να φτιάχνουμε μανταρινοκεράκια. Για να δούμε τι θα καταφέρουμε!!
Ο χρήστης kiki είπε…
Φαραώνα, τρέχα! :-)

Ελένη, είδες; Εκπληξούλα! Καλή επιτυχία!

Έλενα, είδες μέχρι που μύρισε;
Ο χρήστης Δημιουργία είπε…
Αχ βρε Κικη τι μου θυμισες,το ειχα ξεχασει.Μας εφτιαχνε καντηλακια οταν ημαστε μικρα ο μπαμπας μου.
Ο χρήστης elie είπε…
Αφαιρούμε μία μία φέτα ώστε να μείνει στο κέντρο η άσπρη ίνα; Καλά κατάλαβα;
Βάλτε καμιά φωτό, καλέ Κική μας, θα μας υποχρεώσετε τους οπτικούς τύπους...
Ο χρήστης kiki είπε…
Δημιουργία χαίρομαι που στα ξαναθύμησα!

Elie, χμμ...πρέπει να κατεβώ στον κήπο να κόψω μαναρίνια για να σου δείξω. Μόλις το κάνω θα βαλω έξτρα φωτό.
Ο χρήστης Starbuck είπε…
ωχ! Όταν διαφημίστηκαν τα κεράκια σας - μανταρίνια, νόμιζα ότι ήταν μια κατασκευή με μανταρίνι και ρεσώ μέσα!! Δεν το φανταζόμουν αυτό! Πωπω, αμέσως μόλις πάω σπίτι θα το κάνω, με τρώει και η περιέργεια! Πως γίνεται να λειτουργεί η ίνα σαν φυτίλι... Εντυπωσιακότατο!!
Ο χρήστης Ελευθερία είπε…
Μα πως προοδεύει η επιστήμη!!! Μου κέντρισες το ενδιαφέρον μπορώ να πω. Θα το δοκιμάσω με πορτοκάλι...
Ο χρήστης kiki είπε…
Σταρμπακ, είμαστε απρόβλεπτες!

Ελευθερία, δεν ξέρω αν θα είναι εύκολο να βγάλεις το πορτοκάλι από μέσα χωρίς να κοπεί η ίνα. Είναι πιο μεγάλο βλέπεις...
Ο χρήστης Ελευθερία είπε…
Το έκανα με πορτοκάλι λόγω έλλειψης μανταρινιού. ΠΕΤΥΧΕ!!!! Καλά είναι πολύ ωραίο!!!! Πολύ καλή ιδέα!!!!
Ο χρήστης kiki είπε…
Ελευθερία, πέτυχε! Χαίρομαι!
Ο χρήστης elie είπε…
Αααα το 'πιασα! Πάω να κόψω μανταρίνια, έχω homework!
Ο χρήστης kiki είπε…
Elie, πιστεύω να βοήθησε το φωτογραφικό ντοκουμεντο :-)
Ο χρήστης heart n soul είπε…
μπράβο δασκάλα κι ευχαριστώ που πέξατε παραγγελιά! πανέμορφο το μανταρινομολοτοφάκι:) Κάτι τέτοια με τσακίζουν:)
Ο χρήστης kiki είπε…
Be my guest Heart!

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Άργιλος, ένα φυσικό καλλυντικό.

Μετά από όσα μας είχε πει η μαγισσούλα για τον άργιλο, εγώ είμαι η τελευταία που θα πρέπει να σας μιλήσω γι' αυτόν.
Μέσα στα πολλά καλά (και κακά) που έχει η Ζάκυνθος, είναι και ο άργιλος σε μερικές παραλίες.







Το καλοκαίρι, όλοι οι τουρίστες που ξέρουν ή αναγνωρίζουν το πέτρωμα, γεμίζουν το σώμα τους με αυτόν για φυσικό πίλινγκ.









