Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο

Πατρινά και άλλα....

Το περασμένο σκ βρέθηκα για δουλειές στην Πάτρα. Θα έχετε ίσως ακούσει ότι πολλά από τα παλιά εργοστάσια που δυστυχώς έκλεισαν εδώ και δεκαετίες στην Πάτρα (λέω δυστυχώς γιατί χάθηκαν πάρα πολλές θέσεις εργασίας), έχουν γίνει πολυχώροι. Παλιά εργοστάσια που ήταν πασίγνωστα σε όλη την Ελλάδα, όπως η χαρτοποιία Λαδόπουλου, η σαπωνοποιία ΒΕΣΟ, η Πειραϊκή-Πατραϊκή με τα πολύ καλής ποιότητας υφάσματα, έχουν πάψει να λειτουργούν εδώ και δεκαετίες. Στη θέση τους τώρα υπάρχουν Σινεμά, μαγαζιά, καφετέριες, χώροι εκδηλώσεων, παιδικές χαρές κλπ. Πήγα στο Βέσο Μάρε για να κάνω κάτι ψώνια και πρόσεξα ότι είχαν τοποθετήσει σε προθήκη παλιά σαπούνια, φωτογραφίες από το παλιό εργοστάσιο κλπ. Δε θυμάμαι αν την είχαν πιο παλιά. Έβγαλα δυο φωτό για να σας τις δείξω, μια και μας έχει πιάσει σαπουνομανία μερικές-μερικές. Ποιος να περίμενε, ότι στην εποχή του αφρόλουτρου και του κρεμοσάπουνου, μερικές θα γυρίζαμε μετά μανίας στην παρασκευή σπιτικού σαπουνιού (το οποίο μισούσα που το χρησιμοποιούσε ο πατέρας μου!)

(Εδώ βλέπετε τα χεράκια μου και τη μηχανή μου!!! χαχα!)

Εδώ πάλι, σας δείχνω τις κατασκευές της νύφης μου, με λεβάντα από τον κήπο της. Λέτε να τη βάλουμε κι αυτή στο κόλπο; Χαχα!

Τέλος, να σας ενημερώσω και να σας προσκαλέσω στη μικρή κουζίνα μου, η οποία άνοιξε την πρόπερασμένη Δευτέρα και είναι πάντα ανοιχτή για όλες. Δεν είχα πει τίποτα ως τώρα γιατί είμαι σεμνή και ταπεινή κόρη, χεχε! Καλό σκ!

Σχόλια

Ο χρήστης witchofdaffodils είπε…
α deli,
πόσο λυπάμαι όταν βλέπω φωτό, μακέτες ή ερείπια από παλιά εργοστασια..Η παραγωγή έδωσε τη θέση της στην παροχή υπηρεσιών..

Δεν είναι παράξενο που γυρίζουμε "πίσω", η τάση του ποιοτικού παραγωγού μικρής κλίμακας ενδυναμωνεται και στο εξωτερικό έχει πάρει ικανοποιητικές διαστάσεις.

Τώρα που βλέπω τα παλιά σαπούνια, διαπιστώνω ότι μας λείπει σφραγίδα για τα δικά μας!

Ωραίες οι κρεασιόν της νύφης!

και καλή επιτυχία στην μικρή κουζίνα σου :)
Ο χρήστης popelix είπε…
Πολύ όμορφο blog, καλή αρχή ;-)
Ο χρήστης Natassa είπε…
Kiki η Βεσο που ήταν ακριβώς, αυτο το εργοστασιο παραδίπλα απο την Σμύρνης και Μαιζώνος???
Εζησα τα περισσότερα κλεισίματα, την Μισκο την Πιρελι την Π.Π. ....τι σπουδαίο αγαθό είναι να γνωρίζει ο άνθρωπος το μέτρο και το όριο σε οτιδήποτε κάνει.
Ο χρήστης kiki είπε…
Μαγισσούλα κι εγώ λυπήθηκα και συγκινήθηκα που είδα αυτή τη μακέτα. Αυτά τα εργοστάσια που έκλεισαν, έδιναν φαΐ στη γειτονιά και στην οικογένεια της μάνας μου. 2 αδέρφια της και η νύφη της δούλευαν στη χαρτοποιία και στα υφάσματα. Με έπιασε νοσταλγία που είδα τη μακέτα.

