Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο

καλως σας βρηκα...

...πω,πω...μ'αυτα και μ'αυτα ξεχαστηκα, στο τσακ προλαβαινω...λοιποοοοον...
το Σεπτέμβρη, οσο δλδ ακομα ειναι Σεπτεμβρης, τρωμε αγγουρια (οχι με τη μεταφορικη εννοια, αυτο ισχυει ολο το χρονο) καροτα, κολοκυθα, κολοκυθακια, λαχανα, μαρουλια, μελιτζανες, παντζαρια, πιπεριες, ραδικια, ραπανακια, σελινα, σεσκουλα, σπανακι, τοματα, φασολακια και φινοκιο. Αυτα απο λαχανικα.
Οσο για τα φρουτα τρωμε αχλαδια, μηλα, δαμασκηνα, καρπουζι, λεμονια, πεπονια, ροδακινα, σταφυλια, συκα.
Για σηκωστε τα μανικια, ωραιες μου...ΤΩΡΑ! φυτευουμε...ανηθο, καρδαμο, κουκια, μαρουλια, σιναπια, παντζαρια, ραδικια, σκορδα, σπανακι ,οχι μονο να τρωμε, να φυτευουμε κιολας...Ασε που θα μας χρειαστουν! Και τι καλυτερο απο το να εχεις τη γλαστρουλα στο παραθυρο και μ'ενα τσακ να εχεις αυτο που χρειαζεσαι επιτοπου.

Καλως σας βρηκα....

Σχόλια

Ο χρήστης witchofdaffodils είπε…
καλως όρισες Ευα :)
Οι γνωσεις σου θα μας είναι πολυτιμες.
Να σηκωσουμε τα μανικια ευχαριστως, αλλά πες μας και κανενα μυστικο! Για το σπανακι που λατρευω πχ..
Ο χρήστης kiki είπε…
Καλώς την Εύα. Κατέχεις την κηπουρική Εύα; Έχω κι εγώ την τύχη να έχω χώρο για φύτεμα. Χώμα δεν έχω καλό αλλά τεσπα.
θα μας πεις για όλα αυτά τα ωραία που μπορούμε να φυτέψουμε αυτή την εποχή αναλυτικά; Ωραίο θα ήταν!
Ο χρήστης heart n soul είπε…
καλώς ορίσατε:)
Ο χρήστης eleni είπε…
Αγαπητή Εύα,καλώς ώρισες.
Έχω κι εγώ αυλή,αλλά δεν είμαι και τόσο φανατική της κηπουρικής.Ελπίζω να μου αλλάξεις γνώμη.

Πάντως φυτέψαμε λίγες ντομάτες,μελιτζάνες και πιπεριές,αλλά δεν τα πήγαν και τόσο καλά.
Ο χρήστης Εύα είπε…
μαγισσουλα σερι,κανονας πρωτος:σπερνουμε σε γεμιση φεγγαριου.
Δευτερο:μαζευουμε αφου φαει λιγο κρυο γιατι γινεται γλυκο.
Τριτο:σπερνομε αραια για να αεριζεται και να μην αρρωσταινει ευκολα.
τεταρτο:παγιδες μπυρας για τα σαλιγκαρια,χεχεχε!στη χειροτερη,πριονιδι γυρω γυρω.
Κικι,την κατεχω,τη σπουδαζω,πτυχιο να δουμε ποτε θα δουμε...στη διαθεση σας,ρωτηστε,ρωτηστε...
heart :-)
Ελενη,μαλλον το χωμα σας θελει βελτιωση...
Κοριτσια,αρχιστε να φτιαχνετε κομποστ,σιγα σιγα...τοσα σκουπιδια βγαζουμε...
Ο χρήστης Μαριλένα είπε…
Eύα καλως τηνε, καλώς ηρθες κι εγώ ακομα δεν σε ειδα, ερώτηση εχω: αυτο το έρμο το νυχτολουλουδο μου, που και το ταίζω και το ποτίζω και (με ντροπή ομολογώ) του χαϊδεύω τα φυλλαράκια με στοργή, γιατί βγάζει καμπουριαστα και αρρωστουλια φυλλαράκια;
λουλουδάκι, ποτε δεν εχω δει.
αλλά δε με πειράζει.
ότι ειναι αρρωστουλι όμως, με πειράζει και με καιει.
Ο χρήστης Εύα είπε…
πού ακριβως το εχεις μαριλενα μου;μηπως το φυσαει ο βοριας;,μήπως το ποτιζεις πολυ;οσο για τα χαδια μη ντρεπεσαι καθολου,επιβαλλονται ;-)
Ο χρήστης Μαριλένα είπε…
λοιπον Ευάκι, το έχω προφυλαγμένο στο μπαλκόνι κάτω απο την τέντα.
το κουρεύω καθε φθινοπωρο (προχωρημένο), αγορίστικο κουρεμα και την άνοιξη, γινεται πολυ ψηλό ξανά.
το ποτίζω τόσο, όσο να ειναι παντα νωπό (γιατι η κυρία που μου το πούλησε, μου ειπε πως ειναι λαίμαργο).
το σκαλίζω, που και που ριχνω σιδηρο, απ' όλα κανω.
αυτο, επιμενει να ειναι άρρωστο.
κι όχι τίποτ' αλλο, στεναχωριέμαι που το βλεπω έτσι..

