Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο

Περιποίηση για μεικτό-λιπαρό δέρμα

Ο Οκτώβριος μας έφτασε
εμπρός βήμα ταχύ
ματζούνια για να φτιάξουμε
να γράψουμε history !@?!#
Καλά δεν είμαι και Καρυωτάκης αλλά το παλεύω....
Μετά από ένα ξέφρενο καλοκαίρι στο φαρμακείο, ήρθε επιτέλους η ώρα να ασχοληθούμε και λίγο με την επιστήμη, ή μάλλον το μικρόβιο που μας κόλλησε η μαγισσούλα, των homemade καλλυντικών. Κάναμε λοιπόν, κάποιες μικροαγορούλες και η παράσταση άρχισε. Τώρα λοιπόν που μπαίνει ο χειμώνας (ο ποιος????κοπελιά έχει 25 βαθμούς του κελσίου έξω!!!!) καλό είναι να δώσουμε στο προσωπάκι μας ένα δωράκι. Και τι καλύτερο από ένα ωραιότατο peeling και μια καταπραϋντική after peeling μασκούλα??? Βέβαια, μας λείπει η κρεμούλα ή το serum για μετά αλλά το δουλεύουμε...
Να, λοιπόν,οι πρώτες συνταγούλες για τον χειμώνα.
Peeling - μαρμελάδα με οξέα φρούτων (AHA)
Υλικά:
- 45 ml ανθόνερο ή αποσταγμένο νερό
- 1 γρ. πούδρα αγάρ ή ξανθάνη
- 2,5 ml AHA
- 20 σταγόνες αρωματικό εκχύλισμα βατόμουρο*
- 5 σταγόνες jus de betterave (για το χρώμα)**



Οδηγίες:
Σε ένα μπολ βάζουμε το νερό και ρίχνουμε την πούδρα(ή την ξανθάνη). Ανακατεύουμε καλά με μιξεράκι μέχρι το μείγμα μας να γίνει ένα παχύρευστο τζελ. Προσθέτουμε το AHA και συνεχίζουμε το ανακάτεμα για λίγο ακόμα. Τέλος, προσθέτουμε το βατόμουρο και το χρώμα και ανακατεύουμε πάλι μέχρι να ενωθούν καλά τα υλικά. Βάζουμε σε αποστειρωμένο βαζάκι.
*Το βατόμουρο μπορεί να αντικατασταθεί από το άρωμα της αρεσκείας μας. Δεν ξέρω αν είναι δυνατό να προσθέσουμε αιθέριο έλαιο λόγω του AHA.
**Το χρώμα μπορεί να είναι οποιοδήποτε φυτικό χρώμα. Αν είναι σε σκόνη, διαλύουμε σε λίγο από το ανθόνερο πριν φτιάξουμε το τζελ. Αν είναι σε υγρή μορφή, το προσθέτουμε στο τέλος.

Προσοχή: Επειδή τα οξέα φρούτων μπορεί να προκαλέσουν φωτοευαισθησία, χρησιμοποιούμε τη μάσκα αυτή τους χειμερινούς μήνες (Νοέμβριο-Φερβουάριο) και ποτέ το πρωί. Αν τώρα, ντε και καλά, θέλουμε να παστωθούμε πρωί πρωί, φροντίζουμε πριν βγούμε έξω να βάλουμε αντηλιακό με υψηλό δείκτη προστασίας κι ας είναι χειμώνας!!! Επίσης, τα άτομα με ευαίσθητο ή πολύ ξηρό δέρμα καλό είναι να το αποφύγουν, καθώς μπορεί να προκαλέσει ερεθισμό.
Χρησιμοποιούμε τη μάσκα αυτή απλώνοντας ένα λεπτό στρώμα στο πρόσωπο αποφεύγοντας αυστηρά την περιοχή των ματιών και την περιοχή γύρω από τα χείλια. Αφήνουμε για 5 λεπτά και ξεβγάζουμε καλά. Αφήνει την επιδερμίδα καθαρή και αναζωογονημένη.
Συνεχίζουμε την περιποίηση προσώπου είτε με μια ενυδατική – καταπραϋντική μάσκα είτε απλά με την ενυδατική μας κρέμα.


