Η μυρτιά(μυρσίνη,μερτιά,μερσινιά,σμυρτιά) είναι θάμνος με φύλλα λογχοειδή,άνθη λευκά και καρπούς ράγες,μικρούς,κυανομέλανους.
Ιστορία:Ιερό φυτό από την αρχαιότητα,συνδέθηκε με πολλές θεότητες,κυρίως με την Αφροδίτη.Όταν η θεά αναδύθηκε απ΄τον αφρό των κυμάτων στην Πάφο,έτρεξε να κρυφτεί πίσω από μυρτιές και έκτοτε έγινε το ιερό φυτό της.Υπάρχουν κι άλλοι πολλοί μύθοι γι΄αυτό το φυτό.Επίσης οι νικητές των ολυμπιακών αγώνων πριν το στεφάνι κότινου,στεφανώνονταν με μυρτιές.Και οι περίφημοι κοσμηματοποιοί της αρχαιότητας έφτιαχναν εξαιρετικά κοσμήματα με το σχήμα των φύλλων της,ένα παράδειγμα είναι το χρυσό στεφάνι των βασιλικών τάφων της Βεργίνας στη Μακεδονία μας.
Φάρμακο από την αρχαιότητα,χρησιμοποιήθηκε για πλήθος νοσημάτων.Σε περίοπτη θέση στα συγγράματά τους την αναφέρουν ο Ιπποκράτης,ο Διοσκουρίδης,ο Πλίνιος.
Επίσης στην αρχαία Ελλάδα παρασκεύαζαν από μυρτιά ένα αρωματικό κρασί "μυρτινίτης οίνος" καθώς και αρωματικό λάδι "μύρτινον έλαιον"
Τα μύρτιλλα τρώγονται ωμά και γίνονται εξαιρετικές μαρμελάδες,σάλτσες παγωτού ή προστίθενται σε διάφορα γλυκά π.χ. κέικ. Με τα φύλλα της αρωματίζονται κρέατα,λουκάνικα,κυνήγι,ψάρια,τυριά,κρασιά,ξερά σύκα.Μπορούμε να ψήσουμε ψάρι ή κρέας πάνω σε στρώμα απ΄τα φύλλα της μυρτιάς.Το ανθεκτικό της ξύλο χρησιμοποιείται στη λεπτοξυλουργική και τα κλαδιά της στην καλαθοπλεκτική.
Επίσης στην αρωματοποιία και την παρασκευή καλλυντικών χρησιμοποιείται το αιθέριο έλαιο της μυρτιάς.
Έχουν γεύση στυφή,αλλά είναι πλούσια σε αντοξειδωτικά και βιταμίνες.Σε μετρήσεις που έγιναν μεταξύ 40 φρούτων και λαχανικών κατέλαβαν την 1η θέση.Αναφέρεται ότι είναι ευεργετικά για απώλεια μνήμης,ηλικιακές ασθένειες,καρκίνο,κακή χοληστερόλη,υψηλή συγκέντρωση σακχάρου στο αίμα.
Λικέρ
-2 ποτήρια νερού μύρτιλλα
-1 1/2 ποτήρι νερού ζάχαρη
-1 μπουκάλι βότκα
Βάζουμε όλα τα υλικά σε βάζο για 40 ημέρες,κουνώντας το καθημερινά για να λιώσει η ζάχαρη.Δε χρειάζεται ήλιο,το βάζουμε σ΄ένα ντουλάπι.
Είναι ένα εξαιρετικά χωνευτικό ποτό.
Αυτό το λικέρ το παρασκευάζουν στη Σαρδηνία και την Κορσική,με τη μόνη διαφορά ότι προσθέτουν σιρόπι,όχι απλά ζάχαρη.
Κάποιοι αντί για βότκα χρησιμοποιούν ούζο ή τσίπουρο.