(πριν μέρες, έριξα με σπρέι, διαλυμενο πράσινο σαπουνι σε νερό, γιατί οι φιλοι του διπλα έπιασαν μελίγκρα. τώρα ειναι μια χαρά, όλη η παρέα :))
Ο χρήστης kiki είπε…
Κομπόστ έκανα στο τέλος την άνοιξης και το έβαλα στο χωμα μου μπας και δω προκοπή. Το καλοκαίρι το αμέλησα, έκανα που και που και τώρα πρέπει να οργανωθώ πάλι.
Ο χρήστης witchofdaffodils είπε…
Στη γέμιση του φεγγαριου?? Ελπίζω να μη χρειάζεται κανένα ξόρκι :)

Τι είναι οι παγίδες μπύρας? πέστε το μυστικό? αν σας κανει κεφι καντε κανενα σχετικο ποστακι..

Οσο για το κομποστ, πρέπει να πάρουμε κομποστοποιητή για να κανει καλή δουλειά..
Ο χρήστης Εύα είπε…
μαγισσουλα,επικληση δε χρειαζεται,ειναι σιγουρο,θα γραψω στη Φυσικη Ιστορια το πώς και το γιατι...
Οι παγιδες μπυρας ειναι κατι πολυ απλο.Κουτακια μπυρας κομμενα στη μεση που εχουν μεσα και μπυριτσα.Η μυρωδια ελκει τα σαλιγκαρια που-χικ-πνιγονται μεσα πριν φτασουν το φυτο.
Το κομποστ χρειαζεται απλα εναν καδο που να σφραγιζει καλα για να μην εχουμε διαρροες υγρων και αεριων που δεν ειναι καθολου αιθερια,χαχαχα.Απο κει και περα ενα καλο ανακατεμα βοηθαει,καθως κι η συνεχης προσθηκη υλικων...
Μακια.
Ο χρήστης elpinor είπε…
ζηλεύω το μεράκι σου :)

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

η μάσκα του τρόμου

Το μπλογκ αυτό δεν είναι μόνο φρου-φρου κι αρώματα κύριοι, ΟΧΙ ...μπροστά στα ραγδαία πολιτικά γεγονότα θα δώσουμε μαχητικό παρόν,εγώ θα σας συντονίσω..... Καταρχάς εσύ μεσιέ ματατζή...έχω να σου πω τούτο... άντε και να σου δείξω μια συμπόνοια για τα δύσκολα παιδικά χρόνια που πέρασες και σε πάω και στοίχημα γι αυτό,να το καταλάβω πως η κατάσταση του IQ σου δεν σού επιτρέπει να ξεχωρίσεις ένα βόδι από μια φράουλα,ξέρω πως επαγγέλματα με κοινωνική προσφορά που εξελίσσουν και  την προσωπικότητα ,σού είναι έννοιες παντελώς άγνωστες... ΑΛΛΑ δεν είναι δυνατόν εσύ ματατζή , με τη ρίψη χημικών μπροστά στη μούρη μου, να ματαιώνεις τον αγώνα ετών που κάνουμε εδώ μέσα συλλογικά και ατομικά  για ένα άλφα αιστητικό αποτέλεσμα . Ξέρεις ματατζή με τι φροντίδα και επιμονή μπλαστρωνόμεθα καθημερινά όλες εδώ, μάσκες με εκλεκτά αιθέρια έλαια και λάδια βιολογικά? ξέρεις πόσα βράδυα έχουμε ξενυχτήσει πάνω από τις κατσαρόλες μας για να δημιουργήσουμε την τέλεια κρέμα-σαπούνι-σαμπουάν ? ξέρεις πόσο δ

