Παρασκευή, 27 Μαρτίου 2009

προς Θεσσαλονικεις...


μην παει ο νους σας στον Παυλο και στις επιστολες του,οκ?

ΛΟΓΟΤΕΧΝΙΚΗ ΒΡΑΔΙΑ
ΑΦΙΕΡΩΜΕΝΗ ΣΤΟΝ ΠΟΙΗΤΗ ΝΙΚΟ ΚΑΒΒΑΔΙΑ


ΠΕΜΠΤΗ 2 ΑΠΡΙΛΙΟΥ 2009
ΩΡΑ ΕΝΑΡΞΗΣ 20.30 Μ.Μ.

ΑΙΘΟΥΣΑ Α' ΟΡΟΦΟΥ
ΕΡΓΑΤΙΚΟΥ ΚΕΝΤΡΟΥ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ
ΑΡΙΣΤΟΤΕΛΟΥΣ 32 & ΟΛΥΜΠΟΥ

ΕΙΣΟΔΟΣ ΕΛΕΥΘΕΡΗ

ΚΕΙΜΕΝΑ : ΣΠΥΡΟΣ ΔΟΔΟΠΟΥΛΟΣ
ΟΜΙΛΗΤΕΣ : ΚΩΝ/ΝΟΣ ΦΩΤΙΑΔΗΣ
ΗΡΩ ΚΩΣΤΡΑΚΗ
ΠΗΝΕΛΟΠΗ ΚΟΛΟΚΟΤΣΑ
ΣΠΥΡΟΣ ΔΟΔΟΠΟΥΛΟΣ

στην υπηρεσια της τεχνης...

Πέμπτη, 26 Μαρτίου 2009

Σαπούνια "τα βρώσιμα"

Ο νηστικός καρβέλια ονειρεύεται λέει η γνωστή σοφή ελληνική παροιμία. Όταν ο νηστικός όμως έχει ταυτοχρόνως πυρετό και στο όνειρό του έχει κολλήσει σε διάφορες έμμονες ιδέες μαγειρέματος γλυκών αλλά και σαπουνοπαρασκευών (αν είναι δυνατόν δηλαδή!) τότε το αποτέλεσμα είναι τα εγκαίνια μιας νέας σειράς σαπουνιών με τίτλο "τα βρώσιμα".
Πάμε, αφού τηρήσουμε τους κανόνες ασφαλείας, και διαβάσουμε τις βασικές οδηγίες, για το τσουρεκοσαπούνι, που αν του βγάζατε τη σόδα, σχεδόν θα μπορούσατε και να το φάτε!

Τσουρεκοσαπούνι (530 γρ περίπου, υπερλίπανση 10%)

Πυρηνέλαιο ελιάς 100 γρ.
Βούτυρο αγελαδινό 60 γρ.
Φοινικέλαιο 40 γρ.
Ηλιέλαιο (καλής ποιότητας) 40 γρ.
Βαλσαμόλαδο 60 γρ. (εκχ. σε σουσαμέλαιο)
Καστορέλαιο 20 γρ.
Κερί μέλισσας 20 γρ.

Γάλα βρώμης* παγωμένο 70 γρ.
Γάλα συμπυκνωμένο κρύο 55 γρ.
ΝΑΟΗ 44 γρ.

Οι θερμοκρασίες κρατήθηκαν στους 36 με 37 max. Η σόδα διαλύθηκε στο παγωμένο γάλα βρώμης. Το γάλα προστέθηκε στα έλαια και ανακατεύτηκε πριν την πρόσθεση της σόδας. Μετά την εμφάνιση ίχνους, προστέθηκαν:

