Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο

καλως σας βρηκα...

...πω,πω...μ'αυτα και μ'αυτα ξεχαστηκα, στο τσακ προλαβαινω...λοιποοοοον...
το Σεπτέμβρη, οσο δλδ ακομα ειναι Σεπτεμβρης, τρωμε αγγουρια (οχι με τη μεταφορικη εννοια, αυτο ισχυει ολο το χρονο) καροτα, κολοκυθα, κολοκυθακια, λαχανα, μαρουλια, μελιτζανες, παντζαρια, πιπεριες, ραδικια, ραπανακια, σελινα, σεσκουλα, σπανακι, τοματα, φασολακια και φινοκιο. Αυτα απο λαχανικα.
Οσο για τα φρουτα τρωμε αχλαδια, μηλα, δαμασκηνα, καρπουζι, λεμονια, πεπονια, ροδακινα, σταφυλια, συκα.
Για σηκωστε τα μανικια, ωραιες μου...ΤΩΡΑ! φυτευουμε...ανηθο, καρδαμο, κουκια, μαρουλια, σιναπια, παντζαρια, ραδικια, σκορδα, σπανακι ,οχι μονο να τρωμε, να φυτευουμε κιολας...Ασε που θα μας χρειαστουν! Και τι καλυτερο απο το να εχεις τη γλαστρουλα στο παραθυρο και μ'ενα τσακ να εχεις αυτο που χρειαζεσαι επιτοπου.

Καλως σας βρηκα....

Σχόλια

Ο χρήστης witch of daffodils είπε…
καλως όρισες Ευα :)
Οι γνωσεις σου θα μας είναι πολυτιμες.
Να σηκωσουμε τα μανικια ευχαριστως, αλλά πες μας και κανενα μυστικο! Για το σπανακι που λατρευω πχ..
Ο χρήστης kiki είπε…
Καλώς την Εύα. Κατέχεις την κηπουρική Εύα; Έχω κι εγώ την τύχη να έχω χώρο για φύτεμα. Χώμα δεν έχω καλό αλλά τεσπα.
θα μας πεις για όλα αυτά τα ωραία που μπορούμε να φυτέψουμε αυτή την εποχή αναλυτικά; Ωραίο θα ήταν!
Ο χρήστης heart n soul είπε…
καλώς ορίσατε:)
Ο χρήστης eleni είπε…
Αγαπητή Εύα,καλώς ώρισες.
Έχω κι εγώ αυλή,αλλά δεν είμαι και τόσο φανατική της κηπουρικής.Ελπίζω να μου αλλάξεις γνώμη.

Πάντως φυτέψαμε λίγες ντομάτες,μελιτζάνες και πιπεριές,αλλά δεν τα πήγαν και τόσο καλά.
Ο χρήστης Εύα είπε…
μαγισσουλα σερι,κανονας πρωτος:σπερνουμε σε γεμιση φεγγαριου.
Δευτερο:μαζευουμε αφου φαει λιγο κρυο γιατι γινεται γλυκο.
Τριτο:σπερνομε αραια για να αεριζεται και να μην αρρωσταινει ευκολα.
τεταρτο:παγιδες μπυρας για τα σαλιγκαρια,χεχεχε!στη χειροτερη,πριονιδι γυρω γυρω.
Κικι,την κατεχω,τη σπουδαζω,πτυχιο να δουμε ποτε θα δουμε...στη διαθεση σας,ρωτηστε,ρωτηστε...
heart :-)
Ελενη,μαλλον το χωμα σας θελει βελτιωση...
Κοριτσια,αρχιστε να φτιαχνετε κομποστ,σιγα σιγα...τοσα σκουπιδια βγαζουμε...
Ο χρήστης Μαριλενα είπε…
Eύα καλως τηνε, καλώς ηρθες κι εγώ ακομα δεν σε ειδα, ερώτηση εχω: αυτο το έρμο το νυχτολουλουδο μου, που και το ταίζω και το ποτίζω και (με ντροπή ομολογώ) του χαϊδεύω τα φυλλαράκια με στοργή, γιατί βγάζει καμπουριαστα και αρρωστουλια φυλλαράκια;
λουλουδάκι, ποτε δεν εχω δει.
αλλά δε με πειράζει.
ότι ειναι αρρωστουλι όμως, με πειράζει και με καιει.
Ο χρήστης Εύα είπε…
πού ακριβως το εχεις μαριλενα μου;μηπως το φυσαει ο βοριας;,μήπως το ποτιζεις πολυ;οσο για τα χαδια μη ντρεπεσαι καθολου,επιβαλλονται ;-)
Ο χρήστης Μαριλενα είπε…
λοιπον Ευάκι, το έχω προφυλαγμένο στο μπαλκόνι κάτω απο την τέντα.
το κουρεύω καθε φθινοπωρο (προχωρημένο), αγορίστικο κουρεμα και την άνοιξη, γινεται πολυ ψηλό ξανά.
το ποτίζω τόσο, όσο να ειναι παντα νωπό (γιατι η κυρία που μου το πούλησε, μου ειπε πως ειναι λαίμαργο).
το σκαλίζω, που και που ριχνω σιδηρο, απ' όλα κανω.
αυτο, επιμενει να ειναι άρρωστο.
κι όχι τίποτ' αλλο, στεναχωριέμαι που το βλεπω έτσι..