Καταπραϋντική μάσκα προσώπου με νυχτολούλουδο
Υλικά:
- 5 κουταλιές του γλυκού ροζ άργιλο
- 5 ml λάδι από νυχτολούλουδο - 15 ml ροδόνερο ή αποσταγμένο νερό
- 5 σταγόνες βιταμίνη Ε
- 5 σταγόνες βιταμίνη Α
- 4 σταγόνες αιθέριο έλαιο ροδόξυλο
- 4 σταγόνες αιθέριο έλαιο τριαντάφυλλο
- 5 σταγόνες grapefruit seed extract
Οδηγίες:
Σε ένα μπολ βάζουμε την άργιλο και ρίχνουμε το λάδι από το νυχτολούλουδο ανακατεύοντας καλά. Στη συνέχεια ρίχνουμε το ροδόνερο ανακατεύοντας συνεχώς μέχρι να έχουμε μια παχύρευστη πάστα. Τέλος, προσθέτουμε τις βιταμίνες και τα αιθέρια και ανακατεύουμε πάλι πολύ καλά.
Εφαρμόζουμε ένα παχύ στρώμα στο πρόσωπο μετά από ένα καλό καθαρισμό και αφήνουμε μέχρι να στεγνώσει. Η μάσκα αυτή ξεραίνεται, οπότε κορίτσια, όταν την βάλουμε, ξαπλώνουμε ανάσκελα, δεν μιλάμε, δεν γελάμε, δεν πίνουμε καφέ για να μην σπάσει και δεν καπνίζουμε για να μην χάσει τις ευεργετικές της ιδιότητες!!!