1 κγ μαστίχα κοπανισμένη στο γουδί σε σκόνη μαζί με 1 κγ σπόρους από κάρδαμο (αυτό που βάζουμε και στα τσουρέκια για άρωμα) και 2 κγ ζάχαρη λευκή κρυσταλλική. Επίσης 2 κσ πούδρα βρώμης, 1 κγ μέλι,
1 κσ χαμομηλόλαδο. Πριν να καλουπώσω πρόσθεσα και 1 κγ συνολικά αιθέριο έλαιο βενζόης και βανίλιας και έκανα και διάφορα άλλα πειράματα τα οποία μπορείτε να παραλείψετε αλλά εγώ ήμουν σε εμπύρετη κατάσταση και έχω το ακαταλόγιστο!
Λάδωσα λοιπόν κάποιες φόρμες με ένα χρωματιστό λαδάκι που προέκυψε από εκχυλισμό κόκκινου γλυκού βεβαίως πιπεριού, και πασπάλισα με κόκκινο πιπέρι τις φόρμες για να κολλήσει όταν ρίξω το σαπούνι. Το ίδιο έκανα και με τρίμα αφυδατωμένου σπανακιού για χρώμα σε ελαφρύ πρασινάκι. Όταν αφυδάτωσα τα φύλλα του σπανακιού, αφυδάτωσα και λίγο ξύσμα από λεμόνι και πορτοκάλι για χρωματικούς λόγους. Μισογέμισα κάποια καλούπια με το τσουρεκομίγμα και μετά πρόσθεσα λιγάκι από το κόκκινο παπρικόλαδο στην υπόλοιπη σαπουνόπαστα, ανακάτεψα και γέμισα εντελώς τα καλούπια. Σαν να μην έφταναν αυτά στο τέλος πασπάλισα και με το αφυδατωμένο ξύσμα… Εσείς μπορείτε να προβείτε στα άνωθεν μπελαλίδικα, μόνον αν βρίσκεστε σε παρόμοια διανοητική κατάσταση…Πάμε και για ένα ακόμα, παρασκευασμένο μια εβδομάδα αργότερα…
Σαπούνι με γεύση κέικ καρότου (780 γρ περίπου, 10% υπερλίπανση)

Ακατέργαστο λίπος κόκκινου φοίνικα 100 γρ (red raw palm butter)
Βούτυρο αγελάδας 80 γρ
Πυρηνέλαιο ελιάς 150 γρ
Φοινικέλαιο 50 γρ
Ηλιέλαιο 50 γρ
Βαλσαμόλαδο (εκχ. σε σουσαμέλαιο) 100 γρ
Καστορέλαιο 20 γρ

Χυμός καρότου παγωμένος 100 γρ
Γάλα βρώμης παγωμένο* 40 γρ
Γάλα συμπυκνωμένο κρύο 40 γρ
Γλυκερίνη 20 γρ
ΝΑΟΗ 71,5 γρ

*Το γάλα βρώμης το έφτιαξα γεμίζοντας κατά το 1/3 μια κούπα με βρώμη και συμπληρώνοντας με απιονισμένο, ελαφρώς χλιαρό νερό. Το άφησα να σταθεί έτσι ανακατεύοντας που και που για μιάμιση ώρα περίπου πριν το σουρώσω και το βάλω να παγώνει.
Για τον χυμό καρότου χτύπησα 2 καρότα στο μπλέντερ με λίγο συμπυκνωμένο γάλα, το στράγγιξα και το έβαλα στην κατάψυξη. Από την πούλπα του καρότου κράτησα 1 κσ και την πρόσθεσα στο μίγμα μετά την εμφάνιση ίχνους μαζί με 1 κγ τριμμένη βρώμη και 1 κγ μέλι. Η σόδα διαλύθηκε στον χυμό καρότου-γάλα βρώμης κάτω από τους 37 βαθμούς.
Το γάλα με τη γλυκερίνη προστέθηκε στα έλαια πριν τη σόδα, αφού είχα διαλύσει σ’ αυτό το υγρό 1 κσ ζάχαρη. Πριν καλουπώσω πρόσθεσα 1 ½ κγ αιθέριο πορτοκαλιού και ½ κγ αιθέριο λεμονιού.

Η σειρά "τα βρώσιμα" με περιποιητικά για την επιδερμίδα μας υλικά, περιλαμβάνει σίγουρα και σαπούνι ρυζόγαλο, το οποίο θα το φάμε την επόμενη φορά, σαπούνια με γάλα και βούτυρο κατσικίσιο και μου τριγυρίζει για να μαγειρευτεί η καταπληκτική ιδέα που μου έδωσε μια σπέσιαλ αρωματοφίλη για σαπούνι-μπακλαβά (!) για απίθανο scrub μελιού συνοδείας τριμμένων ξηροκαρπιδίων…

Είπαμε… ο νηστικός, light καρβέλια ονειρεύεται…
Bon appétit mes amies!

Τετάρτη, 25 Μαρτίου 2009

κάποιες γιορτάζουν; που να ξέρω..


