Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο

κρέμα ξυρίσματος pour femmes (και όχι μόνο)..

Είχα δώσει προ πολλού στη deli, μια κρέμα ξυρίσματος για τον αξιότιμο σύζυγό της αλλά η αδηφάγος κόρη τη βούτηξε για τις γάμπες της! Έμεινε λέει τα μάλλα ευχαριστημένη, με γαμπίτσες βελουτέ :)
Alors, τσιμπήστε τη συνταγή που βασίζεται σε μια φόρμουλα της J.Cox, η οποία προτείνει την προσθήκη τριμμένου σαπουνιού.

Η κρέμα που είχα φτιάξει εγώ, περιείχε cream soap από τα χεράκια μου, μια τεχνική παρασκευής σαπουνιού με συνδυασμό NaOH & KOH και προσθήκη αρκετής ποσότητας γλυκερίνης και στεατικού οξέος. Δεν έχω κάνει λόγο γι' αυτή την τεχνική μέχρι στιγμής, δεν έχω όρεξη για γκρίνιες :)

Θα χρειαστούμε λοιπόν:

κρέμα ξυρίσματος για Κυρίες (με το Κ Κεφαλαίο:)

για τη βάση των ελαίων
~1/4 της κούπας στεατικό οξύ
~2 κ.σ. αμυγδαλέλαιο ή ελαιόλαδο

για την υδατική βάση
~3/4 της κούπας νερό
~1 κ.σ. γλυκερίνη
~1/2 κ.γ. baking soda
~4 κ.σ. τριμμένο σαπούνι

πρόσθετα
~10 σταγόνες βιτ. Ε
~15 σταγόνες αιθέριο έλαιο μέντας
~15 σταγόνες αιθέριο έλαιο κέδρου


· Για να φτιάξουμε την κρέμα ακολουθούμε τις βασικές οδηγίες.
· Φροντίζουμε να λειώσει το σαπούνι πολύ καλά, έτσι ώστε η υδατική βάση να έχει ομοιόμορφη υφή.
· Χτυπάμε το μίγμα πολύ καλά με το μιξεράκι μέχρι να πάρουμε μια βελούδινη και αέρινη κρέμα.
· Τη βιτ. Ε και τα αιθέρια, τα προσθέτουμε στο τέλος, όταν η κρέμα θα είναι σχετικά κρύα.

A vos jambes!

Σχόλια

Ο χρήστης Natassa είπε…
ουφ ...ευτυχώς η χάρη μου έχει γλύτωσει από αυτό τον μπελά.
Ο χρήστης Ελευθερία είπε…
Ωραία!!!!! Να γλιτώσουμε και τους αφρούς!!!!!! Όταν γυρίσω από τις διακοπές μου στην Αθήνα(επιτέλους!!!!!!!!!!!!) θα το δοκιμάσω....
Ο χρήστης Ελευθερία είπε…
Αααα!!! μα τι γουρούνα που είμαι!!!! Καλό φθινόπωρο κοριτσάκια!!!!!
Ο χρήστης Μαριλένα είπε…
πως έχει γλυτώσει η χάρη της Νατάσσας;
θέλω κι εγώ!!!
(αρκει να μην ειναι ακριβή τύπου, λέιζερ :))

καλο φθινόπωρο :))
Ο χρήστης eleni είπε…
Πάντα μας σκέφτεσαι και φροντίζεις για την περιποίησή μας,Μάγισσα!
Πολύ ωραία ιδέα η κρεμούλα αυτή,θα εξοικονομήσω και τη μαλακτική μαλλιών,που χρησιμοποιώ(πάντως είναι καλή για το ξύρισμα).
Ο χρήστης kiki είπε…
Ωωωωω τι καλααααά! Δεν έχω στεατικό οξύ όμως ούτε αιθέριο κέδρου. Κατάλαβα...πάω για παραγγελιά!

Μιλάμε για βελούδινα πόδοα όμως ε;;;

Ποια είπε αδηφάγα;
:-)))
Ο χρήστης witchofdaffodils είπε…
natassa,
τι κάνατε κόρη?

μαριλένα,
την ίδια απορία έχουμε...

ελευθερία,
Αφήσατε τη Σαντορίνη και διακοπεύετε στην Αθηνα? πρωτότυπο at least!

