Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο

Λικέρ με μύρτιλλα


Η μυρτιά(μυρσίνη,μερτιά,μερσινιά,σμυρτιά) είναι θάμνος με φύλλα λογχοειδή,άνθη λευκά και καρπούς ράγες,μικρούς,κυανομέλανους.
Ιστορία:Ιερό φυτό από την αρχαιότητα,συνδέθηκε με πολλές θεότητες,κυρίως με την Αφροδίτη.Όταν η θεά αναδύθηκε απ΄τον αφρό των κυμάτων στην Πάφο,έτρεξε να κρυφτεί πίσω από μυρτιές και έκτοτε έγινε το ιερό φυτό της.Υπάρχουν κι άλλοι πολλοί μύθοι γι΄αυτό το φυτό.Επίσης οι νικητές των ολυμπιακών αγώνων πριν το στεφάνι κότινου,στεφανώνονταν με μυρτιές.Και οι περίφημοι κοσμηματοποιοί της αρχαιότητας έφτιαχναν εξαιρετικά κοσμήματα με το σχήμα των φύλλων της,ένα παράδειγμα είναι το χρυσό στεφάνι των βασιλικών τάφων της Βεργίνας στη Μακεδονία μας.
Φάρμακο από την αρχαιότητα,χρησιμοποιήθηκε για πλήθος νοσημάτων.Σε περίοπτη θέση στα συγγράματά τους την αναφέρουν ο Ιπποκράτης,ο Διοσκουρίδης,ο Πλίνιος.
Επίσης στην αρχαία Ελλάδα παρασκεύαζαν από μυρτιά ένα αρωματικό κρασί "μυρτινίτης οίνος" καθώς και αρωματικό λάδι "μύρτινον έλαιον"
Τα μύρτιλλα τρώγονται ωμά και γίνονται εξαιρετικές μαρμελάδες,σάλτσες παγωτού ή προστίθενται σε διάφορα γλυκά π.χ. κέικ. Με τα φύλλα της αρωματίζονται κρέατα,λουκάνικα,κυνήγι,ψάρια,τυριά,κρασιά,ξερά σύκα.Μπορούμε να ψήσουμε ψάρι ή κρέας πάνω σε στρώμα απ΄τα φύλλα της μυρτιάς.Το ανθεκτικό της ξύλο χρησιμοποιείται στη λεπτοξυλουργική και τα κλαδιά της στην καλαθοπλεκτική.
Επίσης στην αρωματοποιία και την παρασκευή καλλυντικών χρησιμοποιείται το αιθέριο έλαιο της μυρτιάς.
Έχουν γεύση στυφή,αλλά είναι πλούσια σε αντοξειδωτικά και βιταμίνες.Σε μετρήσεις που έγιναν μεταξύ 40 φρούτων και λαχανικών κατέλαβαν την 1η θέση.Αναφέρεται ότι είναι ευεργετικά για απώλεια μνήμης,ηλικιακές ασθένειες,καρκίνο,κακή χοληστερόλη,υψηλή συγκέντρωση σακχάρου στο αίμα.
Λικέρ
-2 ποτήρια νερού μύρτιλλα
-1 1/2 ποτήρι νερού ζάχαρη
-1 μπουκάλι βότκα
Βάζουμε όλα τα υλικά σε βάζο για 40 ημέρες,κουνώντας το καθημερινά για να λιώσει η ζάχαρη.Δε χρειάζεται ήλιο,το βάζουμε σ΄ένα ντουλάπι.
Είναι ένα εξαιρετικά χωνευτικό ποτό.
Αυτό το λικέρ το παρασκευάζουν στη Σαρδηνία και την Κορσική,με τη μόνη διαφορά ότι προσθέτουν σιρόπι,όχι απλά ζάχαρη.
Κάποιοι αντί για βότκα χρησιμοποιούν ούζο ή τσίπουρο.
Όταν βρεθείτε φθινόπωρο στο δάσος μη ξεχάσεται να μαζέψετε αυτούς τους μικρούς πολύτιμους καρπούς.Το γνωρίζετε πως στην Ιαπωνία τους πουλάνε αποξηραμένους;
Υ.Γ. Ευχαριστώ τη φίλη μου Μαρία Π.,που απ΄αυτή πρωτοδοκίμασα το λικεράκι και πήρα τη συνταγή.

Σχόλια

Ο χρήστης faraona είπε…
Eιναι υπεροχη προταση και τι κριμα αλλα στην Κερκυρα δεν εχουμε τετοια δενδρα καθολου.

