Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο

σαπούνι ή απορρυπαντικό για το μπάνιο σας?

Λόγω της δημιουργικής σαπουνομανίας των τελευταίων ημερών, είπα να γράψω δυο λόγια σχετικά, προσπαθώντας να πάμε λίγο πιο πέρα από το διασκεδαστικό χόμπυ.

Ξεκαθαρίζω από την αρχή ότι δεν έχω κανένα πρόβλημα με την έννοια "χημικό", κάθε οργανισμός άλλωστε είναι ένα τεράστο χημικό εργαστήριο και η χημεία από τις πιο ενδιαφέρουσες των επιστημών, ούτε με την έννοια "συνθετικό" αρκεί να γνωρίζουμε τα επιμέρους συστατικά της όποιας "σύνθεσης".

Μετά από μια κουβέντα με τη heart σε προηγούμενο ποστ, μπορεί να αναρωτηθεί κανείς γιατί να επιλέξει ένα "φυσικό" σαπούνι από ένα άλλο του εμπορίου μια και διαφορά στην τιμή είναι κάτι παραπάνω από αισθητή.

Διευκρίνηση 1η: Κάθε "φυσικό" σαπούνι είναι προϊόν μιας..χημικής αντίδρασης λιπαρών οξέων με μια βάση που ονομάζεται σαπωνοποίηση, αναλυτικά εδώ.
Διευκρίνηση 2η: Σαφώς και η διαφορά τιμής οφείλεται κυρίως στη μαζική παραγωγή των εμπορικών σαπουνιών -από πολευθνικές- που γίνεται κυρίως στις "αναπτυσσόμενες" χώρες (φθηνό εργατικό κόστος), στην αυτοματοποίηση της παραγωγής, στις τεράστιες παραγγελίες α' υλών που επιφέρουν μειωμένες τιμές αγοράς τους και φυσικά στις οικονομίες κλίμακας που επιφέρουν όλα τα παραπάνω. Βάλε τώρα μικρή οικογενειακή επιχείρηση να ανταγωνιστεί...ποιόν;

Aν υπάρχει κάτι που μπορεί να στοχεύσει ο μικρής κλίμακας παραγωγός δεν είναι παρά η ποιότητα που θα προσθέσει υπεραξία στο τελικό προϊόν. Θα του προσθέσει όμως και κόστος.

Στην πράξη τώρα, πάμε να δούμε τα συστατικά ενός εμπορικού σαπουνιού, του Dove, που λέει ότι έχει και 1/4 υδατική κρέμα(??). Στο λινκ (επίσημο της εταιρίας) αναγράφονται τα συστατικά του προϊόντος. Να είχαμε κι ένα χημικό να μας βοηθήσει..

Βλέπουμε ότι σαπούνι με την υδατική κρέμα (τη βλέπετε?) έχει επιφανειοδραστικούς παράγοντες (Surfactants) :

~Sodium Lauroyl Isethionate, (δεν γνωρίζω)
~Sodium Palmitate, σαπωνοποιημένο παλμιτικό οξύ
~Sodium Isethionate, απορρυπαντικός και αφριστικός παράγοντας
~Sodium Stearate, σαπωνοποιημένο στεατικό οξύ
~Cocamidopropyl Betaine,
~Sodium Palm Kernelate, σαπωνοποιημένο λιπαρό οξύ από έλαιο σπέρματος φοίνικα

Εξ όσων γνωρίζω, τα παραπάνω είναι σε μορφή flakes και διαλύονται με νερό (Aqua, solvent).

Κατόπιν προστίθενται υγροσκοπικοί παράγοντες (Humectants) :
~Stearic Acid, το στεατικό οξύ, λιπαρό οξύ προερχόμενο από ζωικό λίπος ή φοινικέλαιο
~Lauric Acid, λιπαρό οξύ από λάδι καρύδας
~Glycerin, γλυκερίνη. Να σημειώσουμε ότι στα “φυσικά σαπούνια” η γλυκερίνη προκύπτει ως προϊόν της σαπωνοποίησης.