Σχόλια

Ο χρήστης Starbuck είπε…
Πολύ ενδιάφεροντα και τα δύο!
Αλλά... να τολμήσω να ρωτήσω τι είναι αυτό το ΑΗΑ και απο πού θα το προμηθευτώ???
:)
Ο χρήστης eleni είπε…
Ελευθερία και συ;-τι έγινε σήμερα;-υπερπαραγωγή και τι να πρωτοφτιάξουμε!
Πολύ καλή η απολέπιση,τα οξέα ευτυχώς δε μου προκαλούν ερεθισμό στο δέρμα,αλλά που τα βρίσκουμε;
Και η μάσκα επίσης υπέροχη,ροζ δεν έχω,θα βάλω πράσινο άργιλο-μπορώ;
Ο χρήστης Ελευθερία είπε…
Σήμερα έχουμε όλες οίστρο!!!! Το AHA το πήρα από Γαλλία μεριά. Είναι οξέα φρούτων σε υγρή μορφή. Εδώ δεν ξέρω που μπορείς να βρεις. Πάντως στο φαρμακείο μάλλον όχι. Τη ροζ άργιλο την έβαλα επειδή είναι κατάλληλη για πιο ευαίσθητες επιδερμίδες. Αν βάλεις πράσινη, θα γίνει πιο καθαριστική.
Ο χρήστης eleni είπε…
Αν αντί για οξέα,βάλω ρετινοϊκό;-υπάρχει στο φαρμακείο και για τις μεγαλύτερες είναι καλό.
Ο χρήστης Ελευθερία είπε…
Δεν ξέρω τι ακριβώς κάνει αυτό το ρετινοϊκό. Είναι η ρετινόλη που λέμε??? Κάνει απολέπιση????
Ο χρήστης Isida είπε…
Ελευθερία μας λείψατε αλλά μας καλύψατε πλήρως με peeling και μασκούλα!
Ο χρήστης eleni είπε…
Ναι η ρετινόλη είναι πιο ήπια μορφή,αλλά απολέπιση κάνουν και καλό στις ρυτίδες.Οι δερματολόγοι δίνουν τέτοιες κρέμες να τις φτιάξει ο φαρμακοποιός π.χ.σε μια Bepanthol(όχι την καλλυντική) βάζουν 0,04 για το πρόσωπο για καλλυντική χρήση το βράδυ.
Ο χρήστης Ελευθερία είπε…
Άσε να το ψάξω για αναλογία και θα σου πω.
Ο χρήστης kiki είπε…
Ωραίο δείχνει αυτό το ροζουλί!
Ο χρήστης heart n soul είπε…
καλιεεέ! τι έγινε εδώ; δυο λεπτά γύρισα τη πλάτη μου και είχαμε ποστακιοπλημμύρα! τι ωραία ιδέα το πήλινγκ μαρμελάδα! κι εγώ δεν έχω αχά, τι να κάνω καλέ κυρία; χυμός λεμονιού κάνει αντ'αυτού; και η ροζαλί μασκούλα γλύκα! περιμένουμε το σήκουελ, Ελευθερία, με το σέρουμ!:)
Ο χρήστης Ελευθερία είπε…
Isida, χαίρομαι που σας κάλυψα και χίλια συγνώμη από όλες που έλειψα όλο το καλοκαίρι, αλλά πραγματικά είχε πολύ δουλειά και είχαμε επισκέπτες ΟΛΟ ΤΟ ΚΑΛΟΚΑΙΡΙ!!!!! Μα πραγματικά δεν ήξερα ότι μας αγαπούσαν τόοοοσοοο πολύ... Anyway, τώρα που ξεκουμπίστηκαν (με το καλό) επιτέλους έχουμε καιρό και για μας.
Heart, ο χυμός λεμονιού κάνει αλλά δεν διατηρείται. Κάπου είχα μια συνταγούλα για πανάδες. Θα το κοιτάξω και θα σου πω.
Ελένη, το ρετονοϊκό οξύ, έχει αναπλαστική και κερατολυτική δράση. Χρησιμοποιείται σε περιπτώσεις ακμής, ποικιλόχρους πυτιρίασης και ψωρίσης. Διαλύεται σε αιθυλική αλκοόλη 95 βαθμών. Το διάλυμα ρετινοϊκού οξέως μπορεί να είναι από 0,01% - 0,1% δηλ η μέγιστη ποσότητα σε 100ml οινοπνέυματος είναι 1 γρ. Θα ρωτήσω και το αφεντικούλι μου, αν έχει φτιάξει ποτέ κάτι με ρετινοϊκό και θα σου πω.
Ο χρήστης heart n soul είπε…
ναι, πλιζ! ευχαριστώ!
Ο χρήστης eleni είπε…
Ελευθερία μου,
ρώτησα το φαρμακοποιό-μου είχε φτιάξει με συνταγή δερματολόγου-και μου είπε πως λέγεται τρετινοίν σε μορφή κρυσταλλικής σκόνης.Έχει πάντα στο φαρμακείο,γιατί στη Χαλκίδα οι γιατροί το συνιστούν στην ακμή.Και γω επ΄ευκαιρία μιας θυλακίτιδας είχα χρησιμοποιήσει τέτοια κρέμα με μεγαλύτερη συγκέντρωση.Τότε είχα ρωτήσει και για την καλλυντική χρήση και μου έδωσε τη συνταγή(μέσα στην κρέμα που σου είπα).
Ο χρήστης Ελευθερία είπε…
Ελένη, είναι το ίδιο πράγμα. Retinoic acid - Tretinoin - All trans retinoic acid. Το 0,04 είναι γραμμάρια? Και σε πόσα ml κρέμας αντιστοιχεί?
Ο χρήστης faraona είπε…
Ελευθερια αψογα ολα μπραβο....αλλα αυτο το δε γελαμε ,δε μιλαμε πολυ δυσκολο ρε παιδι μου!

πολλα φιλια
Ο χρήστης Starbuck είπε…
χμ... Πολύ δύσκολα όλα αυτά.. Θα αγοράσω αυτό το αχα απο το Internet!! (Καταναλωτικό ον της σύγχρονης κοινωνίας!!)
Ευχαριστούμε Ελευθερία. Ακριβώς την στιγμή που χρειαζόμουν πηλινγκ. Λες και είμασταν η μια στο μυαλό της άλλης!!
Ο χρήστης witchofdaffodils είπε…
ωραίες συνταγές ελευθερία :)

τα aha δεν αποκλείουν τη χρήση αιθερίων, αλλά τώρα για τη μάσκα είναι too much.

