Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο

Ο δύσκολος δρόμος της cold cream

Ή αλλιώς: Τι τραβάει ένας άνθρωπος που ζει στην επαρχία, για να βρει υλικά για μια cold cream. Όταν έλεγα στη μαγισσούλα ότι δε μπορώ να φτιάξω όλα αυτά που φτιάχνει, γιατί δεν υπάρχουν εδώ υλικά, μάλλον δεν με πίστευε. Με μάλωνε το καημένο, ενώ εγώ της έλεγα ότι αν είχα τα υλικά, θα τα έφτιαχνα.

Τώρα που μπλέξαμε με την αρωματική μαγειρική, είπα ο άνθρωπος να προσπαθήσω να βρω υλικά για να φτιάξω κάτι απλό. Τι πιο απλό από μια cold cream;

Ήμουν στην Αθήνα τη Μεγάλη Βδομάδα, οπότε, ψώνισα ορισμένα πράγματα από το Μπαχάρ. Κερί μέλισσας, αμυγδαλέλαιο, γλυκερίνη, λεβάντα και καλέντουλα. Ωραία ως εδώ. Τι μου λείπει για την cold cream? Αιθέρια έλαια και λαδάκι του Θεού. Άντε...λέω. Θα βρω στη Ζάκυνθο...Αμ δε!
Κοιτάζω τα αιθέρια έλαια που είχα στο σπίτι για της συσκευή καύσης ελαίων. Μόνο αιθέρια δεν ήταν. Εμ γι' αυτό ήταν τόσο φτηνά, σκέφτηκα.

Παίρνω σβάρνα τους δρόμους για να πάω στο μαγαζί με τα βιολογικά στο νησί. 6-8 χλμ. Πολύ μακριά για μένα. Τι γελάτε καλέ; Οι αποστάσεις είναι σχετικές. 8 χλμ για την Αθήνα, είναι αστεία υπόθεση. Για εδώ είναι πολύ!
Πάω λοιπόν εκεί. Κοιτάζω τα λάδια. Ελαιόλαδο και σησαμέλαιο. Αυτά κι άμα σας αρέσει. -"Δεν έχετε ηλιέλαιο"; ρωτώ
-"Μας τελείωσε" απαντά
...το νησί μου μέσα...μουρμουρίζω μέσα μου.
Πάω στα αιθέρια. Αιθέρα ήθελα μόλις είδα τις τιμές. Από 12 έως 17€ (αν θυμάμαι και καλά) ένα μπουκαλάκι που θα το 'χανα στην τσάντα μου!
-"Λευκό σαπούνι λαδιού έχετε"; ρωτώ (θέλω να φτιάξω και σαπούνι τρομάρα μου)!
-"Όχι, δεν έχουμε" απαντά.
-"Τι κέρατο έχετε"; ρωτώ μέσα μου, αλλά είμαι ευγενής και δε ρωτώ απόξω μου...
Ο μάτης μου πέφτει σε λάδια (αμυγδαλέλαιο, δαφνέλαιο, καστορέλαιο,σταφυλοκουκουτσόλαδο) και κατόπιν πέφτει στο πάτωμα πάλι από τις τιμές. Ένα μπουκαλάκι σταφυλοκουκουτσόλαδο 100ml 8,5 €! Αν το πήρα; Φυσικά και το πήρα, γιατί σαν καλή μαθήτρια που είμαι, είχα διαβάσει ότι αν δε θέλεις να βγει λιπαρή η κρέμα, πρέπει να βάλεις σταφυλοκουκουτσόλαδο. Κι άλλα έλεγε αλλά έκανα πως δεν τα θυμόμουν! Πήρα λοιπόν το σταφυλοκουκουτσόλαδό μου, πήρα και ένα αιθέριο έλαιο μανταρινού με 9 € και έφυγα απογοητευμένη...Ευτυχώς που είχα πάρει αμυγδαλέλαιο από την Αθήνα...

Την επόμενη μέρα, πάω σε γνωστή αλυσίδα σμ. Όχι. Τίποτα δε θα με σταματήσει τώρα που πήρα φόρα. Πάω κατευθείαν στο ράφι με τα βιολογικά και βουτάω το σησαμέλαιο των 500 ml με 3,5 € (αν θυμάμαι καλά). Φεύγω σαν κλέφτης πληρώνοντας στα γρήγορα, μπας και αλλάξουν γνώμη για την τιμή!

