Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο

Κρασί, ας απολαύσουμε...

Τα βιβλία για το κρασί καθημερινά αυξάνονται όπως και τα βιβλία μαγειρικής, αλλά όπως ακριβώς δεν μπορείς να μάθεις να μαγειρεύεις διαβάζοντας, έτσι ακριβώς δεν μπορεί κάποιος να μάθει το κρασί από τα βιβλία, το κρασί "μαθαίνεται" μόνο δοκιμάζοντας το. Φυσικά και τα βιβλία είναι απαραίτητα προκειμένου να μάθουμε τον οινικό χάρτη δλδ περιοχές ποικιλίες χαρακτηριστικά, πράγματα που όμως εμπεδώνονται μόνο με την δοκιμή.
Πάμε λοιπόν να δούμε πως δοκιμάζεται το κόκκινο κρασί.
Δείτε πρώτα το ακόλουθο βίντεο με διάρκεια μόλις 3 λεπτά και λίγα δεύτερα.



Ετσι λοιπόν καταλήγουμε στα 4 παρακάτω στάδια:

SEE (=βλέπω)
Το χρώμα του κρασιού πρέπει να είναι διαυγές και ζωηρόχρωμο ανεξάρτητα από το χρώμα του. Το χρώμα του κρασιού μπορεί να "δηλώσει" και την ηλικία του ανάλογα με την ποικιλία.
Γενικότερα αν το χρώμα είναι ρουμπινί ή πορφυρό κατά πάσα πιθανότητα το κρασί είναι καινούριο, αν το χρώμα έχει πορτοκαλί ή καστανές ανταύγειες προφανώς το κρασί έχει παλαιωθεί.

SNIFF (=μυρίζω)
Ελέγχουμε την ένταση (εξασθενημένη, μέτρια, δυνατή) καθώς και την "κατηγορία" του αρώματος.
Οι βασικές κατηγορίες των αρωμάτων (αλλά και των γέυσεων όπως θα δούμε παρακάτω) είναι 11.
Σας παραθέτω την λίστα στα αγγλικά προκειμένου να μην "χάσει" με την μετάφραση.

Berry (strawberry, raspberry, blackberry, black currant)
Tree fruit (cherry, plum)
Dried fruit (jam, raisin, prune)
Floral (violet, rose petal)
Herbal (grassy, green vegetables, mint)
Earth (earth, mushroom, tar)
Meat (smoked meat, bacon, leather)
Spice (anise, cinnamon, clove, black pepper)
Oak (vanilla, oak)
Smoky (smoky, toast, burnt toast, charred wood)
Chocolate (chocolate)

SIP (=γεύομαι με μια μικρή γουλιά)
Στην γεύση τα 4 βασικά που ελέγχουμε είναι η ένταση της γεύσης, η οξύτητα, η γλυκύτητα (ξηρό, ημί-ξηρο, γλυκό) και το σώμα. Για την γεύση ισχύει η παραπάνω λίστα.

SUMMARIZE (=συνοψίζω)
Συνοψίζοντας θα πρέπει να δούμε συνολικά τα παρακάτω:
την πολυπλοκότητα, την ισσοροπία, την ποιότητα αλλά και αν τελικά μας αρέσει ή όχι και όλα αυτά πάντα σε συνάρτηση
με την ποικιλία, την χρονιά και την τιμή αγοράς.



Πάντα όταν πίνουμε ένα κρασί πρέπει να το δοκιμάζουμε με το σωστό ποτήρι, αν το κρασί είναι παλαιωμένο τότε πρέπει και να το μεταγγίσουμε πρώτα σε ένα decanter-καράφα προκειμένου να μας δώσει τα αρώματα και την γεύση του.

απολαύστε...

Σχόλια

Ο χρήστης kiki είπε…
Τι ωραίο και κατατοπιστικό ποστάκι είναι αυτό!!!! Μερσί Νατάσσα!
Ο χρήστης Natassa είπε…
θα σου κάνω αφιέρωμα "Γλυκά κρασιά" !
Ο χρήστης heart n soul είπε…
κι εγώ γλυκά θέλω! τα αρώματα του κρασιού λοιπόν, aromawining:)
Ο χρήστης kiki είπε…
I love γλυκά κρασιά!
Ο χρήστης faraona είπε…
Νατασσα περασαμε σε πολυ ντελικατα ποσταρισματα εδω μεσα!

Απιθανη η ενημερωση!
φιλια
Ο χρήστης Natassa είπε…
ωραία ... στο επόμενο θα έχουμε γλυκά κρασιά !!
Ο χρήστης eleni είπε…
Πολύ κατατοπιστικό το βιντεάκι.Το έδειξα στο σύζυγο,ώστε να δοκιμάζει τα κρασιά που μας χαρίζουν(εδώ μας προσφέρουν από αυτά που φτιάχνουν μόνοι τους).
Μ΄αρέσει το κόκκινο,αλλά μόνο δυο ποτηράκια,γιατί ζαλίζομαι εύκολα.
Ο χρήστης witchofdaffodils είπε…
τι ωραίο ποστ Νατάσσα, ευχαριστούμε!
και θέλουμε κι άλλα :)
Ο χρήστης Starbuck είπε…
Και εγώ θέλω γλυκά κρασιά!
Αφήστε που μου ανοίξατε την όρεξη μεσημεριάτικα! Τι θα κάνω τώρα??!
Ο χρήστης Ανώνυμος είπε…
Hello! I just wish to give an enormous thumbs up for the great information you may have right
here on this post. I will probably be coming again to your weblog
for extra soon.