Πρόσθετα (Additive) :
~Sodium Chloride, αλάτι για τον έλεγχο της πυκνότητας
~Zinc Oxide, οξείδιο του ψευδαργύρου για “αδιαφανές αποτέλεσμα” (opacity)
~Alumina , χημ. τύπος: Al2O3, δεν έχω ιδέα τι ρόλο μπορεί να παίζει το οξείδιο ενός βαρέος μετάλλου.

Ίσως γι’αυτό προστίθενται οι Sequestrants -δημευτές να το πω;-) ή σταθεροποιητές;- Tetrasodium EDTA και Tetrasodium Etidronate που αποτρέπουν τη βλαπτική επίδραση των βαρέων μετάλλων.

Το άρωμα (Parfum), συνθετικό περιέχει : Alpha-Isomethyl Ionone, Benzyl Alcohol,
Butylphenyl Methylpropional, Citronellol, Coumarin, Hexyl Cinnamal, Limonene, Linalool. Κάποια από αυτά υφίστανται ως συστατικά των αιθέρίων ελαίων αλλά παράγονται και συνθετικά.


Ακόμα να'ρθει ο χημικός;


Tώρα τι να γράψω για το παρακάτω?
Potassium olivate, aqua, parfum?




ή απλά να πω πως είναι υγρό σαπούνι από 100% βιολογικό έξτρα παρθένο ελαιόλαδο, αρωματισμένο με αιθέρια πορτοκάλι, περγαμόντο και υλανγκ?

ΥΓ1: Για την popelix, που της αρέσουν τα σαπούνια ελαιολάδου :)
ΥΓ2: Λείπω μεν αλλά το ποστ θα εμφανιστεί με τρόπο μαγικό!

Σχόλια

Ο χρήστης popelix είπε…
Ευχαριστώ πολύ για την αφιέρωση!

Μου φάινεται ότι τα υπόλοιπα συσκευασμένα αφρόλουτρα που εχω θα τα χρησιμοποιήσω για .... να σφουγγαρίσω το μπάνιο ;-) και θα αφήσω μόνο μια σαπουνοθήκη με μια αγνή μπάρα. Ούφ, καθαρίσαμε!
Ο χρήστης heart n soul είπε…
πώς μας φροντίζετε ακόμα και εν τη απουσία σας!:) θα σας περιμένουμε πώς και τι, για να μας πείτε για υγροσάπουνα κι άλλα πολλά!
Ο χρήστης kiki είπε…
Εγώ σέλω το 2ο και τη συνταγή αυτού. Πειλάζει;
Ο χρήστης Starbuck είπε…
Να'μαι και εγώ!! Επέτρεψα απο τις διακοπές! Εύχομαι να σας βρίσκω όλες ξεκούραστες και ανανεωμένες!

Δεν μπορώ παρά να συμφωνήσω με την Heart!... και επαυξάνω!

Να σημειώσω επίσης ότι ακολούθησα την συμβουλή-προτροπή της αγαπητής popelix και τώρα περιμένω με αγωνία να γυρίσει η συνάδελφος μου απο τα Χανιά που της παρήγγειλα υγρό σαπούνι απο το μοναστήρι! χιχι!
Ο χρήστης faraona είπε…
Morgana
δεν μας εκπλησετε με την εμφανιση του ποστακιου.Ξερουμε και βλεπουμε τις μαγισιακες σας ικανοτητες.
Αυτο το τελευταιο το θελω μαζι με το μπουκαλι,πως θα γινει?
Ο χρήστης Natassa είπε…
σύμφωνα με το biodizionario.it, το Sodium Lauroyl Isethionate είναι ενα αποδεκτό συστατικό, βέβαια το συγκεκριμενο λεξικό δίνει αποδεκτές ουσίες και όλα τα παραμπενς, αρα ή εγώ παραπληροφορουμαι και νομίζω ότι τα παραμπενς είναι τοξικά ή είναι καλά και το εν λογω λεξικό είναι αξιόπιστο κλπ κλπ κλπ
Ο χρήστης eleni είπε…
Μάγισσα
όπου κι αν βρίσκεσαι πάντα βρίσκεις τρόπο να μας φροντίζεις.

Τώρα που είμαι μόνη λέω να κάνω ένα σαπουνάκι λεβάντας-έχω βάλει λεβάντα σε λαδάκι,κοντεύει να ετοιμαστεί(με κολλήσατε με τα σαπουνομαγειρέματα).