Και...μετά από αυτές τις περιπέτειες, την Τρίτη που μας πέρασε έφτιαξα την 1η μου κρεμούλα. Σε διπλή δόση μάλιστα γιατί τις έκανα και δώρο (μμμμ, ακόμα δε βγήκα από το καλλυντικοαυγό, κάνω και δώρα). Βγήκε σχετικά υγρή, αλλά με την ώρα έπηξε. Φυσικά, το σταφυλοκουκουτσόλαδο των 8,5€ το κράτησα για το δικό μου δερματάκι. Τα δωράκια από βιολογικό σησαμέλαιο!

Η συνέχεια της περιπέτειας των αγορών θα συνεχιστεί σε άλλο ποστ, γιατί παραβγήκε σεντονάκι ετούτο...

Σχόλια

Ο χρήστης eleni είπε…
Πόσο σε καταλαβαίνω!
Αν δε βρίσκεις υλικά στη Ζάκυνθο,φαντάσου εδώ,που είναι πολύ μικρό μέρος.
Αναγκάζομαι κι αγγαρεύω τις κόρες να μου φέρουν από Αθήνα,αλλά όλο γκρινιάζουν.
Ο χρήστης heart n soul είπε…
ανοιξιάτικο καλλυντικοκοτοπουλάκι που μόλις έσκασε μύτη από το καλλυντικοαυγό του, νιώθω περήφανη για τα κατορθώματά σας και νιώθω τον πόνο σας, ένα από τα πράγματα που θα μου έλειπαν αν έφευγα από δω είναι η αφθονία ΒΙΟπροϊόντων, και μες τα πόδια μου, σόρυυυυυ!
Ο χρήστης kiki είπε…
Ελένη, μάλλον κι εμένα κάποιες θα την πληρώσουν τη νύφη και θα τις βάζω να μου φέρνουν και να μου ταχυδρομούν. Βρε τι πάθαμε!

Χαρτ, με νιώθεις. Τέλος! Μα τι κακό είναι τούτο; Λες και ψάχνω για χρυσό!
Ο χρήστης heart n soul είπε…
dreams θα σας στέλνω αιθέρια θα μου στέλνετε λαδοτύρια!:))))))
(σσσσς μη μας μυριστεί η μάγισσα ότι πάλι στο φαΐ το ρίξαμε κι εδώ μέσα :Ρ)
Ο χρήστης faraona είπε…
Κοριτσια κι εγω στην Κερκυρα εχω το ιδιο προβλημα.Δεν υπαρχει τιποτα κι οταν θελεις να παραγγηλεις σε χτυπανε στο κεφαλι οι τιμες τους.
Αφηστε απο χαντρες και νηματα που ειναι η δουλεια μου.Τιποτε.Κι οτι υπαρχει ,ειναι σε διπλες τιμες.Χαλια αδιορθωτα δηλαδη.
φιλια στην δημιουργο της κρεμας.Υπεροχη
Ο χρήστης witchofdaffodils είπε…
ακόμα δε συνήλθα απο την εκπληξη, χεχεχε και χε.

Εγω ξέρω ότι όταν το αποφάσισες ντιαρ και τα υλικά βρηκες και όλα! να δειτε η deli θα γινει αρχιμαγίστρα! όταν δε θα τραβάει τις κοτσίδες της heart:)

της οποίας οι κοτσίδες το ζητούν το τράβηγμα τους όταν τρώει λαδοτυρι πάνω από την κρεμούλα ;-)
Ο χρήστης kiki είπε…
Heart, έκλεισε! Ιιιι...έτσι και μας δει, την κάτσαμε! Έχει χαλασμένο πισι, don't worry!

ΩΧ! Μας είδε!

