Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο

Σαπούνι – scrub βρώμης και λεβάντας


Εντάξει, εντάξει! Υπόσχομαι ότι θα φτιάξω κανονικό σαπούνι απο την αρχή! Τελείωσα επιτέλους με τις πανεπιστημιακές υποχρεώσεις και ναι, ναι, δεν θα έχω άλλες για έναν ολόκληρο χρόνο!! Γιούπιιιιιιι!!! Ελεύθερος χρόνος!!! Συνταγές, σαπούνια, βόλτες!!
Οπότε, ναι, θα φτιάξω και σαπούνι!
Προς το παρόν όμως, έφτιαξα με τριμένο ωραίο χειροποίητο σαπουνάκι (από το χωριό!) σαπουνάκια που είναι και scrub σώματος από μόνα τους!




Αυτά έβαλα
~ 2 κούπες τριμένο σαπούνι
~ 2 κουταλιές της σούπας ελαιόλαδο
~ 1 κουταλιά της σούπας βρώμη (ολόκληρη, σε νιφάδες όχι τριμένη)
~ 1 κουταλιά της σούπας λεβάντα (επίσης όχι τριμένη)
~ 1 κουταλιά της σούπας γάλα σε σκόνη διαλυμένο σε λίγο ροδόνερο
~ 1 κουταλιά του γλυκού μέλι
~ 7 σταγόνες αιθέριο έλαιο λεμόνι
~ 7 σταγόνες αιθέριο έλαιο petit grain
~ 7 σταγόνες αιθέριο έλαιο λεβάντα
~ 7 σταγόνες αιθέριο έλαιο πορτοκάλι
~ 5 σταγόνες αιθέριο έλαιο περγαμόντο
~ 5 σταγόνες αιθέριο έλαιο μανταρίνι

Αυτά έκανα
Έβαλα το σαπούνι με το λάδι σε μπαιν μαρί. Μόλις επιτέλους (!) έλιωσαν, πρόσθεσα το γάλα (που είχε διαλυθεί στο ροδόνερο) και το μέλι ανακάτεψα καλά και έβγαλα το μπωλ μου απο το μπαιν μαρί.
Πρόσθεσα τις νιφάδες της βρώμης και την λεβάντα και ξανά ανακάτεψα καλά. Μόλις λίγο κρύωσε το μίγμα αλλά πριν γίνει τελείως κρύο, πρόσθεσα τα αιθέρια έλαια.
Έβαλα το μίγμα σε θηκούλες (για παγάκια, πρέπει να πάρω μεγαλύτερες!!) και το άφησα να στεγνώσει 2 μέρες. Μετά τα έβγαλα απο την θήκη και τα άφησα να στεγνώσουν καλά 2 εβδομάδες.

Μετά, τα δοκίμασα! Παίρνουμε το σαπουνάκι στο χεράκι, και σαπουνιζόμαστε! Μαζί με την σαπουνάδα, ταυτοχρόνως, η βρώμη και η λεβάντα μας κάνουν θεσπέσιο scrub! Ωραία και τα ενυδατικά: ελαιόλαδο, γαλατάκι, μελάκι. Δεν ήταν καθόλου ξηρό το δέρμα μου μετά το μπάνιο, που γενικώς έχω ξηρό δέρμα. Νομίζω όμως ότι την επόμενη φορά θα βάλω λίγο λιγότερη βρώμη και λιγότερη λεβάντα, γιατί μάλλον μου έπεσε πολύ, αλλά και πάλι γούστα είναι αυτά!