ελένη,
για μαλακτική θα δωσουμε άλλη συνταγη..
περιμένουμε τα σαπούνια σας :)


deli,
εγώ :)
Ο χρήστης Ελευθερία είπε…
Όχι ακόμα. Σε καμιά βδομαδούλα. Αύριο πάω το παιδί για στείρωση. Να συνέλθει από το σοκ και μετά. Αθήνα!!!!!
Ο χρήστης eleni είπε…
Μάλιστα,Μάγισσα
τα σαπουνάκια μου "ωριμάζουν"στην παραλία.Τα φωτογράφισα,όλα έτοιμα,μόνο λίγη υπομονή να μάθω να περνώ τις φωτο στο lap.
Κι αυτά που έμαθα ως τώρα,τα θεωρώ κατόρθωμα.
Ο χρήστης heart n soul είπε…
κι εγώ δεν είμαι φαν της λεπίδος, οπότε, μια που έχω στεατικό και κέδρο, θα τη φτιάξω και θα την ανταλλάξω με μια τσανάκα μουσταλευριά της κικής!:)
Ο χρήστης witchofdaffodils είπε…
Ελευθερία,
σας έλειψη η Αθήνα ή μου φαίνεται?

Ελένη,
δεν σας έμεινε παρά το πιο εύκολο!
Τι κρίμα να μην είμαι εκεί να σας δείξω για να δούμε τι κρεασιόν σας..

heart,
είστε οπαδός της χαλάουα?
Ο χρήστης kiki είπε…
Χαρτ, που είπαμε την στέλνω; Χαχα!
Ο χρήστης Ελευθερία είπε…
Δεν φαντάζεσαι πόοοοοοσοοοοοοο!!!!!!
Ο χρήστης papi είπε…
Πολυ μ 'εχει εντυπωσιασει αυτη η κρεμα ξυρισματος και θα τη τη φτιαξω αφου μου λυθει η παρακατω αποροια..
Εψαξα στο φαρμακειο της γειτονιας για στεατικο οξυ αλλα δεν ειχε(τι περιεργο)!Ρωτησα καποιον γνωστο και μου ειπε οτι μπορει να μου βρει στεατινη.ειναι το ιδιο??
Τι ακριβος κανει το στεατικο οξυ μεσα στο σκευασμα?
Ο χρήστης heart n soul είπε…
papi, νομίζω ότι έχει να κάνει με την σύσταση της κρέμας (ομογενοποιητής/γαλακτοματοποιητής)
δες εδώ: http://en.wikipedia.org/wiki/Stearic_acid
και εδώ:
http://www.google.co.uk/search?sourceid=navclient&ie=UTF-8&rlz=1T4SUNA_enGB239GB240&q=%cf%83%cf%84%ce%b5%ce%b1%cf%84%ce%b9%ce%ba%cf%8c+%ce%bf%ce%be%cf%8d
Ο χρήστης papi είπε…
Tεεελεια,ευχαριστω! Για σιγουρια ομως αυριο θα βρω στεατικο οξυ ;)
Μμμματς :*
Ο χρήστης papi είπε…
Να ΄μαι παλι! Το μεγαλο φαρμακειο της Ομονοιας δεν εχει στεατικο οξυ...μηπως ξερετε που θα βρω????
Ο χρήστης heart n soul είπε…
papi εγώ μόνο από ίντερνετ ξέρω, οι άλλες κόρες ας που αν ξέρουν κατάστημα
Ο χρήστης heart n soul είπε…
papi, διάβασε κι αυτό το ποστ: http://beautyelixirs.blogspot.com/2006/07/blog-post_31.html
(γενικά διάβασε τα ποστ με βασικές οδηγίες) εδώ δίνονται συμβουλές και πληροφορίες, όπως ότι για την ομογενοποίηση, μπορείς, αντί στεατικό να χρησιμοποιήσεις κερί μέλισσας και λεκιθίνη, το αποτέλεσμα απλά θα είναι πιο λιπαρό
Ο χρήστης papi είπε…
Το ειχα υπ' οψην μου αυτο το ποστ! :)
Πηγα σημερα για στεατικο οξυ αλλα ηταν σχετικα ακριβο,περιπου 20Ε.Τι λετε για τη τιμη?
Με πληροφορησε ενας φαρμακοποιος οτι η στεατινη χρησημοποιηται για να "δενουν" τα σαπουνια και οι κρεμες.Κοστιζε μολις 3Ε!!
Βρηκα επισης και την παρακατω πληροφορια:
"Στις αρχές του 19ο αιώνα ο Μισέλ Σεβρέλ, ένας γάλλος χημικός, ανακάλυψε πως το ξύγκι περιείχε ένα σημαντικό χημικό στοιχείο-το στεατικό οξύ. Αφού πειραματίστηκε ,έμαθε να διαχωρίζει το στεατικό οξύ από τα υπόλοιπα λιπαρά οξέα & την γλυκερίνη. Από την διαδικασία αυτή προέκυψε η στεατίνη"