Φαραόνα, μεγάλο πρόβλημα αυτό πάντως στας επαρχίας. Θα απευθυνθώ σε ξένα site για παραγγελίες on line. Μήπως να το ψάξεις κι εσύ;

Ααααα...η μαγισσούλααααα.....Καλέ πώς από δω; Δεν έχει χαλάσει ο πισής;
Να...τα λέγαμε εδώ με τη Χαρτ και τα κορίτσια. Για αιθέρια έλαια λέγαμε. Ε κορίτσια; Για αιθέρια δε λέγαμε; Να! Το λένε και τα κορίτσια.
Τυρί; Σας μύρισε τυρί; Μπααααα...από το Hungry for Life θα είναι... Εδώ τυρί; Που το θυμήθηκες τώρα!
Μωρέ άμα σου λέω εγώ ότι αν έχω υλικά τα πάντα φτιάχνω, να με πιστεύεις. Κοίτα πως διέπρεξα η γυναίκα!
(Παρεπιπτόντως η 2η δόση που έφτιαξα μου βγήκε αραιή. Θα το προσπεράσω όμως...)
Ο χρήστης kiki είπε…
Διέπρεψα. Όχι διέπρεξα! χαχα!
Ο χρήστης heart n soul είπε…
dreams βρες καμμιά μασκούλα με λαδοτύρι για το ξεκάρφωμα γιατί δε μας βλέπω καλά!:Ρ
Ο χρήστης Natassa είπε…
ego pali to sapouni kalentoulas thelo na ftiasko :):)
Ο χρήστης kiki είπε…
Χαρτ! Σπεύδω!

Νατάσσα υπομονή! Από αύριο η καλέντουλα θα πάρει το δρόμο προς Κρητη!
Ο χρήστης witchofdaffodils είπε…
όλα τα βλέπω, όλα τα ακούω!
ο πισης επανήλθε με τρόπο μαγικό :)
Ο χρήστης heart n soul είπε…
και τον πισή τον ματζουνιάζετε με μαγικά? μας τσακώσατε στα πράσα:)
Ο χρήστης kiki είπε…
Μα τι του δώσατε; Βιταμίνη Ε και D-panthenol? Χαχαχα!
Ο χρήστης Katerina ante portas είπε…
Kαλέ εσύ κάνεις να φαίνεται πανεύκολη η.. Ποντς! Καλά μετά τα λικέρ και τα γλυκάκια μια κρέμα κρύα θα μας κράταγε! :)
Ο χρήστης kiki είπε…
Χαχα! Κατερίνα, αρκεί να έχω υλικά! Ό,τι θες φτιάχνω!
Ο χρήστης Daria είπε…
Αιθέρια έλαια αγοράζω από ένα μαγαζάκι στη Θεσσαλονίκη, όποτε ανεβαίνω. Είναι σ' ένα δρόμο κάθετο στην Εγνατία μέσα στην Αγορά. Παλιά πούλαγε σκούπες χορταρένιες, βότανα και εδώδιμα- αποικιακά. Τα θυμάσαι αυτά τα μαγαζιά; Τώρα το έχουν τα παιδιά του και πουλάνε βότανα, φυτικά καλλυντικά και αιθέρια έλαια. Αν βρεθείς προς την πατρίδα κάνε μια βόλτα από κει. Δεν είναι καθόλου δήθεν και κυριλέ.

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

η μάσκα του τρόμου

Το μπλογκ αυτό δεν είναι μόνο φρου-φρου κι αρώματα κύριοι, ΟΧΙ ...μπροστά στα ραγδαία πολιτικά γεγονότα θα δώσουμε μαχητικό παρόν,εγώ θα σας συντονίσω..... Καταρχάς εσύ μεσιέ ματατζή...έχω να σου πω τούτο... άντε και να σου δείξω μια συμπόνοια για τα δύσκολα παιδικά χρόνια που πέρασες και σε πάω και στοίχημα γι αυτό,να το καταλάβω πως η κατάσταση του IQ σου δεν σού επιτρέπει να ξεχωρίσεις ένα βόδι από μια φράουλα,ξέρω πως επαγγέλματα με κοινωνική προσφορά που εξελίσσουν και  την προσωπικότητα ,σού είναι έννοιες παντελώς άγνωστες... ΑΛΛΑ δεν είναι δυνατόν εσύ ματατζή , με τη ρίψη χημικών μπροστά στη μούρη μου, να ματαιώνεις τον αγώνα ετών που κάνουμε εδώ μέσα συλλογικά και ατομικά  για ένα άλφα αιστητικό αποτέλεσμα . Ξέρεις ματατζή με τι φροντίδα και επιμονή μπλαστρωνόμεθα καθημερινά όλες εδώ, μάσκες με εκλεκτά αιθέρια έλαια και λάδια βιολογικά? ξέρεις πόσα βράδυα έχουμε ξενυχτήσει πάνω από τις κατσαρόλες μας για να δημιουργήσουμε την τέλεια κρέμα-σαπούνι-σαμπουάν ? ξέρεις πόσο δ