Καλημερα
Ο χρήστης faraona είπε…
Βρε παιδια
μηπως ειναι τα τζιντζιφα?
Ο χρήστης Ανώνυμος είπε…
αγαπητη faraona τα οχι τζιτζιφα δεν ειναι τα μυρτιλλα. η μυρτια ειναι θαμνοςή μικρο δενδρο που προτιμα μερη δροσερα και μάλλον σκιερά, συνηθως κοντα σε πηγες. αλλα στις μέρες μας μπορεις να το βρεις σε φυτώρια και να το βάλεις σε κατάλληλη θέση στο κήπο(αν έχεις)
ωραία ιδέα το λικέρ. τωρα ξέρω τι θα κάνω με τους καρπούς της της μυρτούλας μου
Ο χρήστης kiki είπε…
Κλααααααααααααααααααψ! Φτιάχνω πάνω από 20 λικέρ αλλά όχι από μύρτιλλα! Θέλω κι εγωωωωωωωώ!!!!
Ούτε εμείς έχουμε μύρτιλλα εδώ!
Δοκιμάστε καμαμπέρ ψημμένο με μαρμελάδα μυρτιλλα! Μιαμ! Κάνουν καταπληκτική μαρμελάδα!
Ο χρήστης heart n soul είπε…
τι άρωμα να χει άραγε?
Ο χρήστης eleni είπε…
Κορίτσια, λυπάμαι που δεν έχετε μυρτιές στο Ιόνιο.Αν περάσετε στην Ήπειρο,θα βρείτε;Εδώ το δάσος είναι γεμάτο.
Heart, η μυρτιά έχει χαρακτηριστικό άρωμα,δεν μπορώ να το περιγράψω.
Ξέχασα πως κάνουν καλό και στη νυχτερινή όραση(τα έτρωγαν οι Άγγλοι πιλότοι στο Β΄παγκόσμιο).
Ο χρήστης Μαριλένα είπε…
εγώ η έξυπνη, αγόρασα προχτες ένα μπουκάλι ρούμι.
ρούμι βεβαίως, δεν είχα δοκιμασει ποτε στη ζωή μου (καλά, η αληθεια ειναι πως ελαχιστα εχω δοκιμασει μιας και δεν πινω καθόλου), αλλά ειπα να παρω για να βάζω λιγο στην coca cola.
καλέ, ειναι εντελώς άγευστο!!
μονο που βαραει κατακέφαλα (όχι οτι θέλω και πολυ, ε; :))

θα ψάξω λοιπον να κάνω κάποιο λικέρ.
αν βρω μυρτιλα, θα κανω τουτο.

αλλιως καποιο με λεμόνια απο το hungry
Ο χρήστης kiki είπε…
Μαριλένα. Έβαλα πριν λίγεες μέρες να γίνεται λικέρ καρύδας με μπακάρντι. Ακριβώς επειδή είναι άγευστο όπως λες μάλλον κάνει για λικέρ. θα σας πω όταν γίνει. Έχει βάλει και η μάγισσα ομως λικέρ καρύδας με ρούμι. Κοίταξέ το.
Ο χρήστης πουαντερι είπε…
Βρε παιδια τα μυρτιλλα δεν ειναι κατι σαν μικρα τσαμπακια οπως το σταφυλι;
αυτα νομιζα οτι δεν υπαρχουν στην Ελλαδα, εκτος αν ενοειτε αυτα που βαζουμε τα χριστουγεννα μαζι με τις κουμαριες στο βαζο.
Φωτιστε με καπως για να ξερω τι θα μαζεψω αν βρω.
Ο χρήστης eleni είπε…
΄ Ναι αυτά είναι.Κοίταξε και στην εικόνα τους μελανούς καρπούς.

Στο σχολείο θυμάμαι φτιάχναμε στεφάνια με μυρτιά στις εθνικές γιορτές,εσείς όχι;
Ο χρήστης witchofdaffodils είπε…
θέλω μύρτιλλα, θέλω μύρτιλλα, θέλω μύρτιλλα :)

Ελένη γράψατε, το ζηλεύω, το ποθώ, αλλά αμφιβάλλω αν θα τα βρω..
Ο χρήστης eleni είπε…
Αγαπητή Μάγισσα
να έρθετε το φθινόπωρο να μαζέψουμε.Έχουμε όσα θέλετε.
Πάντως φέτος θα φτιάξω και μαρμελάδα.

Αυτή την εποχή θα ωριμάσουν τα βατόμουρα,που είναι επίσης ισάξια σε συστατικά με τα μούρτα(οι ντόπιοι έτσι τα λένε).
Ο χρήστης Μαριλένα είπε…
oνειρομαγειρεματα πάω.