Για τη Deli, τη Heart, την Εύα





ΥΓ: Εύα, πες μου πως δεν κάνω λάθος;-)

Πέμπτη, 19 Μαρτίου 2009

Στόκος και χρώμα


Αφού με έχει πιάσει τεμπελιά και δεν έχω φτιάξει τίποτα από καλλυντικά,είπα να βάλω μερικά δημιουργήματά μου.Οι δυο γυναικείες μορφές είναι σε ξύλα που βρήκα στο υπόγειο της φίλης μου .Οι δυο κορνίζες δε μου άρεσαν και τις άλλαξα και τα δέντρα έγιναν σε τελάρο με καμβά που είχα κάνει τις πρώτες μου ζωγραφικές απόπειρες.
Όλα τα πλαίσια τα έφτιαξα με στόκο,τον οποίο ζωγράφισα στη συνέχεια.

Τρίτη, 17 Μαρτίου 2009

Σαπούνι με άρωμα λεμόνι

Ω ναι! Είμαι στη φάση με-τα-πτυ-χι-α-κού στα σαπουνάκια, τουτέστιν από μένα για την ώρα θα βλέπετε μόνο...σαπουνόφουσκες!
Χρησιμοποιώντας μια εύκολη πατέντα που έχω στην άκρη, έφτιαξα λεμονοσαπουνάκια. Έτσι έκανα το εξής:

Λεμονοσαπουνάκια
131 γρ. λάδι καρύδας
85 γρ. φοινικέλαιο
198 γρ. πυρηνέλαιο

57.49 γρ καυστική σόδα για υπερλίπανση 10%
149 γρ. απιονισμένο νερό

Ένωση κοντά στους 40 βαθμούς.

Όταν έφτασε η σόδα περίπου στους 40 βαθμούς, έριξα 2 παγάκια χυμό λεμόνι.

Ακολούθησα τις βασικές οδηγίες και κατά το tracing πρόσθεσα:

Ξύσμα ενός λεμονιού
1 κ. γ. αιθέριο έλαιο λεμόνι

Η μάγισσα-δασκάλα λέει ότι το ξύσμα λεμονιού θα μπορούσε να είχε μαυρίσει κατά την ένωσή του με τη σόδα.
Η μαγείρισσα Κική λέει ότι είναι μακρινή απόγονος του Γαλάτη Κ@λοφαρδίξ και ό,τι κάνει πετυχαίνει (με απειροελάχιστες εξαιρέσεις). Δεν θα πω βέβαια τι έπαθα αυτή τη φορά, για να μην προκαλέσω αναταραχή στο πλήθος των οπαδών μου και αρχίζουν και αφρίζουν σαν τα σαπούνια μου. Ένα μόνο θα πω: αυτό που έπαθα, το έπαθε και η μάγισσα! Χεχε! Δεν φταιμε όμως εμείς. Φταίνε οι φόρμες εξ Αμερικής!

Τώρα, ας τραγουδήσουμε όλοι μαζί.
Avanti παιδιά:
Λέεεεεεεεεεεεεεεμο ρε λεεεεεεεεεεεεμοοοοοοοοοοοονάαααααααααααααααακι μυρωδάααααατοοοοοοοοοοοοοοοοο........

Το ποστάκιον αφιερώνεται στην Αγγελική Ν μακριααααααααααααααά εκεί στη Νότιο Αφρική που της αρέσει το άρωμα λεμόνι και για άλλον έναν λόγο που δε θα πω, που να λεμονοκιτρινίσετε σαν τα σαπουνάκια μου. Ξέρει αυτή και φτάνει! :-)))

Κυριακή, 15 Μαρτίου 2009

τωρα που ηρθε η Ανοιξη και τα λουλουδια ανθουνε...





Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια

Φορμαλδεΰδη

Γενικά
Όνομα Μεθανάλη
Συνώνυμα Φορμαλδεΰδη
Χημικός τύπος CH2O
SMILES C=O
Μοριακό βάρος 30,026 g/mol
Εμφάνιση Άχρωμο αέριο

Προσδιορισμός κινδύνων Τοξικό, εύφλεκτο

Η φορμαλδεΰδη ή μεθανάλη είναι το πρώτο και απλούστερο μέλος της οικογένειας των αλδεϋδών, με χημικό τύπο HCHO.

