Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο

Σ-αλεπι



Orchys masculata

Το φυτο που μας δινει το σαλεπι. Το οποιο μετα απο την πολύχρονη χρήση του έχει αποδειχθεί πως:

- Είναι αφροδισιακό (το σαλέπι είναι το γνωστό σερνικοβότανο)

- Μαλακτικό, κατά του βήχα και των βρογχικών.

- Δρα κατά των στομαχικών διαταραχών &

- κατά των εντερικών παθήσεων.

- Είναι θερμαντικό.

- Προληπτικό του κρυολογήματος και της γρίπης.

- Τονωτικό όλου του οργανισμού.

- Βοηθά στη γρήγορη ανάρρωση.

- Διώχνει το άγχος και την ένταση.

- Διώχνει την κόπωση, σωματική και πνευματική.

- Χαρίζει εγρήγορση και ευεξία.

Ε; Τι λετε; Πώς σας φαίνεται; Για τις αφροδισιακες του ιδιοτητες μπορω να σας διαβεβαιωσω οτι δεν...με τα χαλια που εχω φυσικα πώς για; (Μιλαω σα Σαλονικια,my god!)
Για τις μαλακτικες του, ΝΑΙΝΑΙΝΑΙ! Ανακουφιστηκα ταχιστα και επισης με τονωσε ΑΦΑΝΤΑΣΤΑ. Σημερα για παραδειγμα, το αφεντικο ΔΕΝ τρομαξε με τη φατσα μου! Χτες,με εστειλε σπιτι για να μην τρομαζω τον κοσμο,χαχαχα! Ισχυουν τα υπολοιπα γιατι οσο να'ναι αμα σταματησει ο βηχας...Υπαρχει στα σουπερ μαρκετ με τη μορφη φακελισκων. Το ριχνεις σε βραστο νερο και το παρασκευαζεις οπως τον ελληνικο καφε γιατι αν το κανεις αλλιως κλαφτα χαραλαμπε, θελει ατελειωτες ωρες χτυπηματος. Αλλιως, θα το βρεις ολο στον πατο του φλιτζανιου και το μονο που θα εχεις πιει ειναι τα συμπληρωματικα του, ητοι ζαχαρη, γαριφαλο το μπαχαρικο, κανελλα...
Επισης...Εκτος απο σερνικοβοτανο, ονομαζεται και ριζα του Αδαμ και της Ευας (ατσα μου!) και παλιοτερα το χρησιμοποιουσαν για ξορκια ερωτικης φυσης(αχα!)
Κατα τ'αλλα, σπανιοτατον φυτον, ειδος προστατευομενο, απαγορευεται να το ξεριζωνουμε και να το παιρνουμε σπιτι μας, οκ; Αν το βρουμε δλδ.
Καπου διαβασα και οδηγιες καλλιεργειας του σαν καλλωπιστικο φυτο αλλα οπως ολες οι ορχιδεες ειναι κι αυτο τζαναμπετικο. Εχω δε την υποψια οτι αυτο ειδικα το ειδος ειναι ΧΕΙΡΟΤΕΡΟ απο τα αλλα γιατι θελει πετροχωμα κι οχι πολλα πολλα ως αυτοφυες της υπαιθρου.Κι ειναι γνωστο οτι τα φυτα συνηθως τα χαλαμε απο την πολλη φροντιδα ;-)
Με τις υγειες μας...

Σχόλια

Ο χρήστης witchofdaffodils είπε…
Eύα, τόσο όμορφο είναι το σαλέπι; Ορχιδέα είναι? απίστευτο..
Η εμπειρία των περισσότερων από μας, φαντάζομαι, είναι οι ..ελληνικες ταινίες με σαλεπιτζή! Ίσως εκεί στα βόρεια μπορεί να υπάρχει κανένας ακόμη..

Μα δεν είπες τη συνταγή..πόση ζάχαρη, τι είδους αρωματικά κλπ..

Πάντως, εντω Ατηνα, φακελισκους δεν έχω δει.
Μπαίνει πρωτο στο κατάλογο στην επόμενη επίσκεψη στο μπαχάρ..
Ο χρήστης Εύα είπε…
Δεν εδωσα τη συνταγη γιατι εδω το βρισκω ετοιμο(τι ντροπη!)
Ζαχαρη,κατα βουληση...οσο πιο γλυκο παντως,τοσο πιο αποτελεσματικο.Απο μπαχαρικα τωρα,κανελλα σκονη και γαρυφαλλο,γνωστα για τη βοηθεια τους στο ξεμπουκωμα του αναπνευστικου και μικροβιοκτονα.
Μια κουταλια γεματη της σκονης του βοτανου νομιζω αρκει.Μετα,ξερεις...οπως φτιαχνεις τον ελληνικο,στο μπρικι.
Ο χρήστης witchofdaffodils είπε…
εμμμμ, όλα αυτά για 1 κουταλάκι σαλέπι, σωστά?
Ο χρήστης eleni είπε…
Ένα σαλέπι μου χρειάζεται,μπας και σηκωθώ από τον καναπέ-τέτοιο κρύωμα που άρπαξα.Που να το βρω όμως εδώ;