ευχαριστώ :)
Ο χρήστης Juanita La Quejica είπε…
Δεν είχα συνδυάσει ποτέ την μυρτιά με τα μύρτιλλα, ότι πρόκειται για τον καρπό αυτού του φυτού.
Αλήθεια... ποιά εποχή κυκλοφορούν και πού άραγε μπορούμε να τα βρούμε στην Αθήνα; Σε λαϊκή; Δεν έχω πέσει ποτέ πάνω τους στην Ελλάδα.
Ο χρήστης eleni είπε…
Αγαπητή φίλη
δε γνωρίζω αν πωλούνται στην αγορά.
Ξέρω μόνο ότι ευδοκιμούν σε υγρές περιοχές κοντά σε δάση,μαζί με κουμαριές και σκίνα.
Στην Εύβοια,που μένω,είναι γεμάτος ο τόπος.
Ο χρήστης witchofdaffodils είπε…
θα σου έρθω, αμέ :)
Ο χρήστης Ανώνυμος είπε…
Βρε παιδιά, τι είναι αυτό που διαβάζω! Οι καρποί της κοινής μυρτιάς (που φυτρώνει στη χώρα μας) δεν είναι εδώδιμοι!! Χρησιμοποιούνται μόνο για την παρασκευή αιθέριου ελαίου! Τα μύρτιλα χρησιμοποιούνται στη ζαχαροπλαστική και την ποτοποΐα, αλλά δεν φυτρώνουν στη χώρα μας! Και δεν είναι αυτά ο καρπός της μυρτιάς. Τα μύρτιλλα είναι σε τσαμπιά, μωβ και μετά γίνονται κόκκινα. Θα τα βρείτε σε σουπερμαρκετ κατεψυγμένα
Ο χρήστης Buffy είπε…
Το μύρτιλλο σαν είδος πλησιάζει περισσότερο με το βατόμουρο. Στα αγγλικά το όνομά του είναι blueberry. Οπότε, όχι δεν έχει καμία σχεσή με το μύρτο. Μοιάζουν μόνο εμφανισιακά και στο όνομα.

Αποξηραμένο μύρτιλλο μπορείς να βρεις σε όλα τα καταστήματα βιολογικών ειδών. Το φρέσκο μύρτιλλο είναι λίγο πιο δυσεύρετο.. Θα το βρεις είτε σε μεγάλα (και αρκετά “ψαγμένα”) super markets ή σε πολύ οργανωμένα οπωροπωλεία.

Η γέυση του είναι σχετικά γλυκόξινη. Πλησιάζουν αρκετά την γευση του βατόμουρου αλλά δεν είναι τόσο γλυκά όσο αυτά.
Ο χρήστης tanyadmin είπε…
καλησπέρα σας....εγώ έχω στο σπίτι μου και πέρυσι μάλιστα έκανα ωραία μαρμελάδα και σάλτσα...απλά θα ήθελα να ρωτησω όταν λες ένα μπουκάλι μπορείς να διευκρινήσεις πόσα ml είναι;;;;
Ο χρήστης Νικόλας είπε…
άλλο μύρτιλλο και άλλο ο καρπός της μυρτιάς γνωστός και ως μερσινόκοκο. Στη φωτογραφία και ση συνταγή παρουσιάζετε αυτός ο τελευταίος καρπός που είναι αναμφίβολα εδώδιμος.
Ευχαριστούμε για τη συνταγή!
Ο χρήστης Unknown είπε…
Παρακαλώ έχει πολλές Μυρτιές Στην Κέρκυρα Ανεβαίνοντας Για Παντοκράτορα είναι Γεμάτος Ό Τόπος Ανεβαίνοντας τά Ραντάρ
Ο χρήστης Unknown είπε…
Όχ Δέν Έίνάί ή Μύρτίά έίνάί Μύρόδάτή Μόσχόβόλάέί κάί Μίκρά Σάν βίσίνά Μίκρά