Όσες κόρες δεν θέτε να το χρυσοπληρώσετε, στραφείτε στο χυμό πορτοκαλιού, μήλου, σταφυλιού και στο γάλα. Εύκολα πράγματα σε δύσκολους καιρους!
Ο χρήστης eleni είπε…
Ελευθερία,γύρισα αργά,αλλά θα ρωτήσω,γιατί ο φαρμακοποιός έχει τη συνταγή.
Ο χρήστης Starbuck είπε…
Αχ, ωραία. Αντικατάσταση στην ίδια ποσότητα του αχα με χυμό φρούτου? Θα το κάνω γιατί είμαι πολύ ανυπόμονη! Λεμονάκι; Που είναι και λευκαντικό?
Ο χρήστης eleni είπε…
Ελευθερία,καλή σου εβδομάδα!
Ρώτησα για την κρέμα:η bepanthol είναι 100γρ και βάζουμε 0,04γρ tretinoin.
Ο χρήστης Starbuck είπε…
Αχ,αχ, τώρα είδα καλά ότι το ρώτησε και η καλή μας heart αυτό! Εντάξει, θα βάλω χυμό λεμονιού και θα φτιάξω την μισή ποσότητα.. Και αν βάλω αντί για αρωματικό εκχύλισμα βατόμουρο, εκχύλισμα σπόρων grapefruit που είναι και συντηρητικό???
Ο χρήστης Ελευθερία είπε…
Star, το βατόμουρο το έβαλα για το άρωμα. Αν βάλεις χυμό λεμονιού ή φρέσκο χυμό από φρούτο θα φτιάξεις μάσκα μιας χρήσης.
Faraona, θα κάτσεις σαν τον Βούδα για 5 λεπτάκια. Τι είναι 5 λεπτάκια????
Heatr, η συνταγή που σου έλεγα είναι από το βιβλίο του κ.Αλτάνη αλλά νομίζω ότι τα υλικά είναι λίγο δυσεύρετα:
1 ώριμο μούρο ή αποξηραμένα φύλλα
1 κ.σ. σκαφίδιο
1 κ.σ. κρασί
1 κ.σ. δαφνέλαιο
1 κ.σ. αποξηραμένη λεβάντα
1 κ.γ. ζάχαρη άχνη.
Βασικά, απλά βάλε χυμό φρούτων όπως λέει και η μαγισσούλα.
Ελένη, ρώτησα για το ρετινοϊκό και μου είπε ότι δεν έχει φτιάξει ποτέ κάτι τέτοιο. Οι δερματολόγοι εδώ, βάζουν σαλικιλικό οξύ για απολέπιση σε περιπτώσεις ακμής, το οποίο όμως μπορεί να προκαλέσει
έγκαυμα. Αυτό που με ανησυχεί είναι το πως θα μετρήσεις το 0,04. Αν δν έχεις ζυγαριά ακριβείας, καλό θα ήταν να μην το διακινδυνεύσεις για να μην σου προκαλέσει πρόβλημα.
Ο χρήστης eleni είπε…
Ελευθερία,θα πάω στο φαρμακοποιό(είναι γιος ενός φίλου ),αλλά και οι άλλοι σε διπλανά χωριά θα μου κάνουν τη χάρη,λόγω συζύγου(έχουμε και τα τυχερά μας).

Πάντως από τη χρήση έγκαυμα δεν έπαθα,ίσα ίσα καλό μου έκανε.
Ο χρήστης Ελευθερία είπε…
Αν είναι άνθρωπος που μπορεί να σε εξυπηρετήσει στο ζύγισμα, έχει καλώς.
Ο χρήστης spyrko είπε…
Γεια σας κοπέλες!!
Επίσης, ένα άλο φρούτο του οποίου ο χυμός μπορεί να αντικαταστήσει το AHA είναι ο ανανάς (πληροφορία απο την αισθητικό μου).

Καλή συνέχεια σε όλες!

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

η μάσκα του τρόμου

Το μπλογκ αυτό δεν είναι μόνο φρου-φρου κι αρώματα κύριοι, ΟΧΙ ...μπροστά στα ραγδαία πολιτικά γεγονότα θα δώσουμε μαχητικό παρόν,εγώ θα σας συντονίσω..... Καταρχάς εσύ μεσιέ ματατζή...έχω να σου πω τούτο... άντε και να σου δείξω μια συμπόνοια για τα δύσκολα παιδικά χρόνια που πέρασες και σε πάω και στοίχημα γι αυτό,να το καταλάβω πως η κατάσταση του IQ σου δεν σού επιτρέπει να ξεχωρίσεις ένα βόδι από μια φράουλα,ξέρω πως επαγγέλματα με κοινωνική προσφορά που εξελίσσουν και  την προσωπικότητα ,σού είναι έννοιες παντελώς άγνωστες... ΑΛΛΑ δεν είναι δυνατόν εσύ ματατζή , με τη ρίψη χημικών μπροστά στη μούρη μου, να ματαιώνεις τον αγώνα ετών που κάνουμε εδώ μέσα συλλογικά και ατομικά  για ένα άλφα αιστητικό αποτέλεσμα . Ξέρεις ματατζή με τι φροντίδα και επιμονή μπλαστρωνόμεθα καθημερινά όλες εδώ, μάσκες με εκλεκτά αιθέρια έλαια και λάδια βιολογικά? ξέρεις πόσα βράδυα έχουμε ξενυχτήσει πάνω από τις κατσαρόλες μας για να δημιουργήσουμε την τέλεια κρέμα-σαπούνι-σαμπουάν ? ξέρεις πόσο δ