Εχω κερι και λεκιθινη,αλλα εχω και βορακα.

Ερωτηση1:μπορω αντι για λεκιθινη να χρησημοποιω μονο βορακα στην φαση της ομογενοποιησης,γενικοτερα?

Ερωτηση2:Ποια ειναι η γνωμη σας για τη στεατινη?
Ο χρήστης heart n soul είπε…
papi δεν ξέρω να σου απαντήσω σε τίποτα από όσα ρωτάς, αν κάνεις υπομονή ίσως μπει και δει κάποια άλλη από τις contributors το σχόλιό σου και ξέρει να σου απαντήσει
Ο χρήστης maraki είπε…
Γεια! Δεν ξερω αν θα διαβασει κανεις αυτο το σχολιο, τοσο καιρο μετα αυτη τη δημοσιευση αλλα νομιζω οτι μπορω να σας λυσω τις αποριες.

Στεαρικο οξυ και στεατινη ειναι το ιδιο πραγμα. Στεαρινη ειναι μιγμα στεαρικου και παλμιτικου οξεος. Και τα δυο χρησιμοποιουνται στη δημιουργια καλλυντικων και κεριων σαν ομοιογενοποιητικος, σκληρυντικος και επιβραδυντικος(στα κερια) παραγοντας. Εγω ειχα παρει ενα μεγαλο σακουλι στεαρικο οξυ (ενα κιλο; θα σε γελασω!) απο ενα χημειο στην ομονοια, σε μια καθετη της Αθηνας, νομιζω, και ηταν καπου εκει που λες, στα 3 ευρω.

Επισης, ο βορακας δεν ειναι καταλληλος για κρεμες που παραμενουν στο δερμα. Για τη συγκικριμενη συνταγη ειναι μια χαρα αφου λογικα θα ξεπλυθεις μετα το ξυρισμα, αλλα γενικα στις ενυδατικες κρεμες να τον αποφευγεις. Ξερω οτι στο blog αυτο τον εχουν σχεδον παντα σαν συστατικο στις κρεμες αλλα απο οσο το εχω ψαξει δεν το συνηστω. Επισης, ο βορακας δεν προσφερει τοσο ομοιγενοποιηση στις κρεμες οσο δρα σαν συντηρητικο χαρη στις αντιμικροβιακες-αντιμυκητιακες του ιδιοτητες.

Ελπιζω να σε βοηθησα!

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

η μάσκα του τρόμου

Το μπλογκ αυτό δεν είναι μόνο φρου-φρου κι αρώματα κύριοι, ΟΧΙ ...μπροστά στα ραγδαία πολιτικά γεγονότα θα δώσουμε μαχητικό παρόν,εγώ θα σας συντονίσω..... Καταρχάς εσύ μεσιέ ματατζή...έχω να σου πω τούτο... άντε και να σου δείξω μια συμπόνοια για τα δύσκολα παιδικά χρόνια που πέρασες και σε πάω και στοίχημα γι αυτό,να το καταλάβω πως η κατάσταση του IQ σου δεν σού επιτρέπει να ξεχωρίσεις ένα βόδι από μια φράουλα,ξέρω πως επαγγέλματα με κοινωνική προσφορά που εξελίσσουν και  την προσωπικότητα ,σού είναι έννοιες παντελώς άγνωστες... ΑΛΛΑ δεν είναι δυνατόν εσύ ματατζή , με τη ρίψη χημικών μπροστά στη μούρη μου, να ματαιώνεις τον αγώνα ετών που κάνουμε εδώ μέσα συλλογικά και ατομικά  για ένα άλφα αιστητικό αποτέλεσμα . Ξέρεις ματατζή με τι φροντίδα και επιμονή μπλαστρωνόμεθα καθημερινά όλες εδώ, μάσκες με εκλεκτά αιθέρια έλαια και λάδια βιολογικά? ξέρεις πόσα βράδυα έχουμε ξενυχτήσει πάνω από τις κατσαρόλες μας για να δημιουργήσουμε την τέλεια κρέμα-σαπούνι-σαμπουάν ? ξέρεις πόσο δ

