Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο

Πήραν την πόλη πήραν την ... 29 Μαϊου 1453

Επειδή σήμερα είναι μια αποφράδα επέτειος για το λαό μας,αποφάσισα να παρουσιάσω ένα εξαιρετικό βιβλίο της πολυβραβευμένης Μαρίας Λαμπαδαρίδου-Πόθου.

Ανήκει στα ιστορικά μυθιστορήματα και τα στοιχεία που παραθέτει αποτελούν αποδεδειγμένα ιστορικά γεγονότα.Μια εποποιία,που ζωντανεύει τα γεγονότα της άλωσης και την οδυνηρή περιπέτεια του ελληνισμού μετά τον όλεθρο.

Με λόγο δυνατό,ζωντανό,ενορατικό,ποιητικό παρουσιάζει την ύστατη αγωνία,τον ύστατο αγώνα,το ορόσημο στη νεότερη ιστορία μας.Παράλληλα με επίκεντρο το μυθικό ήρωά της παρουσιάζεται η πορεία παρακμής του Βυζαντίου.



Διαβάζοντας το,αισθάνεσαι τον ήλιο να δύει πάνω απ΄τα τείχη της Πόλης την τελευταία μέρα της.Νοιώθεις το φόβο,την αγωνία, τη βαριά ατμόσφαιρα που απλωνόταν απ΄άκρη σ΄άκρη μέσα από τα τείχη, ακούς τις προσευχές των υπερασπιστών της.Σε λίγο ο Μωάμεθ θα πατούσε στην Κωνσταντινούπολη και θα βεβήλωνε το ναό της Αγια Σοφιάς.

Οι 602 σελίδες δεν είναι αποτρεπτικές για τον αναγνώστη,γιατί είναι ένα από τα καλύτερα ιστορικά μυθιστορήματα που γράφτηκαν από Έλληνα για Έλληνες.Ένα βιβλίο που μιλάει στην ψυχή του αναγνώστη.



Στο οπισθόφυλλο: Λεπτό προς λεπτό καταγράφει τις 57 οδυνηρές μέρες της πολιορκίας ως την άλωση.Όπως αναφέρει και η συγγραφέας,άγγιξε με δέος τα ιστορικά γεγονότα,αλλά πιο πολύ ήθελε να βρει αυτό που η ιστορία δεν καταγράφει:το πάθος,το θαύμα,,τον όρκο ψυχής και το μεγαλείο των πολιορκημένων,που η θυσία τους έγινε σύμβολο στη συνείδηση του Γένους.

Όλα αυτά περνούν μέσα απ΄την οδύνη μιας μοναχικής κραυγής,μέσα από τον κεντρικό ήρωα,το νεαρό πολεμιστή από τη Λήμνο(η ίδια είναι πρόσφυγας από την Προποντίδα,που κατέφυγε στη Λήμνο το ΄33).Η ανθρώπινη περιπέτειά του δένεται με τη μοίρα της Βασιλεύουσας.

"Μόνο έτσι η ιστορία μπόρεσε να γίνει προσωπική μου αλήθεια και να με πάει βαθιά ίσαμε τις ρίζες μου και ίσαμε τα σύμβολα που έθρεψαν την ελληνικότητά μου".

Σχόλια

Ο χρήστης Isida είπε…
Μου αρέσουν πολύ τέτοιου είδους βιβλία .....
Ευχαριστούμε Ελένη!
Ο χρήστης kiki είπε…
Ενδιαφέρον ακούγεται!
Ο χρήστης faraona είπε…
Πολυ καλο ακουγεται οντως .Το γραφουμε τα υπ οψιν.
Καλημερα Ελενακι.

φιλια
Ο χρήστης Ανώνυμος είπε…
Καλημέρα! Το έχω διαβάσει (πριν πολλά χρόνια) και είναι εκπληκτικό!
Ο χρήστης Ανώνυμος είπε…
Καλημέρα!
Καταπληκτικό βιβλίο! Το είχα αγοράσει πριν χρόνια, όταν είχε πρωτοβγεί! Το λάτρεψα! Έκλαψα για την Πόλη με μαύρο δάκρυ...
Μη σας αποθαρρύνουν οι σελίδες του, γιατί είναι τόσο ζωντανό που δεν καταλαβαίνεις το μέγεθός του....
Μου φαίνεται θα το ξαναδιαβάσω!
Βίκυ
Ο χρήστης eleni είπε…
Κορίτσια,όσες δεν το έχετε διαβάσει σας το προτείνω,θα σας συναρπάσει,θα σας συγκινήσει.

