Τετάρτη, 14 Μαΐου 2008

Λικέρ με μύρτιλλα


Η μυρτιά(μυρσίνη,μερτιά,μερσινιά,σμυρτιά) είναι θάμνος με φύλλα λογχοειδή,άνθη λευκά και καρπούς ράγες,μικρούς,κυανομέλανους.
Ιστορία:Ιερό φυτό από την αρχαιότητα,συνδέθηκε με πολλές θεότητες,κυρίως με την Αφροδίτη.Όταν η θεά αναδύθηκε απ΄τον αφρό των κυμάτων στην Πάφο,έτρεξε να κρυφτεί πίσω από μυρτιές και έκτοτε έγινε το ιερό φυτό της.Υπάρχουν κι άλλοι πολλοί μύθοι γι΄αυτό το φυτό.Επίσης οι νικητές των ολυμπιακών αγώνων πριν το στεφάνι κότινου,στεφανώνονταν με μυρτιές.Και οι περίφημοι κοσμηματοποιοί της αρχαιότητας έφτιαχναν εξαιρετικά κοσμήματα με το σχήμα των φύλλων της,ένα παράδειγμα είναι το χρυσό στεφάνι των βασιλικών τάφων της Βεργίνας στη Μακεδονία μας.
Φάρμακο από την αρχαιότητα,χρησιμοποιήθηκε για πλήθος νοσημάτων.Σε περίοπτη θέση στα συγγράματά τους την αναφέρουν ο Ιπποκράτης,ο Διοσκουρίδης,ο Πλίνιος.
Επίσης στην αρχαία Ελλάδα παρασκεύαζαν από μυρτιά ένα αρωματικό κρασί "μυρτινίτης οίνος" καθώς και αρωματικό λάδι "μύρτινον έλαιον"
Τα μύρτιλλα τρώγονται ωμά και γίνονται εξαιρετικές μαρμελάδες,σάλτσες παγωτού ή προστίθενται σε διάφορα γλυκά π.χ. κέικ. Με τα φύλλα της αρωματίζονται κρέατα,λουκάνικα,κυνήγι,ψάρια,τυριά,κρασιά,ξερά σύκα.Μπορούμε να ψήσουμε ψάρι ή κρέας πάνω σε στρώμα απ΄τα φύλλα της μυρτιάς.Το ανθεκτικό της ξύλο χρησιμοποιείται στη λεπτοξυλουργική και τα κλαδιά της στην καλαθοπλεκτική.
Επίσης στην αρωματοποιία και την παρασκευή καλλυντικών χρησιμοποιείται το αιθέριο έλαιο της μυρτιάς.
Έχουν γεύση στυφή,αλλά είναι πλούσια σε αντοξειδωτικά και βιταμίνες.Σε μετρήσεις που έγιναν μεταξύ 40 φρούτων και λαχανικών κατέλαβαν την 1η θέση.Αναφέρεται ότι είναι ευεργετικά για απώλεια μνήμης,ηλικιακές ασθένειες,καρκίνο,κακή χοληστερόλη,υψηλή συγκέντρωση σακχάρου στο αίμα.
Λικέρ
-2 ποτήρια νερού μύρτιλλα
-1 1/2 ποτήρι νερού ζάχαρη
-1 μπουκάλι βότκα
Βάζουμε όλα τα υλικά σε βάζο για 40 ημέρες,κουνώντας το καθημερινά για να λιώσει η ζάχαρη.Δε χρειάζεται ήλιο,το βάζουμε σ΄ένα ντουλάπι.
Είναι ένα εξαιρετικά χωνευτικό ποτό.
Αυτό το λικέρ το παρασκευάζουν στη Σαρδηνία και την Κορσική,με τη μόνη διαφορά ότι προσθέτουν σιρόπι,όχι απλά ζάχαρη.
Κάποιοι αντί για βότκα χρησιμοποιούν ούζο ή τσίπουρο.
Όταν βρεθείτε φθινόπωρο στο δάσος μη ξεχάσεται να μαζέψετε αυτούς τους μικρούς πολύτιμους καρπούς.Το γνωρίζετε πως στην Ιαπωνία τους πουλάνε αποξηραμένους;
Υ.Γ. Ευχαριστώ τη φίλη μου Μαρία Π.,που απ΄αυτή πρωτοδοκίμασα το λικεράκι και πήρα τη συνταγή.