Σχόλια

Ο χρήστης witchofdaffodils είπε…
άξια, άξια!
άντε και στα δύσκολα :)
Ο χρήστης Starbuck είπε…
πωπω! Αλήθεια το λέτε; Μια υπερηφάνια αισθάνομαι! Ευχαριστώ!
(Μια που είμαστε και οι δύο On line θέλετε να μου στείλετε εκείνο το mail που λέγατε??)
Ο χρήστης eleni είπε…
Star,καλώς μας ξανάρθες,μας έλειψες!
Δεν ήξερα από πιο ποστ ν΄αρχίσω.
Πολύ ωραία σαπουνάκια,δοκίμασε να φτιάξεις απ΄αρχής.Κι εγώ στην αρχή δεν τολμούσα,αλλά τώρα...παλιά καραβάνα.
Ο χρήστης Starbuck είπε…
Ευχαριστώ eleni! Εσείς να δείτε πως μου λείψατε... Κουράστηκα με τις υποχρεώσεις.. Τώρα θα αφιερωθώ στην διασκέδαση!
Θα δοκιμάσω, το υπόσχομαι! Αφού όλες λέτε ότι είναι τόσο εύκολο!
Ο χρήστης Ελευθερία είπε…
¨Εντάξει, εντάξει! Υπόσχομαι ότι θα φτιάξω κανονικό σαπούνι απο την αρχή!¨
Αχ πόσες φορές το έχω πει!!!Δεν έρχεσαι από Σαντορίνη μεριά να κάνουμε μαζί την αρχή??? Αυτό με το γάλα πολύ μου άρεσε. Ηλίθια ερώτηση: τι γάλα έβαλες????
Ο χρήστης Starbuck είπε…
ουου! Πετάω την σκούφια μου για εκδρομή! Και ειδικά στην Σαντορίνη!
Καθόλου ηλίθια! Γάλα σε σκόνη που πίνουν τα νεογέννητα!!
Ο χρήστης Isida είπε…
Star συγχαρητηρια! Και εις ανώτερα (κρυα μέθοδος σαπωνοποίησης)
Ο χρήστης kiki είπε…
Καλώς τηνε! Άντε να καταπιαστείς κι εσυ (σαν εμένα) και με τα άλλα. Σταματημό δε θα έχεις (σαν εμένα) :-)
Ο χρήστης heart n soul είπε…
α, κι αυτό μ'αρέσει! και κάνουμε και τις προσθήκες που θέλουμε και μυρίζει όπως θέλουμε, κάνει κι ωραίο δώρο! Η βρώμη άτριφτη δεν είναι χοντρή, να μην την τρίψω λίγο;
Ο χρήστης Starbuck είπε…
Καλως σας ξαναβρήκα κορίτσια! Πολύ χαίρομαι που ξαναρθα και που σας άρεσαν τα σαπουνάκια!
Heart ναι... Μάλλον ήταν λίγο χοντρή αλλά το δέρμα μου είναι ξηρό και καλό του κάνει το δυνατό scrub..
Και ναι, είμαι αποφασισμένη να φτιάξω σαπούνια! Το πιο δύσκολο για μένα είναι να βρω τα χημικο-υλικά..Αλλά μου φαίνεται κάποιον θα "χώσω" να μου τα αγοράσει! χιχι
Ο χρήστης maraki είπε…
Γενικα το σαιτ δεν εχει κινηση, δεν ξερω αν το παρακολουθει καποια moderator γιατι δεν εχει απαντησει κανεις ποτε στα σχολια μου. Οποτε γραφω για οποιον θελει να κανει τη συνταγη στο μελλον.
Το σαπουνι σκετο στο μπαιν μαρι δεν μου ελιωσε. Χρησιμοποιησα πρασινο σαπουνι ελαιολαδου σε νιφαδες απο τοπικο παραγωγο (μενω στη κρητη και λαδι εδω αφθονο). Το λαδι ειναι τοσο μικρη ποσοτητα που το σαπουνι το αποροφησε και συνεχισε να ειναι στεγνο. Μια ωρα ημουν πανω απο τους ατμους του μπαιν μαρι μεχρι που λεω δεν παει στα κομματια και προσθεσα 1/3 κουπας νερακι. Αμεσως ηρθε και ομοιογενοποιηθηκε και εγινε ωραιουγρο σαπουνακι . Ολα απο κει και μετα συμφωνα με τη συνταγη. Μεχρι στιγμης παρα την αλλαγη που εκανα πανε ολα κατ'ευχην. Στεγνωνει σιγα σιγα και σε 2 μερες θα το ξανακοιταξω και θα σας πω αποτελεσματα μετα απο τις 2 βδομαδες!