Είναι πολύ όμορφο λουλούδι,πάντως εδώ πρέπει να υπάρχει και να γιατί:είπες πως το λένε σερνικοβότανο,ε λοιπόν έχω ακούσει να λένε πως κάποιες πεθερές πότιζαν τις νύφες τους,για να κάνουν αγόρια.Γεγονός αυτό,από σοβαρούς ανθρώπους.
Ο χρήστης kiki είπε…
Κι εγώ το έχω κατά νου να πάρω σαλέπι μόλις ανεβώ Αθήνα. Είχα διαβάσει πως σε κάποιο σούπερ μάρκετ έχουν, αλλά δε θυμάμαι σε ποιο...
Ο χρήστης Εύα είπε…
κοιταξτε στο τμημα με τα βιολογικα ή τα τροφιμα για διαβητικους κοριτσια.
Ο χρήστης http://despoinasdecoupage.blogspot.com είπε…
Ούτε που πέρασε ποτέ από το μυαλό μου ότι είναι το σερνικοβότανο.

Πάντως... Αυτά στα σούπερ μάρκετ... Μια σκέτη μαλακία είναι.

Καμιά σχέση με το σαλέπι που ξέρουμε, και...Ειδικά εμείς οι σαλονικιές.
Ο χρήστης Ανώνυμος είπε…
se syskebasia tea-bag yparxh to licurice spice apo thn etairia STASH. meta thn selida auth kai thn enta3h tou nioniosnionios giname ontws salepitzidiko. LOL
Ο χρήστης faraona είπε…
Ax τι μου θυμησες Ευα μου!!!
Στη Θεσσαλονικη το επινα πολυ συχνα απο την μικρη ηλικια.
Μετα οταν πηγαινα φροντιστηριο ,βραδυ αργα γυρνουσαμε απο την παραλια στο σπιτι ,με ομιχλη ,με βροχη και τον λαιμο τσαρουχι απ το τσιγαρο...κι επαιρνα παντα απο κεινους τους γνωστους σαλεπτσιδες μας με τις μεγαλες μεταλλικες κανατες.

Θα προσπαθησω να βρω στο σουπερ μαρκετ.
Σ ευχαριστω πολυ που μου τα θυμησες ολ αυτα.
Ο χρήστης elie είπε…
Ωραίες πληροφορίες! Δεν είμαι φίλος του συγκεκριμένου ροφήματος αλλά να ενημερώσω ότι το χειμώνα υπάρχει σαλεπιτζής στην Ερμού (για την Αθήνα μιλάω).
Ο χρήστης kiki είπε…
Τον έχω πετύχει κι εγώ Elie. Παρόλα αυτά, δεν έχω δοκιμάσει ποτέ σαλέπι!
Ο χρήστης heart n soul είπε…
ωραίο ποστ Εύα, το φχαριστήθηκα!:) στο μπλογκ της ντιαρ κικιτρι διάβασα πρόσφατα πού βρίσκει σαλέπι και πώς το φτιάχνει, αυτό στο φακελάκι (του μαστιχασοπ) δε μ'άρεσε, πολύ ζαχαρούμπα. Μαρή Κική, μόνο τη Σταχτομπούτα ποτίσατε σαλέπι, εσείς δεν ήπιατε??? :)))
Ο χρήστης heart n soul είπε…
ΥΓ: μάγισσα μόλις είδα τις εικαστικές παρεμβάσεις σας στο μπλογκ, ευχαριστούμε για τα διαφημιστικά:))
Ο χρήστης Starbuck είπε…
Εντυπωσιακές πληροφορίες! Ούτε ήξερα πόσο όμορφο είναι ούτε ότι έχει τέτοιες ιδιότητες.. πωπω.. ευχαριστούμε!

