Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο

Οικολογική καθαριότητα με σαπούνι από βιολογικό ελαιόλαδο

Πριν λίγες μέρες μου έφεραν πεσκέσι από τα Χανιά και πιο συγκεκριμένα από το μοναστήρι της Χρυσοπηγής, ένα οικολογικό δωράκι. Σαπούνι χειροποίητο από βιολογικό ελαιόλαδο αλλά και υγρό σαπούνι, ομοίως από ελαιόλαδο. Το σαπουνάκι μοσχοβολάει ακόμα και μέσα από τη συσκευασία του και είναι διακοσμημένο με διάφορα αποξηραμένα άνθη. Το υγρό καθαρισμού έχει τη μορφή αραιού ζελ, μυρίζει όμορφα όπως το σαπούνι ελαιολάδου και κάνει πλούσιο αφρό που ξεπλένεται εύκολα. Το χρησιμοποίησα στα πιάτα αλλά και για να πλύνω τα χέρια μου και είναι πολύ αποτελεσματικό. Ελπίζω τώρα που θα κατέβω στα Χανιά για διακοπές να επισκευτώ το εκθετήριο της μονής και να πάρω περισσότερες πληροφορίες για τα προϊόντα αυτά.

Αξίζει να σημειωθεί ότι οι μοναχές της Χρυσοπηγής αχολούνται πολλά χρόνια τώρα με τη βιολογική γεωργία, με έμφαση στο πιστοποίημένο βιολογικό ελαιόλαδο. Περισσότερες πληροφορίες για τις οικολογικές τους δραστηριότητες θα βρείτε εδώ.

Μια και μιλάμε για σπίτι au naturel, οι καρποί πλυσίματος (soapnuts) στους οποίους αναφερθήκαμε εδώ, δοκιμάζονται συστηματικά και με μεγάλη επιτυχία και θα ακολουθήσει ανάρτηση με επιπλέον σχόλια και παρατηρήσεις.

Σχόλια

Ο χρήστης Ανώνυμος είπε…
το σαπούνι αυτό το χρησιμοποιώ κι εγώ, είναι απλά συγκινητικά καλο! το υγρό δεν το ήξερα, γιατί δεν έχω πάει μόνη μου, μου τα φέρνουνε δώρο, αλλά το σαπούνι είναι τέλειο!
μέχρι που με ξεκουράζει να κάνω μπάνιο με αυτό!!πού να δοκιμάσεις και το λάδι που βγάζουν στη Μονή. Απλά εξαιρετικό
Ο χρήστης heart n soul είπε…
τι καλά! τι ωραίο δώρο! πολύ ενδιαφέρον όπως πάντα ποπελίξ, ευχαριστώ! πάω να δω τα λινκ:)
Ο χρήστης popelix είπε…
Φαντάζομαι πως το αγνό αυτό σαπουνάκι μπορεί να το τρίψει κανείς και να φτιάξει εμπλουτισμένα σαπουνάκια με φρώμη, λαδάκια κλπ. Η αγαπητή witch έχει οδηγίες για όλα :-)

Ειρήνη, θα δοκιμάσω σίγουρα και το λαδάκι.
Καρδούλα, χαίρομαι που σου άρεσε το αρθράκι, καλή ανάγνωση και στα λινκς!
Ο χρήστης kiki είπε…
Endiaferon! Na mas peis kai ti sinexeia me ta soap nuts!
Ο χρήστης Starbuck είπε…
Α τι καλό! Πρέπει να βρώ τώρα ποιος θα πάει στα Χανιά για διακοπές για να μου φέρει! χιχι!
Ο χρήστης popelix είπε…
Να σας φέρω βρε παιδιά καμιά δεκαριά σαπουνάκια και να κάνω αποστολή κατ' οίκον! Θα ενισχύσουμε και το μοναστήρι ;-) Ως αντίδωρο, μπορείτε να μου στείλετε κάτι χειροποίητο ή ακόμα και ... τίποτα!

Παρακαλώ, δώστε την παραγγελία σας!
Ο χρήστης eleni είπε…
Popelix ωραίο το χειροποίητο σαπούνι,όταν είναι φτιαγμένο με καλό ελαιόλαδο.