Ανευρίσκεται σε μικρές ποσότητες στους περισσότερους ζωντανούς οργανισμούς και τους ανθρώπους, γιατί παράγεται ως ενδιάμεσο φυσικό συστατικού του μεταβολισμού των κυττάρων. Στην ατμόσφαιρα εκλύεται τόσο από ανθρωπογενείς όσο και από φυσικές πηγές. Είναι το προϊόν ατελούς καύσης των υλικών που περιέχουν άνθρακα και έτσι μπορεί να βρεθεί στον καπνό από πυρκαγιές δασών, εξατμίσεις αυτοκινήτων, κλιβάνων αλλά και στον καπνό των τσιγάρων.
Επίσης παράγεται από τη φωτοχημική οξείδωση του ατμοσφαιρικού μεθανίου.

Είναι μια εξαιρετικά χρήσιμη χημική ένωση με πολλές χρήσεις πιο γνωστή από τις οποίες είναι ως συντηρητικό, απολυμαντικό και αντισηπτικό με την εμπορική ονομασία φορμόλη.

Είναι εύφλεκτη και πολύ τοξική ένωση ενώ έχει επισημανθεί ως ύποπτη καρκινογόνος ουσία.

Ασφάλεια - Υγεία

Η φορμαλδεΰδη είναι μία εξαιρετικά τοξική χημική ένωση, προσβάλλοντας κυρίως τα μάτια, τη μύτη και το λάρυγγα. Σε συγκεντρώσεις μεγαλύτερες από 0,1 mg/kg στον αέρα, μπορεί να ερεθίσει τα μάτια, να προκαλέσει πονοκεφάλους, ένα αίσθημα καψίματος στο λαιμό και δυσκολία στην αναπνοή. Μεγαλύτερες εκθέσεις σε φορμαλδεΰδη μπορούν να αποβούν και θανατηφόρες.

Φορμαλδε'ύ'δη εκλύεται ιδίως από συγκολλημένα προϊόντα ξύλου (μοριοπλάκα, MDF), συνθετικά υφάσματα, κουρτίνες, μονωτικά υλικά κ.α
Από τις δεκαετίες του ‘70 και ‘80 έχει αναγνωριστεί ότι τα σύνθετα προϊόντα ξύλου αποτελούν τις κυριότερες πηγές έκλυσης φορμαλδεΰδης.
Άλλοι ρύποι εσωτερικών χώρων είναι η ακεταλδεΰδη, η πεντανάλη, το βενζόλιο, το στυρένιο και άλλες οργανικές καρβοξυλικές ενώσεις.
Έχει μάλιστα γίνει ευρέως γνωστό το λεγόμενο Sick Building Syndrome εξαιτίας αυτών των ρύπων, που λέγεται «σύνδρομο του παθογόνου κτιρίου».
Έχει επίσης αποδειχθεί ότι έπιπλα κατασκευασμένα από μοριοπλάκες που παράγονται με ρητίνες ουρίας-φορμαλδεΰδης είναι οι σημαντικότερες πηγές έκλυσης αλδεϋδών σε οικίες. Οι συγκεντρώσεις αλδεϋδών σε εσωτερικούς χώρους εξαρτώνται και από τις διαδικασίες καύσης, π.χ. θέρμανση, μαγείρεμα, κάπνισμα. Οι μεγαλύτερες συγκεντρώσεις εμφανίζονται σε κλειστούς χώρους, χωρίς καλό και συχνό εξαερισμό, με υψηλή θερμοκρασία και σχετική υγρασία. Ο εξαερισμός είναι η πλέον καθοριστική παράμετρος της ποιότητας του εσωτερικού χώρου των κατοικιών και αποτελεί τον αρχικό μηχανισμό για την απομάκρυνση των πτητικών μολυσματικών αερίων. Επιδημιολογικές και κλινικές έρευνες έχουν αποδείξει ότι η έκθεση του ανθρώπου σε φορμαλδεΰδη μπορεί να προκαλέσει ερεθισμούς στο δέρμα, κνησμό στα μάτια, αλλεργικά και ασθματικά σύνδρομα και άλλα συμπτώματα. Πρόσφατη έρευνα στην Αυστραλία αποκάλυψε ότι σε νεόδμητες κατοικίες τα επιτρεπτά όρια σε ρύπους είχαν ξεπεραστεί πάνω από 20 φορές, γεγονός που αποδεικνύει ότι οι κατοικούντες σ’ αυτές αναπνέουν κοκτέιλ τοξικών ουσιών, όπως τονίζει χαρακτηριστικά η μελέτη, και κυρίως φορμαλδεΰδη, στυρένιο και φαινυλοκυκλοεξάνιο. Παρόμοια έρευνα στη Γαλλία (2004) έδειξε ότι στο 1/4 των κατοικιών οι συγκεντρώσεις φορμαλδεΰδης ξεπερνούν κατά πολύ τα όρια ασφαλείας, ενώ στα 8 από τα 10 σπίτια καταγράφονται επίπεδα βενζολίου 1 μέχρι 5 φορές υψηλότερα σε σχέση με τους εξωτερικούς χώρους των σπιτιών. Ο πιο επιβαρυμένος χώρος των σπιτιών είναι το γκαράζ, καταλήγει η ίδια έρευνα που κρούει τον κώδωνα του κινδύνου.