Ο άρκευθος και ένα serum κατά της κυτταρίτιδας

Με αφορμή τις συμβουλές της Emmy για να φροντίσουμε την γραμμή μας μετά τις κραιπάλες του Πάσχα, λίγα λόγια για τον εξαιρετικό άρκευθο (για τον οποίο έχουμε ήδη πει πολλά) και πως μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε το αιθέριο έλαιό του σε έναν πανεύκολο ορό για την καταπολέμηση της κυτταρίτιδας. Ο άρκευθος (ή αλλιώς αγριοκυπάρισσο ή ουνίπερος) ε ίναι θάμνος αειθαλής. Φθάνει τα 9 μ. ύψος και 4 μ. διάμετρο. Όλα τα μέρη του φυτού είναι αρωματικά. Τα φύλλα του σε νεαρή ηλικία είναι βελονοειδή, σε ώριμη μετατρέπονται σε μυτερά, διιστάμενα και σε διάταξη ανά 3 σε σπονδύλους. Στην επάνω επιφάνεια φέρουν μια διπλή λευκή γραμμή. Ανθίζει Μάρτιο και Ιούνιο. Ο καρπός στην αρχή είναι πράσινος και στη συνέχεια μαύρος, με γαλανό επίχρισμα. Στη χώρα μας φύεται το είδος Juniperus excelsa, είδος σπάνιο και προστατευόμενο με προεδρικό διάταγμα! Από παλαιότατων χρόνων χρησιμοποιείται στην μαγειρική, αλλά και στην παρασκευή ποτών, όπως το gin. Από τους καρπούς του είδους juniperus communis προκύπτει και το αιθέ

Σαπούνι με γάλα και μέλι.

Σαπούνι με γάλα και μέλι.Ή μήπως να το ονομάσω Κλεοπάτρα; Έφτιαξα σαπουνάκι γαλατομελένιο. Υλικά 131 γρ. λάδι καρύδας 85 γρ. φοινικέλαιο 198 γρ. πυρηνέλαιο ή ελαιόλαδο 50 γρ. βούτυρο καριτέ 63 γρ. καυστική σόδα 84 γρ. νερό απιονισμένο 80 γρ. φρέσκο γάλα κατεψυγμένο (αντιφατικοί όροι, χεχε) Στο tracing πρόσθεσα: 2 κ. σ. σκόνη γάλα 2 κ. σ. παγωμένο νερό 1 κ. σ. μέλι ½ κ. σ. αιθέριο έλαιο κέδρου και πεύκου Η διαδικασία γνωστή. Η μόνη αλλαγή που έκανα, ήταν ότι είχα παγώσει 80 γρ. γάλα, το οποίο πρόσθεσα όπως ήταν παγωμένο στη σόδα (που είχα φτιάξει μόνο με 84 γρ. νερό) όταν έφτασε περίπου στους 42-45 βαθμούς. Το αστείο είναι ότι η σόδα έγινε σαν κρέμα. Τώρα τι ζημιά είχε κάνει στο γάλα…θα σας γελάσω. Στο tracing πρόσθεσα τη σκόνη γάλακτος που ανακάτεψα με παγωμένο νερό, το μέλι και τα αιθέρια. Δεν ήξερα τι αιθέρια να βάλω, οπότε αποφάσισα να βάλω κάτι που να ταιριάζει με μέλι! Σίγουρα, η χημεία έπαιξε το ρόλο της με τα γάλατα και το μέλι, γιατί ενώ περίμενα να βγει λευκό το σαπουνάκι ή έ