Ο άρκευθος και ένα serum κατά της κυτταρίτιδας

Με αφορμή τις συμβουλές της Emmy για να φροντίσουμε την γραμμή μας μετά τις κραιπάλες του Πάσχα, λίγα λόγια για τον εξαιρετικό άρκευθο (για τον οποίο έχουμε ήδη πει πολλά) και πως μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε το αιθέριο έλαιό του σε έναν πανεύκολο ορό για την καταπολέμηση της κυτταρίτιδας. Ο άρκευθος (ή αλλιώς αγριοκυπάρισσο ή ουνίπερος) ε ίναι θάμνος αειθαλής. Φθάνει τα 9 μ. ύψος και 4 μ. διάμετρο. Όλα τα μέρη του φυτού είναι αρωματικά. Τα φύλλα του σε νεαρή ηλικία είναι βελονοειδή, σε ώριμη μετατρέπονται σε μυτερά, διιστάμενα και σε διάταξη ανά 3 σε σπονδύλους. Στην επάνω επιφάνεια φέρουν μια διπλή λευκή γραμμή. Ανθίζει Μάρτιο και Ιούνιο. Ο καρπός στην αρχή είναι πράσινος και στη συνέχεια μαύρος, με γαλανό επίχρισμα. Στη χώρα μας φύεται το είδος Juniperus excelsa, είδος σπάνιο και προστατευόμενο με προεδρικό διάταγμα! Από παλαιότατων χρόνων χρησιμοποιείται στην μαγειρική, αλλά και στην παρασκευή ποτών, όπως το gin. Από τους καρπούς του είδους juniperus communis προκύπτει και το αιθέ

Σαπούνι με γάλα και μέλι.

Σαπούνι με γάλα και μέλι.Ή μήπως να το ονομάσω Κλεοπάτρα; Έφτιαξα σαπουνάκι γαλατομελένιο. Υλικά 131 γρ. λάδι καρύδας 85 γρ. φοινικέλαιο 198 γρ. πυρηνέλαιο ή ελαιόλαδο 50 γρ. βούτυρο καριτέ 63 γρ. καυστική σόδα 84 γρ. νερό απιονισμένο 80 γρ. φρέσκο γάλα κατεψυγμένο (αντιφατικοί όροι, χεχε) Στο tracing πρόσθεσα: 2 κ. σ. σκόνη γάλα 2 κ. σ. παγωμένο νερό 1 κ. σ. μέλι ½ κ. σ. αιθέριο έλαιο κέδρου και πεύκου Η διαδικασία γνωστή. Η μόνη αλλαγή που έκανα, ήταν ότι είχα παγώσει 80 γρ. γάλα, το οποίο πρόσθεσα όπως ήταν παγωμένο στη σόδα (που είχα φτιάξει μόνο με 84 γρ. νερό) όταν έφτασε περίπου στους 42-45 βαθμούς. Το αστείο είναι ότι η σόδα έγινε σαν κρέμα. Τώρα τι ζημιά είχε κάνει στο γάλα…θα σας γελάσω. Στο tracing πρόσθεσα τη σκόνη γάλακτος που ανακάτεψα με παγωμένο νερό, το μέλι και τα αιθέρια. Δεν ήξερα τι αιθέρια να βάλω, οπότε αποφάσισα να βάλω κάτι που να ταιριάζει με μέλι! Σίγουρα, η χημεία έπαιξε το ρόλο της με τα γάλατα και το μέλι, γιατί ενώ περίμενα να βγει λευκό το σαπουνάκι ή έ