Ναι, δεν είναι παράξενο που ο κόσμος γυρίζει πίσω. Βλέποντας την καταστροφή στοο περιβάλλον και το τι συμβαίνει στον άνθρωπο με όλα τα ετοιματζίδικα παντός είδους (από καλλυντικά έως τρόφιμα) ο σκεπτόμενος κόσμος στρέφεται πάλι πίσω σε πιο φυσική και αγνή ζωή, όσο γίνεται αυτό να συμβεί σήμερα. Βλέπεις να φυτεύουν λαχανικά, να φεύγουν όσοι μπορούν από τα αστικά κέντρα και γιατί όχι; Να κάνουν τα δικά τους σαπούνια κλπ.
Ευχαριστώ για τις ευχές.

Ποπελίξ, ευχαριστώ!

Νατάσσα, είναι στην παραλιακή, μετά τον Άγιο Ανδρέα φεύγοντας από Πάτρα. Μάλλον για το ίδιο σημείο λέμε...
Ο χρήστης heart n soul είπε…
κική μου θυμίσατε τα παιδικά μου σεντόνια Π-Π!
Ο χρήστης Starbuck είπε…
Εγώ παρόλο που δεν τα θυμάμαι τα ΒΕΣΟ και την Π-Π μια ανάγκη για τα παραδοσιακά και χειροποίητα την έχω και την παρατηρώ όλο και πιο έντονα στην γενιά μου (την γύρω στα 30). Πάντα πίστευα ότι όσο ο άνθρωπος απομακρύνεται απο την φύση τόσο χειρότερα θα παθαίνει. Η επαφή με την φύση είναι νομίζω γραμμένη στο DNA μας. Ό,τι και να κάνουμε εκεί θα γυρνάμε. Ευτυχώς!

Καλορίζικο και πάλι το blog σας! Πριν λίγο το είδα, σας έχουν ήδη "δώσει"!! :)
Ο χρήστης kiki είπε…
Χαρτ, αχ πόσα τέτοια σεντόνια και τραπεζομάντηλα...

Σταρμπακ, έτσι...Επιστροφή στη φύση. Είναι γραμμένο μέσα μας μάλλον!
Ευχαριστώ για τις ευχές! Με έδωσαν ε; χαχα!
Ο χρήστης Μαριλένα είπε…
άντε και η νύφη στην οικογενειακή παράδοση;
γιατί όχι;

την καλησπερα μου :))

(το καινουριο μπλογκ, όμορφοοο :)
Ο χρήστης faraona είπε…
Πολυ ομορφο το καινουργιο μπλογκ.
Καλοταξιδο.


καλημερα
Ο χρήστης kiki είπε…
Μαριλένα, ε αφού το τραβάει ο οργανισμός της! Χαχα!
Ευχαριστώ!

Φαραώνα, ευχαριστώ!
Ο χρήστης elie είπε…
Επιστροφή στο χεροκάμωτο... είναι και δημιουργικό ;)
Ο χρήστης kiki είπε…
Elie ναι! Υπάρχει καλύτερο;

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

η μάσκα του τρόμου

Το μπλογκ αυτό δεν είναι μόνο φρου-φρου κι αρώματα κύριοι, ΟΧΙ ...μπροστά στα ραγδαία πολιτικά γεγονότα θα δώσουμε μαχητικό παρόν,εγώ θα σας συντονίσω..... Καταρχάς εσύ μεσιέ ματατζή...έχω να σου πω τούτο... άντε και να σου δείξω μια συμπόνοια για τα δύσκολα παιδικά χρόνια που πέρασες και σε πάω και στοίχημα γι αυτό,να το καταλάβω πως η κατάσταση του IQ σου δεν σού επιτρέπει να ξεχωρίσεις ένα βόδι από μια φράουλα,ξέρω πως επαγγέλματα με κοινωνική προσφορά που εξελίσσουν και  την προσωπικότητα ,σού είναι έννοιες παντελώς άγνωστες... ΑΛΛΑ δεν είναι δυνατόν εσύ ματατζή , με τη ρίψη χημικών μπροστά στη μούρη μου, να ματαιώνεις τον αγώνα ετών που κάνουμε εδώ μέσα συλλογικά και ατομικά  για ένα άλφα αιστητικό αποτέλεσμα . Ξέρεις ματατζή με τι φροντίδα και επιμονή μπλαστρωνόμεθα καθημερινά όλες εδώ, μάσκες με εκλεκτά αιθέρια έλαια και λάδια βιολογικά? ξέρεις πόσα βράδυα έχουμε ξενυχτήσει πάνω από τις κατσαρόλες μας για να δημιουργήσουμε την τέλεια κρέμα-σαπούνι-σαμπουάν ? ξέρεις πόσο δ