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

η μάσκα του τρόμου

Το μπλογκ αυτό δεν είναι μόνο φρου-φρου κι αρώματα κύριοι, ΟΧΙ ...μπροστά στα ραγδαία πολιτικά γεγονότα θα δώσουμε μαχητικό παρόν,εγώ θα σας συντονίσω..... Καταρχάς εσύ μεσιέ ματατζή...έχω να σου πω τούτο... άντε και να σου δείξω μια συμπόνοια για τα δύσκολα παιδικά χρόνια που πέρασες και σε πάω και στοίχημα γι αυτό,να το καταλάβω πως η κατάσταση του IQ σου δεν σού επιτρέπει να ξεχωρίσεις ένα βόδι από μια φράουλα,ξέρω πως επαγγέλματα με κοινωνική προσφορά που εξελίσσουν και  την προσωπικότητα ,σού είναι έννοιες παντελώς άγνωστες... ΑΛΛΑ δεν είναι δυνατόν εσύ ματατζή , με τη ρίψη χημικών μπροστά στη μούρη μου, να ματαιώνεις τον αγώνα ετών που κάνουμε εδώ μέσα συλλογικά και ατομικά  για ένα άλφα αιστητικό αποτέλεσμα . Ξέρεις ματατζή με τι φροντίδα και επιμονή μπλαστρωνόμεθα καθημερινά όλες εδώ, μάσκες με εκλεκτά αιθέρια έλαια και λάδια βιολογικά? ξέρεις πόσα βράδυα έχουμε ξενυχτήσει πάνω από τις κατσαρόλες μας για να δημιουργήσουμε την τέλεια κρέμα-σαπούνι-σαμπουάν ? ξέρε...

Σαπούνι με γάλα και μέλι.

Σαπούνι με γάλα και μέλι.Ή μήπως να το ονομάσω Κλεοπάτρα; Έφτιαξα σαπουνάκι γαλατομελένιο. Υλικά 131 γρ. λάδι καρύδας 85 γρ. φοινικέλαιο 198 γρ. πυρηνέλαιο ή ελαιόλαδο 50 γρ. βούτυρο καριτέ 63 γρ. καυστική σόδα 84 γρ. νερό απιονισμένο 80 γρ. φρέσκο γάλα κατεψυγμένο (αντιφατικοί όροι, χεχε) Στο tracing πρόσθεσα: 2 κ. σ. σκόνη γάλα 2 κ. σ. παγωμένο νερό 1 κ. σ. μέλι ½ κ. σ. αιθέριο έλαιο κέδρου και πεύκου Η διαδικασία γνωστή. Η μόνη αλλαγή που έκανα, ήταν ότι είχα παγώσει 80 γρ. γάλα, το οποίο πρόσθεσα όπως ήταν παγωμένο στη σόδα (που είχα φτιάξει μόνο με 84 γρ. νερό) όταν έφτασε περίπου στους 42-45 βαθμούς. Το αστείο είναι ότι η σόδα έγινε σαν κρέμα. Τώρα τι ζημιά είχε κάνει στο γάλα…θα σας γελάσω. Στο tracing πρόσθεσα τη σκόνη γάλακτος που ανακάτεψα με παγωμένο νερό, το μέλι και τα αιθέρια. Δεν ήξερα τι αιθέρια να βάλω, οπότε αποφάσισα να βάλω κάτι που να ταιριάζει με μέλι! Σίγουρα, η χημεία έπαιξε το ρόλο της με τα γάλατα και το μέλι, γιατί ενώ περίμενα να βγει λευκό το σαπουνάκι ή έ...

Ο άρκευθος και ένα serum κατά της κυτταρίτιδας

Με αφορμή τις συμβουλές της Emmy για να φροντίσουμε την γραμμή μας μετά τις κραιπάλες του Πάσχα, λίγα λόγια για τον εξαιρετικό άρκευθο (για τον οποίο έχουμε ήδη πει πολλά) και πως μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε το αιθέριο έλαιό του σε έναν πανεύκολο ορό για την καταπολέμηση της κυτταρίτιδας. Ο άρκευθος (ή αλλιώς αγριοκυπάρισσο ή ουνίπερος) ε ίναι θάμνος αειθαλής. Φθάνει τα 9 μ. ύψος και 4 μ. διάμετρο. Όλα τα μέρη του φυτού είναι αρωματικά. Τα φύλλα του σε νεαρή ηλικία είναι βελονοειδή, σε ώριμη μετατρέπονται σε μυτερά, διιστάμενα και σε διάταξη ανά 3 σε σπονδύλους. Στην επάνω επιφάνεια φέρουν μια διπλή λευκή γραμμή. Ανθίζει Μάρτιο και Ιούνιο. Ο καρπός στην αρχή είναι πράσινος και στη συνέχεια μαύρος, με γαλανό επίχρισμα. Στη χώρα μας φύεται το είδος Juniperus excelsa, είδος σπάνιο και προστατευόμενο με προεδρικό διάταγμα! Από παλαιότατων χρόνων χρησιμοποιείται στην μαγειρική, αλλά και στην παρασκευή ποτών, όπως το gin. Από τους καρπούς του είδους juniperus communis προκύπτει και το αιθέ...