Τα soapnuts τα δοκίμασα:έφτιαξα το υγρό καθαρισμού και το χρησιμοποιώ σχεδόν παντού.
Στο πλυντήριο στα σκούρα είναι πολύ καλά και τις πετσέτες τις αφήνει μαλακές.
Για τα λευκά(έβαλα οξυζενέ και το αλάτι απ΄το ecofamily),αλλά πρέπει να κάνω κάποιες πλύσεις για να δω τα αποτελέσματα.
Ο χρήστης witchofdaffodils είπε…
τι όμορφη ιδέα η διακόσμηση με αποξηραμένα άνθη! δεν είμαι και πολύ σίγουρη αν ταιριάζει στην ψυχρη μέθοδο αλλά θα το δοκιμάσω.
Υγρό σαπούνι έχω ήδη φτιάξει, δεν εχω ποσταρει ακόμα, αλλά τώρα προκλήθηκα! θα φτιάξω με ελαιόλαδο ΒΙΟ..
Ευχαριστούμε popelix!


ΥΓ πιστευω, πως αφού είναι από ΒΙΟ ελαιόλαδο, είναι κριμα να πηγαινει για τα πιατα, δε θα ηταν ενα υπέροχο σαμπουαν ή αφρόλουτρο?
Ο χρήστης Starbuck είπε…
Πραγματικά!! Και να μπουμπουνίσεις μέσα κανένα αιθέριο έλαιο και να το κάνεις αφρόλουτρο! Τέλειο!
Θα τον βρω αυτόν που θα πάει Χανιά φέτος που θα μου πάει... Κάτι πήρε το αυτί μου για ένα συνάδελφο!
Ο χρήστης Σπύρος είπε…
Τώρα για να είμαστε σωστοί, με τόσα που παίρνουν οι παπάδες θα έπρεπε να τα δίνουν δωρεάν τα σαπούνια. Αλήθεια πόσο κοστίζουν;
Ο χρήστης popelix είπε…
Γεια χαρά σε όλους!

Επέστρεψα από τις όμορφες διακοπές στα Χανιά και επικοινωνώ και πάλι μαζί σας. Οι αποσκευές μου περιέχουν ένα σωρό τοπικά καλούδια (τυρί, μπαχαρικά, βότανα κλπ) αλλά και μπόλικα σαπουνάκια καθώς και βιολογικό λαδάκι. Για την επίσκεψή μου στο μοναστήρι θα γράψω κάποια στιγμή στο PopArt. Όσο για τον αγαπητό Σπύρο, το λάδι και το σαπούνι το παράγουν κυριολεκτικά με τα χέρια τους μοναχές και όχι έμμισθοι παπάδες. Αξίζει λοιπόν να τις ενισχύσει κανείς, ακόμα και μόνο για το καλό που κάνουν στο περιβάλλον! Όσο για το κόστος, δεν θυμάμαι γιατί πήρα διάφορα πράγματα αλλά αν θέλεις θα το ρωτήσω.
Ο χρήστης popelix είπε…
Έχω μια παρατήρηση για το σαπούνι μπάρα. Είναι πολύ απαλό για το πρόσωπο και το σώμα αλλά για τα μαλλιά παραείναι μαλλακτικό! Τα μαλλιά σας θα είναι σαν να έχετε κάνει μάσκα με ελαιόλαδο :-) Αυτό βέβαια δεν σημαίνει ότι δεν είναι ευεργετικό για το τριχωτό της κεφαλής και ενδέχεται να ευνοεί άτομα με ιδιαίτερα ξηρά μαλλιά ή πολύ σγουρά και μακριά, τα οποία θα έχουν μια καταπληκτική μπούκλα ;-) Όσο για το υγρό σαπούνι αλλά και για το τρίμμα σαπουνιού, είναι δύσκολο να βρει κανείς γιατί φτιάνουν όποτε έχουν ανάγκη.

Τι θα λέγατε να βάλουμε στη λοταρία μερικά σαπουνάκια από αυτά που έφερα; Περιμένω ιδέες και προτάσεις για έναν πρωτότυπο σαπουνοδιαγωνισμό!!!
Ο χρήστης Unknown είπε…
τι διαγωνισμός? για πες..