(πριν μέρες, έριξα με σπρέι, διαλυμενο πράσινο σαπουνι σε νερό, γιατί οι φιλοι του διπλα έπιασαν μελίγκρα. τώρα ειναι μια χαρά, όλη η παρέα :))
Ο χρήστης kiki είπε…
Κομπόστ έκανα στο τέλος την άνοιξης και το έβαλα στο χωμα μου μπας και δω προκοπή. Το καλοκαίρι το αμέλησα, έκανα που και που και τώρα πρέπει να οργανωθώ πάλι.
Ο χρήστης witch of daffodils είπε…
Στη γέμιση του φεγγαριου?? Ελπίζω να μη χρειάζεται κανένα ξόρκι :)

Τι είναι οι παγίδες μπύρας? πέστε το μυστικό? αν σας κανει κεφι καντε κανενα σχετικο ποστακι..

Οσο για το κομποστ, πρέπει να πάρουμε κομποστοποιητή για να κανει καλή δουλειά..
Ο χρήστης Εύα είπε…
μαγισσουλα,επικληση δε χρειαζεται,ειναι σιγουρο,θα γραψω στη Φυσικη Ιστορια το πώς και το γιατι...
Οι παγιδες μπυρας ειναι κατι πολυ απλο.Κουτακια μπυρας κομμενα στη μεση που εχουν μεσα και μπυριτσα.Η μυρωδια ελκει τα σαλιγκαρια που-χικ-πνιγονται μεσα πριν φτασουν το φυτο.
Το κομποστ χρειαζεται απλα εναν καδο που να σφραγιζει καλα για να μην εχουμε διαρροες υγρων και αεριων που δεν ειναι καθολου αιθερια,χαχαχα.Απο κει και περα ενα καλο ανακατεμα βοηθαει,καθως κι η συνεχης προσθηκη υλικων...
Μακια.
Ο χρήστης elpinor είπε…
ζηλεύω το μεράκι σου :)

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Άργιλος, ένα φυσικό καλλυντικό.

Μετά από όσα μας είχε πει η μαγισσούλα για τον άργιλο, εγώ είμαι η τελευταία που θα πρέπει να σας μιλήσω γι' αυτόν.
Μέσα στα πολλά καλά (και κακά) που έχει η Ζάκυνθος, είναι και ο άργιλος σε μερικές παραλίες.







Το καλοκαίρι, όλοι οι τουρίστες που ξέρουν ή αναγνωρίζουν το πέτρωμα, γεμίζουν το σώμα τους με αυτόν για φυσικό πίλινγκ.