21 σχόλια:

faraona είπε...

Eιναι υπεροχη προταση και τι κριμα αλλα στην Κερκυρα δεν εχουμε τετοια δενδρα καθολου.

Καλημερα

faraona είπε...

Βρε παιδια
μηπως ειναι τα τζιντζιφα?

Ανώνυμος είπε...

αγαπητη faraona τα οχι τζιτζιφα δεν ειναι τα μυρτιλλα. η μυρτια ειναι θαμνοςή μικρο δενδρο που προτιμα μερη δροσερα και μάλλον σκιερά, συνηθως κοντα σε πηγες. αλλα στις μέρες μας μπορεις να το βρεις σε φυτώρια και να το βάλεις σε κατάλληλη θέση στο κήπο(αν έχεις)
ωραία ιδέα το λικέρ. τωρα ξέρω τι θα κάνω με τους καρπούς της της μυρτούλας μου

oneiromageiremata είπε...

Κλααααααααααααααααααψ! Φτιάχνω πάνω από 20 λικέρ αλλά όχι από μύρτιλλα! Θέλω κι εγωωωωωωωώ!!!!
Ούτε εμείς έχουμε μύρτιλλα εδώ!
Δοκιμάστε καμαμπέρ ψημμένο με μαρμελάδα μυρτιλλα! Μιαμ! Κάνουν καταπληκτική μαρμελάδα!

heart n soul είπε...

τι άρωμα να χει άραγε?

eleni είπε...

Κορίτσια, λυπάμαι που δεν έχετε μυρτιές στο Ιόνιο.Αν περάσετε στην Ήπειρο,θα βρείτε;Εδώ το δάσος είναι γεμάτο.
Heart, η μυρτιά έχει χαρακτηριστικό άρωμα,δεν μπορώ να το περιγράψω.
Ξέχασα πως κάνουν καλό και στη νυχτερινή όραση(τα έτρωγαν οι Άγγλοι πιλότοι στο Β΄παγκόσμιο).

Μαριλενα είπε...

εγώ η έξυπνη, αγόρασα προχτες ένα μπουκάλι ρούμι.
ρούμι βεβαίως, δεν είχα δοκιμασει ποτε στη ζωή μου (καλά, η αληθεια ειναι πως ελαχιστα εχω δοκιμασει μιας και δεν πινω καθόλου), αλλά ειπα να παρω για να βάζω λιγο στην coca cola.
καλέ, ειναι εντελώς άγευστο!!
μονο που βαραει κατακέφαλα (όχι οτι θέλω και πολυ, ε; :))

θα ψάξω λοιπον να κάνω κάποιο λικέρ.
αν βρω μυρτιλα, θα κανω τουτο.

αλλιως καποιο με λεμόνια απο το hungry

oneiromageiremata είπε...

Μαριλένα. Έβαλα πριν λίγεες μέρες να γίνεται λικέρ καρύδας με μπακάρντι. Ακριβώς επειδή είναι άγευστο όπως λες μάλλον κάνει για λικέρ. θα σας πω όταν γίνει. Έχει βάλει και η μάγισσα ομως λικέρ καρύδας με ρούμι. Κοίταξέ το.

πουαντερι είπε...

Βρε παιδια τα μυρτιλλα δεν ειναι κατι σαν μικρα τσαμπακια οπως το σταφυλι;
αυτα νομιζα οτι δεν υπαρχουν στην Ελλαδα, εκτος αν ενοειτε αυτα που βαζουμε τα χριστουγεννα μαζι με τις κουμαριες στο βαζο.
Φωτιστε με καπως για να ξερω τι θα μαζεψω αν βρω.

eleni είπε...

΄ Ναι αυτά είναι.Κοίταξε και στην εικόνα τους μελανούς καρπούς.

Στο σχολείο θυμάμαι φτιάχναμε στεφάνια με μυρτιά στις εθνικές γιορτές,εσείς όχι;

witch of daffodils είπε...

θέλω μύρτιλλα, θέλω μύρτιλλα, θέλω μύρτιλλα :)

Ελένη γράψατε, το ζηλεύω, το ποθώ, αλλά αμφιβάλλω αν θα τα βρω..

eleni είπε...

Αγαπητή Μάγισσα
να έρθετε το φθινόπωρο να μαζέψουμε.Έχουμε όσα θέλετε.
Πάντως φέτος θα φτιάξω και μαρμελάδα.