ΚΑΙ ΤΙ ΚΑΝΟΥΜΕ ΤΩΡΑ????

ΒΑΛΤΕ ΦΥΤΑ ΣΤΟ ΣΠΙΤΙ ΣΑΣ και σορρυ για τα κεφαλαία...
Συμφωνα με ερευνες της ΝΑΣΑ υπαρχουν καμια 50αρια φυτα που σωζουν ζωες...ομορφα ειναι,τα περισσοτερα δε χρειαζονται και πολλα-πολλα,τι περιμενετε;

ΦΤΕΡΗ μποστονιενσις
χρυσανθεμο
ζερμπερα
φοινικας ρομπελινι
δρακαινα ζανετ
φτερη ομπλιτεραρια
φικος
κισσος μικροφυλλος
φικος μπεντζαμιν
σπαθιφυλλο
δρακαινα μασανζιανα
φοινικας φαπις
σεφλερα
δρακαινα βαρνεκι
ορχιδεα δενδροβια
ντιεφενμπαχια κομπακτα
τουλιπα
φικος αλι
χαμαιδωρεα φοινικοειδης
αζαλεα
αγλαονημα
χλωροφυτο
μπανανεα
φιλοδεντρο αναρριχωμενο
ντιεφενμπαχια καμιλ
φιλοδεντρο τουφα
ποθος διχρωμος
αροκαρια
μπιγκονια
καλαθεα μαραντα
ροκισσος
επιφυλλο χειμωνιατικο
φιλοδεντρο σελουμ
συγκονιο
φιλοδεντρο καρδιοειδες
ανθουριο
καλαθεα
αλεξανδρινο
κυκλαμινο
ορχιδεα φαλαινοψις

Για παραδειγμα η φτερη μποστονιενσις ειναι ο μεγαλος πρωταθλητης αφου απορροφα τουλαχιστον 22 μg την ωρα!

Αντε,τωρα που ηρθε η Ανοιξη και τα λουλουδια ανθουνε :-)