Όταν βρεθείτε φθινόπωρο στο δάσος μη ξεχάσεται να μαζέψετε αυτούς τους μικρούς πολύτιμους καρπούς.Το γνωρίζετε πως στην Ιαπωνία τους πουλάνε αποξηραμένους;
Υ.Γ. Ευχαριστώ τη φίλη μου Μαρία Π.,που απ΄αυτή πρωτοδοκίμασα το λικεράκι και πήρα τη συνταγή.
Σχόλια
Καλημερα
μηπως ειναι τα τζιντζιφα?
ωραία ιδέα το λικέρ. τωρα ξέρω τι θα κάνω με τους καρπούς της της μυρτούλας μου
Ούτε εμείς έχουμε μύρτιλλα εδώ!
Δοκιμάστε καμαμπέρ ψημμένο με μαρμελάδα μυρτιλλα! Μιαμ! Κάνουν καταπληκτική μαρμελάδα!
Heart, η μυρτιά έχει χαρακτηριστικό άρωμα,δεν μπορώ να το περιγράψω.
Ξέχασα πως κάνουν καλό και στη νυχτερινή όραση(τα έτρωγαν οι Άγγλοι πιλότοι στο Β΄παγκόσμιο).
ρούμι βεβαίως, δεν είχα δοκιμασει ποτε στη ζωή μου (καλά, η αληθεια ειναι πως ελαχιστα εχω δοκιμασει μιας και δεν πινω καθόλου), αλλά ειπα να παρω για να βάζω λιγο στην coca cola.
καλέ, ειναι εντελώς άγευστο!!
μονο που βαραει κατακέφαλα (όχι οτι θέλω και πολυ, ε; :))
θα ψάξω λοιπον να κάνω κάποιο λικέρ.
αν βρω μυρτιλα, θα κανω τουτο.
αλλιως καποιο με λεμόνια απο το hungry
αυτα νομιζα οτι δεν υπαρχουν στην Ελλαδα, εκτος αν ενοειτε αυτα που βαζουμε τα χριστουγεννα μαζι με τις κουμαριες στο βαζο.
Φωτιστε με καπως για να ξερω τι θα μαζεψω αν βρω.
Στο σχολείο θυμάμαι φτιάχναμε στεφάνια με μυρτιά στις εθνικές γιορτές,εσείς όχι;
Ελένη γράψατε, το ζηλεύω, το ποθώ, αλλά αμφιβάλλω αν θα τα βρω..
να έρθετε το φθινόπωρο να μαζέψουμε.Έχουμε όσα θέλετε.
Πάντως φέτος θα φτιάξω και μαρμελάδα.
Αυτή την εποχή θα ωριμάσουν τα βατόμουρα,που είναι επίσης ισάξια σε συστατικά με τα μούρτα(οι ντόπιοι έτσι τα λένε).
ευχαριστώ :)
Αλήθεια... ποιά εποχή κυκλοφορούν και πού άραγε μπορούμε να τα βρούμε στην Αθήνα; Σε λαϊκή; Δεν έχω πέσει ποτέ πάνω τους στην Ελλάδα.
δε γνωρίζω αν πωλούνται στην αγορά.
Ξέρω μόνο ότι ευδοκιμούν σε υγρές περιοχές κοντά σε δάση,μαζί με κουμαριές και σκίνα.
Στην Εύβοια,που μένω,είναι γεμάτος ο τόπος.
Αποξηραμένο μύρτιλλο μπορείς να βρεις σε όλα τα καταστήματα βιολογικών ειδών. Το φρέσκο μύρτιλλο είναι λίγο πιο δυσεύρετο.. Θα το βρεις είτε σε μεγάλα (και αρκετά “ψαγμένα”) super markets ή σε πολύ οργανωμένα οπωροπωλεία.
Η γέυση του είναι σχετικά γλυκόξινη. Πλησιάζουν αρκετά την γευση του βατόμουρου αλλά δεν είναι τόσο γλυκά όσο αυτά.
Ευχαριστούμε για τη συνταγή!