Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο

Ζυμαρένια στολίδια

Ας φτιαξουμε ζυμαρένια στολίδια. Αν έχετε μικρά παιδάκια, θα είναι μεγάλη η χαρά τους να ασχοληθείτε μαζί τους για να τα κατασκευάσετε μαζί.

Η δόση που είχα κάνει εγώ, ήταν μικρή. Εσείς, προσαρμόστε τη όπως νομίζετε. Να θυμάστε ότι εκείνο που μας ενδιαφέρει, είναι η αναλογία:
1 μέρος αλεύρι-2 μέρη αλάτι

Για 10 στολίδια μετρίου μεγέθους:1/4 φλυτζανιού αλεύρι για όλες τις χρήσεις
2/4 φλυτζανιού αλάτι ψιλό
1-2 κ. σ. νερό
χαρτί ψησίματος
1 οδοντογλυφίδα
κλωστή ή κορδόνι
τέμπερες, παλιά μανό κλπ

Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 100 βαθμούς.
Μέσα σε ένα μπωλάκι ανακατεύουμε το αλάτι με το αλεύρι.
Προσθέτουμε λίγο-λίγο το νερό, μέχρι να έχουμε ένα ζυμαράκι που το αλεύρι και το αλάτι έχει απορροφηθεί όλο, αλλά δεν κολλάει στα χέρια.
Στρώνουμε ένα χαρτί ψησίματος σε ένα ταψί, ανοίγουμε το ζυμαράκι πάνω στο χαρτί σε πάχος μισού εκατοστού (δεν χρειάζεται να το ανοίξετε όλο μονομιάς, μπορείτε να το κάνετε τμηματικά) και κόβουμε με κουπ πατ τα σχέδια που θέλουμε.
Κάνουμε μια τρυπίτσα με την οδοντογλυφίδα στο πάνω μέρος του στολιδιού, για να μπορούμε να περάσουμε μετά ένα κορδονάκι στα στολίδια.
ΠΡΟΣΟΧΗ: Αν το ξεχάσετε αυτό, πάνε άχρηστα :-)

Στην παραπάνω φωτό, δεν είχα βάλει χαρτί ψησίματος και κόλλησαν στο ταψάκι. Μην το κάνετε!

Ψήνουμε τα στολίδια στους 100 βαθμούς για μία ώρα. Αν ο φούρνος σας είναι δυνατός, χαμηλώστε τη θερμοκρασία στους 80.
Ελέγχουμε μετά από μια ώρα αν έχει φύγει όλη η υγρασία τους. Αν δεν έχει φύγει, τα αφήνουμε λίγο ακόμα. Ενδιάμεσα μπορούμε να τα γυρίσουμε από την άλλη πλευρά για να στεγνώσουν καλά παντού.
Αφήνουμε τα στολίδια μας να κρυώσουν και τα βάφουμε.
Εγώ τα έβαψα με παλιά άχρηστα μανό. Σε άλλα έβαλα μόνο μπάλες, σε άλλα πέρασα όλη την επιφάνεια. Παλιότερα τα είχα βάψει με τέμπερες.
Όταν στεγνώσει και το χρώμα, περνάμε το κορδόνι που θέλουμε.

Το μειονέκτημα των στολιδιών:Το αλάτι παίζει το ρόλο του συντηρητικού, έτσι ώστε να μην παρουσιάσει το αλεύρι μαμουνάκια. Αν το μέρος που ζείτε, έχει υψηλή υγρασία, δεν ενδείκνυνται τα στολιδάκια, γιατί με τον καιρό μαλακώνουν και εμφανίζουν μαμούνια. Δεν σημαίνει ότι θα συμβεί άμεσα, αλλά αν τα φυλάξετε σε μέρος με υγρασία για την επόμενη χρονιά, δεν αποκλείεται να χαλάσουν.
Η συμβουλή μου: φτιάξτε τα και φυλάξτε τα χώρια από τα υπόλοιπα στολίδια, σε ένα κουτί που να κλείνει, έτσι ώστε αν χαλάσουν να χαλάσουν μόνο αυτά.
Το βάψιμο γενικά βοηθάει για να μην χαλάσουν. Το πέρασμα με άχρωμο βερνίκι, επίσης.
Καλή επιτυχία!

Σχόλια

Ο χρήστης witch of daffodils είπε…
Πολύ όμορφα ντελι! και ευκολα, μερσί :)
Ο χρήστης kiki είπε…
Μαγισσουλίνι μου, αφού βάλαμε διακοσμητικά εδώ, είπα να σας τα δείξω κι εδώ. Μερσί!
Ο χρήστης eleni είπε…
Γεια σου κι από δω Deli!
Καλά έκανες και μας τα δείχνεις κι εδώ .Είναι χαριτωμένα-πολύ όμορφα!
Ο χρήστης Natassa είπε…
einai poly poly omorfa !
Ο χρήστης heart n soul είπε…
άραγε αν τα ζυμώσουμε με άρωμα ή μπαχαρικά (πχ βανίλια) να μυρίζουν; (και μην κάνετε το κορόιδο για τα κεράκια-μανταρίνια!)
Ο χρήστης eleni είπε…
Τα στολιδάκια μου ψήνονται-είμαι περίεργη αν τα κατάφερα.
Ο χρήστης kiki είπε…
Ελένη έφτιαξες τελικά! Και του χρόνου!

Νατάσσα, ναι τα τσαμενούλια!