Ο άρκευθος και ένα serum κατά της κυτταρίτιδας

Με αφορμή τις συμβουλές της Emmy για να φροντίσουμε την γραμμή μας μετά τις κραιπάλες του Πάσχα, λίγα λόγια για τον εξαιρετικό άρκευθο (για τον οποίο έχουμε ήδη πει πολλά) και πως μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε το αιθέριο έλαιό του σε έναν πανεύκολο ορό για την καταπολέμηση της κυτταρίτιδας. Ο άρκευθος (ή αλλιώς αγριοκυπάρισσο ή ουνίπερος) ε ίναι θάμνος αειθαλής. Φθάνει τα 9 μ. ύψος και 4 μ. διάμετρο. Όλα τα μέρη του φυτού είναι αρωματικά. Τα φύλλα του σε νεαρή ηλικία είναι βελονοειδή, σε ώριμη μετατρέπονται σε μυτερά, διιστάμενα και σε διάταξη ανά 3 σε σπονδύλους. Στην επάνω επιφάνεια φέρουν μια διπλή λευκή γραμμή. Ανθίζει Μάρτιο και Ιούνιο. Ο καρπός στην αρχή είναι πράσινος και στη συνέχεια μαύρος, με γαλανό επίχρισμα. Στη χώρα μας φύεται το είδος Juniperus excelsa, είδος σπάνιο και προστατευόμενο με προεδρικό διάταγμα! Από παλαιότατων χρόνων χρησιμοποιείται στην μαγειρική, αλλά και στην παρασκευή ποτών, όπως το gin. Από τους καρπούς του είδους juniperus communis προκύπτει και το αιθέ

Σαπούνι με γάλα και μέλι.

Σαπούνι με γάλα και μέλι.Ή μήπως να το ονομάσω Κλεοπάτρα; Έφτιαξα σαπουνάκι γαλατομελένιο. Υλικά 131 γρ. λάδι καρύδας 85 γρ. φοινικέλαιο 198 γρ. πυρηνέλαιο ή ελαιόλαδο 50 γρ. βούτυρο καριτέ 63 γρ. καυστική σόδα 84 γρ. νερό απιονισμένο 80 γρ. φρέσκο γάλα κατεψυγμένο (αντιφατικοί όροι, χεχε) Στο tracing πρόσθεσα: 2 κ. σ. σκόνη γάλα 2 κ. σ. παγωμένο νερό 1 κ. σ. μέλι ½ κ. σ. αιθέριο έλαιο κέδρου και πεύκου Η διαδικασία γνωστή. Η μόνη αλλαγή που έκανα, ήταν ότι είχα παγώσει 80 γρ. γάλα, το οποίο πρόσθεσα όπως ήταν παγωμένο στη σόδα (που είχα φτιάξει μόνο με 84 γρ. νερό) όταν έφτασε περίπου στους 42-45 βαθμούς. Το αστείο είναι ότι η σόδα έγινε σαν κρέμα. Τώρα τι ζημιά είχε κάνει στο γάλα…θα σας γελάσω. Στο tracing πρόσθεσα τη σκόνη γάλακτος που ανακάτεψα με παγωμένο νερό, το μέλι και τα αιθέρια. Δεν ήξερα τι αιθέρια να βάλω, οπότε αποφάσισα να βάλω κάτι που να ταιριάζει με μέλι! Σίγουρα, η χημεία έπαιξε το ρόλο της με τα γάλατα και το μέλι, γιατί ενώ περίμενα να βγει λευκό το σαπουνάκι ή έ