Το έχω διαβάσει ήδη 2 φορές και όπως κάνω πάντα με τα βιβλία που με άγγιξαν,θα το ξαναδιαβάσω.

Βίκυ και γω συγκινήθηκα για την Πόλη.
Ο χρήστης tdjm είπε…
Eιναι πάρα πολύ ωραίο βιβλίο...

Μπράβο ωραία επιλογή!!
Ο χρήστης witchofdaffodils είπε…
Ακούγεται πολύ ενδιαφέρον, αν και όπως έχω πει, έχω τσακωθεί με τα μυθιστορήματα...

Τη συγγραφέα τη γνωρίζω από ένα βιβλίο της σχετικό με την ποίηση του Ελύτη.
Ο χρήστης eleni είπε…
Μάγισσα,είναι σα να βρίσκεσαι εκεί στα τείχη της Πόλης πλάι στους ηρωικούς αγωνιστές της.

Ναι, το ξέρω αυτό το βιβλίο της,αλλά και γω δεν τα πάω καλά μ΄αυτού του είδους τα βιβλία.
Μόνο όταν τα παιδιά πήγαιναν σχολείο μελετούσα κανονικότατα για τους συγγραφείς και το έργο τους-και έμαθα όντως πολλά-για να βοηθώ στη λογοτεχνία.
Ο χρήστης witchofdaffodils είπε…
Να πούμε ακόμα πως οι μεγαλύτερες καταστροφές και λεηλασίες έγιναν το 1204 από τους Φράγκους?

Εκπληκτική η περιγραφή της άλωσης του 1204, από τον Εκο, στο εξαίρετο "Μπαουντολίνο". (ε, χμ. καμμιά φορά διαβάζω και μυθιστόρημα:)
Ο χρήστης eleni είπε…
Συμφωνώ για τις λεηλασίες των λατίνων.Από τότε άρχισε και η παρακμή -μαζί με τις εσωτερικές έριδες-που οδήγησαν στον όλεθρο.

Το "Μπαουντολίνο"το έχει η κόρη μου,θα της πω να μου το φέρει,γιατί δεν το έχω διαβάσει.
Ο χρήστης witchofdaffodils είπε…
ok, τότε θα διαβάσω και εγώ την πρότασή σου, it's a deal :)
Ο χρήστης EKT είπε…
Αγαπητή συνονόματη,
Επίτρεψέ μου να συστηθώ, ονομάζομαι και εγώ Ελένη όπως εσύ και όπως φαίνεται έχουμε μερικά κοινά στοιχεία.
1. Υπήρξα και εγώ δικηγόρος
2. Μας αρέσει η φύση ( αυτό είναι μάλλον κοινό χαρακτηριστικό)
3. Τα βιβλία και οι ταινίες που αναφέρεις πως σου αρέσουν συμβαίνει να αρέσουν και σε μένα, με έμφαση το Ιστορικό Μυθιστόρημα.
4. Απ΄ότι φαίνεται ανήκουμε στη μειοψηφία που θυμήθηκε την 29η Μαίου.(΄Εκανα και εγώ σχετική ανάρτηση http://tsamadou.psichogios.gr. Αν θέλεις πέρασε μια βόλτα από εκεί).
Και μια και μιλάμε για Ιστορικά βιβλία συμβαίνει να έχω γράψει και εγώ δύο "Οι Θεοί πέθαναν στη Ρώμη" και " Η Εταίρα του Μεγάλου Αλεξάνδρου". Το τελευταίο μου ο "Χορός των μυστικών" αν και δεν είναι καθαρά ιστορικά κινείται σε ιστορικό χρόνο σχετικά κοντινό ( 1880-1943) όλα από τις εκδόσεις Ψυχογιός. Αν βρεις καιρό και σου κινεί το ενδιαφέρον κάποιος τίτλος δίαβασε το και πες μου τη γνώμη σου.
Ως τότε
Με φιλικούς χαιρετισμούς
ΕΚΤ Ελένη