Τρίτη, 10 Μαρτίου 2009

fizzy bath bombs

Ενεπνεύσθην! Από τη μια τα περγαμόντα της μαγισσός και της μαγισσομήτορος, από την άλλη μια καινούρια εκπομπή του BBC, όπου νεαρός μάγος ματζουνοφτιάχνει διάφορα, μ’ έπιασε νυχτιάτικα να κάνω bath bombs. Δε φταίω εγώ, η συνταγή φαινόταν τόσο εύκολη που με προκάλεσε. Δείτε και μόνες σας:
6 κ.σ. μαγειρική σόδα
2 κ.γ. κιτρικό οξύ
15 σταγόνες αιθέριο έλαιο περγαμόντου
1 κ.σ. ξερή λεβάντα
3 κ.γ. λάδι της επιλογής σας
Διπλασίασα τις προτεινόμενες ποσότητες και αντικατέστησα το προτεινόμενο αιθέριο λεβάντας με αυτό του περγαμόντου μια που η μάγισσα τόνισε την σούπερ χαλαρωτική επίδρασή του. Μου άρεσε επίσης που η συνταγή δεν περιλαμβάνει καθόλου νερό, έτσι δεν είχα να ανησυχώ για πρώιμους αναβρασμούς, η άπειρη. Το τζίνιους τατς ήταν το φορμάρισμα με μπισκοτοκόφτες: ούτε ειδικές φόρμες σιλικόνης ούτε τίποτα, παίρνουμε τον μπισκοτοκόφτη και τον στουμπώνουμε με το μίγμα, αφήνουμε να στεγνώσει, αφαιρούμε (πανεύκολα μια που δεν έχει πάτο) και ολέ!
Να πω και την αμαρτία μου: "έχω κιτρικό οξύ;" αναρωτιέμαι μέσα στην άγρια νύχτα. Κοιτάω το κουτί της βιταμίνης C σε σκόνη, λέει ασκορβικό οξύ. Τέτοια ώρα τέτοια λόγια. Ανακατεύω μικρή ποσότητα με σόδα, ρίχνω στο νερό, ω του θαύματος, αφρίζει. Παραμερίζω δισταγμούς. Α! οκ, αμαρτία νούμερο 2: οι οδηγίες λένε "αφήστε να στεγνώσουν όλη νύχτα", δεν κρατιέμαι η γνωστή ανυπόμονη, και τις βάζω (πάνω στο δισκάκι τους όπως είναι) πάνω στο καλοριφέρ.
Η παρασκευή πολύ εύκολη και γρήγορη:
χτύπησα στο μπλέντερ τη λεβάντα με τη σόδα και το οξύ, βήμα τελείως προαιρετικό, εγώ απλά ήθελα τη λεβάντα πολύ ψιλή. Μπορούμε να την κάνουμε σκόνη και μετά να προσθέσουμε και μερικά ολόκληρα ανθάκια για εφεδάκι. Πρόσθεσα το αιθέριο και το λάδι και ανακάτεψα μέχρι να γίνει το μίγμα ψιχουλιαστό (σαν crumble:) Γεμίζουμε τότε τα φορμάκια, που έχουμε ακουμπήσει σε δισκάκι όπως είπα, πιέζοντας πολύ καλά κάθε κουταλιά για να γίνουν τα σχήματα συμπαγή. Αφήνουμε να στεγνώσουν μακριά από υγρασία, και έτοιμα να τυλιχτούν σε ζελατίνες, να δεθούν με κορδελάκια ή να ριχτούν αμέσως στο μπάνιο μας. Εμείς; χαλαρααά...
ΥΓ: τα βομβίδια φαίνονται πολύ μη μου άπτου, φοβόμουνα και να τα κοιτάξω μη διαλυθούν. Μετά τη φωτογράφηση τα ξαναβάζω η καλή σου πάνω στο καλοριφέρ, δεν τα ισορροπώ καλά και με το που γυρνάω την πλάτη μου ακούω δυσοίονο ήχο: πάρτα τούμπα κάτω. Με σφίξιμο καρδιάς γυρνάω σε αργή κίνηση να δω το αποτρόπαιο θέαμα και τι βλέπω, δεν έχουν πάθει τίποτα! Απίστευτο; Αν όχι, έχει και συνέχεια: τα ξαναβάζω στο καλοριφέρ και μου ξαναπέφτουν, ναι, έχει καταντήσει αηδία σκέφτομαι, κοιτάω, πάλι ακέραια. Μετά από αυτό δεν τα ξανάβαλα, το τρις εξαμαρτείν ουκ ξωτικού σοφού, νες πα;