Feel free to visit my blog post: cherished teddies retired pieces
Ο χρήστης Ανώνυμος είπε…
Hiya! I simply want to give a huge thumbs up for the nice
data you’ve got right here on this post. I shall be
coming again to your blog for more soon.

my blog post: cosmetic surgeon in columbus ohio

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

η μάσκα του τρόμου

Το μπλογκ αυτό δεν είναι μόνο φρου-φρου κι αρώματα κύριοι, ΟΧΙ ...μπροστά στα ραγδαία πολιτικά γεγονότα θα δώσουμε μαχητικό παρόν,εγώ θα σας συντονίσω..... Καταρχάς εσύ μεσιέ ματατζή...έχω να σου πω τούτο... άντε και να σου δείξω μια συμπόνοια για τα δύσκολα παιδικά χρόνια που πέρασες και σε πάω και στοίχημα γι αυτό,να το καταλάβω πως η κατάσταση του IQ σου δεν σού επιτρέπει να ξεχωρίσεις ένα βόδι από μια φράουλα,ξέρω πως επαγγέλματα με κοινωνική προσφορά που εξελίσσουν και  την προσωπικότητα ,σού είναι έννοιες παντελώς άγνωστες... ΑΛΛΑ δεν είναι δυνατόν εσύ ματατζή , με τη ρίψη χημικών μπροστά στη μούρη μου, να ματαιώνεις τον αγώνα ετών που κάνουμε εδώ μέσα συλλογικά και ατομικά  για ένα άλφα αιστητικό αποτέλεσμα . Ξέρεις ματατζή με τι φροντίδα και επιμονή μπλαστρωνόμεθα καθημερινά όλες εδώ, μάσκες με εκλεκτά αιθέρια έλαια και λάδια βιολογικά? ξέρεις πόσα βράδυα έχουμε ξενυχτήσει πάνω από τις κατσαρόλες μας για να δημιουργήσουμε την τέλεια κρέμα-σαπούνι-σαμπουάν ? ξέρεις πόσο δ

Ο άρκευθος και ένα serum κατά της κυτταρίτιδας

Με αφορμή τις συμβουλές της Emmy για να φροντίσουμε την γραμμή μας μετά τις κραιπάλες του Πάσχα, λίγα λόγια για τον εξαιρετικό άρκευθο (για τον οποίο έχουμε ήδη πει πολλά) και πως μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε το αιθέριο έλαιό του σε έναν πανεύκολο ορό για την καταπολέμηση της κυτταρίτιδας. Ο άρκευθος (ή αλλιώς αγριοκυπάρισσο ή ουνίπερος) ε ίναι θάμνος αειθαλής. Φθάνει τα 9 μ. ύψος και 4 μ. διάμετρο. Όλα τα μέρη του φυτού είναι αρωματικά. Τα φύλλα του σε νεαρή ηλικία είναι βελονοειδή, σε ώριμη μετατρέπονται σε μυτερά, διιστάμενα και σε διάταξη ανά 3 σε σπονδύλους. Στην επάνω επιφάνεια φέρουν μια διπλή λευκή γραμμή. Ανθίζει Μάρτιο και Ιούνιο. Ο καρπός στην αρχή είναι πράσινος και στη συνέχεια μαύρος, με γαλανό επίχρισμα. Στη χώρα μας φύεται το είδος Juniperus excelsa, είδος σπάνιο και προστατευόμενο με προεδρικό διάταγμα! Από παλαιότατων χρόνων χρησιμοποιείται στην μαγειρική, αλλά και στην παρασκευή ποτών, όπως το gin. Από τους καρπούς του είδους juniperus communis προκύπτει και το αιθέ

Σαπούνι με γάλα και μέλι.

Σαπούνι με γάλα και μέλι.Ή μήπως να το ονομάσω Κλεοπάτρα; Έφτιαξα σαπουνάκι γαλατομελένιο. Υλικά 131 γρ. λάδι καρύδας 85 γρ. φοινικέλαιο 198 γρ. πυρηνέλαιο ή ελαιόλαδο 50 γρ. βούτυρο καριτέ 63 γρ. καυστική σόδα 84 γρ. νερό απιονισμένο 80 γρ. φρέσκο γάλα κατεψυγμένο (αντιφατικοί όροι, χεχε) Στο tracing πρόσθεσα: 2 κ. σ. σκόνη γάλα 2 κ. σ. παγωμένο νερό 1 κ. σ. μέλι ½ κ. σ. αιθέριο έλαιο κέδρου και πεύκου Η διαδικασία γνωστή. Η μόνη αλλαγή που έκανα, ήταν ότι είχα παγώσει 80 γρ. γάλα, το οποίο πρόσθεσα όπως ήταν παγωμένο στη σόδα (που είχα φτιάξει μόνο με 84 γρ. νερό) όταν έφτασε περίπου στους 42-45 βαθμούς. Το αστείο είναι ότι η σόδα έγινε σαν κρέμα. Τώρα τι ζημιά είχε κάνει στο γάλα…θα σας γελάσω. Στο tracing πρόσθεσα τη σκόνη γάλακτος που ανακάτεψα με παγωμένο νερό, το μέλι και τα αιθέρια. Δεν ήξερα τι αιθέρια να βάλω, οπότε αποφάσισα να βάλω κάτι που να ταιριάζει με μέλι! Σίγουρα, η χημεία έπαιξε το ρόλο της με τα γάλατα και το μέλι, γιατί ενώ περίμενα να βγει λευκό το σαπουνάκι ή έ