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

η μάσκα του τρόμου

Το μπλογκ αυτό δεν είναι μόνο φρου-φρου κι αρώματα κύριοι, ΟΧΙ ...μπροστά στα ραγδαία πολιτικά γεγονότα θα δώσουμε μαχητικό παρόν,εγώ θα σας συντονίσω..... Καταρχάς εσύ μεσιέ ματατζή...έχω να σου πω τούτο... άντε και να σου δείξω μια συμπόνοια για τα δύσκολα παιδικά χρόνια που πέρασες και σε πάω και στοίχημα γι αυτό,να το καταλάβω πως η κατάσταση του IQ σου δεν σού επιτρέπει να ξεχωρίσεις ένα βόδι από μια φράουλα,ξέρω πως επαγγέλματα με κοινωνική προσφορά που εξελίσσουν και  την προσωπικότητα ,σού είναι έννοιες παντελώς άγνωστες... ΑΛΛΑ δεν είναι δυνατόν εσύ ματατζή , με τη ρίψη χημικών μπροστά στη μούρη μου, να ματαιώνεις τον αγώνα ετών που κάνουμε εδώ μέσα συλλογικά και ατομικά  για ένα άλφα αιστητικό αποτέλεσμα . Ξέρεις ματατζή με τι φροντίδα και επιμονή μπλαστρωνόμεθα καθημερινά όλες εδώ, μάσκες με εκλεκτά αιθέρια έλαια και λάδια βιολογικά? ξέρεις πόσα βράδυα έχουμε ξενυχτήσει πάνω από τις κατσαρόλες μας για να δημιουργήσουμε την τέλεια κρέμα-σαπούνι-σαμπουάν ? ξέρεις πόσο δ

Ο άρκευθος και ένα serum κατά της κυτταρίτιδας

Με αφορμή τις συμβουλές της Emmy για να φροντίσουμε την γραμμή μας μετά τις κραιπάλες του Πάσχα, λίγα λόγια για τον εξαιρετικό άρκευθο (για τον οποίο έχουμε ήδη πει πολλά) και πως μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε το αιθέριο έλαιό του σε έναν πανεύκολο ορό για την καταπολέμηση της κυτταρίτιδας. Ο άρκευθος (ή αλλιώς αγριοκυπάρισσο ή ουνίπερος) ε ίναι θάμνος αειθαλής. Φθάνει τα 9 μ. ύψος και 4 μ. διάμετρο. Όλα τα μέρη του φυτού είναι αρωματικά. Τα φύλλα του σε νεαρή ηλικία είναι βελονοειδή, σε ώριμη μετατρέπονται σε μυτερά, διιστάμενα και σε διάταξη ανά 3 σε σπονδύλους. Στην επάνω επιφάνεια φέρουν μια διπλή λευκή γραμμή. Ανθίζει Μάρτιο και Ιούνιο. Ο καρπός στην αρχή είναι πράσινος και στη συνέχεια μαύρος, με γαλανό επίχρισμα. Στη χώρα μας φύεται το είδος Juniperus excelsa, είδος σπάνιο και προστατευόμενο με προεδρικό διάταγμα! Από παλαιότατων χρόνων χρησιμοποιείται στην μαγειρική, αλλά και στην παρασκευή ποτών, όπως το gin. Από τους καρπούς του είδους juniperus communis προκύπτει και το αιθέ

Σαπούνι με γάλα και μέλι.

Σαπούνι με γάλα και μέλι.Ή μήπως να το ονομάσω Κλεοπάτρα; Έφτιαξα σαπουνάκι γαλατομελένιο. Υλικά 131 γρ. λάδι καρύδας 85 γρ. φοινικέλαιο 198 γρ. πυρηνέλαιο ή ελαιόλαδο 50 γρ. βούτυρο καριτέ 63 γρ. καυστική σόδα 84 γρ. νερό απιονισμένο 80 γρ. φρέσκο γάλα κατεψυγμένο (αντιφατικοί όροι, χεχε) Στο tracing πρόσθεσα: 2 κ. σ. σκόνη γάλα 2 κ. σ. παγωμένο νερό 1 κ. σ. μέλι ½ κ. σ. αιθέριο έλαιο κέδρου και πεύκου Η διαδικασία γνωστή. Η μόνη αλλαγή που έκανα, ήταν ότι είχα παγώσει 80 γρ. γάλα, το οποίο πρόσθεσα όπως ήταν παγωμένο στη σόδα (που είχα φτιάξει μόνο με 84 γρ. νερό) όταν έφτασε περίπου στους 42-45 βαθμούς. Το αστείο είναι ότι η σόδα έγινε σαν κρέμα. Τώρα τι ζημιά είχε κάνει στο γάλα…θα σας γελάσω. Στο tracing πρόσθεσα τη σκόνη γάλακτος που ανακάτεψα με παγωμένο νερό, το μέλι και τα αιθέρια. Δεν ήξερα τι αιθέρια να βάλω, οπότε αποφάσισα να βάλω κάτι που να ταιριάζει με μέλι! Σίγουρα, η χημεία έπαιξε το ρόλο της με τα γάλατα και το μέλι, γιατί ενώ περίμενα να βγει λευκό το σαπουνάκι ή έ