Θέλουμε τη συνταγή για το προιόν της φωτό.
Ο χρήστης popelix είπε…
Τι πιο αθώο από ένα σαπούνι/αφρόλουτρο ελαιολάδου! Σκέφτηκα να το χρησιμοποιήσω και στα παιδάκια μου μόνο που .... τσούζει φοβερά τα μάτια! Άντε τώρα να πάει στο μωράκι και να πέσει κλάμα σύννεφο :-(

Περιμένω προτάσεις από το aroma-team!
Ο χρήστης heart n soul είπε…
αλήθεια, όλα αυτά τα σκευάσματα για μωρά που δεν τσούζουν τα μάτια, πώς γίνονται;
Ο χρήστης popelix είπε…
Άσε που κάποια ήπια/υποαλλεργικά υγρά καθαρισμού λένε "δεν περιέχει σαπούνι". Αυτό τι σημαίνει;
Ο χρήστης Anna είπε…
Κάπου διάβαζα, οτι τα μόρια των σαπουνιων που δεν τσούζουν στα μάτια είναι διαφορετικά σε μέγεθος (μικρότερα ή μεγαλύτερα δεν είμαι σίγουρη) απο αυτά των υπολοίπων και αυτό τα εμποδίζει να μπουν στο μάτι. Τώρα υπάρχει και μια άλλη άποψη η οποία δεν ξέρω κατα πόσο είναι σωστή, οτι τάχα παραλύουν τοπικά τα μάτι... αλλα δε νομίζω οτι ισχύει!
Ο χρήστης witchofdaffodils είπε…
γεια σας κόρες!

επέστρεψα :(

κόρες, για να δουλέψετε το υγρό σαπούνι, θα πρέπει να εχετε φτιάξει πρώτα μερικά σαπούνια σε μπάρες για την εμπειρία..
Το υγρό σαπούνι φτιάχνεται με θερμή μεθοδο, κάτι που πρακτικά σημαίνει αρκετη σπατάλη ενέργειας.
Τωρα πειραματίζομαι με κατι πιο eco..

Όσο για το τσούξιμο στα μάτια, η αιτία είναι το αλκαλικό ph των σαπουνιών. Κάποια δίορθωση μπορεί να γίνει αλλά ως ένα βαθμό..
Ο χρήστης Starbuck είπε…
Καλως ήρθατε! Χαίρομαι σας 'διαβάζω' αλλά λυπάμαι που αφήσατε την ξεκούραση..
Ώστε έτσι? Ξεκινάω να φτιάχνω σαπούνια σε μπάρες ΑΜΕΣΩΣ!!!
Ο χρήστης Ανώνυμος είπε…
Εγώ χρησιμοποιώ λευκό σαπούνι ελαιολάδου με άρωμα μαστίχας (παράγεται κάπου στο καρπενήσι) και είμαι πολύ ευχαριστημένη. Το βάζω και στα μαλλιά μου και "τρίζουν" από καθαριότητα. Απλά το σαπούνι χρειάζεται χρόνο για να το συνιθίσεις στη χρήση

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

η μάσκα του τρόμου

Το μπλογκ αυτό δεν είναι μόνο φρου-φρου κι αρώματα κύριοι, ΟΧΙ ...μπροστά στα ραγδαία πολιτικά γεγονότα θα δώσουμε μαχητικό παρόν,εγώ θα σας συντονίσω..... Καταρχάς εσύ μεσιέ ματατζή...έχω να σου πω τούτο... άντε και να σου δείξω μια συμπόνοια για τα δύσκολα παιδικά χρόνια που πέρασες και σε πάω και στοίχημα γι αυτό,να το καταλάβω πως η κατάσταση του IQ σου δεν σού επιτρέπει να ξεχωρίσεις ένα βόδι από μια φράουλα,ξέρω πως επαγγέλματα με κοινωνική προσφορά που εξελίσσουν και  την προσωπικότητα ,σού είναι έννοιες παντελώς άγνωστες... ΑΛΛΑ δεν είναι δυνατόν εσύ ματατζή , με τη ρίψη χημικών μπροστά στη μούρη μου, να ματαιώνεις τον αγώνα ετών που κάνουμε εδώ μέσα συλλογικά και ατομικά  για ένα άλφα αιστητικό αποτέλεσμα . Ξέρεις ματατζή με τι φροντίδα και επιμονή μπλαστρωνόμεθα καθημερινά όλες εδώ, μάσκες με εκλεκτά αιθέρια έλαια και λάδια βιολογικά? ξέρεις πόσα βράδυα έχουμε ξενυχτήσει πάνω από τις κατσαρόλες μας για να δημιουργήσουμε την τέλεια κρέμα-σαπούνι-σαμπουάν ? ξέρεις πόσο δ