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

η μάσκα του τρόμου

Το μπλογκ αυτό δεν είναι μόνο φρου-φρου κι αρώματα κύριοι, ΟΧΙ ...μπροστά στα ραγδαία πολιτικά γεγονότα θα δώσουμε μαχητικό παρόν,εγώ θα σας συντονίσω..... Καταρχάς εσύ μεσιέ ματατζή...έχω να σου πω τούτο... άντε και να σου δείξω μια συμπόνοια για τα δύσκολα παιδικά χρόνια που πέρασες και σε πάω και στοίχημα γι αυτό,να το καταλάβω πως η κατάσταση του IQ σου δεν σού επιτρέπει να ξεχωρίσεις ένα βόδι από μια φράουλα,ξέρω πως επαγγέλματα με κοινωνική προσφορά που εξελίσσουν και  την προσωπικότητα ,σού είναι έννοιες παντελώς άγνωστες... ΑΛΛΑ δεν είναι δυνατόν εσύ ματατζή , με τη ρίψη χημικών μπροστά στη μούρη μου, να ματαιώνεις τον αγώνα ετών που κάνουμε εδώ μέσα συλλογικά και ατομικά  για ένα άλφα αιστητικό αποτέλεσμα . Ξέρεις ματατζή με τι φροντίδα και επιμονή μπλαστρωνόμεθα καθημερινά όλες εδώ, μάσκες με εκλεκτά αιθέρια έλαια και λάδια βιολογικά? ξέρεις πόσα βράδυα έχουμε ξενυχτήσει πάνω από τις κατσαρόλες μας για να δημιουργήσουμε την τέλεια κρέμα-σαπούνι-σαμπουάν ? ξέρεις πόσο δ

Ο άρκευθος και ένα serum κατά της κυτταρίτιδας

Με αφορμή τις συμβουλές της Emmy για να φροντίσουμε την γραμμή μας μετά τις κραιπάλες του Πάσχα, λίγα λόγια για τον εξαιρετικό άρκευθο (για τον οποίο έχουμε ήδη πει πολλά) και πως μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε το αιθέριο έλαιό του σε έναν πανεύκολο ορό για την καταπολέμηση της κυτταρίτιδας. Ο άρκευθος (ή αλλιώς αγριοκυπάρισσο ή ουνίπερος) ε ίναι θάμνος αειθαλής. Φθάνει τα 9 μ. ύψος και 4 μ. διάμετρο. Όλα τα μέρη του φυτού είναι αρωματικά. Τα φύλλα του σε νεαρή ηλικία είναι βελονοειδή, σε ώριμη μετατρέπονται σε μυτερά, διιστάμενα και σε διάταξη ανά 3 σε σπονδύλους. Στην επάνω επιφάνεια φέρουν μια διπλή λευκή γραμμή. Ανθίζει Μάρτιο και Ιούνιο. Ο καρπός στην αρχή είναι πράσινος και στη συνέχεια μαύρος, με γαλανό επίχρισμα. Στη χώρα μας φύεται το είδος Juniperus excelsa, είδος σπάνιο και προστατευόμενο με προεδρικό διάταγμα! Από παλαιότατων χρόνων χρησιμοποιείται στην μαγειρική, αλλά και στην παρασκευή ποτών, όπως το gin. Από τους καρπούς του είδους juniperus communis προκύπτει και το αιθέ

Σαπούνι με γάλα και μέλι.

Σαπούνι με γάλα και μέλι.Ή μήπως να το ονομάσω Κλεοπάτρα; Έφτιαξα σαπουνάκι γαλατομελένιο. Υλικά 131 γρ. λάδι καρύδας 85 γρ. φοινικέλαιο 198 γρ. πυρηνέλαιο ή ελαιόλαδο 50 γρ. βούτυρο καριτέ 63 γρ. καυστική σόδα 84 γρ. νερό απιονισμένο 80 γρ. φρέσκο γάλα κατεψυγμένο (αντιφατικοί όροι, χεχε) Στο tracing πρόσθεσα: 2 κ. σ. σκόνη γάλα 2 κ. σ. παγωμένο νερό 1 κ. σ. μέλι ½ κ. σ. αιθέριο έλαιο κέδρου και πεύκου Η διαδικασία γνωστή. Η μόνη αλλαγή που έκανα, ήταν ότι είχα παγώσει 80 γρ. γάλα, το οποίο πρόσθεσα όπως ήταν παγωμένο στη σόδα (που είχα φτιάξει μόνο με 84 γρ. νερό) όταν έφτασε περίπου στους 42-45 βαθμούς. Το αστείο είναι ότι η σόδα έγινε σαν κρέμα. Τώρα τι ζημιά είχε κάνει στο γάλα…θα σας γελάσω. Στο tracing πρόσθεσα τη σκόνη γάλακτος που ανακάτεψα με παγωμένο νερό, το μέλι και τα αιθέρια. Δεν ήξερα τι αιθέρια να βάλω, οπότε αποφάσισα να βάλω κάτι που να ταιριάζει με μέλι! Σίγουρα, η χημεία έπαιξε το ρόλο της με τα γάλατα και το μέλι, γιατί ενώ περίμενα να βγει λευκό το σαπουνάκι ή έ