Πέμπτη, 5 Μαρτίου 2009

κεφίρ, τα λευκά κοράλια της Ανατολής και οι θησαυροί τους

Γυναίκα συλλέγει το γάλα


Ήταν αρχές Αυγούστου, πλησίαζε της Παναγίας και στο σπίτι είχαμε ετοιμασίες και χαρές. Παντρευόταν η θεία η Αγελική, η μοναχοκόρη της γιαγιάς και η αδυναμία της. Η θεία Αγγελική έμοιαζε με μια κουκλίτσα που είχα, μαύρα λαμπερά μαλλιά και πρόσωπο σα γάλα. Την κανάκευε η μάνα της, γι'αυτό.... Η κούκλα της γιαγιάς ήταν η Αγγελικούλα...
Απομεσήμερο ζεστό, παίζαμε όλα τα μικρά στο δρόμο και ακούω πίσω μου να με καλεί η φωνή της κυρ-Αρετής ανήσυχη..."σύρε πουλί μου και μίλα της γιαγιάς, μίλα της και πες της πως το Φιλιππάκι μου ένιωσε πάλι την αδυναμία..."Βρήκα τη γιαγιά κιόλας όρθια, να ετοιμάζει την θρεπτική κρέμα του παιδιού. Με μέλι, βούτυρο και γάλα. Όμως το γάλα,από το βάζο με τα άσπρα σφουγγαράκια μέσα. Έτσι της το είχε φέρει ο θείος Αντρέας από το ταξίδι του στη Μαύρη Θάλασσα και της είχε πει"πάρτο αυτό μάνα και δίνε το σε γερόντους και άρρωστα μωρά και να αβγατίζεις την αξία του συχνά με νέο γάλα.Χωρίζει τότε η γιαγιά την
πλούσια κρέμα στα δύο και μου λέει"αυτή για το μωρό να δυναμώσει και αυτή θα την αλοίφεται η Αγγελικούλα μας για να ομορφύνει κι άλλο. Και όσο η γιαγιά έδινε τη θρεπτική
κρέμα στο παιδί, η Αρετή καθισμένη στα πόδια του χτυπούσε σιγά το στέρνο της και μονολογούσε...."ήταν φτωχό το γάλα μου για το μωρό μου, ήταν φτωχό." Λες κι έφταιγε εκείνη που δεν είχε δύναμη, αυτή και το γάλα της.
Την πονούσε η γιαγιά την Αρετή, την πονούσε γιατί έμεινε να παλεύει μοναχή της, γι' αυτήν και για το μοναχοπαίδι της,το ασθενικό το Φιλιππάκι ....




αλχημιστής 17ος αιώνας



Πέρασαν οι μέρες κι έγινε κι ο γάμος και η Αγγελικούλα έλαμπε μες τα άσπρα και την ευτυχία. Πέρασαν και τα χρόνια κι ο Φίλιππος μεγάλωσε κι έγινε σωστό παλληκαράκι δύο μέτρα. Θες από τα βάλσαμα της γιαγιάς, θες από το Θεό ; Και τα δύο, λέω εγώ τώρα... Και το σπούδασε γιατρό η κυρ-Αρετή με το τίποτα. Καμάρωνε και η γιαγιά για το Φίλιππο και δεν τον ξέχναγε ποτέ απ'τις ευχές της. Μεγάλωσε και στα δικά της ευλογημένα χέρια... σαν τα παιδιά της.




Δεύτερη ώρα....Βιολογία
κεφίρ,'το ποτό ζωής' των Καυκάσιων

Πρόκειται για ένα σύνθετο, συμβιωτικό μίγμα μικροοργανισμών οι οποίοι είναι προϊόντα οξυγαλακτικής ζύμωσης. Το μίγμα αυτό περιέχει βακτηρίδια φιλικά προς τον οργανισμό (προβιοτικά), ζύμες, βιταμίνες Β1, Β2, Β6, Β12, C, ανόργανα άλατα, αμινοξέα (ισολευκίνη, λευκίνη, βαλίνη) που έχουν σχέση με την σύνθεση πρωτεινών στους μύες, φυλλικό οξύ (Β9) και πλήρεις πρωτεϊνες. Άριστη πηγή βιοτίνης (βιτ. Η), η οποία βοηθά τον οργανισμό να αφομοιώνει τις υπόλοιπες βιταμίνες και έχει σχέση με την αντιγήρανση και προστασία του δέρματος. Όπως το γιαούρτι έτσι και το κεφίρ βασίζεται στο γάλα. Η διαδικασία περιλαμβάνει τη ζύμωση του γάλακτος με τους σπόρους του κεφίρ. Οι σπόροι αυτοί είναι μια μάζα βακτηριδίων, ζύμης και ενός πολυσακχαρίτη ο οποίος είναι μοναδικός και λέγεται κεφιράν. Η δράση του είναι αντιμικροβιακή, αντιφλεγμονώδης,αναπλαστική και αναγεννησιακή των κυττάρων. Ρυθμίζει δυσλειτουργίες του πεπτικού, αναπνευστικού και ανοσοποιητικού συστήματος. Θεραπεύει ασθένειες του δέρματος, των νεφρών, των εντέρων, του ήπατος και του αίματος. Αποτοξινώνει επαρκώς όλο τον οργανισμό. Συνίσταται η χρήση του σε παιδιά, ηλικιωμένους, αναρρωνύωντες ασθενείς καθώς και σε έγκυες ή θυλλάζουσες μητέρες. Ως ένα μεγάλο βαθμό, υποκαθιστά ακόμα και το μητρικό γάλα!