Ο άρκευθος και ένα serum κατά της κυτταρίτιδας

Με αφορμή τις συμβουλές της Emmy για να φροντίσουμε την γραμμή μας μετά τις κραιπάλες του Πάσχα, λίγα λόγια για τον εξαιρετικό άρκευθο (για τον οποίο έχουμε ήδη πει πολλά) και πως μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε το αιθέριο έλαιό του σε έναν πανεύκολο ορό για την καταπολέμηση της κυτταρίτιδας. Ο άρκευθος (ή αλλιώς αγριοκυπάρισσο ή ουνίπερος) ε ίναι θάμνος αειθαλής. Φθάνει τα 9 μ. ύψος και 4 μ. διάμετρο. Όλα τα μέρη του φυτού είναι αρωματικά. Τα φύλλα του σε νεαρή ηλικία είναι βελονοειδή, σε ώριμη μετατρέπονται σε μυτερά, διιστάμενα και σε διάταξη ανά 3 σε σπονδύλους. Στην επάνω επιφάνεια φέρουν μια διπλή λευκή γραμμή. Ανθίζει Μάρτιο και Ιούνιο. Ο καρπός στην αρχή είναι πράσινος και στη συνέχεια μαύρος, με γαλανό επίχρισμα. Στη χώρα μας φύεται το είδος Juniperus excelsa, είδος σπάνιο και προστατευόμενο με προεδρικό διάταγμα! Από παλαιότατων χρόνων χρησιμοποιείται στην μαγειρική, αλλά και στην παρασκευή ποτών, όπως το gin. Από τους καρπούς του είδους juniperus communis προκύπτει και το αιθέ

Σαπούνι με γάλα και μέλι.

Σαπούνι με γάλα και μέλι.Ή μήπως να το ονομάσω Κλεοπάτρα; Έφτιαξα σαπουνάκι γαλατομελένιο. Υλικά 131 γρ. λάδι καρύδας 85 γρ. φοινικέλαιο 198 γρ. πυρηνέλαιο ή ελαιόλαδο 50 γρ. βούτυρο καριτέ 63 γρ. καυστική σόδα 84 γρ. νερό απιονισμένο 80 γρ. φρέσκο γάλα κατεψυγμένο (αντιφατικοί όροι, χεχε) Στο tracing πρόσθεσα: 2 κ. σ. σκόνη γάλα 2 κ. σ. παγωμένο νερό 1 κ. σ. μέλι ½ κ. σ. αιθέριο έλαιο κέδρου και πεύκου Η διαδικασία γνωστή. Η μόνη αλλαγή που έκανα, ήταν ότι είχα παγώσει 80 γρ. γάλα, το οποίο πρόσθεσα όπως ήταν παγωμένο στη σόδα (που είχα φτιάξει μόνο με 84 γρ. νερό) όταν έφτασε περίπου στους 42-45 βαθμούς. Το αστείο είναι ότι η σόδα έγινε σαν κρέμα. Τώρα τι ζημιά είχε κάνει στο γάλα…θα σας γελάσω. Στο tracing πρόσθεσα τη σκόνη γάλακτος που ανακάτεψα με παγωμένο νερό, το μέλι και τα αιθέρια. Δεν ήξερα τι αιθέρια να βάλω, οπότε αποφάσισα να βάλω κάτι που να ταιριάζει με μέλι! Σίγουρα, η χημεία έπαιξε το ρόλο της με τα γάλατα και το μέλι, γιατί ενώ περίμενα να βγει λευκό το σαπουνάκι ή έ