Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο

Δεύτερο Κ για καρότο

Τα κατοικίδια είναι ευλογία!!!! Γιατί??? Μας μαθαίνουν ένα σωρό πράγματα όπως π.χ. πόσο λαχταριστό μπορεί να είναι ένα καρότο!!!Τα ινδικά χοιρίδια λατρεύουν τα καρότα, οπότε το ψυγείο μου είναι πάντα εφοδιασμένο με το λαχανικό αυτό. Φυσικά για το καρότο μας έχει ξαναμιλήσει η μαγισσούλα, μαθαίνοντάς μας πως φτιάχνουμε καροτέλαιο για τα μάτια μας μόνο...


Το καρότο είναι φυτό μονοετές ή διετές και ανήκει στο γένος Δαύκος της οικογένειας των Σκιαδανθών.Προέρχεται από το Αφγανιστάν και τις γύρω περιοχές, ενώ ήταν γνωστό φαρμακευτικό φυτό στην Αρχαία Ελλάδα με το όνομα Σταφλίνος. Στην Ευρώπη η καλλιέργεια του ξεκίνησε το 13ο αιώνα και ήταν χρώματος μοβ, εξαιτίας κάποιων χρωστικών που περιείχε.Η ρίζα του είναι σαρκώδης με κωνικό μακρύ σχήμα και χρώμα πορτοκαλί, κίτρινο ή λευκό ανάλογα με την ποικιλία. Οι διάφορες ποικιλίες καρότου διακρίνονται από διαφορές στο σχήμα, το χρώμα και το μήκος της ρίζας. Τα φύλλα βγαίνουν από τη κορυφή της ρίζας και έχουν μακρύ μίσχο. Τη δεύτερη χρονιά αναπτύσσονται τα άνθη που είναι λευκά, κιτρινωπά ή ρόδινα.Καλλιεργείται για τη σαρκώδη ρίζα του σε όλες τις εύκρατες περιοχές, κυρίως το χειμώνα με ιδανική θερμοκρασία τους 15–18 βαθμούς. Προτιμά τα εδάφη με άφθονη υγρασία και καλά στραγγιζόμενα.Η αναπαραγωγή γίνεται με σπορά και τα φυτάρια αναπτύσσονται με αργό ρυθμό. Η συγκομιδή γίνεται 3-4 μήνες μετά τη σπορά και στο εμπόριο διατίθεται συνήθως χωρίς το φύλλωμα, γιατί έτσι διατηρείται περισσότερο.Στην Ελλάδα καλλιεργείται κυρίως στη Μακεδονία και τη Στερεά και η βασική ποικιλία είναι αυτή της «Αιγίνης», με κωνική ρίζα μεγάλου μεγέθους και πορτοκαλί χρώμα.Είναι μία εξαιρετική τροφή για τον οργανισμό αφού είναι πλούσιο σε βιταμίνη Α και έχει αρκετή ποσότητα από βιταμίνες Β1, Β2 καθώς και νιασίνη.

Μάσκα λάμψης με καρότο και μέλι

  • 2-3 καρότα βιολογικής καλλιέργειας
  • 1 κουταλιά της σούπας μέλι

Οδηγίες: Βράζουμε τα καρότα. Αφήνουμε να κρυώσουν και τα λιώνουμε. Προσθέτουμε το μέλι και ανακατεύουμε μέχρι να γίνει μια παχύρευστη πάστα. Απλώνουμε στο π΄ροσωπο και αφήνουμε 10-15 λεπτά. Συμβουλέυουμε τους γύρω μας να φορέσουν γυαλιά ηλίου για να μην τυφλωθούν από την λάμψη...