Η ραγδαία εξάπλωση του κεφίρ στις χώρες του δυτικού κόσμου, τα τελευταία χρόνια έχει πυροδοτήσει έναρξη νέων επιστημονικών ερευνών που επιδιώκουν να τεκμηριώσουν με νέα στοιχεία τις εικασίες ετών που αποδίδουν στο κεφίρ, σχεδόν μαγικές ικανότητες. Δεν είναι τυχαίο το ότι οι Καυκάσιοι που το πίνουν σαν νερό ξεπερνούν τα 110 χρόνια ζωής!

Οι αυθεντικοί σπόροι κεφίρ είναι δυσεύρετοι και γι' αυτό αποκτώνται κυρίως "χέρι με χέρι". Κατά την καλλιέργειά τους με το γάλα, στο βάζο μας, έχουν την ιδιότητα να πολλαπλασιάζονται σε μέγεθος και ποσότητα και έτσι μας δίνουν τη δυνατότητα, να δωρίσουμε και σε άλλους ένα μέρος τους. Προσωπικά, το θεωρώ "ζωντανό ποτό" και γι' αυτήν τους ακριβώς την ιδιότητα. Θρέφεται και εξαπλώνεται με την αγάπη, την διάθεση προσφοράς και την αλληλοβοήθεια!



...ώρα για την- βασιλικής περιποιήσεως-μάσκα, πίλινγκ προσώπου

~
2 κ. σ. κεφίρ
~1 κ. σ. λάδι εκλεκτόν
~1 κ. γλ. μέλι
~1/4 κ. γλ. βασιλικό πολτό
~3-4 σταγ. αιθέρια έλαια του γούστου μας
~ αλεύρι τόσο, όσο χρειαστεί για μια ευκολοδούλευτη πάστα

*ανακατεύουμε,απλώνουμε, ξαπλώνουμε, ηρεμούμε και νιώθουμε
*εκμεταλευόμαστε την παρουσία άλευρου και τρίβουμε απαλά
*όση μείνει τη διατηρούμε στο ψυγείο, 4-5 ημέρες

Δευτέρα, 2 Μαρτίου 2009

ανανας....





Καλο σας μηνα φιλεναδες...μου'ρθε στο μυαλο κατι ολιγον τι εξωτικο...
Για δειτε λοιπον...
* Αγοραζω εναν ανανα φρεσκο
* Κοβω την κορυφη,φυλλα με λιγη σαρκα απο κατω -το υπολοιπο το τρωμε με μεγαλη χαρα μαλιστα...
* Αν μενω στα νοτια φυτευω το κομματι αυτο ως εχει στο χωμα,ποτιζω εκεινη τη στιγμη και το ξεχναω! Δεν ποτιζω συχνα!
* Μεγαλωνει αργα.Μετα απο 1 χρονο θα παρατηρησετα αναπτυξη και στα 2-3 χρονια θα αρχισει να δινει καρπους.
* Δε χρειαζεται νερο,εχει σκληρα φυλλα κι ετσι δε χανει πολυ νερο με την εξατμιση
* Δε χρειαζονται πολυ χωμα ουτε χωμα καλης ποιοτητας γιατι δεν εχει μεγαλο ριζικο συστημα
* Παιρνει νερο και θρεπτικα στοιχεια απο τα φυλλα
* Προτιμα ελαφρα οξινα εδαφη που υπαρχουν στους περισσοτερους κηπους αλλωστε
* Μεγαλωνουν σε πληρες φως αλλα και στη σκια μια χαρα τα πανε

ΔΕΝ ΑΓΑΠΑ

τις μεγαλες ποσοτητες υγρασιας
τα λιπασματα εκτος απο το εκχυλισμα φυκιων κι αυτο μονο σουπερ-αραιωμενο
την παγωνιά

Λιπανση ΜΟΝΟ αν δουμε φυλλα κοκινομωβ αποχρωσης.

Μια Καρμεν Μιραντα παει ταμαμ τωρα,verdad?