Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο

Αρωματικές πετρούλες

Πάνω στα πλαίσια "μ' έχει πιάσει περιέργεια με τις συνταγές καλλυντικών" και πάνω στα πλαίσια μελέτης διάφορων sites, έπεσα πάνω σε μια συνταγή για αρωματικές πέτρες. Αυτή τη συνταγή τη γνώριζα επειδή έχω φτιάξει χριστουγεννιάτικα στολίδια. Δεν είχα φανταστεί ότι προσθέτοντας αιθέρια έλαια μπορούμε να φτιάξουμε αρωματικές πετρούλες.
Πάμε λοιπόν να δούμε πως γίνονται:





Αρωματικές πέτρες
~1 1/2 φλυτζάνι αλεύρι
~1/4 φλ. αλάτι ψιλό
~1/4 κ.γ. κορν φλάουρ
~2/3 φλ. ζεστό νερό
~1 κουτ. σουπ. αιθέριο έλαιο
~χρώμα ζαχαροπλαστικής της αρεσκείας μας

Ανακατεύουμε όλα τα στερεά υλικά.
Ζεσταίνουμε το νερό και προσθέτουμε σ' αυτό χρώμα ζαχαροπλαστικής και το αιθέριο έλαιο.
Ρίχνουμε σιγά σιγά το νερό στο μίγμα του αλευριού.
Αν δούμε ότι αφού έχουμε ρίξει όλο το νερό, η ζύμη δεν έχει υγρανθεί ικανοποιητικά, προσθέτουμε ελάχιστο νερό. (Εγώ έβρεχα απλά τα χέρια μου. Η ζύμη δεν πρέπει να γίνει λασπώδης).
Ζυμώνουμε με τα χέρια μας. Πρέπει να γίνει μια ζύμη σαν ζύμη μπισκότων, που πλάθεται χωρίς να κολλάει στα χέρια.
Αφού είναι έτοιμη η ζύμη μας, μπορούμε να κάνουμε 2 πράγματα:
1) να πλάσουμε μπαλάκια με τα χέρια μας
2) να απλώσουμε τη ζύμη στο τραπέζι σε πάχος μισού εκατοστού και να κόψουμε με κουπ πατ σχεδιάκια που θέλουμε.






Αφήνουμε τις πέτρες να στεγνώσουν εντελώς από υγρασία.
Όσο περνάνε οι μέρες σκληραίνουν και περισσότερο. Σε μέρη με υγρασία, θα χρειαστούν πάνω από 2 μέρες για να στεγνώσουν εντελώς. Μια βιαστική λύση είναι να τις βάλουμε για λίγο στο φούρνο στο 50, για 10 λεπτά και να τις αφήσουμε εκεί να κρυώσουν. Χάνουν όμως λίγο από τη μυρωδιά τους.




Προτίμησα να βάλω αιθέριο έλαιο δυόσμου, επειδή πρώτον μου αρέσει πολύ το άρωμά του και δεύτερον είχα πράσινο χρώμα ζαχαροπλαστικής. Αν ρίξουμε αιθέριο έλαιο λεβάντας, τότε θα είναι κατάλληλες για τις ντουλάπες μας, για το σκώρο. Ό,τι αιθέριο και να διαλέξετε, σίγουρα θα σας εντυπωσιάσει το άρωμά τους. Κρατάει μήνες υποτίθεται η μυρωδιά, αλλά αυτό θα το ξέρω μετά από καιρό στα σίγουρα.

Σχόλια

Ο χρήστης Μαριλένα είπε…
κι εγώ η χαζή, νόμιζα πως θα τύλιγες με τη ζύμη ..πέτρες!

ασχολίαστο..
Ο χρήστης kiki είπε…
Χαχαχα!!! Μαριλένααααα!!!
Ο χρήστης Starbuck είπε…
ουάου! Εντυπωσιακό!
Ο χρήστης kiki είπε…
Σταρμπακ, εντυπωσιακό και μυρωδάτο!
Ο χρήστης heart n soul είπε…
oneira ήταν να μην πάρετε φόρα εσείς, τώρα που πήρατε, στη μπάντα! φοβερή ιδέα! φτιάχνουμε τα δικά μας αντισκωρικά, μυριστικά συρταριών, τέλεια. Να μας πείτε, όταν ξέρετε, πόσο κρατάει το άρωμα
Ο χρήστης kiki είπε…
Thanks Heart! Θα σου πω για ποσο μυριζουν οταν περασει ο καιρος!
Ο χρήστης Starbuck είπε…
χα! Και σιγά μη περιμένω! Και δεν το φτιάχνω μόνη μου να δω!χιχι
Ανοίγονται άπειρες δυνατότητες με αυτό..
Ο χρήστης kiki είπε…
Χαχα! Και καλά θα κάνεις!
Ο χρήστης elie είπε…
Α-χα! Αυτή είναι συνταγή για μένα και θα υλοποιηθεί, μετά της θυγατρός μου βεβαίως βεβαίως, οπότε πρέπει να είναι "φούκθια". Σε αιθέριο τριαντάφυλλο βλέπω να προσανατολίζομαι για να ταιριάζει και το άρωμα με το χρώμα, όπως λες Κική, ωραία ιδέα.
Ο χρήστης kalliopi είπε…
Πολύ ωραία ιδέα :)
Ο χρήστης popelix είπε…
Φοβερή ιδέα! Εγώ λέω να τις πλάσω σαν βοτσαλάκια και να βάλω στη ζύμη κανελλογαρύφαλλα χοντροτριμμένα και κάποιο σχετικο εσάνς. Αντέχουν να γίνουν χάντρες για αρωματικό-κολιέ; Περιμένω γνώμες!
Ο χρήστης kiki είπε…
Elie, έχεις ακριβά γούστα! Τιο αιθέριο έλαιο τριαντάφυλλου είναι απο τα ακριβότερα! :-)) Να το κάνεις όμως, θα το ευχαριστηθεί και η μικρή.