Καρότο γλυκό κουταλιού

  • 1 κιλό καρότα
  • 1 κιλό ζάχαρη
  • 2-3 κουταλιές χυμό λεμόνι
  • λίγο νερό

Οδηγίες: Τρίβουμε τα καρότα. Κρατάμε το χυμό σε ένα ποτήρι και συμπληρώνουμε με νερό έτσι ώστε να έχουμε 1 ποτήρι υγρό. Τα βάζουμε σε κατσαρόλα και τα βράζουμε για 5΄να μαραθεί λίγο το καρότο. Μετά ρίχνουμε την ζάχαρη και βράζουμε μέχρι να δέσει . Σβήνουμε τη φωτιά ρίχνουμε τον χυμό του λεμονιού. Φυλάμε σε αποστειρωμένα γυάλινα βαζάκια. Σερβίρουμε σκέτο ή συνοδευόμενο με στραγγιστό γιαούρτι, πασπαλισμένο με λίγο καρύδι.

Η φωτό είναι τα περσινά καρότα από τον κήπο μας. Δεν είναι πολλά αλλά ήταν πεντανόστιμα...

Σχόλια

Ο χρήστης sadigi είπε…
Πολύ ωραίες συνταγούλες Ελευθερία
μπράβο
λατρεύω καρότους :)
Ο χρήστης eleni είπε…
Ελευθερία,επιστροφή με διπλή συνταγή!
Θρεπτικό και ωφέλιμο το καροτάκι και να το τρως και για το πρόσωπο.Η μάσκα απλή,αλλά για το δέρμα μας τέλεια.Γλυκό δεν έχω δικομάσει-καλό;
Ο χρήστης Ελευθερία είπε…
Είπαμε να λάμψουμε αλλά μη μας φάει και όλη τη μέρα. Και η πιο πολυάσχολη από μας μπορεί να το κάνει. Το γλυκό όλα τα λεφτά!!!! Δυστυχώς αρχίσαμε δίαιτα και δεν μπορούμε να το απολάυσουμε σε μεγάλες ποσότητες.Αλλά μια κουταλίτσα δεν έβλαψε και κανένα, ε???
Ο χρήστης witch of daffodils είπε…
καρότους ντελίσιους :)

Τώρα εμένα της αδηφάγου, γιατί με ιντρίγκαρε περισσότερο το γλυκό από το μποτέ; Το γλυκο θα φτιάξω και μετά με το γιαούρτι θα το κάνω μάσκα..
Ο χρήστης Ελευθερία είπε…
Η αλήθεια είναι ότι είναι πιο δελεαστικό το γλυκάκι. Και το γιαούρτι τώρα που καλοκαιριάζει, μια χαρά ακούγεται για μασκούλα!!!!
Ο χρήστης Starbuck είπε…
Hello Ελευθερία!
Α ωραία τα καροτάκια! ΕΠίσης πολύ νόστιμα φρέσκα με λεμονάκι!
Η μάσκα θα γίνει οπω-σδή-πο-τε.Αν και έχω ένα θέμα με το μέλι τώρα τελευταία!!
Ο χρήστης kiki είπε…
Και η μασκούλα και το γλυκάκι, πρώτα!
Ο χρήστης VASILIKI είπε…
Πολύ όμορφο το blog σου,
και πολύ χρήσιμες οι συνταγές σου.
Ιδιαίτερα μου αρέσουν οι συνταγές για μάσκες με φυσικά προϊόντα.
Χαίρομαι που σε βρήκα.

Καλή συνέχεια...
Ο χρήστης scalidi είπε…
Α, αυτή η μάσκα λάμψης είναι πανεύκολη. Θα την φτιάξω ακόμη κι εγώ...

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Άργιλος, ένα φυσικό καλλυντικό.

Μετά από όσα μας είχε πει η μαγισσούλα για τον άργιλο, εγώ είμαι η τελευταία που θα πρέπει να σας μιλήσω γι' αυτόν.
Μέσα στα πολλά καλά (και κακά) που έχει η Ζάκυνθος, είναι και ο άργιλος σε μερικές παραλίες.







Το καλοκαίρι, όλοι οι τουρίστες που ξέρουν ή αναγνωρίζουν το πέτρωμα, γεμίζουν το σώμα τους με αυτόν για φυσικό πίλινγκ.