Τώρα αν σας πω ότι εγώ ποτέ δεν το έχω κάνει αυτό το πράγμα, μαλλον μόνο η μάγισσα θα με πιστέψει!!!
Εγώ σαν καλό κορίτσι που είμαι και με μια κάμερα στο χέρι, πήγα χτες επίτηδες στην παραλία της Άμπουλας στο Κάτω Γερακαρίο, για να φωτογραφίσω και να σας δείξω τον άργιλο και να πάρω κάμποσο (τον έγδαρα το λόφο...) Θα έλεγα ότι είναι γκριζοπράσινος, αλλά η μάγισσα ξέρει καλύτερα από εμένα.Βουαλά ο άργιλος λοιπόν.

Σαπούνι με γάλα και μέλι.

Σαπούνι με γάλα και μέλι.Ή μήπως να το ονομάσω Κλεοπάτρα; Έφτιαξα σαπουνάκι γαλατομελένιο.Υλικά
131 γρ. λάδι καρύδας
85 γρ. φοινικέλαιο
198 γρ. πυρηνέλαιο ή ελαιόλαδο
50 γρ. βούτυρο καριτέ

63 γρ. καυστική σόδα
84 γρ. νερό απιονισμένο
80 γρ. φρέσκο γάλα κατεψυγμένο (αντιφατικοί όροι, χεχε)

Στο tracing πρόσθεσα:
2 κ. σ. σκόνη γάλα
2 κ. σ. παγωμένο νερό
1 κ. σ. μέλι
½ κ. σ. αιθέριο έλαιο κέδρου και πεύκου

Η διαδικασία γνωστή. Η μόνη αλλαγή που έκανα, ήταν ότι είχα παγώσει 80 γρ. γάλα, το οποίο πρόσθεσα όπως ήταν παγωμένο στη σόδα (που είχα φτιάξει μόνο με 84 γρ. νερό) όταν έφτασε περίπου στους 42-45 βαθμούς.
Το αστείο είναι ότι η σόδα έγινε σαν κρέμα. Τώρα τι ζημιά είχε κάνει στο γάλα…θα σας γελάσω.
Στο tracing πρόσθεσα τη σκόνη γάλακτος που ανακάτεψα με παγωμένο νερό, το μέλι και τα αιθέρια. Δεν ήξερα τι αιθέρια να βάλω, οπότε αποφάσισα να βάλω κάτι που να ταιριάζει με μέλι!

Σίγουρα, η χημεία έπαιξε το ρόλο της με τα γάλατα και το μέλι, γιατί ενώ περίμενα να βγει λευκό το σαπουνάκι ή έστω κρεμ, ενώ ξε…

Υγρό σαπούνι σαν κρύσταλλο!

Κορίτσια & πιθανώς αγόρια, καλησπέρα σας! Αργά και μουδιασμένα κάνω το πρώτο μου post στην παρέα σας, με θέμα τα υγρά σαπούνια. Ας μου επιτραπεί μια εισαγωγή ...
Στην παρασκευή σαπουνιών, μπορούμε να πούμε πως υπάρχουν 3 στάδια μύησης :
Το πρώτο -του αρχάριου- είναι το λεγόμενοmelt & pour. Τρίβουμε το έτοιμο σαπουνάκι, το λιώνουμε με νερό και το ξαναφορμάρουμε. Είναι το στάδιο-ποιός είμαι εγώ-τι είναι σαπούνι-τι σημαίνει φόρμα?
Το δεύτερο στάδιο είναι αυτό της παρασκευής στέρεου σαπουνιού, συνήθως με την ψυχρή μέθοδο. Βάζουμε τα λάδια μας με την καυστική σόδα, χτυπάμε, σαπωνοποίηση, φορμίτσες και περιμένουμε τις εβδομάδες μας να ωριμάσει. Αυτό είναι το στάδιο της συνειδητοποίησης! Εχει όλη τη χαρά του να φτιάχνεις κάτι ολότελα δικό σου, λίγο γλυπτική, λίγο νοσταλγία για τις "παλιές", που τα κάναν όλα αλλιώς και μια μελαγχολία για το χρόνο που δε δίνουμε πια στα πράγματα.
Το τρίτο στάδιο είναι το υγρό σαπούνι. Εδώ σχεδόν απαραίτητη είναι η προϋπηρεσία στα άλλα δύο στάδια…