Καλώς την Καλλιόπη! Ευχαριστούμε!

Ποπελίξ, πολύ καλή ιδέα. Ναι! Γιατί όχι; Μόνο να μην έχει υγρασία το μέρος γιατί μαλακώνουν αν έχει, το ξέρω απο δω που είναι νησί).
Ο χρήστης Starbuck είπε…
Popelix τέλεια ιδέα! Και άρωμα και κολιέ!
Μπορείς να βάλεις ανάμεσα και χαντρούλες και ίσως κανένα κοχυλάκι (λόγω εποχής!) και να τα περάσεις σε μεταξωτό κορδελάκι!
Ο χρήστης kiki είπε…
Τέλεια ιδέα!
Ο χρήστης elie είπε…
Χαχαχα. Έτσι, ε; Είδες πώς προδίδεται η άσχετη; Ως γνωστόν δεν είχα ιδέα...:)
Ο χρήστης Αγγελική Ν είπε…
Καλά! Τι ωραία ιδέα!
Μου θυμίζει την δημιουργική απασχόληση των παιδιών!
Είμαι ενθουσιασμένη! Τα ντουλάπια μου θα πάρουν το άρωμά μου!
Ο χρήστης kiki είπε…
Elie, kai ti peirazei na exoume akriva gousta?

Agelliki, na tis kaneis, tha enthousiasteis!

Koritsia, filia apo ti Bostoni opou vriskomai!
Ο χρήστης eleni είπε…
Deli
τι όμορφη ιδέα!Θα τις φτιάξω και θα αρωματίσω τα συρτάρια και τις ντουλάπες.
Ο χρήστης kiki είπε…
Elenitsa gyrises kiolas? Na tis ftiakseis! Akoma mirizoun padws!
Ο χρήστης eleni είπε…
Deli,είμαι Αθήνα και μπόρεσα να μπω στο net.Mου λείψατε τόσες μέρες,έχετε γίνει μέρος της ζωής μου.

Κάποια στιγμή θα συνδεθώ(μέσω τηλεφώνου),όταν ευκαιρήσει η κόρη μου να μου φτιάξει τη σύνδεση.
Ο χρήστης Ανώνυμος είπε…
Συγνώμη,αλλά το αιθέριο έλαιο σε ποιο στάδιο ακριβώς μπαίνει?
Ο χρήστης kiki είπε…
Eleni, a nai! Tha pigaines stin kori! Wraia! Ki esy mas leipeis!

Anwnymi bainei mesa sto nero.
Ο χρήστης witchofdaffodils είπε…
σούπερ! τέλειο!
και θα εχει και διάφορες χρήσεις, μπορούμε να φτιάξουμε και αντικουνουπικες!

και η ιδεα της popelix θαύμα!

ντελι, ήταν να μην κάνεις την αρχή, ποιος σε πιάνει τώρα!
Ο χρήστης kiki είπε…
Eides ekpliksi pou sou eixa? Ena tetoio pougaki perimenei stin Athina ;-)
Ο χρήστης elie είπε…
Τελικά, τώρα που έχει περάσει καιρός, ΟΚ το άρωμα; Κρατάει;
Ο χρήστης kiki είπε…
Όχι, δεν κρατάει για τόσο πολύ, μπορείς όμως να τις ξανα-αρωματίσεις. Όταν το χάσουν δηλαδή, βάζεις μερικές σταγόνεες αρωμα από το ίδιο και επανέρχεται.

