Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο

Κρασί, ας απολαύσουμε...

Τα βιβλία για το κρασί καθημερινά αυξάνονται όπως και τα βιβλία μαγειρικής, αλλά όπως ακριβώς δεν μπορείς να μάθεις να μαγειρεύεις διαβάζοντας, έτσι ακριβώς δεν μπορεί κάποιος να μάθει το κρασί από τα βιβλία, το κρασί "μαθαίνεται" μόνο δοκιμάζοντας το. Φυσικά και τα βιβλία είναι απαραίτητα προκειμένου να μάθουμε τον οινικό χάρτη δλδ περιοχές ποικιλίες χαρακτηριστικά, πράγματα που όμως εμπεδώνονται μόνο με την δοκιμή.
Πάμε λοιπόν να δούμε πως δοκιμάζεται το κόκκινο κρασί.
Δείτε πρώτα το ακόλουθο βίντεο με διάρκεια μόλις 3 λεπτά και λίγα δεύτερα.



Ετσι λοιπόν καταλήγουμε στα 4 παρακάτω στάδια:

SEE (=βλέπω)
Το χρώμα του κρασιού πρέπει να είναι διαυγές και ζωηρόχρωμο ανεξάρτητα από το χρώμα του. Το χρώμα του κρασιού μπορεί να "δηλώσει" και την ηλικία του ανάλογα με την ποικιλία.
Γενικότερα αν το χρώμα είναι ρουμπινί ή πορφυρό κατά πάσα πιθανότητα το κρασί είναι καινούριο, αν το χρώμα έχει πορτοκαλί ή καστανές ανταύγειες προφανώς το κρασί έχει παλαιωθεί.

SNIFF (=μυρίζω)
Ελέγχουμε την ένταση (εξασθενημένη, μέτρια, δυνατή) καθώς και την "κατηγορία" του αρώματος.
Οι βασικές κατηγορίες των αρωμάτων (αλλά και των γέυσεων όπως θα δούμε παρακάτω) είναι 11.
Σας παραθέτω την λίστα στα αγγλικά προκειμένου να μην "χάσει" με την μετάφραση.

Berry (strawberry, raspberry, blackberry, black currant)
Tree fruit (cherry, plum)
Dried fruit (jam, raisin, prune)
Floral (violet, rose petal)
Herbal (grassy, green vegetables, mint)
Earth (earth, mushroom, tar)
Meat (smoked meat, bacon, leather)
Spice (anise, cinnamon, clove, black pepper)
Oak (vanilla, oak)
Smoky (smoky, toast, burnt toast, charred wood)
Chocolate (chocolate)

SIP (=γεύομαι με μια μικρή γουλιά)
Στην γεύση τα 4 βασικά που ελέγχουμε είναι η ένταση της γεύσης, η οξύτητα, η γλυκύτητα (ξηρό, ημί-ξηρο, γλυκό) και το σώμα. Για την γεύση ισχύει η παραπάνω λίστα.

SUMMARIZE (=συνοψίζω)
Συνοψίζοντας θα πρέπει να δούμε συνολικά τα παρακάτω:
την πολυπλοκότητα, την ισσοροπία, την ποιότητα αλλά και αν τελικά μας αρέσει ή όχι και όλα αυτά πάντα σε συνάρτηση
με την ποικιλία, την χρονιά και την τιμή αγοράς.



Πάντα όταν πίνουμε ένα κρασί πρέπει να το δοκιμάζουμε με το σωστό ποτήρι, αν το κρασί είναι παλαιωμένο τότε πρέπει και να το μεταγγίσουμε πρώτα σε ένα decanter-καράφα προκειμένου να μας δώσει τα αρώματα και την γεύση του.

απολαύστε...

Σχόλια

Ο χρήστης oneiromageiremata είπε…
Τι ωραίο και κατατοπιστικό ποστάκι είναι αυτό!!!! Μερσί Νατάσσα!
Ο χρήστης Natassa είπε…
θα σου κάνω αφιέρωμα "Γλυκά κρασιά" !
Ο χρήστης heart n soul είπε…
κι εγώ γλυκά θέλω! τα αρώματα του κρασιού λοιπόν, aromawining:)
Ο χρήστης oneiromageiremata είπε…
I love γλυκά κρασιά!
Ο χρήστης faraona είπε…
Νατασσα περασαμε σε πολυ ντελικατα ποσταρισματα εδω μεσα!

Απιθανη η ενημερωση!
φιλια
Ο χρήστης Natassa είπε…
ωραία ... στο επόμενο θα έχουμε γλυκά κρασιά !!
Ο χρήστης eleni είπε…
Πολύ κατατοπιστικό το βιντεάκι.Το έδειξα στο σύζυγο,ώστε να δοκιμάζει τα κρασιά που μας χαρίζουν(εδώ μας προσφέρουν από αυτά που φτιάχνουν μόνοι τους).
Μ΄αρέσει το κόκκινο,αλλά μόνο δυο ποτηράκια,γιατί ζαλίζομαι εύκολα.
Ο χρήστης witch of daffodils είπε…
τι ωραίο ποστ Νατάσσα, ευχαριστούμε!
και θέλουμε κι άλλα :)
Ο χρήστης Starbuck είπε…
Και εγώ θέλω γλυκά κρασιά!
Αφήστε που μου ανοίξατε την όρεξη μεσημεριάτικα! Τι θα κάνω τώρα??!
Ο χρήστης Ανώνυμος είπε…
Hello! I just wish to give an enormous thumbs up for the great information you may have right
here on this post. I will probably be coming again to your weblog
for extra soon.