Ο άρκευθος και ένα serum κατά της κυτταρίτιδας

Με αφορμή τις συμβουλές της Emmy για να φροντίσουμε την γραμμή μας μετά τις κραιπάλες του Πάσχα, λίγα λόγια για τον εξαιρετικό άρκευθο (για τον οποίο έχουμε ήδη πει πολλά) και πως μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε το αιθέριο έλαιό του σε έναν πανεύκολο ορό για την καταπολέμηση της κυτταρίτιδας. Ο άρκευθος (ή αλλιώς αγριοκυπάρισσο ή ουνίπερος) ε ίναι θάμνος αειθαλής. Φθάνει τα 9 μ. ύψος και 4 μ. διάμετρο. Όλα τα μέρη του φυτού είναι αρωματικά. Τα φύλλα του σε νεαρή ηλικία είναι βελονοειδή, σε ώριμη μετατρέπονται σε μυτερά, διιστάμενα και σε διάταξη ανά 3 σε σπονδύλους. Στην επάνω επιφάνεια φέρουν μια διπλή λευκή γραμμή. Ανθίζει Μάρτιο και Ιούνιο. Ο καρπός στην αρχή είναι πράσινος και στη συνέχεια μαύρος, με γαλανό επίχρισμα. Στη χώρα μας φύεται το είδος Juniperus excelsa, είδος σπάνιο και προστατευόμενο με προεδρικό διάταγμα! Από παλαιότατων χρόνων χρησιμοποιείται στην μαγειρική, αλλά και στην παρασκευή ποτών, όπως το gin. Από τους καρπούς του είδους juniperus communis προκύπτει και το αιθέ

Σαπούνι με γάλα και μέλι.

Σαπούνι με γάλα και μέλι.Ή μήπως να το ονομάσω Κλεοπάτρα; Έφτιαξα σαπουνάκι γαλατομελένιο. Υλικά 131 γρ. λάδι καρύδας 85 γρ. φοινικέλαιο 198 γρ. πυρηνέλαιο ή ελαιόλαδο 50 γρ. βούτυρο καριτέ 63 γρ. καυστική σόδα 84 γρ. νερό απιονισμένο 80 γρ. φρέσκο γάλα κατεψυγμένο (αντιφατικοί όροι, χεχε) Στο tracing πρόσθεσα: 2 κ. σ. σκόνη γάλα 2 κ. σ. παγωμένο νερό 1 κ. σ. μέλι ½ κ. σ. αιθέριο έλαιο κέδρου και πεύκου Η διαδικασία γνωστή. Η μόνη αλλαγή που έκανα, ήταν ότι είχα παγώσει 80 γρ. γάλα, το οποίο πρόσθεσα όπως ήταν παγωμένο στη σόδα (που είχα φτιάξει μόνο με 84 γρ. νερό) όταν έφτασε περίπου στους 42-45 βαθμούς. Το αστείο είναι ότι η σόδα έγινε σαν κρέμα. Τώρα τι ζημιά είχε κάνει στο γάλα…θα σας γελάσω. Στο tracing πρόσθεσα τη σκόνη γάλακτος που ανακάτεψα με παγωμένο νερό, το μέλι και τα αιθέρια. Δεν ήξερα τι αιθέρια να βάλω, οπότε αποφάσισα να βάλω κάτι που να ταιριάζει με μέλι! Σίγουρα, η χημεία έπαιξε το ρόλο της με τα γάλατα και το μέλι, γιατί ενώ περίμενα να βγει λευκό το σαπουνάκι ή έ