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

η μάσκα του τρόμου

Το μπλογκ αυτό δεν είναι μόνο φρου-φρου κι αρώματα κύριοι, ΟΧΙ ...μπροστά στα ραγδαία πολιτικά γεγονότα θα δώσουμε μαχητικό παρόν,εγώ θα σας συντονίσω..... Καταρχάς εσύ μεσιέ ματατζή...έχω να σου πω τούτο... άντε και να σου δείξω μια συμπόνοια για τα δύσκολα παιδικά χρόνια που πέρασες και σε πάω και στοίχημα γι αυτό,να το καταλάβω πως η κατάσταση του IQ σου δεν σού επιτρέπει να ξεχωρίσεις ένα βόδι από μια φράουλα,ξέρω πως επαγγέλματα με κοινωνική προσφορά που εξελίσσουν και  την προσωπικότητα ,σού είναι έννοιες παντελώς άγνωστες... ΑΛΛΑ δεν είναι δυνατόν εσύ ματατζή , με τη ρίψη χημικών μπροστά στη μούρη μου, να ματαιώνεις τον αγώνα ετών που κάνουμε εδώ μέσα συλλογικά και ατομικά  για ένα άλφα αιστητικό αποτέλεσμα . Ξέρεις ματατζή με τι φροντίδα και επιμονή μπλαστρωνόμεθα καθημερινά όλες εδώ, μάσκες με εκλεκτά αιθέρια έλαια και λάδια βιολογικά? ξέρεις πόσα βράδυα έχουμε ξενυχτήσει πάνω από τις κατσαρόλες μας για να δημιουργήσουμε την τέλεια κρέμα-σαπούνι-σαμπουάν ? ξέρεις πόσο δ

Ο άρκευθος και ένα serum κατά της κυτταρίτιδας

Με αφορμή τις συμβουλές της Emmy για να φροντίσουμε την γραμμή μας μετά τις κραιπάλες του Πάσχα, λίγα λόγια για τον εξαιρετικό άρκευθο (για τον οποίο έχουμε ήδη πει πολλά) και πως μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε το αιθέριο έλαιό του σε έναν πανεύκολο ορό για την καταπολέμηση της κυτταρίτιδας. Ο άρκευθος (ή αλλιώς αγριοκυπάρισσο ή ουνίπερος) ε ίναι θάμνος αειθαλής. Φθάνει τα 9 μ. ύψος και 4 μ. διάμετρο. Όλα τα μέρη του φυτού είναι αρωματικά. Τα φύλλα του σε νεαρή ηλικία είναι βελονοειδή, σε ώριμη μετατρέπονται σε μυτερά, διιστάμενα και σε διάταξη ανά 3 σε σπονδύλους. Στην επάνω επιφάνεια φέρουν μια διπλή λευκή γραμμή. Ανθίζει Μάρτιο και Ιούνιο. Ο καρπός στην αρχή είναι πράσινος και στη συνέχεια μαύρος, με γαλανό επίχρισμα. Στη χώρα μας φύεται το είδος Juniperus excelsa, είδος σπάνιο και προστατευόμενο με προεδρικό διάταγμα! Από παλαιότατων χρόνων χρησιμοποιείται στην μαγειρική, αλλά και στην παρασκευή ποτών, όπως το gin. Από τους καρπούς του είδους juniperus communis προκύπτει και το αιθέ

Σαπούνι με γάλα και μέλι.

Σαπούνι με γάλα και μέλι.Ή μήπως να το ονομάσω Κλεοπάτρα; Έφτιαξα σαπουνάκι γαλατομελένιο. Υλικά 131 γρ. λάδι καρύδας 85 γρ. φοινικέλαιο 198 γρ. πυρηνέλαιο ή ελαιόλαδο 50 γρ. βούτυρο καριτέ 63 γρ. καυστική σόδα 84 γρ. νερό απιονισμένο 80 γρ. φρέσκο γάλα κατεψυγμένο (αντιφατικοί όροι, χεχε) Στο tracing πρόσθεσα: 2 κ. σ. σκόνη γάλα 2 κ. σ. παγωμένο νερό 1 κ. σ. μέλι ½ κ. σ. αιθέριο έλαιο κέδρου και πεύκου Η διαδικασία γνωστή. Η μόνη αλλαγή που έκανα, ήταν ότι είχα παγώσει 80 γρ. γάλα, το οποίο πρόσθεσα όπως ήταν παγωμένο στη σόδα (που είχα φτιάξει μόνο με 84 γρ. νερό) όταν έφτασε περίπου στους 42-45 βαθμούς. Το αστείο είναι ότι η σόδα έγινε σαν κρέμα. Τώρα τι ζημιά είχε κάνει στο γάλα…θα σας γελάσω. Στο tracing πρόσθεσα τη σκόνη γάλακτος που ανακάτεψα με παγωμένο νερό, το μέλι και τα αιθέρια. Δεν ήξερα τι αιθέρια να βάλω, οπότε αποφάσισα να βάλω κάτι που να ταιριάζει με μέλι! Σίγουρα, η χημεία έπαιξε το ρόλο της με τα γάλατα και το μέλι, γιατί ενώ περίμενα να βγει λευκό το σαπουνάκι ή έ