Feel free to visit my blog post: cherished teddies retired pieces
Ο χρήστης Ανώνυμος είπε…
Hiya! I simply want to give a huge thumbs up for the nice
data you’ve got right here on this post. I shall be
coming again to your blog for more soon.

my blog post: cosmetic surgeon in columbus ohio

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Άργιλος, ένα φυσικό καλλυντικό.

Μετά από όσα μας είχε πει η μαγισσούλα για τον άργιλο, εγώ είμαι η τελευταία που θα πρέπει να σας μιλήσω γι' αυτόν.
Μέσα στα πολλά καλά (και κακά) που έχει η Ζάκυνθος, είναι και ο άργιλος σε μερικές παραλίες.







Το καλοκαίρι, όλοι οι τουρίστες που ξέρουν ή αναγνωρίζουν το πέτρωμα, γεμίζουν το σώμα τους με αυτόν για φυσικό πίλινγκ.









Τώρα αν σας πω ότι εγώ ποτέ δεν το έχω κάνει αυτό το πράγμα, μαλλον μόνο η μάγισσα θα με πιστέψει!!!
Εγώ σαν καλό κορίτσι που είμαι και με μια κάμερα στο χέρι, πήγα χτες επίτηδες στην παραλία της Άμπουλας στο Κάτω Γερακαρίο, για να φωτογραφίσω και να σας δείξω τον άργιλο και να πάρω κάμποσο (τον έγδαρα το λόφο...) Θα έλεγα ότι είναι γκριζοπράσινος, αλλά η μάγισσα ξέρει καλύτερα από εμένα.Βουαλά ο άργιλος λοιπόν.

Λικέρ με μύρτιλλα

Η μυρτιά(μυρσίνη,μερτιά,μερσινιά,σμυρτιά) είναι θάμνος με φύλλα λογχοειδή,άνθη λευκά και καρπούς ράγες,μικρούς,κυανομέλανους. Ιστορία:Ιερό φυτό από την αρχαιότητα,συνδέθηκε με πολλές θεότητες,κυρίως με την Αφροδίτη.Όταν η θεά αναδύθηκε απ΄τον αφρό των κυμάτων στην Πάφο,έτρεξε να κρυφτεί πίσω από μυρτιές και έκτοτε έγινε το ιερό φυτό της.Υπάρχουν κι άλλοι πολλοί μύθοι γι΄αυτό το φυτό.Επίσης οι νικητές των ολυμπιακών αγώνων πριν το στεφάνι κότινου,στεφανώνονταν με μυρτιές.Και οι περίφημοι κοσμηματοποιοί της αρχαιότητας έφτιαχναν εξαιρετικά κοσμήματα με το σχήμα των φύλλων της,ένα παράδειγμα είναι το χρυσό στεφάνι των βασιλικών τάφων της Βεργίνας στη Μακεδονία μας. Φάρμακο από την αρχαιότητα,χρησιμοποιήθηκε για πλήθος νοσημάτων.Σε περίοπτη θέση στα συγγράματά τους την αναφέρουν ο Ιπποκράτης,ο Διοσκουρίδης,ο Πλίνιος. Επίσης στην αρχαία Ελλάδα παρασκεύαζαν από μυρτιά ένα αρωματικό κρασί "μυρτινίτης οίνος" καθώς και αρωματικό λάδι "μύρτινον έλαιον" Τα μύρτιλλα τ…

Υγρό σαπούνι σαν κρύσταλλο!

Κορίτσια & πιθανώς αγόρια, καλησπέρα σας! Αργά και μουδιασμένα κάνω το πρώτο μου post στην παρέα σας, με θέμα τα υγρά σαπούνια. Ας μου επιτραπεί μια εισαγωγή ...
Στην παρασκευή σαπουνιών, μπορούμε να πούμε πως υπάρχουν 3 στάδια μύησης :
Το πρώτο -του αρχάριου- είναι το λεγόμενοmelt & pour. Τρίβουμε το έτοιμο σαπουνάκι, το λιώνουμε με νερό και το ξαναφορμάρουμε. Είναι το στάδιο-ποιός είμαι εγώ-τι είναι σαπούνι-τι σημαίνει φόρμα?
Το δεύτερο στάδιο είναι αυτό της παρασκευής στέρεου σαπουνιού, συνήθως με την ψυχρή μέθοδο. Βάζουμε τα λάδια μας με την καυστική σόδα, χτυπάμε, σαπωνοποίηση, φορμίτσες και περιμένουμε τις εβδομάδες μας να ωριμάσει. Αυτό είναι το στάδιο της συνειδητοποίησης! Εχει όλη τη χαρά του να φτιάχνεις κάτι ολότελα δικό σου, λίγο γλυπτική, λίγο νοσταλγία για τις "παλιές", που τα κάναν όλα αλλιώς και μια μελαγχολία για το χρόνο που δε δίνουμε πια στα πράγματα.
Το τρίτο στάδιο είναι το υγρό σαπούνι. Εδώ σχεδόν απαραίτητη είναι η προϋπηρεσία στα άλλα δύο στάδια…