Χαρτ, αν τα ζυμ'ωσουμε με μυρωδικά λες να προσελκύσουν μαμουνάκια;
Δεν κανω το κορόιδο το τσαμένο...έχω πυρετούλη και ένα κεφάλι σούπα...:-(
Ο χρήστης ΕΛΕΝΑ είπε…
Tα ξαναθαυμάζω και από εδώ!!
Ακόμα με πυρετό??
Περαστικάαααααα!!!!
Ο χρήστης Starbuck είπε…
Πολύ όμορφα! Και πολύ ωραία ιδέα και εύκολη.Θα το πω στις ανιψιές!
Περαστικά kiki!!!
Ο χρήστης kiki είπε…
Έλενα ναι...ακόμα με πυρετο κλαψ...

Σταρμπακ, ευχαριστώ!
Ο χρήστης heart n soul είπε…
poor teacher:( περαστικά..
Ο χρήστης kiki είπε…
Thanks!

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Άργιλος, ένα φυσικό καλλυντικό.

Μετά από όσα μας είχε πει η μαγισσούλα για τον άργιλο, εγώ είμαι η τελευταία που θα πρέπει να σας μιλήσω γι' αυτόν.
Μέσα στα πολλά καλά (και κακά) που έχει η Ζάκυνθος, είναι και ο άργιλος σε μερικές παραλίες.







Το καλοκαίρι, όλοι οι τουρίστες που ξέρουν ή αναγνωρίζουν το πέτρωμα, γεμίζουν το σώμα τους με αυτόν για φυσικό πίλινγκ.









Τώρα αν σας πω ότι εγώ ποτέ δεν το έχω κάνει αυτό το πράγμα, μαλλον μόνο η μάγισσα θα με πιστέψει!!!
Εγώ σαν καλό κορίτσι που είμαι και με μια κάμερα στο χέρι, πήγα χτες επίτηδες στην παραλία της Άμπουλας στο Κάτω Γερακαρίο, για να φωτογραφίσω και να σας δείξω τον άργιλο και να πάρω κάμποσο (τον έγδαρα το λόφο...) Θα έλεγα ότι είναι γκριζοπράσινος, αλλά η μάγισσα ξέρει καλύτερα από εμένα.Βουαλά ο άργιλος λοιπόν.

Λικέρ με μύρτιλλα

Η μυρτιά(μυρσίνη,μερτιά,μερσινιά,σμυρτιά) είναι θάμνος με φύλλα λογχοειδή,άνθη λευκά και καρπούς ράγες,μικρούς,κυανομέλανους. Ιστορία:Ιερό φυτό από την αρχαιότητα,συνδέθηκε με πολλές θεότητες,κυρίως με την Αφροδίτη.Όταν η θεά αναδύθηκε απ΄τον αφρό των κυμάτων στην Πάφο,έτρεξε να κρυφτεί πίσω από μυρτιές και έκτοτε έγινε το ιερό φυτό της.Υπάρχουν κι άλλοι πολλοί μύθοι γι΄αυτό το φυτό.Επίσης οι νικητές των ολυμπιακών αγώνων πριν το στεφάνι κότινου,στεφανώνονταν με μυρτιές.Και οι περίφημοι κοσμηματοποιοί της αρχαιότητας έφτιαχναν εξαιρετικά κοσμήματα με το σχήμα των φύλλων της,ένα παράδειγμα είναι το χρυσό στεφάνι των βασιλικών τάφων της Βεργίνας στη Μακεδονία μας. Φάρμακο από την αρχαιότητα,χρησιμοποιήθηκε για πλήθος νοσημάτων.Σε περίοπτη θέση στα συγγράματά τους την αναφέρουν ο Ιπποκράτης,ο Διοσκουρίδης,ο Πλίνιος. Επίσης στην αρχαία Ελλάδα παρασκεύαζαν από μυρτιά ένα αρωματικό κρασί "μυρτινίτης οίνος" καθώς και αρωματικό λάδι "μύρτινον έλαιον" Τα μύρτιλλα τ…

Υγρό σαπούνι σαν κρύσταλλο!

Κορίτσια & πιθανώς αγόρια, καλησπέρα σας! Αργά και μουδιασμένα κάνω το πρώτο μου post στην παρέα σας, με θέμα τα υγρά σαπούνια. Ας μου επιτραπεί μια εισαγωγή ...
Στην παρασκευή σαπουνιών, μπορούμε να πούμε πως υπάρχουν 3 στάδια μύησης :
Το πρώτο -του αρχάριου- είναι το λεγόμενοmelt & pour. Τρίβουμε το έτοιμο σαπουνάκι, το λιώνουμε με νερό και το ξαναφορμάρουμε. Είναι το στάδιο-ποιός είμαι εγώ-τι είναι σαπούνι-τι σημαίνει φόρμα?
Το δεύτερο στάδιο είναι αυτό της παρασκευής στέρεου σαπουνιού, συνήθως με την ψυχρή μέθοδο. Βάζουμε τα λάδια μας με την καυστική σόδα, χτυπάμε, σαπωνοποίηση, φορμίτσες και περιμένουμε τις εβδομάδες μας να ωριμάσει. Αυτό είναι το στάδιο της συνειδητοποίησης! Εχει όλη τη χαρά του να φτιάχνεις κάτι ολότελα δικό σου, λίγο γλυπτική, λίγο νοσταλγία για τις "παλιές", που τα κάναν όλα αλλιώς και μια μελαγχολία για το χρόνο που δε δίνουμε πια στα πράγματα.
Το τρίτο στάδιο είναι το υγρό σαπούνι. Εδώ σχεδόν απαραίτητη είναι η προϋπηρεσία στα άλλα δύο στάδια…