Τρίτη, 22 Απριλίου 2008

Η ιστορία του γυναικείου στήθους


Η "ιστορία του γυναικείου στήθους" της M.Yalom είναι μια μοναδική, συναρπαστική και πρωτοπόρα ανάλυση για το ρόλο του γυναικείου στήθους στη δυτική ιστορία. Η συγγραφέας, με ανθρωπολογικές και γυναικείες σπουδές, παρουσιάζει την πολιτισμική ιστορία του στήθους, έτσι όπως το κατανόησε η θρησκεία, οι τέχνες, η κοινωνία, η πολιτική, η ιατρική και η ψυχανάλυση.
Ξεκινώντας από την αιγυπτιακή θεότητα Ίσιδα, περνώντας από τις απεικονίσεις της Παρθένου του 14ου αιώνα, τη λογοτεχνία του Shakespeare και φτάνοντας ως τη Γαλλική Επανάσταση, τη διαφήμιση και το φεμινισμό, οι σελίδες αυτού του βιβλίου παρουσιάζουν με απλότητα όλους τους συμβολισμούς του γυναικείου στήθους: το ιερό, το μητρικό, το ερωτικό αλλά και το "στήθος σε κίνδυνο".
Η Yalom-σύζυγος και ισάξια συγγραφέας του I.Yalom, (Όταν έκλαψε ο Νίτσε)- παρουσιάζει, έγκυρα και ιδιαίτερα κατανοητά το αρχέτυπο (ερωτικό-μητρικό) του γυναικείου στήθους μέσα από την πολιτισμική ιστορία 25 χιλιάδων χρόνων και την υπέροχη εικονογράφηση.
Νομίζω ότι αποτελεί ένα βιβλίο ενδιαφέρον για κάθε γυναίκα.

6 σχόλια:

witch of daffodils είπε...

καλορίζικη στη νέα παρέα Ελένη!
Το βιβλίο φαίνεται πολύ ενδιαφέρον.

heart n soul είπε...

eleni καλως ήλθατε! Ωραία ανάρτηση!:)

Μάγια είπε...

ο irvin yalom μ'αρέσει πολύ, δεν ήξερα ότι γράφει και η γυναίκα του. φαίνεται πολύ ενδιαφέρον, ευχαριστούμε!

eleni είπε...

Τον Yalom τον γνωρισα απο τη μικρη μου,που,σαν ψυχολογος,εχει ολα τα βιβλια του.Εγω διαβασα μονο το "Οταν εκλαψε ο Νιτσε" και αυτο της γυναικας του,που πιστευω οτι θα αρεσει σε καθε μια σας.

Μάγια είπε...

κι εγώ ψυχολόγος, έτσι τον έμαθα! θα το παραγγείλω το βιβλίο μόλις πληρωθώ! ευχαριστούμε!

Starbuck είπε...

Α πολύ ενδιαφέρον!
Δεν ήξερα ούτε εγώ ότι γραφει και η γυναίκα του. Μπήκε στην to read λίστα!