Τώρα αν σας πω ότι εγώ ποτέ δεν το έχω κάνει αυτό το πράγμα, μαλλον μόνο η μάγισσα θα με πιστέψει!!!
Εγώ σαν καλό κορίτσι που είμαι και με μια κάμερα στο χέρι, πήγα χτες επίτηδες στην παραλία της Άμπουλας στο Κάτω Γερακαρίο, για να φωτογραφίσω και να σας δείξω τον άργιλο και να πάρω κάμποσο (τον έγδαρα το λόφο...) Θα έλεγα ότι είναι γκριζοπράσινος, αλλά η μάγισσα ξέρει καλύτερα από εμένα.Βουαλά ο άργιλος λοιπόν.

Λικέρ με μύρτιλλα

Η μυρτιά(μυρσίνη,μερτιά,μερσινιά,σμυρτιά) είναι θάμνος με φύλλα λογχοειδή,άνθη λευκά και καρπούς ράγες,μικρούς,κυανομέλανους. Ιστορία:Ιερό φυτό από την αρχαιότητα,συνδέθηκε με πολλές θεότητες,κυρίως με την Αφροδίτη.Όταν η θεά αναδύθηκε απ΄τον αφρό των κυμάτων στην Πάφο,έτρεξε να κρυφτεί πίσω από μυρτιές και έκτοτε έγινε το ιερό φυτό της.Υπάρχουν κι άλλοι πολλοί μύθοι γι΄αυτό το φυτό.Επίσης οι νικητές των ολυμπιακών αγώνων πριν το στεφάνι κότινου,στεφανώνονταν με μυρτιές.Και οι περίφημοι κοσμηματοποιοί της αρχαιότητας έφτιαχναν εξαιρετικά κοσμήματα με το σχήμα των φύλλων της,ένα παράδειγμα είναι το χρυσό στεφάνι των βασιλικών τάφων της Βεργίνας στη Μακεδονία μας. Φάρμακο από την αρχαιότητα,χρησιμοποιήθηκε για πλήθος νοσημάτων.Σε περίοπτη θέση στα συγγράματά τους την αναφέρουν ο Ιπποκράτης,ο Διοσκουρίδης,ο Πλίνιος. Επίσης στην αρχαία Ελλάδα παρασκεύαζαν από μυρτιά ένα αρωματικό κρασί "μυρτινίτης οίνος" καθώς και αρωματικό λάδι "μύρτινον έλαιον" Τα μύρτιλλα τ…

Υγρό σαπούνι σαν κρύσταλλο!

Κορίτσια & πιθανώς αγόρια, καλησπέρα σας! Αργά και μουδιασμένα κάνω το πρώτο μου post στην παρέα σας, με θέμα τα υγρά σαπούνια. Ας μου επιτραπεί μια εισαγωγή ...
Στην παρασκευή σαπουνιών, μπορούμε να πούμε πως υπάρχουν 3 στάδια μύησης :
Το πρώτο -του αρχάριου- είναι το λεγόμενοmelt & pour. Τρίβουμε το έτοιμο σαπουνάκι, το λιώνουμε με νερό και το ξαναφορμάρουμε. Είναι το στάδιο-ποιός είμαι εγώ-τι είναι σαπούνι-τι σημαίνει φόρμα?
Το δεύτερο στάδιο είναι αυτό της παρασκευής στέρεου σαπουνιού, συνήθως με την ψυχρή μέθοδο. Βάζουμε τα λάδια μας με την καυστική σόδα, χτυπάμε, σαπωνοποίηση, φορμίτσες και περιμένουμε τις εβδομάδες μας να ωριμάσει. Αυτό είναι το στάδιο της συνειδητοποίησης! Εχει όλη τη χαρά του να φτιάχνεις κάτι ολότελα δικό σου, λίγο γλυπτική, λίγο νοσταλγία για τις "παλιές", που τα κάναν όλα αλλιώς και μια μελαγχολία για το χρόνο που δε δίνουμε πια στα πράγματα.
Το τρίτο στάδιο είναι το υγρό σαπούνι. Εδώ σχεδόν απαραίτητη είναι η προϋπηρεσία στα άλλα δύο στάδια…