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

η μάσκα του τρόμου

Το μπλογκ αυτό δεν είναι μόνο φρου-φρου κι αρώματα κύριοι, ΟΧΙ ...μπροστά στα ραγδαία πολιτικά γεγονότα θα δώσουμε μαχητικό παρόν,εγώ θα σας συντονίσω..... Καταρχάς εσύ μεσιέ ματατζή...έχω να σου πω τούτο... άντε και να σου δείξω μια συμπόνοια για τα δύσκολα παιδικά χρόνια που πέρασες και σε πάω και στοίχημα γι αυτό,να το καταλάβω πως η κατάσταση του IQ σου δεν σού επιτρέπει να ξεχωρίσεις ένα βόδι από μια φράουλα,ξέρω πως επαγγέλματα με κοινωνική προσφορά που εξελίσσουν και  την προσωπικότητα ,σού είναι έννοιες παντελώς άγνωστες... ΑΛΛΑ δεν είναι δυνατόν εσύ ματατζή , με τη ρίψη χημικών μπροστά στη μούρη μου, να ματαιώνεις τον αγώνα ετών που κάνουμε εδώ μέσα συλλογικά και ατομικά  για ένα άλφα αιστητικό αποτέλεσμα . Ξέρεις ματατζή με τι φροντίδα και επιμονή μπλαστρωνόμεθα καθημερινά όλες εδώ, μάσκες με εκλεκτά αιθέρια έλαια και λάδια βιολογικά? ξέρεις πόσα βράδυα έχουμε ξενυχτήσει πάνω από τις κατσαρόλες μας για να δημιουργήσουμε την τέλεια κρέμα-σαπούνι-σαμπουάν ? ξέρεις πόσο δ

Ο άρκευθος και ένα serum κατά της κυτταρίτιδας

Με αφορμή τις συμβουλές της Emmy για να φροντίσουμε την γραμμή μας μετά τις κραιπάλες του Πάσχα, λίγα λόγια για τον εξαιρετικό άρκευθο (για τον οποίο έχουμε ήδη πει πολλά) και πως μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε το αιθέριο έλαιό του σε έναν πανεύκολο ορό για την καταπολέμηση της κυτταρίτιδας. Ο άρκευθος (ή αλλιώς αγριοκυπάρισσο ή ουνίπερος) ε ίναι θάμνος αειθαλής. Φθάνει τα 9 μ. ύψος και 4 μ. διάμετρο. Όλα τα μέρη του φυτού είναι αρωματικά. Τα φύλλα του σε νεαρή ηλικία είναι βελονοειδή, σε ώριμη μετατρέπονται σε μυτερά, διιστάμενα και σε διάταξη ανά 3 σε σπονδύλους. Στην επάνω επιφάνεια φέρουν μια διπλή λευκή γραμμή. Ανθίζει Μάρτιο και Ιούνιο. Ο καρπός στην αρχή είναι πράσινος και στη συνέχεια μαύρος, με γαλανό επίχρισμα. Στη χώρα μας φύεται το είδος Juniperus excelsa, είδος σπάνιο και προστατευόμενο με προεδρικό διάταγμα! Από παλαιότατων χρόνων χρησιμοποιείται στην μαγειρική, αλλά και στην παρασκευή ποτών, όπως το gin. Από τους καρπούς του είδους juniperus communis προκύπτει και το αιθέ

Σαπούνι με γάλα και μέλι.

Σαπούνι με γάλα και μέλι.Ή μήπως να το ονομάσω Κλεοπάτρα; Έφτιαξα σαπουνάκι γαλατομελένιο. Υλικά 131 γρ. λάδι καρύδας 85 γρ. φοινικέλαιο 198 γρ. πυρηνέλαιο ή ελαιόλαδο 50 γρ. βούτυρο καριτέ 63 γρ. καυστική σόδα 84 γρ. νερό απιονισμένο 80 γρ. φρέσκο γάλα κατεψυγμένο (αντιφατικοί όροι, χεχε) Στο tracing πρόσθεσα: 2 κ. σ. σκόνη γάλα 2 κ. σ. παγωμένο νερό 1 κ. σ. μέλι ½ κ. σ. αιθέριο έλαιο κέδρου και πεύκου Η διαδικασία γνωστή. Η μόνη αλλαγή που έκανα, ήταν ότι είχα παγώσει 80 γρ. γάλα, το οποίο πρόσθεσα όπως ήταν παγωμένο στη σόδα (που είχα φτιάξει μόνο με 84 γρ. νερό) όταν έφτασε περίπου στους 42-45 βαθμούς. Το αστείο είναι ότι η σόδα έγινε σαν κρέμα. Τώρα τι ζημιά είχε κάνει στο γάλα…θα σας γελάσω. Στο tracing πρόσθεσα τη σκόνη γάλακτος που ανακάτεψα με παγωμένο νερό, το μέλι και τα αιθέρια. Δεν ήξερα τι αιθέρια να βάλω, οπότε αποφάσισα να βάλω κάτι που να ταιριάζει με μέλι! Σίγουρα, η χημεία έπαιξε το ρόλο της με τα γάλατα και το μέλι, γιατί ενώ περίμενα να βγει λευκό το σαπουνάκι ή έ