Αυτή την εποχή θα ωριμάσουν τα βατόμουρα,που είναι επίσης ισάξια σε συστατικά με τα μούρτα(οι ντόπιοι έτσι τα λένε).

Μαριλενα είπε...

oνειρομαγειρεματα πάω.

ευχαριστώ :)

Juanita La Quejica είπε...

Δεν είχα συνδυάσει ποτέ την μυρτιά με τα μύρτιλλα, ότι πρόκειται για τον καρπό αυτού του φυτού.
Αλήθεια... ποιά εποχή κυκλοφορούν και πού άραγε μπορούμε να τα βρούμε στην Αθήνα; Σε λαϊκή; Δεν έχω πέσει ποτέ πάνω τους στην Ελλάδα.

eleni είπε...

Αγαπητή φίλη
δε γνωρίζω αν πωλούνται στην αγορά.
Ξέρω μόνο ότι ευδοκιμούν σε υγρές περιοχές κοντά σε δάση,μαζί με κουμαριές και σκίνα.
Στην Εύβοια,που μένω,είναι γεμάτος ο τόπος.

witch of daffodils είπε...

θα σου έρθω, αμέ :)

Ανώνυμος είπε...

Βρε παιδιά, τι είναι αυτό που διαβάζω! Οι καρποί της κοινής μυρτιάς (που φυτρώνει στη χώρα μας) δεν είναι εδώδιμοι!! Χρησιμοποιούνται μόνο για την παρασκευή αιθέριου ελαίου! Τα μύρτιλα χρησιμοποιούνται στη ζαχαροπλαστική και την ποτοποΐα, αλλά δεν φυτρώνουν στη χώρα μας! Και δεν είναι αυτά ο καρπός της μυρτιάς. Τα μύρτιλλα είναι σε τσαμπιά, μωβ και μετά γίνονται κόκκινα. Θα τα βρείτε σε σουπερμαρκετ κατεψυγμένα

Buffy είπε...

Το μύρτιλλο σαν είδος πλησιάζει περισσότερο με το βατόμουρο. Στα αγγλικά το όνομά του είναι blueberry. Οπότε, όχι δεν έχει καμία σχεσή με το μύρτο. Μοιάζουν μόνο εμφανισιακά και στο όνομα.

Αποξηραμένο μύρτιλλο μπορείς να βρεις σε όλα τα καταστήματα βιολογικών ειδών. Το φρέσκο μύρτιλλο είναι λίγο πιο δυσεύρετο.. Θα το βρεις είτε σε μεγάλα (και αρκετά “ψαγμένα”) super markets ή σε πολύ οργανωμένα οπωροπωλεία.

Η γέυση του είναι σχετικά γλυκόξινη. Πλησιάζουν αρκετά την γευση του βατόμουρου αλλά δεν είναι τόσο γλυκά όσο αυτά.

tanyadmin είπε...

καλησπέρα σας....εγώ έχω στο σπίτι μου και πέρυσι μάλιστα έκανα ωραία μαρμελάδα και σάλτσα...απλά θα ήθελα να ρωτησω όταν λες ένα μπουκάλι μπορείς να διευκρινήσεις πόσα ml είναι;;;;

Νικόλας είπε...

άλλο μύρτιλλο και άλλο ο καρπός της μυρτιάς γνωστός και ως μερσινόκοκο. Στη φωτογραφία και ση συνταγή παρουσιάζετε αυτός ο τελευταίος καρπός που είναι αναμφίβολα εδώδιμος.
Ευχαριστούμε για τη συνταγή!

Unknown είπε...

網頁設計 網路行銷 關鍵字廣告 關鍵字行銷 餐飲設備 製冰機 洗碗機 咖啡機 冷凍冷藏冰箱 蒸烤箱 關島婚禮 巴里島機票 彈簧床 床墊 獨立筒床墊 乳膠床墊 床墊工廠 情趣用品 情趣用品 腳臭 長灘島 長灘島旅遊 ssd固態硬碟 外接式硬碟 記憶體 SD記憶卡 隨身碟 SD記憶卡 婚禮顧問 婚禮顧問 水晶 花蓮民宿 血糖機 血壓計 洗鼻器 熱敷墊 體脂計 化痰機 氧氣製造機 氣墊床 電動病床 ソリッドステートドライブ USB フラッシュドライブ SD シリーズ