Τώρα αν σας πω ότι εγώ ποτέ δεν το έχω κάνει αυτό το πράγμα, μαλλον μόνο η μάγισσα θα με πιστέψει!!!
Εγώ σαν καλό κορίτσι που είμαι και με μια κάμερα στο χέρι, πήγα χτες επίτηδες στην παραλία της Άμπουλας στο Κάτω Γερακαρίο, για να φωτογραφίσω και να σας δείξω τον άργιλο και να πάρω κάμποσο (τον έγδαρα το λόφο...) Θα έλεγα ότι είναι γκριζοπράσινος, αλλά η μάγισσα ξέρει καλύτερα από εμένα.Βουαλά ο άργιλος λοιπόν.

Λικέρ με μύρτιλλα

Η μυρτιά(μυρσίνη,μερτιά,μερσινιά,σμυρτιά) είναι θάμνος με φύλλα λογχοειδή,άνθη λευκά και καρπούς ράγες,μικρούς,κυανομέλανους. Ιστορία:Ιερό φυτό από την αρχαιότητα,συνδέθηκε με πολλές θεότητες,κυρίως με την Αφροδίτη.Όταν η θεά αναδύθηκε απ΄τον αφρό των κυμάτων στην Πάφο,έτρεξε να κρυφτεί πίσω από μυρτιές και έκτοτε έγινε το ιερό φυτό της.Υπάρχουν κι άλλοι πολλοί μύθοι γι΄αυτό το φυτό.Επίσης οι νικητές των ολυμπιακών αγώνων πριν το στεφάνι κότινου,στεφανώνονταν με μυρτιές.Και οι περίφημοι κοσμηματοποιοί της αρχαιότητας έφτιαχναν εξαιρετικά κοσμήματα με το σχήμα των φύλλων της,ένα παράδειγμα είναι το χρυσό στεφάνι των βασιλικών τάφων της Βεργίνας στη Μακεδονία μας. Φάρμακο από την αρχαιότητα,χρησιμοποιήθηκε για πλήθος νοσημάτων.Σε περίοπτη θέση στα συγγράματά τους την αναφέρουν ο Ιπποκράτης,ο Διοσκουρίδης,ο Πλίνιος. Επίσης στην αρχαία Ελλάδα παρασκεύαζαν από μυρτιά ένα αρωματικό κρασί "μυρτινίτης οίνος" καθώς και αρωματικό λάδι "μύρτινον έλαιον" Τα μύρτιλλα τ…

Υγρό σαπούνι σαν κρύσταλλο!

Κορίτσια & πιθανώς αγόρια, καλησπέρα σας! Αργά και μουδιασμένα κάνω το πρώτο μου post στην παρέα σας, με θέμα τα υγρά σαπούνια. Ας μου επιτραπεί μια εισαγωγή ...
Στην παρασκευή σαπουνιών, μπορούμε να πούμε πως υπάρχουν 3 στάδια μύησης :
Το πρώτο -του αρχάριου- είναι το λεγόμενοmelt & pour. Τρίβουμε το έτοιμο σαπουνάκι, το λιώνουμε με νερό και το ξαναφορμάρουμε. Είναι το στάδιο-ποιός είμαι εγώ-τι είναι σαπούνι-τι σημαίνει φόρμα?
Το δεύτερο στάδιο είναι αυτό της παρασκευής στέρεου σαπουνιού, συνήθως με την ψυχρή μέθοδο. Βάζουμε τα λάδια μας με την καυστική σόδα, χτυπάμε, σαπωνοποίηση, φορμίτσες και περιμένουμε τις εβδομάδες μας να ωριμάσει. Αυτό είναι το στάδιο της συνειδητοποίησης! Εχει όλη τη χαρά του να φτιάχνεις κάτι ολότελα δικό σου, λίγο γλυπτική, λίγο νοσταλγία για τις "παλιές", που τα κάναν όλα αλλιώς και μια μελαγχολία για το χρόνο που δε δίνουμε πια στα πράγματα.
Το τρίτο στάδιο είναι το υγρό σαπούνι. Εδώ σχεδόν απαραίτητη είναι η προϋπηρεσία στα άλλα δύο στάδια…