Ο άρκευθος και ένα serum κατά της κυτταρίτιδας

Με αφορμή τις συμβουλές της Emmy για να φροντίσουμε την γραμμή μας μετά τις κραιπάλες του Πάσχα, λίγα λόγια για τον εξαιρετικό άρκευθο (για τον οποίο έχουμε ήδη πει πολλά) και πως μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε το αιθέριο έλαιό του σε έναν πανεύκολο ορό για την καταπολέμηση της κυτταρίτιδας. Ο άρκευθος (ή αλλιώς αγριοκυπάρισσο ή ουνίπερος) ε ίναι θάμνος αειθαλής. Φθάνει τα 9 μ. ύψος και 4 μ. διάμετρο. Όλα τα μέρη του φυτού είναι αρωματικά. Τα φύλλα του σε νεαρή ηλικία είναι βελονοειδή, σε ώριμη μετατρέπονται σε μυτερά, διιστάμενα και σε διάταξη ανά 3 σε σπονδύλους. Στην επάνω επιφάνεια φέρουν μια διπλή λευκή γραμμή. Ανθίζει Μάρτιο και Ιούνιο. Ο καρπός στην αρχή είναι πράσινος και στη συνέχεια μαύρος, με γαλανό επίχρισμα. Στη χώρα μας φύεται το είδος Juniperus excelsa, είδος σπάνιο και προστατευόμενο με προεδρικό διάταγμα! Από παλαιότατων χρόνων χρησιμοποιείται στην μαγειρική, αλλά και στην παρασκευή ποτών, όπως το gin. Από τους καρπούς του είδους juniperus communis προκύπτει και το αιθέ

Σαπούνι με γάλα και μέλι.

Σαπούνι με γάλα και μέλι.Ή μήπως να το ονομάσω Κλεοπάτρα; Έφτιαξα σαπουνάκι γαλατομελένιο. Υλικά 131 γρ. λάδι καρύδας 85 γρ. φοινικέλαιο 198 γρ. πυρηνέλαιο ή ελαιόλαδο 50 γρ. βούτυρο καριτέ 63 γρ. καυστική σόδα 84 γρ. νερό απιονισμένο 80 γρ. φρέσκο γάλα κατεψυγμένο (αντιφατικοί όροι, χεχε) Στο tracing πρόσθεσα: 2 κ. σ. σκόνη γάλα 2 κ. σ. παγωμένο νερό 1 κ. σ. μέλι ½ κ. σ. αιθέριο έλαιο κέδρου και πεύκου Η διαδικασία γνωστή. Η μόνη αλλαγή που έκανα, ήταν ότι είχα παγώσει 80 γρ. γάλα, το οποίο πρόσθεσα όπως ήταν παγωμένο στη σόδα (που είχα φτιάξει μόνο με 84 γρ. νερό) όταν έφτασε περίπου στους 42-45 βαθμούς. Το αστείο είναι ότι η σόδα έγινε σαν κρέμα. Τώρα τι ζημιά είχε κάνει στο γάλα…θα σας γελάσω. Στο tracing πρόσθεσα τη σκόνη γάλακτος που ανακάτεψα με παγωμένο νερό, το μέλι και τα αιθέρια. Δεν ήξερα τι αιθέρια να βάλω, οπότε αποφάσισα να βάλω κάτι που να ταιριάζει με μέλι! Σίγουρα, η χημεία έπαιξε το ρόλο της με τα γάλατα και το μέλι, γιατί ενώ περίμενα να βγει λευκό το σαπουνάκι ή έ