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

η μάσκα του τρόμου

Το μπλογκ αυτό δεν είναι μόνο φρου-φρου κι αρώματα κύριοι, ΟΧΙ ...μπροστά στα ραγδαία πολιτικά γεγονότα θα δώσουμε μαχητικό παρόν,εγώ θα σας συντονίσω..... Καταρχάς εσύ μεσιέ ματατζή...έχω να σου πω τούτο... άντε και να σου δείξω μια συμπόνοια για τα δύσκολα παιδικά χρόνια που πέρασες και σε πάω και στοίχημα γι αυτό,να το καταλάβω πως η κατάσταση του IQ σου δεν σού επιτρέπει να ξεχωρίσεις ένα βόδι από μια φράουλα,ξέρω πως επαγγέλματα με κοινωνική προσφορά που εξελίσσουν και  την προσωπικότητα ,σού είναι έννοιες παντελώς άγνωστες... ΑΛΛΑ δεν είναι δυνατόν εσύ ματατζή , με τη ρίψη χημικών μπροστά στη μούρη μου, να ματαιώνεις τον αγώνα ετών που κάνουμε εδώ μέσα συλλογικά και ατομικά  για ένα άλφα αιστητικό αποτέλεσμα . Ξέρεις ματατζή με τι φροντίδα και επιμονή μπλαστρωνόμεθα καθημερινά όλες εδώ, μάσκες με εκλεκτά αιθέρια έλαια και λάδια βιολογικά? ξέρεις πόσα βράδυα έχουμε ξενυχτήσει πάνω από τις κατσαρόλες μας για να δημιουργήσουμε την τέλεια κρέμα-σαπούνι-σαμπουάν ? ξέρεις πόσο δ

Ο άρκευθος και ένα serum κατά της κυτταρίτιδας

Με αφορμή τις συμβουλές της Emmy για να φροντίσουμε την γραμμή μας μετά τις κραιπάλες του Πάσχα, λίγα λόγια για τον εξαιρετικό άρκευθο (για τον οποίο έχουμε ήδη πει πολλά) και πως μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε το αιθέριο έλαιό του σε έναν πανεύκολο ορό για την καταπολέμηση της κυτταρίτιδας. Ο άρκευθος (ή αλλιώς αγριοκυπάρισσο ή ουνίπερος) ε ίναι θάμνος αειθαλής. Φθάνει τα 9 μ. ύψος και 4 μ. διάμετρο. Όλα τα μέρη του φυτού είναι αρωματικά. Τα φύλλα του σε νεαρή ηλικία είναι βελονοειδή, σε ώριμη μετατρέπονται σε μυτερά, διιστάμενα και σε διάταξη ανά 3 σε σπονδύλους. Στην επάνω επιφάνεια φέρουν μια διπλή λευκή γραμμή. Ανθίζει Μάρτιο και Ιούνιο. Ο καρπός στην αρχή είναι πράσινος και στη συνέχεια μαύρος, με γαλανό επίχρισμα. Στη χώρα μας φύεται το είδος Juniperus excelsa, είδος σπάνιο και προστατευόμενο με προεδρικό διάταγμα! Από παλαιότατων χρόνων χρησιμοποιείται στην μαγειρική, αλλά και στην παρασκευή ποτών, όπως το gin. Από τους καρπούς του είδους juniperus communis προκύπτει και το αιθέ

Σαπούνι με γάλα και μέλι.

Σαπούνι με γάλα και μέλι.Ή μήπως να το ονομάσω Κλεοπάτρα; Έφτιαξα σαπουνάκι γαλατομελένιο. Υλικά 131 γρ. λάδι καρύδας 85 γρ. φοινικέλαιο 198 γρ. πυρηνέλαιο ή ελαιόλαδο 50 γρ. βούτυρο καριτέ 63 γρ. καυστική σόδα 84 γρ. νερό απιονισμένο 80 γρ. φρέσκο γάλα κατεψυγμένο (αντιφατικοί όροι, χεχε) Στο tracing πρόσθεσα: 2 κ. σ. σκόνη γάλα 2 κ. σ. παγωμένο νερό 1 κ. σ. μέλι ½ κ. σ. αιθέριο έλαιο κέδρου και πεύκου Η διαδικασία γνωστή. Η μόνη αλλαγή που έκανα, ήταν ότι είχα παγώσει 80 γρ. γάλα, το οποίο πρόσθεσα όπως ήταν παγωμένο στη σόδα (που είχα φτιάξει μόνο με 84 γρ. νερό) όταν έφτασε περίπου στους 42-45 βαθμούς. Το αστείο είναι ότι η σόδα έγινε σαν κρέμα. Τώρα τι ζημιά είχε κάνει στο γάλα…θα σας γελάσω. Στο tracing πρόσθεσα τη σκόνη γάλακτος που ανακάτεψα με παγωμένο νερό, το μέλι και τα αιθέρια. Δεν ήξερα τι αιθέρια να βάλω, οπότε αποφάσισα να βάλω κάτι που να ταιριάζει με μέλι! Σίγουρα, η χημεία έπαιξε το ρόλο της με τα γάλατα και το μέλι, γιατί ενώ περίμενα να βγει λευκό το σαπουνάκι ή έ